Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, témat pro a proti násilnému přetažení předkožky při fimóze je tu mraky. My neměly na výběr a nechci řešit, jestli je to špatně nebo dobře, to už je pozdě ![]()
Potřebuji radu a psychickou podporu ohledně následné péče ihned po takovém zákroku. Urolog našemu skoro 4letému chlapečkovi bez anesteze násilím „strhl“ přilepenou předkožku, namazal Framykoinem a máme máčet 2× denně v Heřmánku a mazat Infadolanem (Framykoin už není.
Zkusila jsem obkládky z heřmánkové tinktury (nevím jak konkrétně nejlépe máčet?)
Mrňouska má oteklého takže stažení předkožky je bolestivé a jde těžko. Když se nám to podařilo, byla jsem zděšená. Hlavička je krvavě rudá - jakoby bez kůže, děsivě oteklá… zakápla jsem párkrát heřmánkem, namazala a nazpět přetáhnout byl také problém. Bojím se, až bude chít čůrat
mám oplachovat po čůrání?
Jak dlouho to bued takhle bolestivé, oteklé až krvavé?
Je tak statečný…Silnější než já, jen zaúpí, bolest skrývá a drží v sobě lépe než dospělý chlap ![]()
Prosli jsme si tim pred mesicem…pindika jsem tesne pred stazenim macela v teple vode, jakoby parkrat promnula (na sucho to stahovani boli) pak stahla a vymachala v hermanku, pretahla zpet… kdyz chtel curat tak opet do misky s vodou.. za 3dny bylo po bolesti
@Muzz to nevim… prvni den po jsme to meli nechat v klidu a pak stahovat co nejcasteji… nez to pujde dobre, pak frekvenci snizovat
@bobiskovomaminka je to humus, ale vydrž, 2-3 dny a bude líp.. škoda, že nemáte ten framykoin, ten je na to nejlepší.. čůrání ho bude tak den bolet, počítej s tím.
@bobiskovomaminka Máme to za sebou před cca 4 měsíci, nebudu vypisovat, co nás kolem toho vše potkalo. Ale dám ti pár tipů. Heřmánek bych nedávala, lepší je řepík, heřmánek je alergenní. Já si svařila řepík, ochladila ho na vlažnou teplotu, ale opravdu jen tak jemně, natáhla to stříkačky, manžel ho podrežel, já jemně přiložila konec stříkačky k převislé kůžičce a prostříkla dovnitř, jako výplach. Stahovali jsme jen ráno a večer. Měli jsme taky otok, nešel přetáhnout, tak jsem omývali na povrchu a čekali, až opadne. Při přetažení jsem mazala Framykoinem, který jsem si sehnala. Ono je hlavně pálí čurání, tak jsem mu uvařila slabý urologický čaj a tím jsem ho napájela, ono ho to nutilo se vyčurat…pak tedy čural všude okolo, ale našemu jsou dva roky…
@Muzz je mu 5ale sam si stahovat nechce, nebo to udela jen napul
Staršímu to lékař stáhnul bez následných potíží, u mladého prý už to není trend. Má šest, vysvětlila jsem mu, jak si s tím ve vaně hrát. A je to. No, ale znám dospělého chlapa, co to nemá vyřešené a dost běs. Bez sexu…
@Muzz píše:
Učí nebo aspoň dřív učil na fakultě. Ovlivňuje studenty i lékaře v přípravě na atestaci.
Tak aspoň vím, odkud vítr fouká. Někdo přece musí být za to, co doktoři v ČR prodvádějí, odpovědný.
Takže večer druhý den po zákroku jsme ho už tolik netrápili, namazali jen kousek špičky - to co šlo bezbolestně přetáhnout. Špička byla již pohledově zacelená, růžová. Čůrat chtěl sám a jen s mírným pálením.
Ovšem ráno nastal problém. Malý byl celkem namotivovaný, avšak po sedací koupeli a následném úplném přetažení, které bylo evidentně hodně nepříjemné, mu nešla předkožka zpátky! Nečekala jsem na to dlouho a hned volala do nemocnice na urologii. Okamžitě jsme měli přijet. Běželi nám dokonce naproti malého položili, ledovým obkladem zmáčkli špičku a přetáhli zpátky. Poradili teď 2 dny netrápit, ale pomalu rozcvičovat. Chudáček 2 dny sabotoval čůrání, které pustil jen v krajní nouzi do teplé vody, nenechá na sebe téměř ani kouknout. Děsivá a traumatizující zkušenost pro jeho nechápající dušičku ![]()
Nechávám to teď pár dní čistě na něm, jak se bude cítít… až bude ochoten se bez okolků vyčůrat, namočit mrňouska a pak alespoň máznout špičku, budeme pokračovat nenásilně dál… Ale teď tak moc lituji, že jsem do té ordinace toho barbara vkročila. Neřekl jedinou větu, nedal jedinou vteřinu na zastavení jeho necitlivých rukou, po pozdravu nakráčel k našemu chlapečkovi, bez jakékoliv medikace mu „nasucho“ strhl předkožku a dal mi do ruky zprávu. Myslela jsem, že jdeme na konzultaci!
Toto je naprosto nehorázné trápení neviňátek. Někteří doktoři si vůbec neuvědomují, co těm dětem dělají, žel jak vidím, takový doktor není v ČR vyjímkou, ale spíše pravidlem.
žel přes to trauma, který malý prodělal se s tím manipulovat musí, ne aby se to nepřilepilo, ale aby to nesrostlo, je rozdíl mezi přirozenou konglutinací a sekundární srůstovou adhezí.
Stahovatelné takto brzy? - teď je otázka, jestli to nemá nevratně poškozené a předkožka mu nebude muset být kvůli mantáctví toho doktora nakonec amputována. S tím jsem se tu na emiminu už setkal.
Za druhé, přirozeně zúžená předkožka v tom věku není vůbec žádný problém. Pokud má někdo problém, tak ne to trápené dítě, ale mají ho doktoři, kteří takovéto mengelské zásahy dělají.
V jedenácti letech, když mají kluci tyto problémy, tak už si mnohdy dovedou poradit sami. Vím, že jedenáctiletí už nahlížejí do internetových poraden, pokud tyto problémy mají a dnes je dokonce na českém internetu v poradně pro kluky návod, co s tím mají dělat.
@Muzz píše:
Znám ho čistě náhodou z polikliniky, kde působí. Vedle toho učil nebo stále učí na fakultě. Tak si pak všimnu, když napíše i nějaký osvětový článek pro veřejnost.
Narazil jsem na jeden článek od MUDr. Otavy náhodou před pár dny a nelíbil se mi. Vyhledal jsem ho ještě jednou. Radí k tomu, dělat to přesně tak, jak se to podle doktorů, na které já dám, dělat nemá. To vnímám jako velmi truchlivé, pokud nějaký doktor dává pro veřejnost takovéto rady.
Všiml jsem si, že studoval i v USA. Dle všeho do sebe nasál bludy Dr. Alana Guttmachera, kterými byla v této oblasti od poloviny minulého století zaplevelena americká medicína a to se po plyšáku dostalo bohužel i k nám a plno doktorů, jak vidím, je tím nakaženo.
děkuji… věřím že to bude lepší a lepší. Malý má sám radost, že se to zhojilo a aktivně se sám o svou chloubu pečlivě stará.
Myslím že by se rozhodně o tomhle mělo informovat už v porodnicích a při prevetivních prohlídkách v novorozeneckém a batolecím věku. Bez informací a bez možnosti výběru, pak musí děti čelit takovému barbarství…
@Muzz píše:
Pindík už tedy vypadá dobře, ono se to hojí velmi rychle. Uvolnění předkožky příjemné není, nepovažoval bych to za barbarský zákrok. Spíš je diskutabilní, nakolik to bylo zde na místě. Teď bych si všímal, nakolik jde předkožka stahovat a hlavně jak jde zpět. Jak to bylo oteklé, tak to mohlo být horší než normálně. To bude zřejmé během pár dnů, jestli jde kůžička stahovat tam a zpět volně a nebo je těsná. Určitě mazat, jak řekl doktor, stahovat jde lépe a nemělo by dojít k jizvení, pokud tam byla nějaká drobná poranění.U užší předkožky bych to řešil s dětskými urology, ať napíšou mast na předpis. Nebo lze mazat i hydrocortisonem, který je volně prodejný.
Paní to tím slovem barbarský vystihla dobře, já říkám mengelský. Za prvé je takový zákrok velmi diskutabilní a za druhé byl proveden bez jakékoliv enestézie. Žel, mnozí doktoři to tak dělají.
MUDR. Pavel Němec PhD o tom píše:
Proč neuvolňovat předkožku dříve?
Násilné uvolňování předkožky je bolestivé a může přivodit chlapcům fyzické i
psychické strádání. Navíc nešetrným přetahováním mohou na jemné kůži vznikat
jemné trhlinky, které nemusí být vůbec okem patrné. Tyto trhlinky se mohou hojit
jizevnatými srůsty, které mohou v budoucnu u chlapce být příčinou opravdové
fimózy (vysvětlení dále). Pokud by bylo uvolnění slepené předkožky nutné
ze zdravotních důvodů, jako jsou záněty předkožky a záněty močových cest, měl by
uvolnění provádět zkušený lékař a to vždy za použití místního znecitlivění mastí
EMLA, případně v premedikaci či celkové anestezii. Po takovémto uvolnění je
potřeba o předkožku následně zvýšeně pečovat. Je potřeba užívat chladnější obklady
např. borovou vodou, přetahování předkožky je nutno doplnit lokální aplikací masti
(např. Framykoin či Bactroban).
Hlavní je, že to jak vypadá dobře dopadlo, i když tu znám z emimina i případy, kdy to dopadlo špatně. Hlavně, že teď malý zaujal k pindíkovi i přes to trauma kladný postoj, je proto v tom nejlepším věku, dělat takový zákrok ve dvou letech je naprosto předčasné. Teď hlavně, aby to přetahování nezanedbal a zase se mu to nezúžilo, jako psal ten pán z Bratislavy. Proto souhlasím s tím, dělat nadále to, jak tu doporučoval pan Muzz, já už k tomu nic zvláštního dodávat nemusím.