Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Každopádně loni, když tu kámoška byla, tak si tady nechávala dělat preventivní prohlídku, spravit zuby a byla na gyndě. Stejně tady musela doplatit to pojištění, říkala, že tam je všechno x krát dražší i s pojištěním..Nevím, za jak dlouho odjíždíš, ale určitě si oběhni zubaře a tu gyndu, ať tě to pak nestojí moc peněz.
pikola píše:
No ale já nejedu do chorvatska
To byl přece jen příklad toho, že to co píšou tady na netu a pak zažiješ v cizině u doktora nemusí souhlasit..
Zvlášť když se ani jeden nedomluvíte..
ahoj, takže na kartu od český pojištovny jí tam nikdy zadarmo neošetřili, vše si musíš zaplatit na místě.
Máš dvě možnosti bud si tady v ČR zaplatit na rok zdravotní pojištění a zdravotní připojištění pro cizinu, aby ti to pojištovna hradila
nebo
ve Španělsku oběhat úřady, obdržet kartu residenta a pak si můžeš platit buď sama pojištění, asi 40 eur měsíčně nebo ho platí zaměstnavatel nebo když nepracuješ, tak se nahlásíš tam na úřad práce a platí to za tebe oni.
A nebo nejlepší možnost, že zaměstnavatel toho tvého by ho platil i za tebe. Jestli jste teda manželé..
Pokud se teda nedomluvíte na úřadech, tak asi nejlepší zaplatit to roční pojistné tady..
ahoj, takže na kartu od český pojištovny jí tam nikdy zadarmo neošetřili, vše si musíš zaplatit na místě.
Máš dvě možnosti bud si tady v ČR zaplatit na rok zdravotní pojištění a zdravotní připojištění pro cizinu, aby ti to pojištovna hradila
nebo
ve Španělsku oběhat úřady, obdržet kartu residenta a pak si můžeš platit buď sama pojištění, asi 40 eur měsíčně nebo ho platí zaměstnavatel nebo když nepracuješ, tak se nahlásíš tam na úřad práce a platí to za tebe oni.
A nebo nejlepší možnost, že zaměstnavatel toho tvého by ho platil i za tebe. Jestli jste teda manželé..
Pokud se teda nedomluvíte na úřadech, tak asi nejlepší zaplatit to roční pojistné tady..
Já žiju teda v německu, tak to asi podobné. Česká pojišťovna se furt prsí tím, jak tě na jejich evropskou kartičku ošetří v EU, ale myslím, že v praxi to moc nefunguje, myslím, že na většině míst si to platíš keš a pak to od pojišťovny vymáháš. Jestli máš možnost se zdravotně pojistit v místě, tak to udělej.
myslím, ale že česká pojišťovna tě nepustí, dokud jim nepřineseš potvrzení o tom, že jsi pojištěná jinde. Po manželovi chtěli potvrzení.
nemají tam třeba něco jako rodinné pojištění, že by jsi byla pojištěná s partnerem?
Kočička musí mít pas, čip a očkování, to je většinou v pohodě.
Když jsem ale jako bezdětná byla za manželem v Londýně, tak jsem teda pojištění neřešila, ale už bych takovej hazardér asi nebyla ![]()
Ahoj.Tak já mám normálně pojištění + připojištění.zkoušela sem ruzné společnosti ale vždy to dopadlo stejně že sm v cizině platila a doma vymáhala a do měsíce dostala.Jednou tedy pojištovna peníze poslala rovnou do zahraničí ale proto že to byla částka co sem u sebe neměla 15000 za 4 kapačky(dehydratace v turecku) ale jinak vždy platim a pak vymáhám.Chorvatsko slepák(falešnej 4500),zlomená ruka kanáry 3000 atd. atd.. ![]()
Takže klasické připojištění je špatné ![]()
ahoj, tak už mi odepsala, tak jak to má na Lanzarotte
tak na českou zdravotní kartu jí tam nikdy zadarmo neošetřili, vše si musela zaplatit na místě. A to se domluví španělsky dobře.
Máš prý možnosti bud si tady v ČR zaplatit na rok zdravotní pojištění a zdravotní připojištění pro cizinu, aby ti to česká pojištovna pak uhradila
nebo
ve Španělsku oběhat úřady, obdržet kartu residenta a pak si můžeš platit buď sama pojištění ( asi 40 eur měsíčně ) nebo ho platí zaměstnavatel nebo když nepracuješ, tak se nahlásíš tam na úřad práce a platí to za tebe oni.
No tak svatbu asi budem plánovat.. uvidíme. Já si asi zavolám na vzp, tam by to vědět mohli.
Bohuzel ctu diskuzi az ted…6. rokem ziju na lanzarote ( zdravim kamaradku od beba007
), od zacatku jsem byla ale nahlasena. Ja si ale myslim, ze mas dve moznosti: bud se nikde nehlasit a tim padem si dal platit pojisteni v CR + si zjistit, jak to je s tim osetrenim, u nas v hotelu co jdou hosti k normalnimu doktorovi tak je vzdy zdarma osetri..
, nebo se odhlasit z pojisteni v CR a tim padem se nahlasit tam - tim, ze se nahlasis na „UP“ mas automaticky narok na zdravotni peci (mimochodem ti hradi i preventivni prohlidky u zubare a gyndr. je tu trosku jinak, ale na cytologii a pece o tehotne, to jde relativne rychle. Kazy si ale taky nechavam delat v CR. ) Na zapis na UP budes potrebovat jit na seguridad social - jakoby socialka, kde ti prideli cislo a vyridit si N.I.E. - identifikacni cislo cizince. Ale jesti se ti to vubec vyplati ??? Protoze kdyby te osetrili i s CR kartickou, tak si myslim, ze to nema vyznam … kdybys chtela vedet jeste neco, staci se ozvat, nechtela jsem se „zbytecne“ moc rozepisovat ![]()
Ahoj Sandro,tak to se budete možná znát.Taky dělala v nějakém hotelu u pláž.baru.Jinak u hostů je to asi jasný,ty mají určo cestovní připojištění.
Bydlela jsem rok ve Španělsku, musíš mít určitě pas. Ten je 100%, a do 3ech měsíců se musíš nahlásit na cizinecké policii, budeš potřebovat papír, kde bydlíš a budeš si muset zajistit NIE, záleží jak dlouho tam chceš taky být, jestli tam chceš pracovat atd. Doporučuju prostudovat tenhle blog: http://misspaja.sblog.cz/ . Je mojí kamarádky, bydlí též ve Španělsku a vzala si Španěla. Mě tenkrát hodně pomohl.
Ahoj, ja ziju ve Spanelsku…Kdyz jsem tu pracovala, odhlasila jsem se z pojistovny v Cechach, vzdy jsem jim musela po mem navratu prinest pracovni smlouvu o tom, ze jsem tu skutecne pracovala. Ted nepracuji a zdravotni pojisteni si platim v Cechach. Abys pracovala legalne, musis mit NIE, dokument pro cizince, cekaci lhuta na nej alespon v Madridu byla dost dlouha, tak je lepsi o nej zazadat hned po prijezdu.
Do 3 mesicu je pry treba nahlasit se na policii, ale mne na policii rekli, ze kdyz tu nepracuju, tak se ani hlasit nemusim, tak nevim.
Ahoj, chtela jsem se zeptat, jestli uvedeny odkaz jeste funguje, jelikoz ho nemuzu otevrit..a popravde jsem v podobne situaci, tak by me zajimalo co nejvic info
dik
Nové stránky jsou zde
http://www.paulaespana.com
Kdyby jsi něco potřebovala, klidně se ptej, už jsem pretehovana ![]()