Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Měla jsem u posledního těhotenství streptokoka a žádný problémy mi nezpůsoboval. Ty ATB u porodu jsi hlavně kvůli tomu aby se nenakazilo miminko.
Potize Ti zpusobuje ta kvasinka, svedeni a povlak na jazyku je typicke. Mozna je to oslabenim imunity a pos. mikroflory v tehotenstvi.
Streptokok vetsinou potize nedela, ale je nebezpecny pro novorozence, proto se nijak neleci dopredu, rad se vraci a to je duvod, kdy se davaji ATB do zily az behem porodu, popripade pak primo detatku, kdyz se nestihne podat matce nebo mne z nepochopitelneho duvodu matka odmitne podani. Aby byla jistota, ze je to pokryte 100%. Pak pozor na ocistky, opravdu si nesahat na vlozku a pak na dite. V tomto pripade je obezretnost a hygienana miste.
Jinak jeste ad. ATB u porodu. Davaji se u porodu kvuli diteti, protoze prave dlouhodobe na ne neucinkuje, takze je jistota, ze behem porodu je jimy dite ochraneno. Z toho mi vyplyva, ze ikdyby potize byly ze streptokoka, jakoze za me jsou to 100% kvasinky, tak by ti podani ATB dlouhodobe problem nevyresilo. On se vrati. Naopak, pokud jde o kvasinky, nasad si probiotika, aby se Ti problem po podani ATB nezhorsil. Rozhodne ale jaou ATB na miste.
Z projevu je evidentni, ze premnozene kvasinky mas, otazka je proc. Kdyz uz odber, tak na vitamin B6, jeho nedostatek nekdy stoji za temito chronickymi potizemi, popr. si zkus vygooglit tzv. autovakcinu a pobavit se o tom s gynekologem. Jen nezarucuji jeho ochotu to resit touto cestou a nevím, jak pri kojeni.
Preju hodne stesti a pohodovy porod ![]()