Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
My máme doma Barborku, většinou ji říkáme Barčo, Barborko, když zlobí tak Barboro.Moje ségra ji říká Bambůčo. Štěpánka je taky krásný jméno.
@Tapa netřeba dělat z komára velblouda ne? řekla jsem jen svůj názor, nic víc… prostě já když chci dát jméno, tak chci, aby bylo takové, že mi sedí na úplně jakoukoliv osobu a u tohoto jména mi to prostě neladí a je pravda, že se mi celkově zdrobnělá jména nelíbí (Eliška, Lenka…), prostě mi to přijde moc jemné a ne dostatečně „dospělácké“ jméno… Ale je pravda, že sama mám „tvrdé“ jméno a sestra též… Zkrátka, mě osobně se víc líbí zvučnější jména, než ty jemnější, ale jak říkám, je to pouze můj názor, nikomu neberu ten jeho a nechytám se hned každého za slovo… nevím, kde jste přišla na takový nesmysl, co jste napsala, já nic takového neřekla
je to jen můj subjektivní pocit a nikomu ho nevnucuji…
@Sova Klára Nesmyslné je napsat, že si nedovedete představit ke Štěpánce profesi právnička. Na to jsem reagovala a tohle je diskuze.
Hezký den ![]()
@Tapa 40 letou právničku
obojí je tam podstatné… mělo to jen demonstrovat to, že si to jméno prostě neumím představit ke komukoliv, nic víc
I Vám hezký den ![]()
@papajaka píše:
Ja mam dneska uz 23. letou Barunku a nedavno mi podekovala jake hezke jmeno jsem ji vybrala. Studuje vysokou a rikala ze Barbora je jedina ve tride. Jinak je to sama Kristyna![]()
![]()
takze za me jednoznacne Barbora
Tak to jsem s vaší dcerou věkově dost blízko a já měla kolem sebe Barborek mraky jak na gymplu tak na VŠ
, i když je pravda, že na základce ne.
Tak já jsem Barbora a upřímně nikdy jsem ze svého jména nebyla nadšená XD
Na první poslech je to docela pěkné jméno, na základce jsem ale měla smůlu, že jsem nezapadla a jméno se komolilo až moc pěkně - Brambora ![]()
takže na základce jsem si užila, že po mě házeli v jídelně brambory a smáli se, že mě přišli navštívit příbuzní.
Dostala jsem tedy hodně velkou averzi na své jméno a sama bych ho svému dítěti nikdy nedala
ovšem znám dívky s tímhle jménem, co měli ve škole fajn partu a jejich jméno jim nevadí.
Štěpánka je moje kamarádka. Obvykle jí říkáme Štěpka, Štěpa
není to moc jméno, co by se dalo dobře zkracovat. Taky z něj jení moc nadšená. Když byla malá, bylo to moc krásné jméno ale jak je dospělá, vadí jí, že je samo o sobě znějící jako zdrobnělina. Nezní dospěle. Je to stejné jako Amálka a podobně ![]()
A taky si užila přezdívky typu „Odštěpek“ ![]()
děti jsou zlé ![]()
Takže z mých zkušeností ano jedno jméno
ale ber to jen jako náhled z jiné strany, vím, že josu tyhle jména obecně hodně dávané a oblíbené ![]()
Zdravím,
vy mi teda dáváte
Od založení diskuze si nejsem jistá ani jedním.. Je to fakt jméno na celý život a když jsme vybírali jméno pro syna, tak jsem říkala, že pro holčičku je to jednodušší, no tak teď nevím.. Nebo máte i jiná jména na holčičku?
@adamner jestli ti to nějak pomůže tak já jméno pro holčičku vybírala tak, že jsme nejprve sepsali jména, co určitě nechceme a automaticky je škrtli.
Pak jsem si našla seznam top 10 nejdávanějších jmen v letošním a loňském roce a taky je škrtla (nechtěla jsem aby neměla XY spolužaček stejného jména
)
A pak jsem jela den po dni kalendářem, vypsala jsi jména co se mi líbí. Ke každému zkusila napsat příjmení a škrtla ty, které se k němu fakt nehodili.
A z toho co zbylo, jsem si zjistila jaké jsou zkratky, význam jména, původ jména a kdy má svátek (nechtěla jsem aby byl svátek až příliš blízko narozenin ^^)
A to co zbylo jsem předložila příteli ![]()
Nakonec jsme vybrali jméno Věra, protože se nám líbilo jak je krátké ale má hodně zdrobnělin a přezdívek, hezký význam, je to opravdu staré české jméno a znělo hezky k příjmení Kučerová ![]()
@Shana Amálka ale není základní podoba jména a myslím si, že tím, že se podobná jména rozšířila, tak si lidi zvyknou dospělým ženám říkat základní podobou Amálie, Julie, Sofie, Natálie. My těmi základními tvary občas naše holky oslovujeme, tak mi to nepřipadá vůbec divné. Na druhou stranu já jsem Zuzana a většina lidí mi říká Zuzko i když mi je 36 ![]()
@adamner to vybírání ti vůbec nezávidím, my teď vybíráme jméno pro naši 3. holčičku a je to tedy boj. Mě se líbí spousta jmen a manželovi žádné ![]()
@adamner píše:
Zdravím,
vy mi teda dáváteOd založení diskuze si nejsem jistá ani jedním.. Je to fakt jméno na celý život a když jsme vybírali jméno pro syna, tak jsem říkala, že pro holčičku je to jednodušší, no tak teď nevím.. Nebo máte i jiná jména na holčičku?
No mě se líbí (H)Elena, Lucie, Julie, Viktorie, Veronika, Kristýna, Tereza, Karolína…Štěpánka moc ne a ta Barbora je na mě moc tvrdá, evokuje mi bramboru. Co znám Barbory, až tak nadšené nejsou, Štěpánku znám jednu a taky by si vybrala jinak.
@Mufina píše:
@Shana Amálka ale není základní podoba jména a myslím si, že tím, že se podobná jména rozšířila, tak si lidi zvyknou dospělým ženám říkat základní podobou Amálie, Julie, Sofie, Natálie. My těmi základními tvary občas naše holky oslovujeme, tak mi to nepřipadá vůbec divné. Na druhou stranu já jsem Zuzana a většina lidí mi říká Zuzko i když mi je 36@adamner to vybírání ti vůbec nezávidím, my teď vybíráme jméno pro naši 3. holčičku a je to tedy boj. Mě se líbí spousta jmen a manželovi žádné
co máte za kandidáty, pochlub se? Třeba to pomůžeme rozseknout ![]()
@Mufina No, dřív to nebyla původní podoba, teď už se jedná o samostatné jméno
to se občas dělá, moc se mi to nelíbí ale je to tak ![]()
Mě taky většina lidí říká Barčo a je mi 28 ^^ líbí se mi to více než Báro nebo Barboro ![]()
Ale spíše jde o to, když se představuješ formálně, do telefonu, v práci a podobně. Tam je to hodně divné když základní tvar je znějící jako zdrobnělina ![]()
Je pravda, že to „dvojté R“ bylo rozhodně zdrojem pochyb
ale nakonec zvítězily ostatní argumenty pro
budeme doufat, že dítě nebude ráčkovat
pro kluka máme totiž Vratislav (po tatínkovy
)
Já mám celkově slabost pro stará česká jména takže ve výběru byly jména jako Lada, Věra, Vlasta, Libuše a podobně
vím, že se moc lidem taková jména nelíbí no ![]()
@pe-terka obávám se, že to bude muset rozseknout manžel, jenže ten se k ničemu nemá a to mám v pondělí odevzdat papíry na matriku
Mě se nejvíc líbi Žofie, tu ale manžel radikálně odmítá kvůli Žofce Orangutanové, mě osobně by daleko víc vadilo „pochcaná Žofie“ ale to spousta lidí vůbec nezná, takže bych to neřešila. Další můj favorit je Rozálie k té se ještě manžel nevyjádřil ![]()
@Mufina Rozálie jsme u nás také zmínili, ale partnerovi se nelíbí domácké podoby:Rozina, Róza, Rozka. Ono mu se ostatně nelíbí ani ta Štěpánka, ale že by sám přišel na nějaké jméno to ne:)