Styk s dítětem při úmrtí matky

611
15.3.22 05:43

Styk s dítětem při úmrtí matky

Ahoj, může mi prosím někdo poradit. Moje teta byy ráda viděla svou vnučku, je ji 5 let, vychovává ji teď půl roku její otec, se kterým nezila, maminka bohužel po těžké nemoci zemřela a otec dovolí babičce vídat vnučku jen 1 krat za měsíc, přitom se s ni předtím viděla pořád, když maminka žila, co se dá v tomto případě dělat? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65201
15.3.22 05:58
@esmeralda44 píše:
Ahoj, může mi prosím někdo poradit. Moje teta byy ráda viděla svou vnučku, je ji 5 let, vychovává ji teď půl roku její otec, se kterým nezila, maminka bohužel po těžké nemoci zemřela a otec dovolí babičce vídat vnučku jen 1 krat za měsíc, přitom se s ni předtím viděla pořád, když maminka žila, co se dá v tomto případě dělat? Děkuji

Asi nic, pochybuju, ze by soud urcil prarodicum vic. Jedine se zkoušet domluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
15.3.22 06:02

Soud by mohl styk rozšířit. Za pokus to stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
15.3.22 06:04

Podat k soudu návrh na styk prarodiče s nezletilou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4303
15.3.22 06:05

Zkusila bych se obrátit na ospod a na soud. V případě, že maminka nežije, tak by mohli brát v potaz péči prarodiče jako náhradu za maminku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2034
15.3.22 06:18

To je ten chlap proti sobě když odmítá hlídání ne? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
15.3.22 06:19

Prarodiče v tomto případě mohou dostat větší styk za zemřelého rodiče, ale taky může soud uložit povinnost platit výživné, i přesto, že dítě pobírá sirotčí důchod.
První by ale měla jít babička cestou domluvy, u soudu by měla prokázat, že se pokoušela domluvit s otcem dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
15.3.22 06:23

Určitě může požádat soud. Známá má takhle vyhrazený styk s vnučkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.3.22 06:33
@esmeralda44 píše:
Ahoj, může mi prosím někdo poradit. Moje teta byy ráda viděla svou vnučku, je ji 5 let, vychovává ji teď půl roku její otec, se kterým nezila, maminka bohužel po těžké nemoci zemřela a otec dovolí babičce vídat vnučku jen 1 krat za měsíc, přitom se s ni předtím viděla pořád, když maminka žila, co se dá v tomto případě dělat? Děkuji

Nejdřív by se babi měla pokusit se zeťákem domluvit. Pak podat žádost na soud. Jestli na to bude mít žaludek. Nechápu, že byla po smrti svěřena otci, se kterým nežila a nedostala ji ta babička. A co z toho ten otec má, že trestá malou a nechce ji nechat u babičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30315
15.3.22 06:38
@Russet píše:
Nejdřív by se babi měla pokusit se zeťákem domluvit. Pak podat žádost na soud. Jestli na to bude mít žaludek. Nechápu, že byla po smrti svěřena otci, se kterým nežila a nedostala ji ta babička. A co z toho ten otec má, že trestá malou a nechce ji nechat u babičky.

Sice s ní nežil, ale asi se běžně vídali, tak proč ji nedat otci. U nás to tady bylo naopak. Dítě u otce, ten zemřel a mělo jít k matce. Ta ovšem nefungovala, ale o dítě strašně stála - už mohl zastat plno práce. Takže sociálka a škola pomohli babičce, aby mohl zůstat u ní, protože u ní s otcem bydleli.
Osobně bych zkusila prvně domluvu a když to nepomůže soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122374
15.3.22 06:47

OSPOD řeší zájmy dítěte - tak já osobně bych se nejdříve obrátil na ně. Taky určitě ve vašem městě existuje poradna, dříve poradna pro ženy a dívky. Tam by mohla babička podat návrh na soud.. Pokud je dítě v péči otce, není ze zákona určeno, jak často se může vidět s prarodiči Tady asi nejvíc záleží na vzájemné domluvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2978
15.3.22 07:08

První je zkoušet domluvu, když nejde přímo, navrhnout mediaci, když odmítne mediaci, pak požádat OSPOD, aby otce vedl k absolování mediace (lze uložit aspoň první setkání s mediátorem), pokud nic nepomůže, lze podat návrh na změnu úpravy péče, zákon umožňuje svěření do péče babičky se stykem s otcem, střídavou péči babičky a otce, nebo péči otce se stykem s babičkou. Optimální je nechat zahájit všechna řízení a podle vývoje by se vidělo, co je reálné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
15.3.22 07:23
@Russet píše:

Domnívám se, že k zadnemu svěření nedošlo, žádný soud neprobehl. Prostě zemrela matka, automaticky he dítě v péči druhého zakonneho zástupce, bez ohledu na predchozi úpravu. Prijde mi to logické. To by leda musel někdo na ten soud podat a to se asi nestalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
15.3.22 07:34

Nejprve bych se zkusila domluvit po dobrém se zeťákem. Pokud se nechovala jako správná tchyně, tak by on neměl mít důvod jí bránit ve styku s vnučkou. Navíc by byl sám proti sobě - hlídání se mu jako otci samoživiteli přece musí hodit, ne? Takhle bych mu to podala, jako pomocnou ruku, nikoli ve stylu „mám právo jí vídat!“
A pokud by to nešlo, tak bych ten soud zvážila, ale dává se tím na tenký led, kdy zeťáka může akorát ještě víc poštvat proti sobě. Nezapomínejte, že mu zemřela exmanželka, holčičce maminka. To samo o sobě je pecka jako hrom. A soudící se babička tomu fakt nepřidá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
15.3.22 07:35

Rozhodně na ospod a pak soud :) Jelikož ji umřela dcera, tak by se babička brala „JAKO NÁHRADA“ za maminku :) Úspěch bude mít určitě :) Kor když vnučku měla casto :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová