Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
chci se zeptat, starší syn přitáhl ze školky nějakou střevní virózu. Nesl to celkem dobře teď už je v poho. Mezitím to ale od něho chytl mladší bráška (20 měs). Ten má celkem drastický pruběh. Včera celý den prozvracel a pros..l
dneska už nezvrací ani nemá prujem, zato má celý den horečku přes 38. Snižuju to čípky padadol baby (sirup jsem do něho nedostala). Ta horečka se ale vždycky o něco sníží ale pak hned zas vyleze nahoru. Myslíte, že mám jet na pohotovost? Proti viroze ale žádné spešl léky nejsou nebo jo?
Snižujete ještě horečku nějak jinak zábaly a tak? Díky moc za rady. Jo včera jsem do něho dostala ještě enterol (doporučili mi ho v lékárně)máte s tím nějaké zkušenosti?
My když měli tento problém cpala jsem do něj sirupy, čípky, na horečku nic nepomohlo. Až zábaly. Na tu srajdu a zvracení bych zkusila smectu. Hlavně pít ani není dehydratovaný.
Před 14 dny to měl starší, od včera v tom jede mladší.
Teplotu pod 38,5 C nesnižuji, takže v tom ti neporadím. Já najela na přísnou dietu: 1.den jak blil a průjmoval, tak v žaludku neudržel skoro nic, ani hořký černý čaj. Takže měl jen vychlazenou vybublinkovanou coca-colu vždy po 1 lžičce, za chvíli další lžičku atd. To už naštěstí nevyhodil. Dneska zase nic moc nechce, ale černý čaj už udrží a v poledne mi snědl i trošičku mrkvové polívky, resp. aspoň tu vodu (důležité je dostat do dítěte soli, takže mrkve, voda a sůl = dietní polívka). Ždibl si i suchého rohlíku, ale jíst moc nechce. Nechávám ho být. Staršímu bylo takto blbě 2 dny, 3.den už to bylo lepší. Tak doufám, že s mladším to bude probíhat podobně.
Záleží na tom, některá viróza je na den a u některé trvají teploty i týden-tedy už bez zvracení.
Hodně pití je základ, pokud hodně zvracel, tak kulíškem doplnit minerály, podle toho, jak se dítě cítí srážet teplotu, dieta.
Je to otrava, ale dá se to vydržet-dcera to chytá tak 2-3 krát do roka ![]()