Strach z toxoplazmózy a listeriózy

Anonymní
17.6.20 09:34

Strach z toxoplazmózy a listeriózy

Milé holky,
je mi jasné, že strachu se musím zbavit sama, ale říkám si, že zde třeba načerpám nějaké tipy, jak se s tím poprat. Jsem na začátku těhotenství a i před těhotenstvím jsem byla úzkostlivější typ, natož teď, když čekám miminko. Mám šílený strach z toho, že bych se mohla nakazit toxoplazmózou a listeriózou, proto se snažím ovoce, zeleninu i maso čistit natolik důkladně, že je mi jasné, že už to není normální. :zed: Navíc mám z toho takový strach, že se pak pomalu bojím vůbec nějaké ovoce, zeleninu a maso jíst, což samozřejmě vím, že v těhotenství jsou to potraviny, které jsou potřeba.
Bohužel k mému strachu přispívá i to, že mám známou, které na toxoplazmózu miminko v břiše umřelo, což je pro mě totální trauma. :,( Navíc když se to týkalo někoho, koho znáte, tak je ta hrozba najednou reálná. :,(
Vlastně ani nevím, o co vás chci poprosit, ale moc bych chtěla nějaké uklidnění. Moc děkuji za jakákoliv slova podpory. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
17.6.20 10:00

Požádejna gynekologii o testy na toxu. S velkou pravděpodobností jsi ji už stejně měla, tak tě to snad v tomhle směru uklidní.

• Citovat
  • Upravit
53518
17.6.20 10:12

Myj pořádně zeleninu a ovoce, maso tepleně upravuj, nekupuj si hotové saláty. Toxoplazmózu jsi na 85% mohla dávno prodělat a ani o tom nevíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
17.6.20 10:46

Předpokládám, že zeleninu i ovoce myješ, takže toho bych se nebála. Nekupuj majonézové saláty, nejez sýry z nepasterizovaného mléka a bude to v pohodě. Možná by ti mohl pomoct i psycholog, taková úzkost není úplně v normě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
596
17.6.20 10:49

V prvním tehotenstvi jsem se bála moc. Až chorobně. Taky jsem všechno myla a stejně měla pocit, že je to pořád špinavé. Byl to děs. A testy na toxo jsem měla negativní. A to jsem vyrůstala na statku, všude kočky a jiná zvířata. Teď v druhém už je mi to úplně jedno. Myju to úplně běžně. Oplachnu pod vodou a dobrý. A nepremyslim o tom. A je mi krásně. Užívám si tehotenstvi. A navíc dcera se pořád hrabe někde v písku, v hlíně apod. Pak přijde, dá mi pusu, obejme nebo pohladí špinavou ručičkou po tváři a puse. To bych se musela zbláznit a tak to už netěším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
17.6.20 13:45

Přesně jak píše @Baruunečka . V prvním těhotenství jsem drhla ovoce a zeleninu snad 10 minut, maso pekla tak dlouho až bylo úplně suché :D. V restauraci jsem si nikdy nedala salát nebo steak. Vždycky něco, kde bylo jasné, že se to dlouho vařilo.
Teďka už jsem víc v klidu. Byla jsem snad jediná, kdo dodrzoval takove striktní zásady. Ostatní těhule kolem mě normálně jedly když měly chuť tatarák, písňové sýry i uzeneho lososa a světě div se, všechny mají zdravé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
888
17.6.20 15:34

Nejsem o nic lepší. Takže buď v klidu, nejsi v tom sama. Navíc mám vystudovanou školu, kde jsme mirkobiologii probírali do podrobna, takže o tehlech potvurkach vím spoustu. :mrgreen: :D pokud nebudeš jist syrecky, syrové maso, majonézy a saláty z ní (doma asi neva, ale někde v samoobsluze třeba), mýt ovoce, loupat třeba slupku u toho, kde se dá, třeba okurky, jablka a podobne.. Tak myslím, že se nemusíš trápit. Kdyby si to člověk měl takhle všechno brát, tak se ani nenajime. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
596
17.6.20 17:11
@Drndadvě píše:
Nejsem o nic lepší. Takže buď v klidu, nejsi v tom sama. Navíc mám vystudovanou školu, kde jsme mirkobiologii probírali do podrobna, takže o tehlech potvurkach vím spoustu. :mrgreen: :D pokud nebudeš jist syrecky, syrové maso, majonézy a saláty z ní (doma asi neva, ale někde v samoobsluze třeba), mýt ovoce, loupat třeba slupku u toho, kde se dá, třeba okurky, jablka a podobne.. Tak myslím, že se nemusíš trápit. Kdyby si to člověk měl takhle všechno brát, tak se ani nenajime. :palec:

Kdybych mela ještě k tomu loupat všechny slupky kde se dá, nejedla bych vůbec nic. Jsem na to lina moc. Navíc to už mi přijde opravdu hodně přehnané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
888
17.6.20 18:33

@Baruunečka Já vím, vidím to stejně, jen radim, že by to šlo i touto cestou. 8) Na druhou stranu pod slupkou je nejvíce vitamínů, ale v dnešní době je to stejne převážně jen samý pesticid a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
19.12.21 21:05

Ahoj holky, obnovuji diskusi. Dneska jsem mela k obedu pizzu a bylo na ni bazalkove pesto. Kdyz jsem ji dojedla, zjistila jsem, ze si restaurace zaklada na tom, ze si delaji domaci pesto, coz me trochu vydesilo, protoze pravdepodobne neni pasterizovane. Nevite, jak je pravdepodobne, ze v pestu byla listerioza?

Mozna je to hloupy dotaz a omlouvam se za nej! Mam jenom ted v tehotenstvi obcas obavy z ruznych jidel…

Moc dekuju za odpovedi!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
596
19.12.21 21:14
@KarlaKov píše:
Ahoj holky, obnovuji diskusi. Dneska jsem mela k obedu pizzu a bylo na ni bazalkove pesto. Kdyz jsem ji dojedla, zjistila jsem, ze si restaurace zaklada na tom, ze si delaji domaci pesto, coz me trochu vydesilo, protoze pravdepodobne neni pasterizovane. Nevite, jak je pravdepodobne, ze v pestu byla listerioza?

Mozna je to hloupy dotaz a omlouvam se za nej! Mam jenom ted v tehotenstvi obcas obavy z ruznych jidel…

Moc dekuju za odpovedi!

Tak bylo to s tou pizzou pečené? Pokud jo, je to určitě v pohodě. Pokud nebylo, myslím, že je to v pořádku úplně stejně ;). Opravdu, kdyby něco takového vadilo, řešilo by se jídlo u těhotných mnohem, mnohem víc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
19.12.21 21:29

@Baruunečka, bohuzel to tam bylo pridane az na zaver na ozdobu… ale snad bazalku omyli pred tim, nez to pesto pripravili. Dekuju moc za odpoved!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí