Nechcete se někdo přidat a spolu se učit francouzsky?

Capelucia
21.9.22 06:13

Nechcete se někdo přidat a spolu se učit francouzsky?

Jsem na RD, t. j. čas a pozornost spíše roztroušené, a potřebuji se co nejdřív naučit francouzsky. Se samostudiem trochu bída - nějak se smolím kupředu, ale chybí mi disciplina nebo motivace a na lekce zatím nikde jezdit nebudu. Nebo jsem prostě unavená a radši čtu hlouposti na emimi. Tak mě napadlo to spojit a založit takovou motivační diskuzi - nechcete se někdo přidat?
Témata - jakékoliv související s FR, klidně jenom zajímavosti nebo tipy, nebo co se vám líbí/nelíbí, zdá divné… budu ráda za cokoliv :mavam:.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81500
21.9.22 06:57
@Capelucia píše:
Jsem na RD, t. j. čas a pozornost spíše roztroušené, a potřebuji se co nejdřív naučit francouzsky. Se samostudiem trochu bída - nějak se smolím kupředu, ale chybí mi disciplina nebo motivace a na lekce zatím nikde jezdit nebudu. Nebo jsem prostě unavená a radši čtu hlouposti na emimi. Tak mě napadlo to spojit a založit takovou motivační diskuzi - nechcete se někdo přidat?
Témata - jakékoliv související s FR, klidně jenom zajímavosti nebo tipy, nebo co se vám líbí/nelíbí, zdá divné… budu ráda za cokoliv :mavam:.

Nechci, zacla jsem španělštinu. :jazyk: Mě to děsně baví a po třech měsících už sjíždí Peppa pig ve Španělštině. Zkiusela jsi duolingo? Je to fakt aktéry. To tě chytne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13320
21.9.22 07:03

Nad španělštinou taky uvažuji. Francouzština se mi zdá těžší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
21.9.22 07:23
@Magical-eyes píše:
Nad španělštinou taky uvažuji. Francouzština se mi zdá těžší.

Je. Hlavně na porozumění. Gramatika je +- stejná.
A hlavně je hezčí. A naučila mi ji na humoru taková kráva, jako tak francouzstinarka, baba stoletá, zapskla a protivná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
21.9.22 07:30
@Lama Lama píše:
Nechci, zacla jsem španělštinu. :jazyk: Mě to děsně baví a po třech měsících už sjíždí Peppa pig ve Španělštině. Zkiusela jsi duolingo? Je to fakt aktéry. To tě chytne

Kravička Connie je taky dobrá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
21.9.22 08:12

Doporučuju videa Francais Authentique.
Zaměřené na praktické používání.
Doufam, že se jednoho dne k franine vratim, ted jsem si dala opacko na dovolene

• Citovat
  • Upravit
4172
21.9.22 09:05

Francouzština je krásná :srdce: Se současnými trendy zkušenosti nemám, pokud nepohrdneš prověřenou starou kvalitou, tak doporučuji poslouchat francouzskou hudbu, někoho, kdo dobře artikuluje, a má hezké texty. Pro mě je top Charles Aznavour (a to i přesto, že není rodilý Francouz), Céline Dion vydala mnoho francouzsky zpívaných alb, která považuji za lepší než její anglickou tvorbu. Také Lynda Lemay má pěkné texty. Užij si to :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
21.9.22 12:16

Jinak doporucuju se jakykoli jazyk ucit v souvislostech a s rodilym mluvcim, pak se v tom jazyku naucite hrozně rychle přemýšlet a neprekladate si z rodneho jazyka a reagujete pohotověji.
Zavatek je pomalejší, ale velmi rychle pak. naskakuje porozumění. Nebat se mluvit, opravovat se, když uděláte chybu. Franina je o vyslovnosti, navazovani slov, mit ty správné vyrazy, které používají. To co se učí ve skolach tady v CR je na hony vzdálené hovorové franine…

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
21.9.22 12:33

Díky za tipy :mavam:.

@Lama Lama duolingo jsem zkoušela, jenom se mi tam pak nechtělo zadávat mail. Možná není špatný nápad se k tomu vrátit. Pohádky taky nějaké zkusím najít :D.

@Hibou hudbu jsem si ještě nepouštěla, i když mám jedno oblíbené fracouzské rádio z dob, kdy jsem kdysi chvíli žila ve Švýcarsku. Úplně jsem na to zapomněla - couleur 3 :D.

@Anais Brno já mám teď FR všude kolem sebe, obvykle taky několik konverzací skoro denně, kde musím něco ze sebe vysoukat, protože druhá strana anglicky neumí a já musím něco vyřešit. Naposlouchanou ji mám celkem dobře, i když jsem se do teď nikdy aktivně neučila i dost jakoby chytám, když se nemluví moc rychle. Problém mi dělá spíše se dokopat a opravdu se učit - slovíčka, frázy… nejhorší pro mne je málo logická struktura plus psaní. Prostě, že polovinu hlásek neřeknou a já nejsem schopna skoro vůbec něco správně napsat. I když se „učím“ teprve 2 měsíce. Problém je, že tak do roka bych ji potřebovala umět natolik, abych ji mohla používat v práci a jak to vidím, tak s mou aktuální sebekázní to půjde hodně těžko :roll:.

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
21.9.22 12:44

@Capelucia a mas moznost se zapsat do kurzu? pokud jsi ve fr. prostredi, tak to máš sanci zvladnout. Neni to tak náročný jazyk, jak vypadá. Venku se ho naučíš levou zadní, bude tě to ucit rodilý mluvčí a to je fakt rozdil…psani a gramatiku, pak makat denne doma, treba tech 10 minut si k tomu fakt pravidelně sednout.
Ono tim, že to budes aktivně pouzivat, tak i ta gramatika ti bude naskakovat rychleji.
Na pisnickach nas nase profesorka zcila právě to navazovani, meli jsne k tomu vytištěny text a v hodinach zpivali.
My teď byli na dva tydny ve Francii a nemít školní dítě, tak se tam snad stehuju :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4172
21.9.22 12:59
@Capelucia píše:
Díky za tipy :mavam:.

@Lama Lama duolingo jsem zkoušela, jenom se mi tam pak nechtělo zadávat mail. Možná není špatný nápad se k tomu vrátit. Pohádky taky nějaké zkusím najít :D.

@Hibou hudbu jsem si ještě nepouštěla, i když mám jedno oblíbené fracouzské rádio z dob, kdy jsem kdysi chvíli žila ve Švýcarsku. Úplně jsem na to zapomněla - couleur 3 :D.

@Anais Brno já mám teď FR všude kolem sebe, obvykle taky několik konverzací skoro denně, kde musím něco ze sebe vysoukat, protože druhá strana anglicky neumí a já musím něco vyřešit. Naposlouchanou ji mám celkem dobře, i když jsem se do teď nikdy aktivně neučila i dost jakoby chytám, když se nemluví moc rychle. Problém mi dělá spíše se dokopat a opravdu se učit - slovíčka, frázy… nejhorší pro mne je málo logická struktura plus psaní. Prostě, že polovinu hlásek neřeknou a já nejsem schopna skoro vůbec něco správně napsat. I když se „učím“ teprve 2 měsíce. Problém je, že tak do roka bych ji potřebovala umět natolik, abych ji mohla používat v práci a jak to vidím, tak s mou aktuální sebekázní to půjde hodně těžko :roll:.

Francouzština JE logický jazyk, opravdu. Ono tedy oproti slovanským jazykům je logické skoro vše :mrgreen: Těžké je psaní a výslovnost, to máš pravdu, proto podle mě tu logiku zatím necítíš. Jestli máš trochu fotografickou paměť, tak si vezmi nějaké texty a normálně si to předčítej nahlas - pracuješ na výslovnosti a zároveň si do hlavy ukládáš psanou podobu. Ona i ta výslovnost má jasně daná pravidla, jen je to prostě zezačátku těžké. A vázání slov (liaison) to významně ztěžuje. A buď v klidu, pravopisné chyby (fautes d'orthographe) dělají francouzsky mluvící běžně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
21.9.22 13:19

@Anais Brno kurz teď nedám. Doma dvouleťák, žádné hlídání a doma bude za chvíli nové miminko. Máme vykoupené online lekce, ty jsou docela fajn, se spoustou cvičení, ale je potřeba to dělat. :roll: To mi prozatím stačí, nějaké dojíždění teď nedám a po porodu radši budu jezdit cvičit. My jsme u sousedů, ale Francie se nám moc líbí taky. Zvláště region camarque mě láká navštívit, ale já mám úchylku na koně :jazyk:.

@Hibou bohužel, zatím mi logika uniká. :D Spíše vidím spoustu výjimek a výjimek z výjimek. To, že se spousta různých věcí vyslovuje rovnako a ta sama hláska různě, to tedy vůbec nepomáhá :lol:.

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
21.9.22 13:30

@Capelucia to bys mela dat, vidíš on line kurzy mě nenapadly… ještě jsem stará skola.
Fajt si zkus denně k té gramatice sednout a pilovat.
Fr. gramatiku bych shrnula, mame tady pravidlo, ale pozor z tohoto pravidla je výjimka a z teto vyjimky, mame pravidlo další výjimky :mrgreen: ale to dáš.
Já treba pořádně psát neumím, ale domluvim se bez problémů…
Tipuju Švýcarsko? Ja zila v Neuchatel

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
21.9.22 14:44

@Anais Brno teď u sousedů na severu 😊. Ale kdysi jsem chvíli žila v Lausanne, i když tam jsem měla pracovný jazyk AJ, takže jsem FJ řešit nemusela. U těch jezer tam je nádherně 😊.
Jo, z gramatiky mám zatím přesně takový dojem :D. I když tedy zatím se učím spíše různé fráze, ke gramatice jsem se ještě pořádně nedostala.

• Citovat
  • Upravit
4172
21.9.22 20:53
@Capelucia píše:
@Anais Brno teď u sousedů na severu:. Ale kdysi jsem chvíli žila v Lausanne, i když tam jsem měla pracovný jazyk AJ, takže jsem FJ řešit nemusela. U těch jezer tam je nádherně 😊.
Jo, z gramatiky mám zatím přesně takový dojem :D. I když tedy zatím se učím spíše různé fráze, ke gramatice jsem se ještě pořádně nedostala.

Tak to přidám ještě jedno doporučení - Jacques Brel :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko