Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj za mesic a pul se stehuju do Španělska za přítelem budu bydlet u něj a ucit se zatim jazyk.. nevite nekdo jak je to s pasem? Obcankou? Ridicakem? Jestli dostanu jejich tyto doklady protoze maji expiraci.. jako zdravotni mi poradila kamoska zrusit a udelat si cestovni poj na rok s tim ze tam rok pracovat jeste nebudu a tim si nemusim platit zdrav tam.. A ohledně trvaleho bydliště.. dekuji za radu ![]()
Po třech měsících si musíš vyřídit povolení a nie, ale to ti asi bez práce nedají. Na cetovni tam můžeš být, nebo mít jejich soukromé. Pás ani op ti tam nikdo neudělá, to musíš do Čech nebo ambasáda, ale tam udělají jen pas.
@sarkita V první řadě bych hned běžela měnit doklady, jestli máš 6 týdnů tak to s přehledem stíháš. Ono totiž musíš mít doklady platné alespoň dalších 6 měsíců od přicestování do cizí země, jinak tě nepustí.. Cestovní pojištění si určitě udělej, jen se nikde v pojišťovně neroztrubuj, že se tam stěhuješ
Ale zdravotním s tím bych zašla prvně asi na pracák/sociálku/zdrav. pojišťovnu, tam by ti měli poradit kde se nahlásit a kde odhlásit když odjíždíš na dýl ![]()
@sarkita
tak jestli se stehujes za pritelem, tak by mel pomoc hlavne on, ne?
jinak pas ani obcanku tam samozrejme nedostanes, to bys musela byt obcanem toho statu. ridicak si muzes vyridit jejich (respektive bys dokonce mela mit jejich pri pobytu nad 6 mesicu). jinak si musis vyridit NIE (identifikacni cislo cizince) a neco jako trvale bydliste - empadronamiento (na zaklade najemni smlouvy).
Zdravotní si odhlasit může, ale musí být pojišťena jinak a nesmí se chtít znova pojistit půl roku.
@Ali-Ali ale pokud nebude mít práci abjen přítele tak ji nie nedají, ne? Mě s tím dělali dost problém i jako vdané, musela jsem dokazovat manželovy příjmy.
@pikola píše:
@Ali-Ali ale pokud nebude mít práci abjen přítele tak ji nie nedají, ne? Mě s tím dělali dost problém i jako vdané, musela jsem dokazovat manželovy příjmy.
mi to prijde asi i trochu podle urednika. slysela jsem ruzne verze. kazdopadne nejaky duvod pobytu a nejaky zpusob obzivy je zajimat bude.
na holky „z vychodu“ se divaji posledni dobou pry trochu skrz prsty, protoze se rozjel business, ze si holcina za prachy veme nejakeho ilegalniho imigranta, ten tim ziska v EU povoleni k pobytu. takze se zhorsujici se situaci ilegalu, vsechny tyhle veci budou narocnejsi a narocnejsi.
@Ali-Ali dřív prý stačil pas, pak musela být práce a když nejsi vdaná za někoho kdo aspoň praci má tak problém. A ještě jsme museli všechno nechávat překládat i apostilu, kterou by ani chtít neměli. A to nemluvíme o tom, jak se musíš všude dopředu objednat ![]()
@pikola píše:
@Ali-Ali dřív prý stačil pas, pak musela být práce a když nejsi vdaná za někoho kdo aspoň praci má tak problém. A ještě jsme museli všechno nechávat překládat i apostilu, kterou by ani chtít neměli. A to nemluvíme o tom, jak se musíš všude dopředu objednat
my se sice nemuseli objednavat, ale zas mame na jinem miste cast pro cizince z EU a na jinem miste pro cizince mimo EU, takze kazdy jinam. jo, byrokracie je v evrope asi vsude stejne silena… ![]()
@Ali-Ali no když jsem se hlásila tak jsem nemusela, když jsem se šla odhlasit, tak tam seděl policajt a nepustil bez přiděleného termínu. Ale nemusí to tak být všude.
No ja cetla ze musim prokazat ze mam 6000 € alespon a neni problem..
pritel ma dum a praci.. psali ze mysime dokazat ze jsme par ale to jsem zvedava jaky dukaz chteji.. ![]()
Pokud ma pritel dostatecne financni proatredky a ja taky tak prece praci nepotrebuju k vyrizeni nie… rikal ze se zajde poptat na policii.. spise mam strach abych nezapomela neco vyridit tady a potom nebyla tahanice… Je mozne dat mamce napr plnou moc? S overenymi podpisy? Mate s tim nekdo zkusenost?
Můžeš někomu vyřídit kartu na přebírání pošty, vyřizuje se na poště.
Muzu se vas zeptat jak to mate s trvalym pobytem? Jestli je mozne nechat se napsat na mesto nebo musim ho mit stale doma.. nechci zase platit popelnice kdyz tu bydlet nebudu.
Protoze kdyz zmenim trvaly pobyt na spanelsko musim odevzdat op. A ve spanelsku mi stejne daji trvaly haz po 5 letech ![]()