Stěhování do Španělska

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
España
9.2.12 11:30

Diky, ja uz jsem prestehovana tak na pul :)

• Citovat
  • Upravit
35716
9.2.12 13:41

A kde jsi? Já na jihu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
gabrielagabri
23.6.13 00:04

pro holky zijici v cizine

Ahoj holky, založila jsem diskusi: Život s cizincem mimo ČR???
Moc mě potěší vaše účast a názory. Děkuji :-)

• Citovat
  • Upravit
3491
19.9.14 22:33

Ahoj holky, oživuji diskuzi.

V příštím roce máme v plánu se přestěhovat do Španělska. Ještě jsme se nerozhodli, jestli na pevninu nebo některý z Kanárských ostrovů. Pracovat tady nebudeme, já jsem na RD a oba s přítelem pracujeme z domu. Co byste poradily? Asi normálně dál nechat pojištění v ČR plus si připlatit cestovní pojištění, co?

Další věc a trošku „komplikace“ je, že v tý době budeme mít novorozence a k tomu skoro tříleťáka. Jak je to se zdravotní péčí a její cenou u dětí? Hlavně u těch maličkých…

A co byste víc doporučily - Španělsko nebo Kanáry? Případně který ostrov? :)

Díky moc a těším se na Vaše rady a zkušenosti. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
213
19.9.14 22:47

Já žiji v zahraničí a děti i sebe ze zdravotního pojištění při odjezdu z ČR vždy odhlásím. Připadá mi zbytečné platit za něco co nemůžu využít, nemluvě o tom, že to jsou nemalé peníze. Jelikož vy se hodláte do Španělska odstěhovat natrvalo, tak myslím, že cestovní pojištění je nedostačující, to kryje jen neodkladnou péči. Zrovna tak i to české zdravotní pojištění by vám ve Španělsku hradilo jen neodkladnou péči, což je pro vás málo, zvlášť pokud máte miminko. Musíte si uzavřít zdravotní pojištění pro cizince přímo ve Španělsku, měla by tam ta možnost být v ČR je také. Jinak ve Španělsku jsem byla na studiích, strávila jsem tak dohromady rok, ale bylo to v roce 2004 tak od té doby se asi hodně změnilo, takže v tomhle moc neporadím. Teď žiji mimo EU. Španělsko je krásná země, já jsem byla na jihu v Andalusii, ale pro život bych si možná spíš vybrala sever.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
213
19.9.14 22:51

Jo ještě by mě docela zajímalo jak to máš s tou RD, protože já jsem v ČR nějakou dobu byla a pobírala rodičovský příspěvek, ale při odjezdu jsem ho musela zase odhlásit. Dovolí ti pobírat rodičovský příspěvek v ČR, když žiješ v zahraničí? Protože pokud vím podmínkou je trvalý pobyt na území ČR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35716
19.9.14 22:57

Bydlim ve spanelsku. Mozna si to malujes trosku moc jednoduse, nelze byt na ceske MD a nelze tu byt jen tak s cestovnim pojistenim pokud zde chces normalne chodit k lekari. Pokud tu hodlas byt dele jak 3m doporucuju nastudovat jak si zazadat o NIE. Tedy pokud chcete vse legalne. Dalsi moznost je zde chodit k soukromym lekarum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
19.9.14 23:06

Právě přemýšlím, jak to udělat co nejlíp… Kdyby šlo jen o mě a chlapa, tak to asi pořeším tím cestovním pojištěním, aspoň pro začátek, a pak by se vidělo. Už jsem tak byla kdysi dávno na Kypru… Ale s těma malýma dětma je to komplikovanější, no… A nevím, jak to vymyslet a nakombinovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35716
19.9.14 23:13

No a chces tyu byt jako turista nebo jako normalne s povolenim k pobytu? Na nejake emergency ti ceske pojisteni staci, ale na vic ne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
19.9.14 23:31

@Salvaje
jestli uvazujes o kanarech, tak si hodne dobre precti diskuze lidi, co tam bydli. neni to zadna sranda, vsude je daleko, kazda cesta na pevninu je dlouha a draha a na ostrovech jsou ty moznosti preci jen omezene. napriklad na tamni zdravotnictvi jsem slysela hodne kritiky. i sami spanele berou kanary s nadsazkou jako „kus afriky“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
19.9.14 23:37

@Ali-Ali Díky, to je důležitý info. Pohledám a počtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
20.9.14 00:24

@Ali-Ali omezené možnosti? Manžel tam pracoval, já tam byla rok s ním a musím říct, že je tam teda všeho dostatek 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
20.9.14 00:27

@jjustlike Ahoj, můžu se zeptat, kdy to bylo? A na kterém ostrově? Jaká je tam teda zdravotní péče? Četla jsem, že v zimě je tam docela kosa a v domech není topení, tak je zima i v těch bytech a tak…
Sbírám každý info, ať mám přehled a můžeme se rozhodnout… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
20.9.14 00:34

@Salvaje máme podobné plány jako Vy. Taky bychom se tam chtěli napřesrok vrátit, na pár měsíců a uvidí se, jesli zůstaneme či ne.

Bylo to před 5ti lety na Gran Canarii. Jelikož jsme tam byli i přes zimu, takže můžu potvrdit, že ano, někdy bylo chladno a v bytech není topení. My jsme zase neměli problém se obléct tak, aby nám nebylo zima :) A rozhodně jsme nemuseli chodit v kombinézách, abychom nezmrzli ;) Manžel tam jednou musel k zubaři, já už ti teď fakt nepovím, kolik tam platil, ale byla to normálně slušná ordinace s příjemnou doktorkou :D

Příspěvek upraven 20.09.14 v 00:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
20.9.14 00:38

@jjustlike Děkuju :kytka:
Jak jsem psala, kdybychom byli s chlapem sami, tak sbalíme kufry a jedem a vše si vyzkoušíme a postupně pozařizujem. Ale s těma malýma děckama je to holt něco jinýho, no. Hlavně s tím miminem, tak zjišťuju… I to zimní počasí a teplotu v bytech řeším hlavně kvůli nim ;) Sama bych to taky vyřešila teplejším oblečením…
Vy máte děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová