Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím Vás všechny. Zároveň prosím o radu nebo pokud mate někdo zkušenost budu rada za vše ![]()
Byla jsem na genetice v 13tt kde mi zjistili preeklampsii. Moje Mudra mi napsala léky Godasal beru 1 a půl tabletky vždy večer ale v podstatě mi k tomu neřekla nic víc.. neřekla co to vlastně je, na co si dat pozor, co muzu a nemůžu. Na netu jsem se docetla spoustu děsivých scénářů ale vlastně nevím co si myslet na rizikové mi nedala a na kontrolu jdu až za měsíc.. tak nevím.. zjistili to poměrně brzo si myslím tak třeba to není tak hrozny a mebo naopak je? ![]()
Jinak tehu zatím v pořádku, jen občas cítím tlak na hrudi. Tlak si doma měřim a mám ho tak kolem 120-130/70-80 ![]()
Nejsem vůbec informována a trochu mě to děsí
![]()
Děkuji za každou odpověď ![]()
To je super, že se to dá zjistit už takhle hodně dopředu. Před pár lety to ještě nebylo
Poprvé jsem preeklampsi měla. Nic moc no. Strašit svojí story tě nebudu. Ale u druhého dítěte se to taky podchytilo léky už od začátku a bylo celé těhotenství v pořádku. Ber co máš, předpoklad ještě neznamená rizikové těhotenství, můžeš všechno, na co jsi doteď zvyklá, nečti černou kroniku a všechno bude ok.
@Leuska9 měla jsem ji. A později když jsem měla tlak cca 150/110 jsem dostala léky nátlak a hlídali mi krev a nakonec porod vyvolávali v 38+3. Neboj dobře to dopadne.
Pokud se nepletu tak se jedná o screening preeklampsie. V podstatě v tom 13 tt zjistí ze je určité riziko např 1:90 ( ve výsledcích budes mít uvedeno) ze se může preeklampsie v pozdějších měsících těhotenství projevit. Proto se prevetivne nasazuje godasal na redeni krve a behem kontrol doktoři zjišťuji prutoky k mimcu. Nestresuj
Buď ráda že to podchytili včas a prevetivne nasadili tyto léky. Brala jsem také a naštěstí se preeklampsie neprojevila vůbec. Moje gynekoložka říkala že mají s temi preventivne nasazovanymi leky velmi dobré zkušenosti, že se poté preeklampsie téměř neprojevuje. Věř že to bude ok ![]()
Já měla preeklempsii v prvním těhotenství ale brala jsem anopyrin
ale nevím nevím do tedka jestli jsem ji doopravdy měla protože mám syndrom bílého pláště takže mám vysoký tlak hned co otevřu ordinační dveře
průtoky byli též dobré ale mala byla prostě menší o 2 týdny tak doktorky Plašili ale do tedka je taková drobná ona nemá být ani po kým mít Macík. Momentálně má 13 měsíců a má 9 kilo
Měla jsem riziko preenklapsie. Brala jsem anopirin a pak dolpegit. Kvůli vyloučení jsem byla hospitalizována asi 3 týdny před termínem. Tlak jsem měla kolem 145/90. Průtoky dostatečně ale přitom byla porodní váha 2600. Kvůli tlaku vyvolávačka, 20h, ukončení den po termínu akutní sekci kvůli nepostupujícimu porodu. I přes to, že jsem měla VKT, jsem se cítila fajn, vlastně jsem ani nepostřehla, že by to měl být problém. Nic méně všechno dopadlo dobře.
@Anonymní píše:
Já měla preeklempsii v prvním těhotenství ale brala jsem anopyrinale nevím nevím do tedka jestli jsem ji doopravdy měla protože mám syndrom bílého pláště takže mám vysoký tlak hned co otevřu ordinační dveře
průtoky byli též dobré ale mala byla prostě menší o 2 týdny tak doktorky Plašili ale do tedka je taková drobná ona nemá být ani po kým mít Macík. Momentálně má 13 měsíců a má 9 kilo
Já brala stacyl. Ono je to totiž celkem jedno. Dá se brát myslím i aspirin. V podstatě jakýkoli lék, který ředí krev.
Zakladatelko, buď v klidu, preeklampsii ještě nemáš. Jen máš vyšší riziko, že tě postihne. A vzhledem k tomu, že to doktor ví, tak si to ohlídá.
Nezjistili ti preeklampsii, ale jen zvýšené riziko k jejímu vzniku - většinou k ní dochází až ke konci těhotenství. Zvýšené riziko rozhodně neznamená, že preeklampsii budeš mít. Ber léky, buď v klidu, negoogli a nech to na doktorech. Gynekologové riziko preeklampsie neberou na lehkou váhu, takže tě budou víc sledovat - měřit tlak, testovat moč a v druhé půlce těhotenství dělat častější ultrazvuky. Ty teď žádný zvláštní režim dodržovat nemusíš, takže hlavně žádný stres.