Stěry z čípku

Anonymní
24.10.23 14:18

Stěry z čípku

Ahoj holky,

jsem trochu hypochond a něco jsem si zase přečetla a teď plaším…

Cca ve 21 letech jsem měla nějaké změny na čípku, vím, že mi doktorka dala nějaké globule a pozvala mě za tři měsíce nebo za půl roku znovu, už si to moc nepamatuju. Pak si matně vzpomínám, že mi říkali, že to je stejný nebo lepší, už fakt nevím, je to skoro 10 let. Pak jsem tam už nešla a našla jsem si jinou gynekoložku blíže k práci.. Vím, že jsem jí to říkala a ona že uvidíme. Už mám za sebou cca 7 kontrol u této nové lékařky, tzn. 7 cytologií a všechny byly v pořádku.

Je možné, že mi ty změny vymizely samy? A není možné, že ta nová lékařka používá nějakou jinou metodu a prostě se ty změny přehlédnou? Nebo toto na tom není závislé? Vím, že jsem byla blbá, ale teď po přečtení jednoho článku mi to začlo vrtat v hlavě…

Na poslední kontrole jsem se ptala lékařky i na ty nové testy, kdy se určí jaký typ HPV člověk má, ale říkala, že to nemá smysl před 35. rokem, že ty viry má v sobě většina lidí a je potřeba zjistit, u koho právě přetrvávají. Tak proč má tolik holek rakovinu už kolem 30? Nějak to nechápu… díky za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
357
24.10.23 16:00

Zmenu na cipku muze zpusobit i zanet, kdyz jsi ho tenkrat prelecila, muzes byt od te doby v poradku. Neboj se a chod na prohlidky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
24.10.23 16:45

Přesně tak, mně změny způsobí např. antibiotika. Prostě to není úplně v pohodě a už se to projeví. Na kontrole za 6 měsíců dobrý. Existují „lepší“testy na stěry, platí se cca 500,–, jmebuje se to LBC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.23 13:08

@Me Mimmix teď těch 7 let chodím opravdu s železnou pravidelností, ale ty testy cytologie jsou tak málo citlivé, že nevím prostě, říkám si co kdyby… pořád nad tím přemýšlím a hrozně se bojím, že jsem to tenkrát podcenila :( a teď se to shodou náhod neobjevilo včas…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.10.23 13:11

@Hrozina ano, ale prostě co kdyby se tam tenkrát objevilo něco vážného a neřešilo se to.. nebyla jsem na gyndě 4 roky, hrozný, vůbec to nechápu, mám strach, aby se mi to teď ošklivě nevymstilo… Ale stěry ok a kolposkopické vyšetření taky vždy ok… Ale stejně no, já jsem prostě stresař a bojím se rakoviny obecně jak čert kříže, dřív jsem vše hodně podceňovala… Teď si někde něco přečtu a hned to mám..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.10.23 13:18

@Hrozina Ty testy si určitě zaplatím, jsem rozhodutá že i tu metodu HPV DNA, i když mi není ještě 35, ale po 30 už je prý dobré si je udělat. Ale bojím se prostě, aby nebylo pozdě… Říká se, že od nákazy HPV to může trvat 10-15 než se rozvine karcinom, tak u mě by to teď odpovídalo těm 10 letům…

Nechápu, proč mi lékařka o těch lepších testech na cytologii vůbec neřekla, dopídila jsem se k tomu úplně náhodou, když jsem začala googlit rakovinu děložního čípku.

• Citovat
  • Upravit
4785
27.10.23 13:50
@Anonymní píše:
@Hrozina Ty testy si určitě zaplatím, jsem rozhodutá že i tu metodu HPV DNA, i když mi není ještě 35, ale po 30 už je prý dobré si je udělat. Ale bojím se prostě, aby nebylo pozdě… Říká se, že od nákazy HPV to může trvat 10-15 než se rozvine karcinom, tak u mě by to teď odpovídalo těm 10 letům…Nechápu, proč mi lékařka o těch lepších testech na cytologii vůbec neřekla, dopídila jsem se k tomu úplně náhodou, když jsem začala googlit rakovinu děložního čípku.

A proč googlíš rakovinu?
Pokud jsi měla cytologii ok, i tu normální, 7 let za sebou, je velmi vysoká pravděpodobnost, že žádné závažné změny nemáš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.23 13:52

@Freeandwild ale nulová také není 😒

• Citovat
  • Upravit
4785
27.10.23 13:55
@Anonymní píše:

Tak si zaplať LBC cytologii a uvidíš ne?
A Ty máš nějaké potíže, které by nasvědčovaly, že máš karcinom? Krvácení mimo cyklus atd.? Na psychoterapii chodíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9728
27.10.23 13:59
@Anonymní píše:

Nikdy není nulová (teda pokud nejsi chlap, že jo), ale pokud ti testy opakovaně vychází v pořádku, tak jsi s velkou pravděpodobností zdravá. Tehdy ty změny ve stěru klidně mohly být zánětlivého původu (nález může vypadat podobně) a po přeléčení záněu vymizely.
Ale jestli tě to takhle trápí, zkus se objednat na onkogynekologii a probrat to tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.23 14:07

@Freeandwild to udělám, ale ta nejistota jak to vyjde je hrozná. Nemám žádné potíže. Ale to v prvních stádiích nebývají :/ Chtĕli bysme ještĕ dítĕ, zatím žádné nemáme :(

Na psychoterapii jsem chodila, nepomohlo mi to :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.10.23 14:09

@Jahru já vím, že mohly, ale taky nemusely a teď to bude špatné. Hrozně si to vyčítám..

• Citovat
  • Upravit
4785
27.10.23 14:14
@Anonymní píše:
@Freeandwild to udělám, ale ta nejistota jak to vyjde je hrozná. Nemám žádné potíže. Ale to v prvních stádiích nebývají :/ Chtĕli bysme ještĕ dítĕ, zatím žádné nemáme :(Na psychoterapii jsem chodila, nepomohlo mi to :(

Tak v prvních stádiích zase pomůže konizace a tím pádem není důvod ke strachu. Plašíš úplně zbytečně, řeš psychiku a ne nepravděpodobný problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.10.23 15:55

@Freeandwild dĕkuju, že se mě snažíš uklidnit :)

Tady na emiminu se taky člověk dočte spoustu hororových story, to je pak těžké se nebát :(

Musím se s tím nějak poprat no.

• Citovat
  • Upravit
357
27.10.23 16:06
@Anonymní píše:
@Me Mimmix teď těch 7 let chodím opravdu s železnou pravidelností, ale ty testy cytologie jsou tak málo citlivé, že nevím prostě, říkám si co kdyby… pořád nad tím přemýšlím a hrozně se bojím, že jsem to tenkrát podcenila :( a teď se to shodou náhod neobjevilo včas…

Proc si nezaplatis ty lepsi stery do roztoku, kdyz jsi plašan? Ja si je platim pokazde, chodim kvuli nalezu a dvema konizacim dvakrat rocne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí