Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím kdo má zkušenost s obojím - je soukromá ZŠ opravdu o tolik lepší a má kvalitnější výuku, že se vyplatí do toho investovat peníze? A pokud máte dvě či více dětí, dáváte do soukromé ZŠ všechny děti bez ohledu na jejich povahu a temperament? Budu ráda za zkušenosti, díky.
Můj názor je takový, že existují školy dobré i špatné, odvíjí se to od vedení a učitelů. Nemyslím si, že by platilo dobrá (soukromá) a horší (státní).
My jsme cizinci tady. Já měla synu v státní škola. On je dobře mluvící česky to není problém. Já byla moc nespokojený s přístup k děti. Moc negativní a moc chladny. Já jsem zvyknuta na to ze učitel je třeba hodně usmivajici a i obejme děti. Například. To ne tady jak chodil. On chodil do školy v US. Tam chodíš brzy od 5 let. On byl moc smutný z přístup tady. On bála svoje učitelka. Protože ona je i křičet na děti do když něco nelíbí. Ona nerikala motivující věci atd. Katastrofa.
Já teď nahlásila do soukromý škola to je moc lepší přístup tam od začátku. Oni jsou přátelská i na mě, oni mluví i anglicky. To já nechci, já musim naučit česky
Ale jsou ochotný, přátelsky a otevření oni nejsou tak bossy jako v státní škola. Je to styl Montessori také.
@japato píše:
Prosím kdo má zkušenost s obojím - je soukromá ZŠ opravdu o tolik lepší a má kvalitnější výuku, že se vyplatí do toho investovat peníze? A pokud máte dvě či více dětí, dáváte do soukromé ZŠ všechny děti bez ohledu na jejich povahu a temperament? Budu ráda za zkušenosti, díky.
Na to se nedá takhle odpovědět, to záleží na tom, co pro tebe konkrétně znamená „lepší“ a „kvalitnější výuka“, co je pro tebe cílem vzdělání a co tudíž od školy čekáš. Nějaká Montessori nebo dokonce třeba svobodná škola se bude dost lišit od školy zaměřené na na akademický výkon nebo na jazyky. Každá má jinou cílovou skupinu. Nevybírej školu podle toho, jestli je soukromá nebo veřejná, ale co nabízí, jakou má vizi, přístup k dětem, jaké metody výuky a hodnocení používá, jaká je v ní atmosféra (jo, tohle se teď, když nejsou možné osobní návštěvy, posuzuje těžko), jak komunikuje…
A k tvé druhé otázce - my máme děti od počátku mimmo systém veřejného školství - nejdřív lesní školka, teď malá církevní škola s alternativním výukovým programem a podle mě se ta finanční investice rozhodně vyplácí, dává to dětem to, co jsem od toho čekala a co by ve státním školství (tady u nás) nedostaly.
Takže si nejdřív ujasni, CO od školy čekáš a pak řeš výběr.
@theRonnie píše:
My jsme cizinci tady. Já měla synu v státní škola. On je dobře mluvící česky to není problém. Já byla moc nespokojený s přístup k děti. Moc negativní a moc chladny. Já jsem zvyknuta na to ze učitel je třeba hodně usmivajici a i obejme děti. Například. To ne tady jak chodil. On chodil do školy v US. Tam chodíš brzy od 5 let. On byl moc smutný z přístup tady. On bála svoje učitelka. Protože ona je i křičet na děti do když něco nelíbí. Ona nerikala motivující věci atd. Katastrofa.Já teď nahlásila do soukromý škola to je moc lepší přístup tam od začátku. Oni jsou přátelská i na mě, oni mluví i anglicky. To já nechci, já musim naučit česky
Ale jsou ochotný, přátelsky a otevření oni nejsou tak bossy jako v státní škola. Je to styl Montessori také.
tak pozor, ať děti neobjímají moc… v Čechách je takový vtip, jaký je rozdíl mezi pedofilem a učitelem?… u učitele se můžeš spolehnout, že děti nesnáší ![]()
To takto nejde říct.
Musíš porovnávat KONKRÉTNÍ státní a KONKRÉTNÍ soukromou školu.
A ještě konkrétní učitelku (hlavně u prvňáků)…
@Kassy koukala jsem se, že jsi z Brna. Nemáš náhodou děti na filipce?
@Lucie_Sx píše:
To takto nejde říct.Musíš porovnávat KONKRÉTNÍ státní a KONKRÉTNÍ soukromou školu.
A ještě konkrétní učitelku (hlavně u prvňáků)…
Tak to by určitě bylo ideální, ale jaksi v praxi to nejde, že:-) Na jedné schůzce určitě nepoznám, jaká je učitelka nebo celá škola… A také si myslím, že asi bude rozdíl v tom, jak se škola prezentuje, a realita… Jen jsem chtěla pár zkušeností, aby mi to pomohlo v rozhodování, do jaké školy syna dám…
@japato píše:
Tak to by určitě bylo ideální, ale jaksi v praxi to nejde, že:-) Na jedné schůzce určitě nepoznám, jaká je učitelka nebo celá škola… A také si myslím, že asi bude rozdíl v tom, jak se škola prezentuje, a realita… Jen jsem chtěla pár zkušeností, aby mi to pomohlo v rozhodování, do jaké školy syna dám…
Jenze to se opravdu tak neda rict
.
Urcite napovi dojem z ucitelky, reditelky, deti, da se napojit na komunitu rodicu treba pres fb nebo nejake zname.
Nepoznas vsechno, to je jasne. Ale da se odhadnout hodne.
Stejne to byva tak, ze na tu nejlepsi byva extra previs a mala sance se dostat. At uz se jedna o fajn soukromou, nebo o statni tridu s vyjimecnou ucitelkou.
Obecně bych řekla, že ano, ze zkušenosti své a lidí okolo mě, kteří různé soukromé školy pro své děti vybrali. Taková škola může díky školnému nabídnout pedagogovi adekvátní plat a myslím, že to pomáhá zdravému konkurenčnímu prostředí. Prostě pedagog ví, že pokud nebude dělat maximum, může být snadno vyměněn. Oproti části (rozhodně nechci všechny učitele na státní škole házet do jednoho pytle) učitelů na běžné ZŠ, kteří ví, že je jich nedostatek a ať předvedou téměř cokoli, mají místo do důchodu jisté. Další plus vidím v menším kolektivu,
u dcery je ve třídě 10 dětí, mají všechny hezké vztahy, mezi sebou i s paní učitelkou. K tomu je tam asistent pedagoga, takže pokud se chce několik dětí věnovat třeba dál matematice nebo nějakému tématu, které je zaujalo, tak může. Díky tomu se moje dítě ve druhé třídě může věnovat nekolika učebnicím ze třetí a čtvrté třídy a jet svým tempem. Velký plus tohoto systému jsem viděla i během online výuky, kdy celý tým školy vykazoval obrovskou snahu nás podpořit, vymýšleli různé akce, čtení před spaním, bojovky, osobní povídací hodiny s paní učitelkou, prostě to vypadalo jinak, než jsem viděla u spousty zoufalých rodičů, kterým vedení poslalo jednou týdně seznam stránek, které vypracovat.
@japato Muzu mluvit pouze za tu nasi soukromou. Ano, je super, nam se ta investice hodne vyplatila. Neni prilis alternativni, to jsme nechteli, vesmes obyc skola s individualnim pristupem a malym poctem deti ve tridach. Vim ale o nekterych soukromych skolach, ktere jsou v podstate pro majetkovou elitu. Nebo skoly, jejichz koncept vyuky je az prilis volny, “alternativni” atd. Treba nechtela bych platit penize jen za to, ze moje dite je vedeno k flakani se, protoze se uci jen to, o co ma zajem, deti sedi na podlaze a ucitel ze sebe dela saska, jen aby zaujal. Hodne zalezi na pojeti te skoly, jeji filozofii a ucitelskem sboru. Musi to byt skola zajeta, ne neco uplne noveho, kde ani sami organizatori nevedi, zda z toho neco bude.
Ted behem distancni vyuky (i behem prvni katanteny) nase skola funguje na 120%. Kdyz posloucham kamaradky, jak jejich ucitele hazou vsechno na deti a jejich rodice, je mi vylozene smutno. Myslim, ze rodice by kolikrat radi zaplatili uciteli, aby je nemuseli suplovat sami. Diky malemu poctu deti ve tride ucitelka nebo asistentka maji moznost venovat se nekterym detem zvlast, procvicovat to, co konkretne tomu diteti nejde, nehazou to na rodice, jde jim o to, aby to kazde dite pochopilo a umelo. Neprehani to s domacimi ukoly, stihnou to dobre procvicit i behem vyuky. Take se vymysli spousta online aktivit mimo vyucovani, treba pravidelne vecerni cteni knihy, hledani schovaneho pokladu v okoli, ruzne hry, kreativní vytvarne ukoly pro radost atd. Hodne se staraji o zpetnou vazbu od rodicu, zdravou kritiku a navrhy berou k srdci a neustale neco vylepsuji. Pokud vim, malo na ktere statni skole to takto funguje.
Příspěvek upraven 29.01.21 v 18:53
@pohledzdruhestrany píše:
tak pozor, ať děti neobjímají moc… v Čechách je takový vtip, jaký je rozdíl mezi pedofilem a učitelem?… u učitele se můžeš spolehnout, že děti nesnáší
Paní píše i o jiných nedostatcích, třeba o tom, že se v českých školách děti demotivují řevem. Myslím, že pohled lidí, kteří mají srovnání se školstvím v zahraničí, vypovídá o spoustě věcech.
Myslím, že žádný rodič, který platí dětem soukromou školu, asi nepřizná, že je špatná. Když jsem učila, posílali do soukromých škol rodiče téměř výhradně ty děti, které ve státních školách z nějakého důvodu selhávaly. Výjimku bych viděla pouze v některých školách církevních, vyučujících cizojazyčně nebo velmi specializovaných. Své dítě bych do soukromé školy nedala. Myslím, že je dobré, když chodí v místě bydliště, kvůli vztahovým vazbám, dostupnosti atd.
Píšu z pozice učitelky na soukromé cizojazyčné ZŠ. Učím tam ale na 2. stupni. Mám zároveň děti na 1. stupni státní ZŠ. Myslím si, že speciálně pro ten 1. stupeň opravdu naše soukromá škola nabízí přidanou hodnotu. Přístup je mnohem individuálnější, prostředí je vstřícnější, jazyk přejde postupně přirozeně do krve díky všudypřítomným rodilým mluvčím, pro děti je dostupná škála mimoškolních aktivit v družině apod. Na 2. stupni se tyto výhody trochu vytrácí, ale tam zase nastupuje učení jazyka a IT, resp. robotiky, na které má škola skvělé vybavení. Ovšem jak se to vše potká se začínající pubertou, tak si nejsem jistá, jak velký ten benefit bude. ![]()
Sama bych tam klidně děti dala, kdybych si to mohla dovolit. Navíc, vyšší platy pedagogů na soukromých školách jsou dost mýtus, platí to jen o těch opravdu nejlepších a nejdražších, jinak je to možná ještě větší bída, než na státní ZŠ. ![]()
Myslím, že se dá vybrat i škola státní, kde je málo dětí a individuální přístup. Chce to hledat a bude to většinou s dojížděním na druhou stranu města. Hodně záleží na řediteli, jaké lidi si vybera a jestli je schopen dát do školy svou duši.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.