Strašák preeklampsie

19
5.1.23 21:23

Strašák preeklampsie

Zdravím Vás všechny. Zároveň prosím o radu nebo pokud mate někdo zkušenost budu rada za vše :srdce:
Byla jsem na genetice v 13tt kde mi zjistili preeklampsii. Moje Mudra mi napsala léky Godasal beru 1 a půl tabletky vždy večer ale v podstatě mi k tomu neřekla nic víc.. neřekla co to vlastně je, na co si dat pozor, co muzu a nemůžu. Na netu jsem se docetla spoustu děsivých scénářů ale vlastně nevím co si myslet na rizikové mi nedala a na kontrolu jdu až za měsíc.. tak nevím.. zjistili to poměrně brzo si myslím tak třeba to není tak hrozny a mebo naopak je? :(
Jinak tehu zatím v pořádku, jen občas cítím tlak na hrudi. Tlak si doma měřim a mám ho tak kolem 120-130/70-80 :nevim:
Nejsem vůbec informována a trochu mě to děsí 8o 8o 8o
Děkuji za každou odpověď :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4140
5.1.23 21:54

To je super, že se to dá zjistit už takhle hodně dopředu. Před pár lety to ještě nebylo :? Poprvé jsem preeklampsi měla. Nic moc no. Strašit svojí story tě nebudu. Ale u druhého dítěte se to taky podchytilo léky už od začátku a bylo celé těhotenství v pořádku. Ber co máš, předpoklad ještě neznamená rizikové těhotenství, můžeš všechno, na co jsi doteď zvyklá, nečti černou kroniku a všechno bude ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LP4
1357
5.1.23 22:20

@Leuska9 měla jsem ji. A později když jsem měla tlak cca 150/110 jsem dostala léky nátlak a hlídali mi krev a nakonec porod vyvolávali v 38+3. Neboj dobře to dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.23 22:29

Pokud se nepletu tak se jedná o screening preeklampsie. V podstatě v tom 13 tt zjistí ze je určité riziko např 1:90 ( ve výsledcích budes mít uvedeno) ze se může preeklampsie v pozdějších měsících těhotenství projevit. Proto se prevetivne nasazuje godasal na redeni krve a behem kontrol doktoři zjišťuji prutoky k mimcu. Nestresuj
Buď ráda že to podchytili včas a prevetivne nasadili tyto léky. Brala jsem také a naštěstí se preeklampsie neprojevila vůbec. Moje gynekoložka říkala že mají s temi preventivne nasazovanymi leky velmi dobré zkušenosti, že se poté preeklampsie téměř neprojevuje. Věř že to bude ok :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.1.23 23:35

Já měla preeklempsii v prvním těhotenství ale brala jsem anopyrin :think: ale nevím nevím do tedka jestli jsem ji doopravdy měla protože mám syndrom bílého pláště takže mám vysoký tlak hned co otevřu ordinační dveře :lol: průtoky byli též dobré ale mala byla prostě menší o 2 týdny tak doktorky Plašili ale do tedka je taková drobná ona nemá být ani po kým mít Macík. Momentálně má 13 měsíců a má 9 kilo

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.1.23 23:54

Měla jsem riziko preenklapsie. Brala jsem anopirin a pak dolpegit. Kvůli vyloučení jsem byla hospitalizována asi 3 týdny před termínem. Tlak jsem měla kolem 145/90. Průtoky dostatečně ale přitom byla porodní váha 2600. Kvůli tlaku vyvolávačka, 20h, ukončení den po termínu akutní sekci kvůli nepostupujícimu porodu. I přes to, že jsem měla VKT, jsem se cítila fajn, vlastně jsem ani nepostřehla, že by to měl být problém. Nic méně všechno dopadlo dobře.

• Citovat
  • Upravit
2650
6.1.23 00:03
@Anonymní píše:
Já měla preeklempsii v prvním těhotenství ale brala jsem anopyrin :think: ale nevím nevím do tedka jestli jsem ji doopravdy měla protože mám syndrom bílého pláště takže mám vysoký tlak hned co otevřu ordinační dveře :lol: průtoky byli též dobré ale mala byla prostě menší o 2 týdny tak doktorky Plašili ale do tedka je taková drobná ona nemá být ani po kým mít Macík. Momentálně má 13 měsíců a má 9 kilo

Já brala stacyl. Ono je to totiž celkem jedno. Dá se brát myslím i aspirin. V podstatě jakýkoli lék, který ředí krev.

Zakladatelko, buď v klidu, preeklampsii ještě nemáš. Jen máš vyšší riziko, že tě postihne. A vzhledem k tomu, že to doktor ví, tak si to ohlídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
6.1.23 11:21

Nezjistili ti preeklampsii, ale jen zvýšené riziko k jejímu vzniku - většinou k ní dochází až ke konci těhotenství. Zvýšené riziko rozhodně neznamená, že preeklampsii budeš mít. Ber léky, buď v klidu, negoogli a nech to na doktorech. Gynekologové riziko preeklampsie neberou na lehkou váhu, takže tě budou víc sledovat - měřit tlak, testovat moč a v druhé půlce těhotenství dělat častější ultrazvuky. Ty teď žádný zvláštní režim dodržovat nemusíš, takže hlavně žádný stres.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí