Studovat pro titul i když vlastně nevím co?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Tak spokojená být můžeš, ale jestli ti to vydrží do důchodu, nevíš. Za mě žádný stupeň vzdělání není zbytečný a s vš máš těch možností prostě víc. Ovšem není to povinnost, ty sama si musíš rozhodnout, jestli ti to studium za to stojí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě záleží na tom, co chceš v životě dělat. Jestli chceš prostě jen dobře placenou práci, a je ti celkem jedno, co to má být, tak na to můžeš studovat VŠ, ale ani nemusíš. Existují kurzy na testování v IT (to není programování, naučit se to je náročné, ale ne tak moc náročné) a to má rozhodně větší budoucnost než hodně oborů, co bys mohla dělat dálkově.
Ale pokud tě to chytá jen proto, že to vidíš okolo sebe, tak buď v klidu. Existuje spousta zaměstnání, které můžeš dělat bez VŠ, a záleží jen na tom, jak moc se v nich budeš snažit, abys byla dobrá. Dobré kadeřnice mají zasekané termíny na dva měsíce dopředu, elektrikáři a instalatéři (to můžou také dělat ženy) berou totální ranec, můžou si říct cokoliv, protože jich je málo a všichni je potřebují. Dobré peníze vydělávají i řidičky.
Promysli to. Dělat vysokou je otrava, i když člověk ví, proč to dělá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Dobrý den, jdu se tu trochu poradit.
Jsem farmaceuticka asistentka, mám vyšší zdravotnickou školu a „titul“ DiS.
Před RD jsem pracovala v Benu, teď po RD nastupuji do nemocniční lékárny, zatím na zkrácený úvazek.
Akorát ve mě furt hlodá červívek, že DiS je málo. Zde na emiminu i kamarádky se všichni vzdělávají, dodělávají VŠ (nebo už mají) a nějak na mě dolehl pocit méněcennosti.. asi bych nějakou školu klidně zkusila, ale vlastně ani nevím jakou a k čemu by mi to bylo. Farmaceutický asistent není Bc studium na VŠ jako jiné zdravotnické obory na VOŠ. Je akorát Farmacie a ta pro mě nehrozí tedy, to bych nedala. Vlastně v práci nemám ani kam postoupit, max vedoucí farm. asistentek a tam potřebuji stejně jen ten titul DiS. Většina holek tady má SŠ tohoto oboru, ještě než se to přesunulo na VOŠ. Takže tady v práci mi to je úplně k ničemu. To akorát, když bych hledala někde jinde, třeba státní správa. Výběr VŠ je i omezený, protože bych musela vybírat jen ty, kde se dá studovat kombinovaně a jen o víkendu, protože zaměstnavatel mi volno nedá a které jsou trochu poblíž (Plzeň), abych nejezdila přes celou ČR. Požadavky akorat splňuje kombinované studium Veřejná správa na ČZU a VŠFS, kdybych třeba někdy chtěla do státní správy třeba. Takže vlastně nevím jestli se s tím pachtit. To by se jen hodilo, kdybych chtěla odejít, což samozřejmě nemůžu vyloučit, kdo ví, co bude do budoucna.
Nebo prostě přestat vymýšlet „blbosti“ a být spokojená s tím co mám a kde pracuji
Prvně bych si sedla a popřemýšlela nad tím, proč o studiu vlastně přemýšlím:
a) chceš zůstat v oboru?
b) farmacii reálně nechceš, nebo si “jen” nevěříš, ale lákalo by tě to?
c) chceš jen písmenka před/za jménem pro strýčka Příhodu, nebo
d) chceš nějakou výzvu a rozvíjet se?
Koukla bych podle situace třeba i ma VŠ zaměření, které tě i třeba jen zajímá osobně, třeba i filmová studia, filologie atp., aby ses učila s radostí.
Pokud na VŠ - kvůli titulu - netrváš, tak bych popřemýšlela i stylem se naučit nový jazyk, Excel nebo to IT.
Ale hlavně, přemýšlení nad osobním rozvojem nikdy není “vymýšlení blbostí”. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Žižkovská žena píše:
Podle mě záleží na tom, co chceš v životě dělat. Jestli chceš prostě jen dobře placenou práci, a je ti celkem jedno, co to má být, tak na to můžeš studovat VŠ, ale ani nemusíš. Existují kurzy na testování v IT (to není programování, naučit se to je náročné, ale ne tak moc náročné) a to má rozhodně větší budoucnost než hodně oborů, co bys mohla dělat dálkově.Ale pokud tě to chytá jen proto, že to vidíš okolo sebe, tak buď v klidu. Existuje spousta zaměstnání, které můžeš dělat bez VŠ, a záleží jen na tom, jak moc se v nich budeš snažit, abys byla dobrá. Dobré kadeřnice mají zasekané termíny na dva měsíce dopředu, elektrikáři a instalatéři (to můžou také dělat ženy) berou totální ranec, můžou si říct cokoliv, protože jich je málo a všichni je potřebují. Dobré peníze vydělávají i řidičky.
Promysli to. Dělat vysokou je otrava, i když člověk ví, proč to dělá.
No problém je, že jsem to nikdy nevěděla a nevím ani teď, ve 34 letech 🙈 celý život jsem lítala s hlavou v oblacích a idealisticky si představovala různá povolání, učitelka, řídící letového provozu
lékařka atd atd. Trochu mě naučil život se svými dětmi, ale pořád jsem prostě povahově spíš tichý introvert, co má rád klid a snadno podléhá stresu a nejradši je někde zasněný v knize. Spíš se životem postupně učím té tvrdé realitě a vím, že spíš než víc peněz, je pro mě důležitá nějaká klidnější práce ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
No problém je, že jsem to nikdy nevěděla a nevím ani teď, ve 34 letech 🙈 celý život jsem lítala s hlavou v oblacích a idealisticky si představovala různá povolání, učitelka, řídící letového provozu
lékařka atd atd. Trochu mě naučil život se svými dětmi, ale pořád jsem prostě povahově spíš tichý introvert, co má rád klid a snadno podléhá stresu a nejradši je někde zasněný v knize. Spíš se životem postupně učím té tvrdé realitě a vím, že spíš než víc peněz, je pro mě důležitá nějaká klidnější práce
Já mám střední školu… maturitu. Dělám klidnou práci v kanceláři..postup zde není. Mám dítě, spojenou rodinu… a méněcenná se opravdu necítím..
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Před RD jsem pracovala v Benu, teď po RD nastupuji do nemocniční lékárny, zatím na zkrácený úvazek.
Akorát ve mě furt hlodá červívek, že DiS je málo. Zde na emiminu i kamarádky se všichni vzdělávají, dodělávají VŠ (nebo už mají) a nějak na mě dolehl pocit méněcennosti.. asi bych nějakou školu klidně zkusila, ale vlastně ani nevím jakou a k čemu by mi to bylo. Farmaceutický asistent není Bc studium na VŠ jako jiné zdravotnické obory na VOŠ. Je akorát Farmacie a ta pro mě nehrozí tedy, to bych nedala. Vlastně v práci nemám ani kam postoupit, max vedoucí farm. asistentek a tam potřebuji stejně jen ten titul DiS. Většina holek tady má SŠ tohoto oboru, ještě než se to přesunulo na VOŠ. Takže tady v práci mi to je úplně k ničemu. To akorát, když bych hledala někde jinde, třeba státní správa. Výběr VŠ je i omezený, protože bych musela vybírat jen ty, kde se dá studovat kombinovaně a jen o víkendu, protože zaměstnavatel mi volno nedá a které jsou trochu poblíž (Plzeň), abych nejezdila přes celou ČR. Požadavky akorat splňuje kombinované studium Veřejná správa na ČZU a VŠFS, kdybych třeba někdy chtěla do státní správy třeba. Takže vlastně nevím jestli se s tím pachtit. To by se jen hodilo, kdybych chtěla odejít, což samozřejmě nemůžu vyloučit, kdo ví, co bude do budoucna.
Nebo prostě přestat vymýšlet „blbosti“ a být spokojená s tím co mám a kde pracuji
To je otázka toho, jestli v oboru budete pracovat stále a jaká je tam prognóza, a to nikdy nevíte. Obecně je vždy lepší mít titul z toho důvodu, že klasická personalistika pracuje s tím, že když budou mít kandidáti srovnatelné kvality, dostane přednost ten s titulem.
Je logičtější ovšem si udělat titul z oboru, nevím, z jakých důvodů byste to nedala, ale je to obvyklý argument pro lidi, co prostě nechtějí, znal jsem dost lidí, kteří studovali i prezenční studium při mateřské (při práci to bylo jednoduší) a dali to. Je to ve smyslu kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Netvrdím, že to takhle máte i Vy, jen uvádím praxi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele studium při práci je náročné. Takže chceš studovat něco, o čem víš, proč to děláš. A daleko náročnějí je opruz u něčeho, co tě štve a co sis myslela že bude jednoduché.
Takže si nepodávej přihlášku letost, ale dej si rok na to, aby sis to rozmyslela co fakt chceš a co tě zajímá. Práce s lidmi a nebo bez lidí? Prodej něčeho? Organizační a řídící funkce, nebo exekutiva, tedy že tobě někdo zorganizuje práci a ty to pak uděláš? Chceš do státní správy - tedy baví tě porocedury, papíry a pravidla?
Jinak nabízela by se Výživa na LF a pak dělat nutrinčí terapeutku. Do Prahy se to dá normálně s dojížděním. A nebo chemii na Peďáku, pokud by tedy nechtěla dělat s lidmi, ale v nějaké laboratoři. Nemusíš jít pak učit…
A teda pokud máš prodejní dovednosti, tak po tobě rádi skočí v libovlné farmaceutické firmě, stejně tak na přípandý nižší management, kde se pak můžeš vypracovat výš. Klasicky - koordinátor výzkumu, kdybys nechtěla dělat obchoďáka.
Příspěvek upraven 18.01.23 v 11:00
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@broskvová zmrzlina píše:
Prvně bych si sedla a popřemýšlela nad tím, proč o studiu vlastně přemýšlím:
a) chceš zůstat v oboru?
b) farmacii reálně nechceš, nebo si “jen” nevěříš, ale lákalo by tě to?
c) chceš jen písmenka před/za jménem pro strýčka Příhodu, nebo
d) chceš nějakou výzvu a rozvíjet se?Koukla bych podle situace třeba i ma VŠ zaměření, které tě i třeba jen zajímá osobně, třeba i filmová studia, filologie atp., aby ses učila s radostí.
Ale hlavně, přemýšlení nad osobním rozvojem nikdy není “vymýšlení blbostí”.Pokud na VŠ - kvůli titulu - netrváš, tak bych popřemýšlela i stylem se naučit nový jazyk, Excel nebo to IT.
Děkuji za hezké shrnutí.
Jak si procházím ty body, tak bych si vybrala za c) mít titul pro strýčka příhodu, třeba tu nebudu chtít zůstat po zbytek života.
Farmacie na VŠ je denní a velmi náročné studium, nebydlím ani v místě, kde se daná VŠ nachází, to prostě při zaměstnání a s dětmi reálné není. A upřímně mě to ani zas tak neláká. Nedala bych to ani psychicky, to náročné studium, trpěli by akorát všichni okolo i já.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Já mám střední školu… maturitu. Dělám klidnou práci v kanceláři..postup zde není. Mám dítě, spojenou rodinu… a méněcenná se opravdu necítím..
Jasný, já to nemyslela tak, že ti, co nemají VŠ jsou méněcenní. Spíš to je takovej můj vnitřní problém no ![]()
- Citovat
- Upravit
@Kazatel píše:
To je otázka toho, jestli v oboru budete pracovat stále a jaká je tam prognóza, a to nikdy nevíte. Obecně je vždy lepší mít titul z toho důvodu, že klasická personalistika pracuje s tím, že když budou mít kandidáti srovnatelné kvality, dostane přednost ten s titulem.Je logičtější ovšem si udělat titul z oboru, nevím, z jakých důvodů byste to nedala, ale je to obvyklý argument pro lidi, co prostě nechtějí, znal jsem dost lidí, kteří studovali i prezenční studium při mateřské (při práci to bylo jednoduší) a dali to. Je to ve smyslu kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Netvrdím, že to takhle máte i Vy, jen uvádím praxi.
Ta Farmacie je denní a velmi náročné studium. Musela bych odejít z práce, denně dojíždět do Hradce (jsem z Plzně) a najít hlídání pro malé děti (manžel pracuje často do večera). Děti potřebují mámu a já tu chci pro ně být jak jen můžu, dělat s nimi úkoly, vodit je na kroužky, trávit s nimi čas než mi utečou pryč. Za to mi žádné studium nestojí. Takže neříkám že to nejde, ale ta oběť by mi za to nestála, jestli víte, co myslím. Proto, že koukám po jiných školách, které mi umožní tady pro děti být aniž by to nějak razantně ovlivnilo celou rodinu.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Jasný, já to nemyslela tak, že ti, co nemají VŠ jsou méněcenní. Spíš to je takovej můj vnitřní problém no
No, dovolím si doplnit, že víkend se jedná často o sobotu, nikoli neděli a ten pátek ti bude (muze) chybět.
Ber v potaz i zkoušky, které se často domlouvaji na pátek. Protože v sobotu obyčejně probíhá další studium, dokonce může pátek navazovat na sobotu.
Tím pádem budeš potřebovat někoho, kdo ti zápis z přednášky poskytne.
Což dost často nefunguje.
VŠ jsem si doplnila ve 43 letech a bylo to náročné, takže bez pomoci manžela by to nešlo. Taky jsem měla štěstí na studijní skupinu, která se obyčejne tvoří na tvorbu projektů, pokud nejsi ve skupině, jsi na to sama a to nechceš.
Příspěvek upraven 18.01.23 v 11:27
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ta Farmacie je denní a velmi náročné studium. Musela bych odejít z práce, denně dojíždět do Hradce (jsem z Plzně) a najít hlídání pro malé děti (manžel pracuje často do večera). Děti potřebují mámu a já tu chci pro ně být jak jen můžu, dělat s nimi úkoly, vodit je na kroužky, trávit s nimi čas než mi utečou pryč. Za to mi žádné studium nestojí. Takže neříkám že to nejde, ale ta oběť by mi za to nestála, jestli víte, co myslím. Proto, že koukám po jiných školách, které mi umožní tady pro děti být aniž by to nějak razantně ovlivnilo celou rodinu.
Chápu, zkoušela jste se s nimi spojit ohledně individuálního studijního plánu, případně s jinými (Brno, Pardubice - farmakochemie, VŠCHT - výroba léčiv)?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
No denne dojizdet z Plzne do Hradce, to snad ani neni realny ani bez rodiny, natoz s rodinou. Ale na co studovat statni spravu, chces byt v budoucnu urednice? Snazila bych se spis navazat na dosavadni vzdelani, tj neco ve zdravotnictvi, nejaky lehci obor, jestli je to v Plzni realne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Trojlístek píše:
No, dovolím si doplnit, že víkend se jedná často o sobotu, nikoli neděli a ten pátek ti bude (muze) chybět.
Ber v potaz i zkoušky, které se často domlouvaji na pátek. Protože v sobotu obyčejně probíhá další studium, dokonce může pátek navazovat na sobotu.
Tím pádem budeš potřebovat někoho, kdo ti zápis s přednášky poskytne.
Což dost často nefunguje.
VŠ jsem si doplnila ve 43 letech a bylo to náročné, takže bez pomoci manžela by to nešlo. Taky jsem měla štěstí na studijní skupinu, která se obyčejne tvoří na tvorbu projektů, pokud nejsi ve skupině, jsi na to sama a to nechceš.
Na Zemědělské fakultě na detašovaném pracovišti v Klatovech je to 1× za měsíce so a ne do večera. Na zkoušky se samozřejmě nutné si vzít volno.
- Citovat
- Upravit