Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, nemáte některá zkušenost, co všechno je nutné zařídit, pokud se chci odstěhovat za přítelem do španělska? Já bych tam nepracovala (tedy v dohledné době určitě ne), on je čech, dostal tam práci.
Stěhovat nábytek nebudem, jen nejnutnější věci a kočky Tuším, že si budu muset platit soc. a zdravotní. Děti nemáme.
Ahoj Pikolo, my se stěhujeme v nejbližší době do Londýna. Já teda beru s sebou jen oblečení, pár hraček. Chceme si pronajmout už zařízený byt nebo barák.
Zdravotní pojištění si platit budem, soc. ne.
pikola píše:
Ahoj holky, nemáte některá zkušenost, co všechno je nutné zařídit, pokud se chci odstěhovat za přítelem do španělska? Já bych tam nepracovala (tedy v dohledné době určitě ne), on je čech, dostal tam práci.
Stěhovat nábytek nebudem, jen nejnutnější věci a kočky Tuším, že si budu muset platit soc. a zdravotní. Děti nemáme.
ahoj, kamarádka žije již několik let na Lanzarotte. Má takovou tu jejich residenční kartu, je tam i pojištěná, protože jí tam operovali v nemocnici.
Nezapomeň si dojít tady na pojištovnu a nahlásit to, že budeš žít tam a platit si pojištění tam, protože po ní to pak chtěli v Čechách všechno doplatit..Kočky asi musí mít potvrzení v mezinárodním průkazu ze státní veteriny, že jsou v pořádku.
Příspěvek upraven 29.08.11 v 18:55
A nic jiného není potřeba zařídit? Nikde se nemusím hlásit, prostě tam jen tak budu? A zdravotnictví budu mít taky k dispozici?
pikola píše:
A nic jiného není potřeba zařídit? Nikde se nemusím hlásit, prostě tam jen tak budu? A zdravotnictví budu mít taky k dispozici?
Musíš se nahlásit na jejich úřadě. Něco jako náš úřad práce, když tam přijedeš. Napíšu ji na FB, co všechno zařizovala, ona je tam už pět let, já si to moc nepamatuji všechno.
Příspěvek upraven 29.08.11 v 18:56
Babe007 píše:pikola píše:
Stěhovat nábytek nebudem, jen nejnutnější věci a kočky Tuším, že si budu muset platit soc. a zdravotní. Děti nemáme.ahoj, kamarádka žije již několik let na Lanzarotte. Má takovou tu jejich residenční kartu, je tam i pojištěná, protože jí tam operovali v nemocnici.
Nezapomeň si dojít tady na pojištovnu a nahlásit to, že budeš žít tam a platit si pojištění tam, protože po ní to pak chtěli v Čechách všechno doplatit..Kočky asi musí mít potvrzení v mezinárodním průkazu ze státní veteriny, že jsou v pořádku.
No já myslela, že budu platit zdravotnictví tady, nebo musím tam?
Babe007 píše:pikola píše:
A nic jiného není potřeba zařídit? Nikde se nemusím hlásit, prostě tam jen tak budu? A zdravotnictví budu mít taky k dispozici?Musíš se nahlásit na jejich úřadě. Něco jako náš úřad práce, když tam přijedeš. Napíšu ji na FB, co všechno zařizovala, ona je tam už pět let, já si to moc nepamatuji všechno.
Příspěvek upraven 29.08.11 v 18:56
Ono je blbý, že neumíme španělsky
, přítel anglicky, což mu v práci nevadí, bude pracovat na Gibraltaru. Ale úřady tam budou zezačátku asi problém.
pikola píše:Babe007 píše:No já myslela, že budu platit zdravotnictví tady, nebo musím tam?pikola píše:
Stěhovat nábytek nebudem, jen nejnutnější věci a kočky Tuším, že si budu muset platit soc. a zdravotní. Děti nemáme.ahoj, kamarádka žije již několik let na Lanzarotte. Má takovou tu jejich residenční kartu, je tam i pojištěná, protože jí tam operovali v nemocnici.
Já mám pocit, že tam si to bud platí sama nebo zaměstnavatel za ní. Tady to neplatila. Každopádně když si to platíš jen tady, tak tam žádný nárok na péči nemáš. Já se jí na to zeptám.
pikola píše:Babe007 píše:Ono je blbý, že neumíme španělskypikola píše:
A nic jiného není potřeba zařídit? Nikde se nemusím hlásit, prostě tam jen tak budu? A zdravotnictví budu mít taky k dispozici?Musíš se nahlásit na jejich úřadě. Něco jako náš úřad práce, když tam přijedeš. Napíšu ji na FB, co všechno zařizovala, ona je tam už pět let, já si to moc nepamatuji všechno.
Příspěvek upraven 29.08.11 v 18:56, přítel anglicky, což mu v práci nevadí, bude pracovat na Gibraltaru. Ale úřady tam budou zezačátku asi problém.
Tam budeš mít problémy, i když španělsky umíš. Oni jsou tam totiž prej všichni strašně líní a pomalí..Než si zvykla na tech jejich životní styl, tak jí málem kleplo. ![]()
pikola píše:
No počkej, nějaký nárok na péči mám, vždyť jsme v eu
Tak to fakt netuším. V Itálii taky napřed všechno platíš na kase, pak tě teprve vůbec pustí do nemocnice a pak se tady o to dohaduješ s pojištovnou…Operovali jí tam záda a něco určitě platila i když si tam to pojištění platí..Vydrž, ona chodí na FB v noci,tak ti to pak přepošlu.
Našla jsem tohle Pokud hodláte vycestovat do jiného státu EU za účelem hledání zaměstnání, jste až do okamžiku, kdy práci získáte, českým pojištěncem. Do té doby můžete v případě nutnosti v jiném státě EU čerpat zdravotní péči na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění, vystaveného českou zdravotní pojišťovnou.
pikola píše:
Našla jsem tohle Pokud hodláte vycestovat do jiného státu EU za účelem hledání zaměstnání, jste až do okamžiku, kdy práci získáte, českým pojištěncem. Do té doby můžete v případě nutnosti v jiném státě EU čerpat zdravotní péči na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění, vystaveného českou zdravotní pojišťovnou.
No já bych na to co tady píšou moc nespoléhala. To je jako s Chorvatskem, tvrdili i v televizi, jak tě tam na naší průkazku ošetří a kámošce řekli, že ani náhodou, že mají problémy s proplacením a musela tam vše vycálovat cash a pak si to vymáhala tady u VZP. Chytil jí tam slepák..
Babe007 píše:pikola píše:No já bych na to co tady píšou moc nespoléhala. To je jako s Chorvatskem, tvrdili i v televizi, jak tě tam na naší průkazku ošetří a kámošce řekli, že ani náhodou, že mají problémy s proplacením a musela tam vše vycálovat cash a pak si to vymáhala tady u VZP. Chytil jí tam slepák..
chorvatsko není v eu ale.
pikola píše:Babe007 píše:chorvatsko není v eu ale.pikola píše:No já bych na to co tady píšou moc nespoléhala. To je jako s Chorvatskem, tvrdili i v televizi, jak tě tam na naší průkazku ošetří a kámošce řekli, že ani náhodou, že mají problémy s proplacením a musela tam vše vycálovat cash a pak si to vymáhala tady u VZP. Chytil jí tam slepák..
Já to vím, že není. Ale v televizi minulý rok tvrdili, jak tě tam ošetří s naší kartou. Itálie v EU je a taky tam platíš. Podle mě to vždycky musíš zaplatit i s tou kartou a tady to pak vymáháš..