Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, syn v sobotu rano normalne snidal a potom jel s manželem autem neco odvez bylo horko, potom přijela stežoval si na břiško, a potom se vyzvracel hodne, Potom už nec, sned trochu polevky a trochu kokaly, vypil, potom ješte jak si brkl tak ji trochu vyzvracel, jinak nic, potom už normalne jedl, muže to byt střevni chřipka? a za jak dlouho to mužem chytnou my ostatni, trpim fobii ze zvraceni a mam z toho hruzu, jestly to nemel z toho horka v aute a ze te jizdy,.Nejaky přehrati nebo nevim dekuji za odpovedi
Jestli zvracel jednou /a kousek/, nepridal se prujem nebo nechutenstvi, tak bych to tipovala na horko /v aute je to nechutny/. Nemyslim podle popisu, ze by to byla strevni viroza. To uz by vam bylo take spatne.
Pokud v sobotu jednou zvracel, tak to nebude střevní chřipka. Spíše bych to přikládala k horku v autě. Tu cocacolu bych mu nedala pít, ale jenom po lžících a navíc zmraženou, nebo hodně vychlazenou. Pokud ji pil na polévku, tak se ublinknutí nedivím.
U střevní chřipky to jde rychle, břicho bolí hodně, je průjem a zvracení a to vícenásobné.
@nonina @Halamka no on zvracej jednou a jednorazove, hodne, proste přijel z auta a že ho boli břiško a pak to z nej vylitlo, potom normalne behal jak dby mu nic nebylo, a navic on ma problem s kadením, on dlouho nekadil asi 5 dni před tim zvracením, bylo to rano kolem 9 hod a potom normalne snedl polevku a vypil tu cholu, prave že nebyla studena ani po lžičkach ji nemel, potom me řikal že mu bylo špatne z auta, jenže je anvim on řekne barco, ja sem hroznej fobik, a mam ješte mladší dite,2a staršímu je 5,Potom po obede se šel vykadit, ale normalne se vykadil, zadna řitka stolice. Jsem hrozna já proste trpim fobii ze zvraceni a mam starch, nejde u me poručit mozku, hodne to řešim, asi je to chyba, ale neumim se branit.
Střevní chřipka to nebude.
Spíš mu prostě nesedlo jídlo v kombinaci s tím horkem.
Střevní chřipku jsme měli minulý rok třikrát za sebou. Děti tak 3 dny vyblili i pití a starší syn se ve 4 letech i několikrát pokakal do postele. No a vzdycky to bylo tak, že starší syn začal, a pak já a mladší sme to do dvou dnů dostali taky.
To co popisujes mi přijde spíš na přehřátí. (
@j.borufka tak kazdy ma neco, me dostavaly horecky u male do stavu, ze jsem musela jet na autopilota. Vzdycky jsem prestala jist, byla v takovych nervech, ze me to odepsalo na dalsi dny, i kdyz byla mala uz v poradku. Ale tak nejak samo to odeslo. Uz to tolik nemam, naucila jsem se udrzet trochu chladnou hlavu, nepanikarit.
I kdyz fobie ze zvraceni je asi trochu neco jineho, presto zkus s tim pracovat, aby te to nesvazovalo, kdyz se nic nedeje. Jako ted. Je to vysilujici a zbytecne. Ted uz si to mohu dovolit rict, kdyz jsem prosla podobnou zkusenosti.
@j.borufka taky mám emetofobii - od velmi útlého věku, co si mamka pamatuje snad od mimina - dokonce jsem ani jako mimino nebrkala
V dětství to se mnou řešeil i dětský psycholog, protože jsem - po té, co spolužák v hodině zvracel - trpěla úzkostmi ve škole a při každém zakašlání jakéhokoliv spolužáka vyšilovala, jestli nebude zvracet - no nevyřešil a doteď s tím bojuju. Navíc první dítko - dcerka je od mimina blicí a absolutně jí to nedělá problém - v půlce zvracení mi v klidu poví, ať počkám, že „ještě je tam kousíček“ a proces dávení dokončí
Když už blinká, tak to nějak přežiju, nejhorší je ten pocit, kdy mi oznámí, že je jim špatně asi bude zvracet - to mám pocit, že vyskočím z kůže a chodím dokolečka jak neurotický křeček… panika hadra.. no a střevní chřipky se u nás točí minimálně jednou za rok - tahají to děti z školy - takže fakt utrpení. A k tvému synkovi - střevní chřipka vypadá jinak, to je tóčo stálého úmorného zvracení, srajdění a horečky a aspoň dvoudenní záležitost…neboj
Příspěvek upraven 01.01.22 v 02:50
@j.borufka Ahoj, já bych nedávala ani tu coca colu. Obsahuje kyselinu fosforečnou. Nic dobrého to není. Napadá mě, že když 5 dní nekakal, tak co mohl jíst, že se mu to zastavilo ve střevech. Já bych hledala příčinu ve složení stravy. Držím palce, ať je malý z toho co nejrychlejic zase venku.
@diskettes já touhle fobii trpím od dectvi asi od 15 let, mamka mela salmonelozu a zlomilo se to ve me, přestala sem jist, a mela sem strach ale desnej, ja mam z toho uplnou hruzu, kdo tim netrpí fakt to nechápe, to proste nejde ovladnout a myslenky tam lezou sami, když me nekdo řekne že zvracel, mam z toho uplnou hruzu, je to fak hruza, tvoje dcerka to bere opravdu v klidu a statečne, ja bych tohle nezvladla nejhorší je že když malej zvracel ja se jej ani nedotkla a nepohladila ho uplne sem se vzdalila, sem hrozna jenže ja to neumim ovladnou, mam panicky starch chodim k psychiatričce a beru lety, ted sem objednan kk psycholožce, protože co mam deti tak je to horší, vše tahaji ze školy, myslíš že by chom si mohly občas psat třeba i sz me nekdy pomaha když vim že ma nekdo podobnej problem
@Halamka no ja vim ale co jsou deti male neumim to řešit v klidu, zvlašt když sems nima doma, vše od nich chytam, hodne se me fobie zhoršila, snad to bylo z toho horka, a s tim jidlem
@j.borufka jasně, klidně
Já to mám trochu v hlavě odůvodněné tím, že mi moje mamka říkala, že když mě čekala, jezdila do práce autobusem půl hodiny a bývalo jí zle. Z té cesty busem mívala strašné trauma - seděla s pytlíkem v ruce, jestli bude zvracet - je možné, že tím zformovala i moji reakci na vnímání zvracení - jak říkám, neblila jsem snad ani jako dvouletá - Letos na dovolené se mi to stalo - nechápala jsem, byla jsem z toho pěkně rozhozená. A bylo to asi taky z vedra a velmi nečekané - jsem potřetí těhotná a ani jednou jsem nezvracela, i když žaludek na vodě jsem měla vždy. Byl to děs, ale zjistila jsem, že když jsem to měla takhle bez přípravy, tak ty nervy u dávení už nebyly tak strašné - horší je ten pocit, než to příjde- když mi doma oznámí - mami, asi bude blinkat - to je pohroma.
J. @j.borufka @diskettes, zdravim, mohla bych se k vám přidat? Mám stejný problém jako vy…zrovna to řeším. Minuly patek se dcera 5 let jednou pozvracela v MŠ, a pak už nic, tak jsem se utesovala ze ji třeba jen něco nesedlo, ale přeci jen tři dny jsem byla jako na trni kdo z nás bude další na řadě a nic…az dnes, po tydnu se v noci pozvracela nejmladší dcera 1 rok..no už neusnu. A ted můžu čekat kdo bude další na řadě… Panika!! Přesně vim co prozivate. Pomáhá psycholog nebo něco?
@Timonta U nás aktuálně taky minulý týden - ale to stálo za to. Z pondělka na úterý problil noc šestiletý, pak to panické čekání, kdo bude další - padla osmiletá o den a půl po něm - má od malinka reflux a dávila snad v kuse každou pidislinu. U obou to trvalo jen těch 8 hodin, ale pro mě peklo. Koruna toho všeho byla, že jsem věděla, že v blízké době rodím, tak jsem byla opravdu v koncích při představě, že to bude v době, kdy to chytnu třeba taky - hrozné nervy a bezmoc. Ustála jsem to, manžel taky - i v okolí to měly jen děti. A v pátek se nám narodil malinký… aspoň jsem nestihla mít nervy z porodu - nervy ze strachu z blití to přebyly…
@diskettes Jeeej tak to gratulace veliká!!! Hlavně at jste zdraví!!!
no já mám taky tři děti, a jak nejstarší začala ze školky nosit virózy tak to je maraton, jak si to předávají jeden po druhem… Ale me právě teď udivuje ten rozestup 7 dnů než to ta druha chytla, už jsem byla celkem v klidu ze je to pryč, tak ted abych se další týden děsila kdy to chytne ten třetí, nebo třeba já s manželem…