Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Popravdě já taky nejsem zastánce střídavé péče. A se střídavou péčí bych nikdy nesouhlasila, ale když máma nemá problém a táta má zájem, tak se soudům nedivím. Pak je tu druhá stránka, jak to dopadá na to dítě a z mého pohledu to pro dítě není moc dobré
Sourozence na obou stranách má rád…je malý pečovatel. Nemluví o tom, že by mu něco vadilo na tom, že má sourozence…těší se až budou větší a budou si s ním hrát. Nepozoruji nějakou žárlivost. Možná jen u tatínka má sestřičku a u mamky brášku a jelikož si maloch hraje s panenkama a chce nosit šatičky a je víc holčička než chlapeček, tak mu víc sedí sestřička, která nosí šatičky atd. ![]()
@andice píše:
Tak já třeba mám kamarádku, která má dvě děti ve střídavé péči a i když to bylo ze začátku těžké, teď si to nemůže vynachválit. Taťka se prý snaží jako nikdy, udělá si na ně čas, děti ve škole samé jedničky, s ní zase hodně sportují, lyže atd. a fakt říkala, že na to nedá dopoustit.
To věřím - pro rodiče je to pohoda. Taky bych brala občas, kdybych mohla děti někam vyexpedovat. Ale ptal se někdo těch pendlujících dětí, jestli to vyhovuje JIM??? Ono totiž BY mělo jít o jejich dobro především. Bohužel střídavka je vyhovující tak max. pro pohodlné rodiče, kteří se navíc nedokážou dohodnout. Bohužel.
Mám ve třídě holku, která má střídavku obden. TO JE NA PALICI. Je šikovná a školu v rámci možností taky zvládá na jedničky, rodiče se taky starají na maximum, ale ta holka je nešťastná. Ano - sice má všechno a to hned dvakrát, ale DOMOV NEMÁ ANI JEDEN! ![]()
Pak mám holku, která pendluje ob týden. Ta rezignovala na všechno. OK - ve škole se v rámci možností snaží, ale jak přijde řeč na rodinu, mávne rukou a rozbrečí se. Když jsem se v němčině ptala, kde bydlí (procvičovali jsme sloveso wohnen), řekla, že nikde a na dvou místech zároveň. Doslova řekla, že NEBYDLÍ NIKDE, že jen cestuje a přespává.
Zajímalo by mě, jestli o tom rodiče vědí (určitě ano!) a co na to jejich svědomí?
Já bych tohle svým dětem nikdy neudělala. To bych je raději se zlomeným srdcem přenechala tátovi. Kdy si ti lidi uědomí, že tady nejde o ně, ale o ty děti??? Proč to soudy nezakážou??? ![]()
Tak to máš každopádně pravdu
ale možná to některému dítěti naopak sedí…má to takové pestřejší
Jo je to zapeklitá situace ![]()