Střední škola - korejština

1
24.9.22 23:10

Střední škola- korejština

Dobrý den, mám dceru která bude dělat tento rok přijímačky. Velmi se zajímá a koreanistiku a Ásii celkově. Nevíte náhodou jestli neexistuje škola s nějakým takovým zaměřením? S dcerou jsme nic nenašly, ale je mi jí líto tak se ptám i tady. Předem děkuji za odpovědi. :srdce: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24868
24.9.22 23:11

To se podle mě studuje až na vysoké, takové jazyky. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2411
24.9.22 23:35

Tak může chodit na kurz, v Praze jich je hodně, některé jazykovky jsou i online. Plus teda na přijímačky na VŠ (koreanistika, FF UK) stačila jen znalost hangulu a nějaké základy a spíš to šlo tou cestou dějin a politiky. :nevim: A celkově to studium je hodně o dějinách, jestli ji to láká kvůli popkultuře, tak ji to tam asi bude prudit. :)

Plus teda, ještě mě napadlo, jestli jste Praha - býval gympl v Bohnicích s čínštinou, a ta se na té koreanistice hodí, protože pak k hangulu přibude i hanja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
343
25.9.22 01:29

Jak už tady padlo, tyto jazyky se v Česku vyučují až na VŠ. Konkrétně FF UK (japanologie, koreanistika, vietnamistika, sinologie), FF MUNI a FF UPOL to samé, možná i další. Určitě budou existovat i nějaké soukromé kurzy, dnes je možností opravdu hodně. Navíc, pokud bude umět základy dopředu, může mít výraznou výhodu u pozdějších přijímaček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2411
25.9.22 09:55

Ještě teda doplním, že jak holky píšou, že se asijské jazyky v ČR vyučují až na VŠ, tak to vůbec není pravda. :roll: V Praze jsou normální čínské školky, korejské dětské skupiny apod. (ty předpokládám, že budou i v městech, kde je silná menšina - takže Ostravsko atd.). Nevím, jak základky, ale třeba můj gympl tu volitelnou čínštinu měl (protože tam učil člověk, co byl sinolog a chemik), a to nemluvím o těch ofiko zaměřených gymplech. Jasně, u čínštiny je snazší situace, protože je o to větší zájem než o korejštinu, ale jako říkám, hodí se to (na koreanistice si stejnak člověk musí přibrat další areálový jazyk).

Je pravda, že u těch přijímaček se sejdou různí lidé, někdo se učí třeba rok (i s tím se tam dá dostat, pokud se dostatečně projeví zájema jsou dobré znalosti jiných jazyků, včetně češtiny, a dějin), jiný od mala (těch lidí je vím dál víc - právě díky tomu, že tyhle možnosti jsou). Takže normálně hledejte dál (těžko radit konkrétně, když nepíšete, odkud jste). Ten volitelný seminář z čínštiny je celkem častý, mělo ho i Mensa gymnázium, v Brně zas určo bude japonština (je tam Japonské centrum). Zas mezi náma, korejština je z těhle jazyků nejlehčí, takže normální kurz/kroužek taky úplně stačí, některé VŠ pouští na semináře i mladší studenty, takže i tam můžete najít možnost studia, pokud vám to bude sedět v rozvrhu.

Jinak teda většina kandidátů na tu koreanistiku jde pořád normálně z gymplů, většinou jazykových (ale není to podmínka) - s tím, že tu korejštinu studovali sami (úplné samostudium, nebo v kurzech). Takže výběr SŠ není úplně důležitý, spíš to chce udržet ten zájem u studenta, aby si sám zjišťoval informace atd. (což dneska s internetem není problém). :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
25.9.22 10:10

Doporučuji kurzy a uvažovat nad přesným zaměřením. Chce překládat, dělat průvodkyni v podobných jazycích, žít jednou v Asii, být diplomat apod…?Prostě umět jazyky je skvělé, ale chtělo by to dát dohromady s nějakým zaměřením a podle toho vybrat školu. Já třeba na základce měla spolužačku, která se zamilovala do korejce a najednou jí to vše začalo fascinovat, začala se učit jazyky, poslouchat hudbu, koukat na seriály a anime, pak šla na gympl a po čase opravdu v zahrničí skončila i když to nebyla přímo Korea, ale Japonsko.Ale v takovém případě je potřeba si uvědomit, že jazyk není vše a i v tom zahraničí je dobré něco umět, aby si člověk našel práci. A v takovém případě je dobré předem zjistit, jaké diplomy uznávají, aby to nebylo tak, že tady vystuduje třeba pedagogickou, ale tam to neuznají. A pokud takové informace nedá google, tak bych zkusila napsat na velvyslanectví, tam by to mohli vědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
25.9.22 10:11

@Tomie O korejstinu je ted mega zajem, mrkni na pocet prihlasenych na prijmacky. Kpop jede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
25.9.22 10:14

Jinak je mozne, ze nejaka stredni skola v CR nabizi jako volitelny predmet korejstinu. Vim, ze nektere skoly nabizi japonstinu ci cinstinu. Potom je spousty kurzu, v dnesni dobe je snadne najit i online kurzy korejstiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3936
25.9.22 16:30

Našla bych jí normálně kurz v jazykovce, plus na státních vysokých školách jsou přednášky (nikoli cvičení) ze zákona veřejné, může klidně chodit na nějaké přednášky z dějin Korey nebo tak. Taky jsem už na gymplu chodila na vejsku na přednášky, jen tak, ze zájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24868
25.9.22 21:33
@Tomie píše:
Ještě teda doplním, že jak holky píšou, že se asijské jazyky v ČR vyučují až na VŠ, tak to vůbec není pravda. :roll: V Praze jsou normální čínské školky, korejské dětské skupiny apod. (ty předpokládám, že budou i v městech, kde je silná menšina - takže Ostravsko atd.). Nevím, jak základky, ale třeba můj gympl tu volitelnou čínštinu měl (protože tam učil člověk, co byl sinolog a chemik), a to nemluvím o těch ofiko zaměřených gymplech. Jasně, u čínštiny je snazší situace, protože je o to větší zájem než o korejštinu, ale jako říkám, hodí se to (na koreanistice si stejnak člověk musí přibrat další areálový jazyk).

Je pravda, že u těch přijímaček se sejdou různí lidé, někdo se učí třeba rok (i s tím se tam dá dostat, pokud se dostatečně projeví zájema jsou dobré znalosti jiných jazyků, včetně češtiny, a dějin), jiný od mala (těch lidí je vím dál víc - právě díky tomu, že tyhle možnosti jsou). Takže normálně hledejte dál (těžko radit konkrétně, když nepíšete, odkud jste). Ten volitelný seminář z čínštiny je celkem častý, mělo ho i Mensa gymnázium, v Brně zas určo bude japonština (je tam Japonské centrum). Zas mezi náma, korejština je z těhle jazyků nejlehčí, takže normální kurz/kroužek taky úplně stačí, některé VŠ pouští na semináře i mladší studenty, takže i tam můžete najít možnost studia, pokud vám to bude sedět v rozvrhu.

Jinak teda většina kandidátů na tu koreanistiku jde pořád normálně z gymplů, většinou jazykových (ale není to podmínka) - s tím, že tu korejštinu studovali sami (úplné samostudium, nebo v kurzech). Takže výběr SŠ není úplně důležitý, spíš to chce udržet ten zájem u studenta, aby si sám zjišťoval informace atd. (což dneska s internetem není problém). :)

Já jsem to pochopila tak, že slečna je těmi jazyky ještě nepolíbená a chtěla by je studovat, hlavně tu korejštinu teda. Takže jde o to, kde ji může studovat i nerodilý mluvčí (korejská dětská skupina fakt nepomůže), nevím, zda ve městech mimo Prahu/možná Brno mají někde na gymnáziu/jazykovce zrovna korejštinu. Tak poraďte nějaký konkrétní ofiko zaměřený gympl, když zakladatelka psala, že nic nenašli. Nebo jinou SŠ zaměřenou na koreanistiku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze