Streptokok v krku bez angíny

1428
11.1.23 16:34

Streptokok v krku bez anginy

Pěkný den, máte prosím někdo zkušenost? Syn 9 let měl poslední dva měsíce opakovaně záněty v očích. Nehnisavé, poprvé na očním řekli, že je to alergická konjunktivitida, podruhé zas že ne, to mel k viroze a pořád se mě jedno oko nezdálo. Volala jsem na alergologii a Mudr. Řekla, že alergický určitě ne, že jsme teď dělali testy a má jen velmi slabé na roztoče, ale že mu mám nechat udělat výter z krku a nosu. Výsledek je v nose stafylokok a v krku streptokok. Syn také trpí na rýmy, ale ne ty zelené husté, často mu teče z nosu krev. Zastupující dětská mě po telefonu řekla, že to prelecime. Dostal klacid 250 na týden. Žádnou angínu ale neprodělal, jen virózu, kdy ho bolelo mírně v krku, teplota a kašel a pak další za několik týdnů a to zvracel a bolest krku a hlavy jeden den. Máte někdo zkušenost? A co ostatní členové rodiny? Třeba starší syn? Neměli by mu udělat také stěr?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35425
11.1.23 16:57

A ono ostanim neco je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2692
11.1.23 16:59

Dcera má teď taky streptokoka v krku. Klacid dostala na 10 dní. Dva dny měla teplotu a bolelo jí v krku, nic víc. Kolegyně děti mají to samé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
11.1.23 17:00
@mroe píše:
A ono ostanim neco je?

Jako není jen tomu mladšímu taky nic není má v krku streptokoka je bez příznaků a musí se přeléčit tak jestli to od něj třeba nemáme taky a není to potřeba tez prelecit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
11.1.23 17:11

Nekdo ma streptokoka v krku, nedela mu problem, ale je to bezpriznakovy prenasec a nakazi ostatni. Dokud se nepreleci atb, tak to z nej muze mizet i nekolik tydnu. Nekdo to nechava byt, nekdo predepise atb. Prechozeny streptokok taky muze sednout na srdce, ledviny… Atb nejsou od veci, ale spoustu lidi je nechce psat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
11.1.23 17:25
@Ladeka píše:
Nekdo ma streptokoka v krku, nedela mu problem, ale je to bezpriznakovy prenasec a nakazi ostatni. Dokud se nepreleci atb, tak to z nej muze mizet i nekolik tydnu. Nekdo to nechava byt, nekdo predepise atb. Prechozeny streptokok taky muze sednout na srdce, ledviny… Atb nejsou od veci, ale spoustu lidi je nechce psat.

No a co teda teď? Tak syn bude přeléčen a co když ho má i starší syn nebo já? A nemáme příznaky? Máme si nechat udělat test? A pokud bude streptokok chtít qtb? Já tomu fakt nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
11.1.23 17:32
@zuzuza píše:
Jako není jen tomu mladšímu taky nic není má v krku streptokoka je bez příznaků a musí se přeléčit tak jestli to od něj třeba nemáme taky a není to potřeba tez prelecit.

Ja to tak mela, uplne bez priznaku. Prelecila jsem. Sla jsem na testy, protoze doma to chytly decka a ja tak nejak tusila, ze budu pozitivni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
11.1.23 17:34
@Lenka_Hal píše:
Ja to tak mela, uplne bez priznaku. Prelecila jsem. Sla jsem na testy, protoze doma to chytly decka a ja tak nejak tusila, ze budu pozitivni.

Aha děkuji a ty jsi měla nějaké příznaky? My jako nic nemáme, nic nám není, ale co když jsme právě nosiči? Zkusím asi zavolat zítra k Dr, zda neudělá i druhému synovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
11.1.23 17:37

@zuzuza To je tezka otazka. Cast doktoru hned po pozitivnim vyteru pise atb. Jinak na streptokoka je standardni lecba Ospen na 10 dni (ale ted ma asi vypadek nebo je tezko k sehnani). Cast doktoru to povazuje za zbytecnost a neochotne pise atb i pri priznacich anginy. Pokud nemate atb jedno za druhym, tak by asi bylo lepsi pozitivni prelecit. Ovsem to nevylucuje moznost, ze si to neprinesete ze skoly znovu od nekoho jineho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
11.1.23 17:39
@Ladeka píše:
@zuzuza To je tezka otazka. Cast doktoru hned po pozitivnim vyteru pise atb. Jinak na streptokoka je standardni lecba Ospen na 10 dni (ale ted ma asi vypadek nebo je tezko k sehnani). Cast doktoru to povazuje za zbytecnost a neochotne pise atb i pri priznacich anginy. Pokud nemate atb jedno za druhym, tak by asi bylo lepsi pozitivni prelecit. Ovsem to nevylucuje moznost, ze si to neprinesete ze skoly znovu od nekoho jineho.

Ajo takhle, no my ATB vůbec, já před několika lety právě na streptokokovi angínu. Starší cca před rokem na kašel a mladší to ani nepamatuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
11.1.23 17:43
@zuzuza píše:
Aha děkuji a ty jsi měla nějaké příznaky? My jako nic nemáme, nic nám není, ale co když jsme právě nosiči? Zkusím asi zavolat zítra k Dr, zda neudělá i druhému synovi.

Vubec ne, jen kdyz jsem sla treba behat v zime, na chvili mi jakoby zacinala ryma, behem dne to zmizelo. Jednak jsou decka dost hlidany, strep test se dela vsude porad(ziju v USA). Za druhe ja atb nemam casto a nechci to nekomu predat. A hlavne dle toho, ze to o sobe davao vedet pri rekneme zatezi, tak jsem si rikala, az prijde opravdovy stres, prochladnuti…tak se to asi rozjede :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
11.1.23 17:44

@zuzuza Asi zeptat se u doktorky, jaky postup preferuje. Spravne by se pri vyskytu streptokoka mela plosne otestovat skupina (trida, rodina apod.) a vsechny pozitivni prelecit. Ale to je sci-fi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35425
11.1.23 17:47
@Ladeka píše:
@zuzuza Asi zeptat se u doktorky, jaky postup preferuje. Spravne by se pri vyskytu streptokoka mela plosne otestovat skupina (trida, rodina apod.) a vsechny pozitivni prelecit. Ale to je sci-fi.

No, tak to neni urcite spravny postup. To jsi vycetla kde? Ono taky zalezi jakeho streptokoka… a za druhe, spousta lidi ho ma v krku porad a nedela jim zadne potize a ani to z nich tim nedela prenasece. Zvlast deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42471
11.1.23 17:49
@Ladeka píše:

To není pravda. Nosičství je u 15-20% dětí. Není doporučeno ani testovat bezpříznakové nosiče a ani je léčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1803
11.1.23 17:56

@mroe @Havlova To mam info primo z krajske hygienicke stanice. Pred vanoci byla ve skole epidemie, takze se to dost resilo. Je to jimi doporucovany postup v souladu s nynejsimi narizenimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí