Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Máme 6 měsíční dceru. Od narození se ráda koupala. Dokonce se i při koupání smála. Teď jsme byli na očkování a nemohli jsme ramínko namočit tak jsem ji chtěla osprchovat co jsem neměla asi dělat. Začala plakat a teď jí neporadím ani postaru odkoupit, aniž by plakala. Dostala asi strach. Co mám dělat, aby se zase koupala z úsměvem. Děkuji za rady. Zuzka
@Zuzka0580 zkusila bych napustit vanu a koupat se s ní, naše malá to zbožňuje
třeba to pomůže…
Myslím, že to je z té sprchy. Takhle jsem jednou osprchovala malou, a pak se cca měsíc bála koupat. Zkus se vykoupat s ni
Nas maly miluje koupani, ve vode je zivel a dokonce chodi na plavani bez rodicu jen s instruktorkou. Nicmene nesnasi sprchovani, breci, jeci, snazi se vyskocit z vany…takze ted ve svych 20 mesicich se koupe v kyblicku a tam je spokojeny!!
Taky bych řekla, že je to tou sprchou. Malý se ale (i když jsem do té doby nikdy nesprchovala) taky začal z ničehonic bát koupání, ale to byl větší, cca rok.
A tady jsem četla diskusi, že to tak někdy děti mají a pak je to zase přejde. Malému to tehdá vydrželo tuším 14 dní a pak už zase pohoda. Tak jsem ho vždycky jenom rychle umyla a šel z vany ven, zbytečně jsem ho tam netrápila. Neboj, chuť ke koupání se ji snad brzy zase vrátí.
@smudlik.esta No taky si myslím, že jsem to zavinila já, chtěla jsem udělat dobře a jak to dopadlo. Vyzkouším a budu doufat, že to bude lepší a nebude to trvat dlouho.
Dneska jsem koupala ve vaničce, ale bohužel s kravál. A to jsem sprchu neměla. ![]()
@Zuzka0580 mě to tenkrát taky nedošlo. Něčím se hrozně upatlala a tak jsem ji chtěla jenom rychle omýt. Taky jsem si pak nadávala, protože mi první dva měsíce když se narodila každý koupání hrozne probrečela.
To je tou sprchou. Slecny sa pytaju kupat, a cvachtaju sa aj hodinu, ak dovolim, ale uz len pri slove sprcha revu jak najate.
Inak, u starsej sa to zlomilo, ked sme ju raz skusili osprchovat pri hysterickom zachvate, chcela som vyskusat nieco ine nez placnutie… blby napad ![]()
@lovesmile My teď doma řešíme to samé. Syn má zničeho nic hrůzu z vody. Do nedávna uplný vodník. Má za sebou i dva kurzy plavání a teď vidí napuštěnou vanu a chytá hysterák
I když ho pak hned vyndám, tak ještě vzlyká (a to je jinak absolutně neplačící batole)
Mala 4 roky se tqky brutalne boji vody
.Staci kdxz vidi ze beru nove obleceni a je zle ![]()
@Plomba A kolik mu je? Nevím, čím to je, jestli se něčeho leknou nebo co, to asi ne. To by člověk věděl aspoň důvod toho náhlého strachu z vody. Jak dlouho se bojí vody? Snad ho to taky brzo přejde. ![]()
Malá tohle taky jedno období měla, vždycky se koupala ráda a pak najednou absolutní averze, strach ve vodě, brek. Snažila jsem se jí upoutat hračkama, hrát si s ní ve vodě, celou dobu jsem jí něco vyprávěla, tenkrát to ustalo, že jsme ve vaničce přelévali vodu, to jí zaujalo a bavilo a už na ten strach tolik nemyslela. Taky nevím, co to odstartovalo, trvalo to snad měsíc, než jí to přešlo.