Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky ![]()
Potřebovala bych poradit. Máme doma 5 týdenní miminko-kojíme o sto šest, ale trpíme na prdíky. Občas Petříkovi pomůže uvařenej fenyklovej čaj a občas nic a brečí a brečí. Proto se ptám-co bych já měla jíst v době kojení a co vařit? Když jsem se ptala mamky, tak my řekle, že nemůžu ani cibuli, ale na čem vařit-když u většiny jídel je základ právě cibule.
Tak vás chci moc poprosit, jestli by jste my neporadili-hlavně my jde o ovoce(máme jaro tak hlavně tu sezonní)co můžu papkat normálně a co vůbec ne a pak i o zeleninku a popřípadě kdybyste byly tak hodné a pomohly my vymyslet nějaká jídla, která můžu jíst popř. jídla i s recepty.
Moc Vám děkuju a přeju pěknou sobotu
Lenka
asi to má každej jiný, já jsem třeba jedla úplně všechno, teda kromě plesnivých sýrů, a problémy jsme neměli…
vím, že se nedoporučuje hroznové víno…cibuli a česnek jsem vyloučila ze stravy první 4 měsíce…a vypozorovala jsem, že u nás nebyly dobré i oříšky a houby..
ahoj, my problémy měli a ať jsem vynechala všechno nadýmavé, prolívala se fenyklem nebo naopak jedla všechno tak to bylo stejné. Občas se dá vychytat co malému vadí, já jsem na to po různých pokusech rezignovala (i když jsem se třeba nenacpávala zelím a tak…) kojím pořád (skoro 2 roky) a po čase ty prdíky přešly samy ale trvalo to asi půl roku a nezabraly na to ani žádné prášky a kapičky…
Hm, tak já normálně vařila bez cibule, chlap to chápal, přeci jenom nestál o prořvané noci, pak asi po čtvrtém měsíci jsem zavedla. U nás hodně zle dělalo skoro všechno ovoce - včetně jablek, hrozno hodně nadýmá. Zelenina taky-květák, okurka
Papriky doteď
Malý na to dost trpěl, dávala jsem mu Babycalm, ale víceméně si tím projde každé dítě, ale záleží jak rychle se s tím srovná, mají nedozrálou trávicí soustavu, do té doby vlastně „nejedly“, jen přes pupečník
Musíš si to vychytat sama. To, že to dělá čerstvé pečivo je ti asi jasné. Ono se časem naučíš a mě pak začala protiprdíkovská dieta dělat taky dobře na trávení, takže u ní asi zůstanu ![]()
Ja jsem to delala tak ze jsem si ze zacatku psala co jim a pokud byla nejaka reakce v rozmezi 12 hodin vysadila jsem to.
Skoncila jsem na 2 dny starych rohlikach a vareni zasadne bez cibule, malo koreni, zadne knedliky.
Nic co jen trosku nadyma.
Drzim palce.
Tak každýmu opravdu vadí něco jinýho, někde jsem četla, že do 6 týdnů věku dítěte se má opravdu striktně dodržovat nenadýmavá strava, po šestinedělí zkoušet opatrně a po třetím měsíci jíst pestrou stravu. Nám teda teď vadí, rohlíky, syrová zelenina, cibule nám vadí jen syrová, do základu jídla jí dávám normálně a v pohodě, taky pozor na mléčné výrobky, pokud to s nima budeš přehánět apokud má na ně mimi menší toleranci, tak si užiješ řevu dost.
![]()
Já nejím ani nic s čokoládou, zdá se mi, že malá po tom nemůže kakat a bolí jí to. ![]()
Jo s fenyklovym čajem opravdu hodně opatrně, žádný prolívání se snim, dodržovat dávkování na krabičce, což je asi dva šálky denně a pokud piješ kojící čaj, tak tam je obsažen taky, to totiž může prdíky paradoxně zhoršit. ![]()
Já jsem jedla uplně všechno
třeba i zelnou polivku
problem nebyl - zastavam nazor spokojena matka=spokojene dite
ovsem chapu, ze ne vzdy to tak je…
pryfish píše:
Já jsem jedla uplně všechnotřeba i zelnou polivku
problem nebyl - zastavam nazor spokojena matka=spokojene dite
ovsem chapu, ze ne vzdy to tak je…
Hm, já spokojená byla, ale on nadmutý
![]()
Tak já jsem skončila na rýži, bramborách,masu a vývarech, víc jsem si netroufla…takže žádná zelenina, ovoce, pečivo…prostě hrůza…každopádně i když jsem snědla snad kilo rýže za den, tak jsem nepřibrala ani deko
Doporučuji těm, co potřebují nějaké to kilíčko poslat k ledu ![]()
Hromnice píše:
Ahoj holky
Potřebovala bych poradit. Máme doma 5 týdenní miminko-kojíme o sto šest, ale trpíme na prdíky. Občas Petříkovi pomůže uvařenej fenyklovej čaj a občas nic a brečí a brečí. Proto se ptám-co bych já měla jíst v době kojení a co vařit? Když jsem se ptala mamky, tak my řekle, že nemůžu ani cibuli, ale na čem vařit-když u většiny jídel je základ právě cibule.
Tak vás chci moc poprosit, jestli by jste my neporadili-hlavně my jde o ovoce(máme jaro tak hlavně tu sezonní)co můžu papkat normálně a co vůbec ne a pak i o zeleninku a popřípadě kdybyste byly tak hodné a pomohly my vymyslet nějaká jídla, která můžu jíst popř. jídla i s recepty.
Moc Vám děkuju a přeju pěknou sobotu
Lenka
do 3 měsíců Ti mimi může plakat,kroutit se ,bolí ho bříško aniž bys za to mohla.jsou to Tříměsíční koliky.dávej mu ten čajík anebo z lékárny sab simplex kapičky.pomáhaj.měli jsme ho na recept.jinak cibuli jako základ můžeš.jde hlavně o sirovou.neměla by se jíst majolka,tatarka.plísňové síry.citrusy,ty já začala až v 8 měsících-zkouším.hroznovým vínem jsem se cpala.nic to malýmu nedělalo.luštěniny-čočka,fazole-ne.kiwi,jahody-mimi může mít vyrážku-nemusí.přemejšlim co dál…já nejedla do 6 měsíců papriku.nejíst porek,květák,ani smaženej…píšu podle sebe.jsou některé maminy,které jí vše…
Já přestala pít bublinkové vody, jíst čerstvé pečivo, zelí, květák (prostě to po čem prdíš normálně i ty sama).
O horznovém víně jsem slyšela též, takže to jsem taky nejedla..No a citrusové plody zas kvůli možným alergiím.Neměla by se ani čokoláda a oříšky, já jedla oříškovou čokoládu pomalu denně, ta nám nevadila
Jo a pila jsem sama fenyklový čaj a pro kojící matky.
Ono bohužel někdy nepomůže ani to, u nás ta strava neměla žádný efekt.Pomohly jedině kapičky Bio Gaia, na které nedám dopustit, protože jen díky nim jsme měli prdíkové období celkem krátké.
Holky
děkuju moc za reakce. Pečivo jsem vysadila úplně, vodu piju jen neperlivou. O tom hroznovým víně jsem taky slyšela, že se nemá-to bude moje smrt protože já ho miluju
ale kvůli malýmu to vydržím. Tak já teda začnu pít ten fenyklovej čaj-budu si ho dělat ráno k snídani-máme koupenej klasickej sáčkovej-no a budu si hlídat co jím a co mu dělá špatně a o ne ![]()
Nejlepší si to bude asi chvilku prostě zapisovat a hlídat to-budem to muset vydržet a taťka když bude mít chuť na něco kořeněnýho tak si uvaří sám ![]()
A paní doktorka Vám nenapsala kapky na prdíky!
Jsou to SAB SIMPLEX!
Když vidím, že se malý kroutí, tak mu nakapu 10 kapek a je po problému!
Zkus dávat malucha taky na bříško!!!!
Nám to taky u prvního potomka
pomáhalo!!!! ![]()
Tedˇ mám teprve 14ti denní miminko, tak ještě na bříško moc nedávám. ![]()
ja bych spis nez sab simplex doporucila ty probioticky kapky… ten sab simplex ne vzdy pomaha a hlavne je to priserna chemka ![]()