Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Blbý otázky to určitě nejsou…máš to těžký, možná radši už teď by to bylo lepší..hlavně držím palce, ať se rozhodneš správně ![]()
Tak ja se stehovala mesic pred porodem a nedovedu si predstavit se stehovat s mimcem. Taky bysis uz mela vyhlidnout detskou doktorku, ktera se hlasi i v porodnici, tak na rozmysleni uz nemas moc casu. A stehovani pro me bylo dost narocny, a to jsem se stehovala v ramci jednoho mesta - nejak si nedovedu predstavit se stehovat takhle daleko, ale ted nedavno se mi odstehovala kamaradka 300 km daleko a zvlada to i s mimcem a dalsima dvema detma bez pomoci pribuznych, takze to urcite taky zvladnes.
Stěhovali jsme se dva měsíce před porodem, ne sice tak daleko, ale myslím, že před porodem je to lepší. Nemáš ještě starosti s mimčem, tak bych to raději zvládla ještě před porodem a pak už byla v klidu.
Ja se budu stehovat na konci osmeho mesice ze zahranici do CR. Spousta veci (napr. detsky lekar) se da zaridit po telefonu, neco se musi zaridit osobne, ale na to budes mit ty dva mesice. Pokud stehovani nespociva v tom, ze budes muset sama tahat tezke veci, tak bych se toho nebala - a taky bych rekla, ze se Ti bude stehovat lip samotne nez s malinkym ditetem…
A vnuka nikomu neukradnes, ja budu taky bydlet na opacnem konci republiky nez mi rodice, proste Te budou jezdit navstevovat a pak je budes jezdit navstevovat Ty s miminkem, na tom nevidim nic spatneho.
Zakladatelko, byla jsem v podobné situaci, stěhovala jsem se na začátku 7.měsíce, podruhé s měsíčním prckem, musím oběhat úřady, zařídit trvalé bydliště, moji rodiče 350km, jeho 200km
když musíš, zvládneš všechno. Přeju ti klidný průběh stěhování i porodu ![]()
Ahoj holky, děkuju všem za názor a radu. Ráda bych se odstěhovala ješt před tím porodem a to v průběhu takových týdnů.
Takže budu simuset zařídit Gynekologa, lékaře pro sebe, lekaře pro malého.
Trvalé bydliště prozatím nejspíš měnit nebudu, to až spíš po vánocích.
Ale jak teď s rodičákem a porodným? Musím si vyřídit už pracák a sociálku tam kde se stěhuju, i když to nebudu mít jako trvalé bydliště, nebo to budu muset mít pořád tady. Protože mi příjde zbytečné, mnit si trval bydliště teď tudíš i občanku když máme v plánu se na začátku nového roku brát…
No já bych si právě být Tebou už změnila i to trvalé bydliště, protože nikdy nevíš, kdy co Ti přijde právě tam. A třeba rodičák se určitě vyřizuje v trvalém bydlišti, to řešily dvě moje kamarádky (ale ty se stěhovaly jen kousek za Prahu, čili nebyl problém). Je to blbý, ale myslím, že bys měla udělat tu změnu se vším - ušetříš si starosti po porodu! A s miminem nejmíň během šestinedělí je fakt horor kamkoli jezdit, není to dobrý pro něj a pro Tebe fakt záhul…
Čili za mě: stěhovat před porodem a trvalé bydliště změnit taky! (Popravdě, až se vezmete, pokud budeš měnit jméno - budeš muset vyběhat tolik změn, že se nová občanka ztratí: pas, řidičák, banky, předplatný čehokoli, zákaznický kartičky atd.)
Pokud si necháš trvalé bydliště u rodičů, tak vše vyřizuješ na úřadech u rodičů.
Za mě je to určitě stěhovat se teď. Co je více? Fungující otec, co bude při tobě nebo babička s dědečkem, co jsou od tebe o generaci a třeba se ti budou snažit dávat rady, které nechceš? Navíc pokud to necháš po porodu, může se taky stát, že to odložíš nakonec na neurčito. A nedokážu si moc dobře představit jak cestuješ s novorozenětem, kdy se budete stěhovat dva, zatímco teď by ses stěhovala sama (s břichem). No zvaž to, ale já bych tedy žádný problém neviděla. Taky je pravda, že takové to držení se máminy sukně všeobecně dost nechápu, tak jsem asi ovlivněná… Určitě si v případě stěhování změň trvalé bydliště, protože dojíždět kvůli vyřizování 240 km je dost složité.
Já jsem se stěhovala v osmém měsíci, trv. bydliště měnit nemusíš, zašla jsem na pracák tady a oni mi pomohli sepsat žádost, která se jen odeslala poštou, to samé s ostatními úřady - jediný problém nastal, když jsme pořizovali pas a OP, to musíš opravdu na úřad v místě trvalého bydliště. Pediatra jsme si našli až v porodnici, gynekolog Tě těhotnou neodmítne snad žádný… Krást prarodičům vnuka, tak bych to nenazvala, jsi dospělá, máš svůj život, nikdo po Tobě nemůže žádat, abyses držela do důchodu máminy sukně.
Prakticky to jde provést celkem snadno, nejdůležitější je, abyses Ty cítila v pohodě. A upřímně, měla bych strach stěhovat se k novému příteli až po porodu, asi je lepší, aby navázal vztah s mimčem ještě než se narodí… Ty vynervená porodem a situací, řvoucí uzlíček, který mu nic neříká, aby nevzal do zaječích…
@Mrkvetka Taky jsem zila v domneni, ze nemusim vyrizovat vse v miste trvaleho bydliste - tak jsem rada, ze jsi mi to povtrdila, uz jsem se lekla, ze budu muset s kazdym blbym papirem jet 450 km
(mam trvale bydliste porad nahlasene u rodicu). A nevis, jak je to pak s trvalym bydlistem ditete? Jeste jsem nemela cas to zacit zjistovat.
Automaticky bude mít Tvůj trvalý pobyt, takže v místě původního bydliště. Pro doktory to nebyl problém, pro instituce také ne, vše šlo obeslat poštou
Pobyt jsme měnili až po roce a půl tady, to bylo horší papírování ![]()
No budu si muset o tom všem promluvit, co nejdřív s mámou a nějak ji ukonejšit, dala mi první poslední, tak musím být hodná. Jinak nemáte skušenosti v tom případě sporodnici v Ústí nad Orlicí? ![]()
Zdravím všechny.
.
Právě jsem překročila hranici 7 až 8 msíce těhotenství, ale nastal takový malý háček.
Budu se muset odstěhovat ze společné domácnosti s mou mámou a její „rodinou“ (manžel a další potomci).
A to docela daleko. 240km pryč za mým přítelem (není to sice pravý otec mého dítěte, ale bude tak brán
Má matka ovšem bude poprvé babičkou. A já mám strach. Ukadu jí vnuka. Ukradu vnuka i mému otci. Odejdu od všech známých, někam do neznáma.
Jsem pevně rozhodnuta se odstěhovat jen nevím kdy.
Hodně jsem nadtím přemýšlela. Odstěhovat se ještě před porodem do kterého mi zbývanjí 2 měsíce. S tím, že by přítel byl u porodu, a byl s malým téměř od narození.
Nebo to nechat až po porodu? Jenže tak budu porodu sama. Nebude tu moct být semnou kvůli práce.
Víte ono vpodstatě má matka ani nijak neuvažuje nadtím, že to stěhování myslím vážně, ale přítelova matka to bere až moc vážně.
tak či tak se odtěhuju, tak či tak budou „tahanice“.
Když tady zůstanu, budu muset jen vyběhat rodný list.
Ale když se přestěhuji. Budu muset vyběhat, rodný list, doktory, vlastně uplně všechno že? Sociálku, pracák, všechno… Nebo když budu mít zatím trvalé bydliště u mámy tohle vyběhávat tam nemusím…
Jsem z toho zmatená. Pořád nejsem rozhodnutá, nic. Mám toho strach.
Kdybych se teď už odstěhovala, byli by jsme na pár měsíců u rodičů přítele, než by se zařídil vlastní byt… Ovšem jak jsem řekla, do vánoc už bych chtěla být ve „Svém“.
Ale jeto poměrně daleko. 4 hodiny vlakem. A po porodu zase cestovat tak daleko s malým miminkem…
Jak vlbeczdělit matce, že to myslím vážně když ve mě pořád vídí tu chudinku terá nic nezvládne… Omlouvám se za Anonym a nejspím blbé otázky… ale už si asi nevím rady…