Stěhování do Španělska

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
35710
23.3.15 22:10

@every.lee to netusim, plati to muz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
23.3.15 22:27

@every.lee IBI je daň z nemovitostí, takže tu platí vlastník, stejně jako by měl platit i gastos de comunidad (=společenství vlastníků).
My nejsme v BCN, plyn nemáme, vaříme na sklokeramicke desce, za elektřinu dáme cca 80€ měsíčně. Voda se asi bude cenově hodně lišit, platíme 15-20 € měsíčně, záleží jak moc zalivame :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
24.3.15 07:52

@SandraS jo dekuji tak super :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
2.6.15 18:02

ahoj

Ahoj chystam se stěhovat do burgosu ve spanelsku umim anglicky spanelstinu zacinam.. pritel tam ma dum a budu u nej ale jsem jelen z toho co vse musim tady zaridit pro prestehovani prosim nemate na nekoho tam zijiciho kobtakt fb nebo email dekuji mockrat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
2.6.15 18:37
@sarkita píše:
Ahoj chystam se stěhovat do burgosu ve spanelsku umim anglicky spanelstinu zacinam.. pritel tam ma dum a budu u nej ale jsem jelen z toho co vse musim tady zaridit pro prestehovani prosim nemate na nekoho tam zijiciho kobtakt fb nebo email dekuji mockrat..

tak zalezi, jake mas plany ;) na nejakou dobu, na vzdy, pracovat, studovat nebo zatim se jen rozkoukavat? obecne toho v ramci presunu v EU moc nepotrebujes, spis se to odviji prave od tech podrobnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
2.6.15 18:51

ahoj

Bude to uz na cely zivot :-) plus svatba a deti do cca roka. on pochazi z burgosu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
2.6.15 19:01
@sarkita píše:
Bude to uz na cely zivot :-) plus svatba a deti do cca roka. on pochazi z burgosu

trochu mi to pripomina plan poceti ditete na dovolene v jugoslavii ;)

v tom pripade se v CR odhlas od zdravotniho pojisteni a placeni odpadku (zni to jako blbina, ale jestli to neudelas, tak ti bude naskakovat dluh :D ). ve Spanelsku si zarid zdravotni pojisteni (ja mela zpocatku soukrome, pak pres manzela statni), pak by ses mela prihlasit na mistni radnici k pobytu (empadronamiento) a s tim si pak muzes na cizinecke policii vyridit trvaly pobyt - tarjeta de residencia a dostanes registracni cislo NIE - neco jako nase rodne cislo - chteji ho vsude mozne.
otazkou je, kdyz se budes vdavat, jestli to vsechno je treba udelat pred svatbou a pak si to zopaknout nebo to staci po svatbe.
PS: ony se ty mistni predpisy meni asi tak jednou rocne, takze lepsi overit, ale asi tak priblizne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.6.15 23:59

zdravim

@pikola jdu si k Vám pro radu. S přítelem se chceme přestěhovat do Spanelska já jsem na MD s 16 m dcerou a máme ještě 4 letoun dceru. Přítel tam již pracoval ma i pracovní povolení, spanelsky umí dobře. Můj dotaz zní. Co vše musím zařídit před odjezdem? Hloupá otázka ale nevím jak postupovat. Jak je to s pojsitenim. Jestli se hned odhlasit nebo nějakou dobu cca 3 měs. Počkat jak se situace vivine. Jak je to s pobirnaim mateřské. Jde mi o to, ze pokud by to neslo tak vy jsme se vrátili zpět ale nechci přijít úplně o mateřskou chapete jak to myslím? Můžete mi poradit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35710
21.6.15 07:40

@Mikalka08 no měla by jste se rozhodnout zda tam chcete být legálně nebo ne. Přítel je otec děti? Můžete tam být 3 měsíce jako turisti. Pak se přihlásit na úřady, zdravotní, můžete mít i zdravotní soukromé. Mateřskou mít nebudete. Z cechc je potřeba se odhlásit že zdravotního a tam kde pobirate přídavky. Problém bude s vámi že nejste manželé, ale děti budou kryté z jeho práce. Podmínky jsou tam přísnější než dřív. Také asi záleží kam pojedete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
21.6.15 08:20

Pred odjezdem v CR - odhlasit ze zdravotniho pojisteni (nutno byt pryc min 6m), nahlasit ukonceni MD nebo RD, odhlasit se z placeni odpadku.
ve Spanelsku - vyridit si spanelske zdravotni pojisteni (deti pres manzela, meli by vyridit u nej v praci, u tebe nevim),prihlasit se na radnici k pobytu (na zaklade najemni nebo kupni smlouvy nemovistoti), prihlasit se na cizinecke policii a pozadat o NIE (identifikacni cislo cizince).

nebyt deti a MD, tak teoreticky nemusis nic vyrizovat a proste tu byt jako turista a spolehat na to, ze te nouzove osetri na modrou karticku zdravotka z CR (ve vetsine statnich nemocnis te na ni osetri zdarma). ale vzhledem k tomu, ze deti budou potrebovat preventivky, ockovani atd. tak doporucuju zdravotnko vyresit hned, k cemuz budete potrebovat legalizovat cely pobyt (radnici, cizinecka policie).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
21.6.15 08:29

Precetla jsem si ve vedlejsi vlaknu, ze pises, ze praci ma „domluvenou“. Vzhledem k dvema malym detem bych pritele vyslala predem, at zacne pracovat, sezene bydleni, at zacne vyrizovat papiry on ve Spanelsky a zaroven ty v CR a vy pak dojedte za nim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
21.6.15 10:25

@Ali-Ali zdravím :) tak to máme v plánu. On samozřejmě pojede první. Pojede o 2 měsíce dřív, přeci jen než vše zařídí tak to nějakou dobu potrvá. Já jsem první myslela, že bych odjela a zatím nic netěšila ( úřad prace, pojišťovnu atd…) přeci jen pokud to tam nebudu zvládat chci se vrátit zpět a mít nějaká zadní vrátka. Ale také nechci aby mě pak zavřeli, že jsem třeba brala neoprávněně peníze jako že tu mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35710
21.6.15 10:57

Tak pokud se vrátíš zpět myslím, že zase nárok mi asi budeš podle věku dítěte, ale ve Španělsku žádná rodičovská nebude. Tam tě buď manžel uživí nebo můžeš do práce taky. Pokud nechces platit soukromé pojištění a využít státní, budeš se muset prohlásit, na českou kartičku té vemou leda na pohotovost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
21.6.15 12:51

sarka

Ahoj chtela jsem se zeptat jak to funguje s doklady..ohledne ridicaku a doby platnosti co s OP a rodnym listem atd..budu se stěhovat za mym šp. Přítelem do domu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
21.6.15 23:15
@sarkita píše:
Ahoj chtela jsem se zeptat jak to funguje s doklady..ohledne ridicaku a doby platnosti co s OP a rodnym listem atd..budu se stěhovat za mym šp. Přítelem do domu..

ridicak by sis mela vymenit za spanelsky, pokud jsi ve Spanelsku dyl jak 6 mesicu.

Co se tyka obcanky, tak netusim, teoreticky mam pocit, ze se ma odevzdavat pokud se prihlasujes k trvalemu pobytu jinde nez v CR. Prakticky nevim o nikom z mych znamych v zahranici, ze by ji odevzdal.
Rodny list je tvuj nazvdy ;) muzes si ho opatrit overenim a apostilou, aby ho ve Spanelsky uznali, pokud ho budes potrebovat nekde predlozit. Ale mam pocit, ze ty doklady musi byt max 3 mesice stare, takze spis az podle potreby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová