Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jestli fungovala a začalo to až teď, tak je to normální. Dcera měla v lednu 3roky a je to taky těžší, buď se chce chovat jako mimino nebo naopak říká jak je velká holka a všechno zvládá sama a celkově má svou hlavičku teď, je drza a zkousi co dovolime, Něco jak malá puberta.
Buď v klidu. Co mám říkat já. Můj prvňáček má stále pleny a močí do postele. ![]()
@Anonymní píše: Více
Tak se zklidni. Neznám nikoho, kdo by nechodil na WC ještě v 6 letech, nebo se sám neoblékl. Některé děti začnou dřív, jiné později. Děti mám školní premianty a fakt ve 3 letech oblékání ani náhodou, nočník tak nějak… ne úplně 100%. V těch 3 letech mi do toho každý krafal, teď už je každému jedno, kdy se děti naučily oblékat nebo chodit na záchod. Nechápu, proč je to tak důležité, tohle se přeci časem naučí každý.
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
to vypadá na úplně normální první období vzdoru. Není třeba nic řešit, jen to chce hodně trpělivosti. Pro vývoj dítěte je to dokonce zdravé, definuje se tím jeho osobnost. To, že si to vůči tobě dovolí je pak známka, že má k tobě blízký vztah, protože je si jistá tím, že ji máš ráda (a proto si to dovolí).
Sama vidis, ze to neni o vychove. Mas 2 deti a kazde jine. Jinak mu ty veci jdou. Jinak se snazi. Jinak mu dozrava mozek. Ono se to hodne vse hazi na vychovu, ale tou vychovou muzes ovlivnit jen neco a zbytek uz je v tom diteti dany. Nenech se rozhodit recmi, ikdyz je to tezke. Fakt za 2 roky uz nikdo nebude resit, kdy se zacala oblekat nebo chodit na nocnik. Stejne jako uz ted nikdo neresi, kdy zacaly deti chodit. Zase se to posune a bude se resit neco jineho
.
@Alexandria Nixia píše: VíceŘešíte to u lékaře? Může mít zdravotní problém. A nemyslím tím zánět močáku ani psychické potíže.
Neboj. Byla jsem na tom podobně. Ale dopadlo to dobře. Dítě už je dospělé a chodí samo na záchod.
![]()
@Okta píše: Více
No, chodíme si každých tři měsíce pro poukázku na plenky.
Při poslední návštěvě si pediatrička uvědomila, že nám píše sice poukázky, ale ještě se nikdo neobtěžoval provést v tomhle směru nějaké vyšetření. ![]()
@Erinne To by bylo jen dobře. Mít pak dospělé dítě na plenkách je nic moc. Zatím můžeme doufat, že to v té hlavičce nějak přeci jen uzraje. ![]()
@Alexandria Nixia my jsme ty poukázky chteli a naopak nás doktorka poslala na všechna vyšetření, že bez toho nemůže jen tak rozhazovat poukázky na pleny.. já jsem teda šla k ní s tím, že chci zadanku na nefro a rovnou i poukázky, no a odešla jsem jen se zadankou. Tak teda asi jinej kraj, jinej mrav..
Jinak zakladatelko, jak bylo psáno, první puberta, období vzdoru, období, kdy bys dítě nejradši ubezdusila, to přejde, neboj.
Musíš se uklidnit ty a chovat se k ní lépe. Už čekáš problém, už seš alergická na to jak reaguje, protože máš dvě děti blízko sebe a i tady píšeš jak je syn rychlejší. Znám to velmi dobře. Starší dcewra byla velmi náročné neodložitelné dítě, ale za to velmi hodná, zodpovědná, rpostě sama v sobě má „to se přece nedělá“ žádné zkoušení hranoc atd…to se pak vychovává, že…Jo u druhé jsem narazila…Myslela jsme, že přece stačí říct, že takhle to má být a bezpodmínečně milovat a hle ono ne, ta potřebuje sakra pevné hranice a důslednost…Ano u těhle „zlobivých dětí“ to svádí k tomu je nálepkovat a podobně, znám neboj…Ale to stejně nepomůže, zákazy, tresty, „urážení“ jak jí to a to nejde. Je to běh na dlouhou trať a je hlavně o té důslednosti, naprosto 100% pravidlech a předání zodpovědnosti jí, kde ona sama si rozhodne, ale pak se jasně trvá na domluvených následcích, které si nese ona. Zkazila jsem výchovu „mladší“, kvůli vážné nemoci a umírání mého tatínka, kdy jsme se o něja starala, pak těžký vleklý rozvod atd atd. Vliv jejího otce, který dělá jen zle a k dětem se chová opravdu otřesně, takže snaha vynahradit jim tohle vše a být na ně hodnější a nepochopení, že na dvě děti stejné rozhodně neplatí…která pak vede ale v té výchově k tomu co nechceme. A teď si vybírám důsledky a o to víc to všchny strany „bolí“.
Musíš jí brát takovou jaká je, dít jí (i sobě) pevné hranice, jasná jednoduchá pravidla, jasné jednosuché malé cíle…nesrovnávat s bráchou…a bezpodmínečně milovat.
@Midaku Nevím, jestli se celou dobu čekalo, až vyroste, že to samo od sebe přijde. Řekli si, že je autista, tak to bude tím. Nebo, jestli má fakultka vnitřně nařízené šetřit na vyšetřeních a poukázkách. Náš pediatr je defacto FN. Takže šlo by o vyšetření v rámci oddělení FN. ![]()
@Alexandria Nixia já jsem měla vyckavaci první destkou doktorku. To bylo pořád on z toho vyroste, to není toto, počkejte do 2 let, 3 let, školky, školy… už jsme od ní pryč. Nova doktorka problémy řeší vyšetřením a nastavením léčby, ne čekáním. To bychom se nacekali..
Pravidlo číslo jedna, nesrovnávej ty děti. Každý je jiný a není na tom nic divného. Jestli má navíc mladšího sourozence, je dost možný, že žárlí na to, že má víc péče a podvědomě chce být zase miminko, aby se o ni zase všichni starali stejně jako o bráchu. To mám doma taky - skoro dvouletý paličatě u jídla trvá na tom, že bude jíst sám, i když mu to všude padá. A čtyřletá naopak tvrdí, že je mimino a musím ji krmit.
Navíc dva roky a tři roky není skoro rozdíl a je celkem běžný, že dvouleťák je dál, než o rok starší dítě. Časem se to srovná. Jinak na samostatnost včetně nočníku a oblékání nám dost pomohla školka. Dcera chodila od dvou let do soukromé a efekt byl vidět skoro hned. Nastoupila tam s plenami, ale jak viděla, že ostatní chodí na nočník, sami jedí a sami se oblékají, najednou do pár měsíců to začala všechno dělat taky. Prostě to okoukala. A jinak se hoď do klidu. Až na nějaké autisty se všechny tyhle věci každé dítě nakonec naučí a v první třídě bude fakt jedno, jestli začalo chodit na nočník v roce a nebo ve třech letech. Do maturity ty pleny určitě mít nebude. A za pár let nejpozději se tě na to už ani nikdo nezeptá. Mluvení taky nemá cenu hrotit dřív než tak ve čtyřech letech. Pokud je pediatr v pohodě a nemá pocit, že je někde problém, tak s největší pravděpodobností žádný problém ani není. Pro klid duše se tam klidně zeptej, až tam příště půjdete, ale nejspíš se nedozvíš nic převratného.
Snad se nebudeš zlobit, ale předpokládám, že sis přišla pro radu a ne pro uchlácholení.
Jak vám dopadl mchart v 18m? Opožděný vývoj řeči a opakování slov bez znalosti jejich významu tzv. Echolálie může být znakem neurodivergity. Tím chci říct, že by to mohlo poukazovat na to, že se dcera může nacházet někde na autistickém spektru. A důvod proč tedy ještě nezvládá přechod na nočník, či oblékání by mohl být ten, že zkrátka nerozumí tomu, co se od ní očekává. Holčičky symptomy autismu maskují lépe než chlapečci. Co třeba reakce na jméno? Interakce s vrstevníky?
V tomhle věku jsou ale děti na spektru ještě velmi tvárné a cílenou péčí a tréninkem je lze mnohé naučit. Jen to chce individuální přístup.
Dobrý den holky potřebuji pomoc nebo poradit má 3letá dcera úplný bojkot učení jedná se o nočník, oblékání a mluvení se taky nechce sice opakuje, ale jinak nic. Mám pocit že jsem úplně selhala, už jsem bez energie z toho vysvětlování a to mám ještě syna skoro 2 roky, který se snaží víc, a je ve všem od narození rychlejší než dcera.