Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, koupil jsem si mládě želvy zelenave od chovatele je opravdu male, stare cca 2 měsíce po 1 mesici chovu jsem skusel jak ma tvrdý krunir, nevim jestli ma být u miminek tvrdy jako kamem ale ma ho měkčí, davam ji normálně sepiovou kost,vápník a svitim ji normale uvb a vyhrevnou zarovkou prosím za odpověď děkuji.
Ráda bych se taky přidala do do diskuse. Už měsíc máme želvu pardálí - Fildu. Je to ještě mimino, narodil se chovateli v květnu. Zatím bydlí v terárku, občas se proběhne po pokoji. V létě plánujeme výběh.
Mohli byste prosím někdo popsat koupání a péči o krunýř? Díky.
@Stepan456 máme jiný druh, ale krunýř má teda tvrdý.
Ahoj, chtela jsem se zeptat zda nemate nekdo podobnou zkusenost s umrtim zelvicky.
Nase rocni zelvicka nam zemrela na zapal plic, do posledniho dne papala i pila, akorat obcas jako by lapala po dechu. Doufala jsem ze ji to v teple teraria prejde, ale vcera vecer byla najednou velice aktivni v pozdnich hodinach kdy uz davno spi a dnes odpoledne, kdyz se vubec nehybala jsem zjistila ze je mrtva. Zelvicka zila vyhradne v terariu, krmila jsem ji cele leto pampeliskama, obcas pamlsek ve forme rajcatka, umela krasne pit z misky…vsichni jsme to oplakali, dcera by si prala zelvicku novou, ale ja mam strach, porad premyslim kde jsem udelala chybu a nechci aby se to opakovalo. Nestalo se Vam neco podobneho? Nebo nemate nejake zkusenosti? Zapomela jsem napsat ze slo o zelvu zelenavou od chovatele (zadny zverimex). Dekuji za reakce
@blanka bla píše:
Ahoj, chtela jsem se zeptat zda nemate nekdo podobnou zkusenost s umrtim zelvicky.Nase rocni zelvicka nam zemrela na zapal plic, do posledniho dne papala i pila, akorat obcas jako by lapala po dechu. Doufala jsem ze ji to v teple teraria prejde, ale vcera vecer byla najednou velice aktivni v pozdnich hodinach kdy uz davno spi a dnes odpoledne, kdyz se vubec nehybala jsem zjistila ze je mrtva. Zelvicka zila vyhradne v terariu, krmila jsem ji cele leto pampeliskama, obcas pamlsek ve forme rajcatka, umela krasne pit z misky…vsichni jsme to oplakali, dcera by si prala zelvicku novou, ale ja mam strach, porad premyslim kde jsem udelala chybu a nechci aby se to opakovalo. Nestalo se Vam neco podobneho? Nebo nemate nejake zkusenosti? Zapomela jsem napsat ze slo o zelvu zelenavou od chovatele (zadny zverimex). Dekuji za reakce
Konzultuj to s tím chovatelem. A rovnou si nech doporučit veterináře přes plazy, kdyby někdy bylo potřeba.
@blanka bla mohu se zeptat na jméno chovatele? A jak dlouho jste ji měli? Jinak rajče odvápňuje, není tudíž vhodné.
@Vermun píše:
@blanka bla mohu se zeptat na jméno chovatele? A jak dlouho jste ji měli? Jinak rajče odvápňuje, není tudíž vhodné.
Byla od pana z euzelva a meli jsme ji rok. Byla narozena loni v lete. Krunyr mela krasny a tvrdy, dobre nam celou dobu prospivala. ![]()
@blanka bla to mě mrzí, p. Junek nemá mezi lidmi dobrou pověst. Příště určitě jiného chovatele. Dost informací najdete na FB ve skupině suchozemské želvy https://www.facebook.com/…23543275058/?…
@blanka bla píše:
Ahoj, chtela jsem se zeptat zda nemate nekdo podobnou zkusenost s umrtim zelvicky.Nase rocni zelvicka nam zemrela na zapal plic, do posledniho dne papala i pila, akorat obcas jako by lapala po dechu. Doufala jsem ze ji to v teple teraria prejde, ale vcera vecer byla najednou velice aktivni v pozdnich hodinach kdy uz davno spi a dnes odpoledne, kdyz se vubec nehybala jsem zjistila ze je mrtva. Zelvicka zila vyhradne v terariu, krmila jsem ji cele leto pampeliskama, obcas pamlsek ve forme rajcatka, umela krasne pit z misky…vsichni jsme to oplakali, dcera by si prala zelvicku novou, ale ja mam strach, porad premyslim kde jsem udelala chybu a nechci aby se to opakovalo. Nestalo se Vam neco podobneho? Nebo nemate nejake zkusenosti? Zapomela jsem napsat ze slo o zelvu zelenavou od chovatele (zadny zverimex). Dekuji za reakce
Jakým způsobem jste zimovali? Jak máte řešené terárium? Jsi si opravdu 100% jistá, že se za žádných okolností nemohlo stát, že želvu někdo vyndal ven z terária? Jak dlouho se projevovalo lapání po dechu?
Zelvicku jsem nezimovala, byla jeste hodne malicka, tak jsem to nechtela riskovat. Z teraria jsme ji obcas vytahli, na pohlazeni, na koupani, nic zasadniho ani ne na dlouho. Obcas jsme ji nechali na chvilku probehnout kdyz mela naladu, ale jen po dome. Terarium jsem mela resene asi podle nejakych standartu, uv lampu, vyhrevnou, z mensi casti kaminky jinak nejaky substrat pro zelvycky. Mela chladne misto i teple, jako zacatecnik jsem mela tri teplomery v terariu abych to mohla sledovat:-) mela jsem tam i vlhkomer, substrat jsem obcas navlhcila. samozdrejme ze tam mela nizkou misku s vodou ze ktere pila a obcas se v ni prosla. i domecek mela rada, chodila tam pravidelne spavat. Normalne na nas reagovala kdyz jsme na ni mluvili chodila bliz k nam. nikdy nam nespadla, krunyr mela opravdu krasny. lapani po dechu bylo jen obcasne, nedelala to cely den, mela jsem vedle ni pracovni stul, takze jsem ji celkem sledovala. zacalo to asi pred mesicem jemnym knikanim, pak jsem mela pocit ze se to zlepsilo, ale omyl. Celou dobu papala +-jako normalne.
@blanka bla v takovém případě bych to tipla na důsledek nachlazení. Průvan je pro želvy hodně velký problém, tím spíš v kombinaci s potenciálně velkým výkyvem teplot. Samozřejmě neber mě 100% za slovo, může to být pochopitelně cokoliv, neznám do detailů situaci ani jsem jí neviděla, ale třeba zrovna zmíněné proběhnutí po domě je neskutečně rizikové. Po koupání vždy zabalit, osušit a přímo do terária dokud neoschne celá. V žádném případě pak nesmí nikde zůstat, přijít na podlahu, k otevřenému oknu apod. Stačí menší průvan, např. pod dveřmi typický pro starší/hůř postavené domy. A příště jakmike začne sípat, kníkat, lapat po dechu, tak okamžitě do klidu, tepla, žádný průvan, stres, a sledovat. V případě, že se to během 1, max. 2 dnů nezlepší (zcela přestane), okamžitě kontaktovat veterináře. V případě že se to vrací, taky kontaktovat veterináře. Čím mladší želva, tím je obvykle náchylnější na nachlazení a podobné úžasnosti. Ještě zkontrolujte umístění terária, jestli samo není na průvanu.
Upřímně, bez zahrady nebo minimálně velkého kusu místa venku na balkoně bych do chovu želvy v našich podmínkách nešla. Vyzkoušela jsem si obojí a ta péče a rizika jsou někde úplně jinde, tak to ještě zvažte. Ono tohle vyndavání sem a tam ve výsledku způsobuje skoro nejvíc problémů, byť chápu že zvlášť s dítětem doma to láká.
Zahradu mame, dokonce jsem ji vybudovala vybeh, ale jak jsem ho dodelala, nastehovalo se tam mraveniste a pak jsem dlouho likvidovala mravence a uz k tomu nedoslo abych ji tam presunula. Barak mame dobre izolovany a ven z teraria jsme ji davali jen zcela vyjimecne a to jeste kdyz do domu svitilo slunicko. V pruvanu urcite neni(nebyla), jeji terarium je celosklenene jen s pruduchama. Pres zimu jsem se o ni trochu bala, protoze je v chladnejsi mistnosti (moc doma netopime mame radi spis zimu v dome) ale vyhrevka ji udelala dost teplo. To davate ven do vybehu hned tak male zelvicky a i je zimujete? Ja jsem s tim prave trochu otalela, zijeme v horach takze tu mame trochu chladnej a mela jsem o nase zelvy miminko strach. Ja fakt nevim kde byla chyba, snazila jsem si toho i vic nacist, ptala jsem se zkusenejsich chovatelu nez jsme si ji poridili. Dcera se kni vzdycky chovala velice opatrne, nikdy si nedovolila ji ani pohladit pokrunyri aniz by se zeptala, nosila ji cerstve pampelisky (ty nejvetsi ze zahrady:-) a jeste tedy nechapu jak muze byt zelva spokojena venku kdyz nema rada pruvan, vybeh jsem mela tedy oploceny prkny, ale i tak tam bude urcite foukat vic nez doma…nevim jestli si jeste zelvicku poridim, nejsem si jista zda na to mam odvahu a hlavne neustale hledam tu chybu kterou jsem udelala…
Kdyby jsme se prece jen rozhodli ze do toho znovu pujdeme, jakeho chovatele by jste mi doporucili?
@blanka bla píše:
Zahradu mame, dokonce jsem ji vybudovala vybeh, ale jak jsem ho dodelala, nastehovalo se tam mraveniste a pak jsem dlouho likvidovala mravence a uz k tomu nedoslo abych ji tam presunula. Barak mame dobre izolovany a ven z teraria jsme ji davali jen zcela vyjimecne a to jeste kdyz do domu svitilo slunicko. V pruvanu urcite neni(nebyla), jeji terarium je celosklenene jen s pruduchama. Pres zimu jsem se o ni trochu bala, protoze je v chladnejsi mistnosti (moc doma netopime mame radi spis zimu v dome) ale vyhrevka ji udelala dost teplo. To davate ven do vybehu hned tak male zelvicky a i je zimujete? Ja jsem s tim prave trochu otalela, zijeme v horach takze tu mame trochu chladnej a mela jsem o nase zelvy miminko strach. Ja fakt nevim kde byla chyba, snazila jsem si toho i vic nacist, ptala jsem se zkusenejsich chovatelu nez jsme si ji poridili. Dcera se kni vzdycky chovala velice opatrne, nikdy si nedovolila ji ani pohladit pokrunyri aniz by se zeptala, nosila ji cerstve pampelisky (ty nejvetsi ze zahrady:-) a jeste tedy nechapu jak muze byt zelva spokojena venku kdyz nema rada pruvan, vybeh jsem mela tedy oploceny prkny, ale i tak tam bude urcite foukat vic nez doma…nevim jestli si jeste zelvicku poridim, nejsem si jista zda na to mam odvahu a hlavne neustale hledam tu chybu kterou jsem udelala…
Venku průvan ale nevznikne
to je jenom záležitost vnitřních uzavřených prostor. To není to samé jako vítr… ve výsledku pobyt venku mimo terárium je pro želvy nejnáročnějším prostředím (kromě pobytu venku v zimním období). Oproti tomu pobyt venku v sezóně opravdu hodně pomáhá s případnými nedostatky v chovu (ne nutně vědomými). Jinak pokud jde o roční želvu, tak minimálně letos na sezónu bych jí určitě dala ven. Ohledně zimování těžko říct… sami nezimujeme, původní majitel to dost přeháněl s teplotami a nezimoval vůbec, takže poměrně dlouhou dobu trvalo jí vůbec dostat do běžného provozního stavu. Dnes s úspěchem bydlí celou sezónu venku, na zimu jde dovnitř do terária bez zimování. Je to horší varianta než se zimováním, ale vzhledem k původním podmínkám se bojím, že by to nemusela dát. Částečně si to nahrazuje na jaře, když je ještě chladněji, tak po přesunu ven obvykle 1 - 3 týdny chrní. Ale to si řídí sama. Teď se jí bude budovat zateplená bouda, takže se jí sezóna mírně prodlouží, takže bude dost možná chrnět i déle. Mít ale želvu od mala, osobně bych z důvodu nezkušenosti počkala se zimováním pár let, ale ven bych dala klidně půlroční.
My jsme v podstatě i s tou starší ještě v době kdy si odvykala z původních podmínek měli nejvíc potíží ve vnitřních prostorách. V období, kdy fungovala v teráriu s max. občasným vylezením ven, se taky stávalo že začínala sípat, pokašlávala. Období, která mohla strávit venku (přesunout a nechat) byly bez jediného problému a to vážně pak už šla i do těch 5 stupňů. Jedinkrát jsem pak už udělala tu chybu, že jsem se časně z jara lekla teplot a pár dnů poté co byla přesunuta ven jsem jí vrátila na chvíli dovnitř. Nic horšího jsem udělat nemohla, do té doby x let bez problémů fungující želva začala zoufale sípat ještě ten samý večer, definitivně šla ven až asi o 2 - 3 týdny později, kdy už fakt nejevila žádné známky potíží. Nicméně totálně zbytečný krok, který by lépe vyřešila zateplená bouda nebo aspoň rozumnější přesunutí do bedny do chladného sklepa.