Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Maartina7 píše:
a jak bys to řešila? můj syn se ve svých skoro sedmi letech prostě s nikým nebaví…domlouvám mu, vysvětluju, ukazuju na příkladech a kulový platný…on byť na ulici potká svého kamaráda, tak mu neřekne ahoj, ignoruje ho…
a mimochodem k podání ruky bych ho nedokopala ani náhodou - těsný kontakt prostě nemá rád a já to akceptuji…
náš sedmileťák to má stejně a není to o nevychovanosti, ale o tom že je prostě stydlivý a plachý a na ulicích se prostě stydí projevit city, náklonost a učit ho to můžu furt a kárat ho za to že „vrazil“ do sousedky ani nezabučel
On to prostě necítí jako potřebu, jednoho takového už doma mám, je mu pomalu 40
![]()
Mě se strašně líbilo jak v TV považovali za geniálního chlapečka, který nevimvkolika, uměl podle znaku říct název auta. Do města chodíme kolem řady aut, a mladej co to je? Audi, renault, škoda… jeden čas měl asi 15 pidi modelů aut a fábku od oktávky poznal na sto honů (já si to musím přečíst
) dnes kdy je mu 7 ho to vůbec nezajímá a netuším jestli to ještě pozná
. takové věci umí spousta dětí, bo mají fotografickou paměť a dobře se jim to pamatuje
A nepovažovala jsem své dítko za geniální
. A to že se po 18 měsících rozkecal, zas taky velká výhra není, bo někdy jsem tesknila po časech kdy nemluvil, když papulu nezastavil a mlel a mlel a mlel.
jinak v kočáru jezdil taky do 3.. ne že by byl línej, ale bylo pro mě jednodušší vézt dítě a nákup v kočáru, dostat se kamkoliv rychleji, než tahat tašky v ruce a příp. nahánět dítě nebo i jeho nosit.
pleny na ven nenosil od 2 let, ale na spaní i po o je ještě měl a v noci jakbysmet. Dudlika, resp. dudliky měl taky hodně dlouho
jeden v hubičce a ostatníma se šmrdlal po obličeji než usnul. D. ve 3 letech pil před spaním mlíko z flašky
.
Naštěstí si vybírám takové kamarádky, kterým je šumák co moje dítě dělá a nedělá
.
A až se narodí dvojčata.. to bude teprve masakr
.
mmch s mluvou… je pravda že pro mě třeba byl problém, když 3 letá neteř vlastně nemluvila. nějakou hatamatilkou a zvuky vyjádřila co chce, s mámou si pokecala, ale já jí moc nerozuměla
. Ale s nástupem do školky se rozkecala a už si s ní pokecám i já
.
@pavlinkaapatrik píše:
Lacenko, určitě jsi to ale nepodávala jako svou zásluhu.. Když děti umí mluvit sami od sebe, nechtějí dudlík a brzo pochopí na co je nočník tak je to skvělý.. ale určitě sis nemyslela, že máš lepší dítě než ostatní? nebo ano?
já ti nevím
možná jsem se někdy před ségrou i vytahovala
její děti jsou zhruba stejně staré a to srovnávání tu prostě bylo a je. Nicméně opět musím zdůraznit že naše princezna mi to dává vše „sežrat“ s velikou grácií a vrací mi moji " pýchu" i s úroky
![]()
@Lacenka píše:
náš sedmileťák to má stejně a není to o nevychovanosti, ale o tom že je prostě stydlivý a plachý a na ulicích se prostě stydí projevit city, náklonost a učit ho to můžu furt a kárat ho za to že „vrazil“ do sousedky ani nezabučel![]()
On to prostě necítí jako potřebu, jednoho takového už doma mám, je mu pomalu 40
![]()
fakt?? A já myslela že mám doma exota.. neřekla bych že je Jára nějakej stydlínek, to fakt ne. Ale s cizím se prostě bavit nebude, a to ani třeba u dr. kam už 7 let chodí. Neřekne ani slovo natož aby pozdravil. na návštěvě u známích taky neřekne ani slovo, pohraje si s dětma, pak přijde ke mě na klín a kuňká že má žízeň a pod. A aby pozdravil?? Nepozdraví ani pančelku v družině natož někoho jiného. A dlouho trvalo než zdravil čááu nebo ahoj aspoň nás a babičky doma. ![]()
@jalemina to mě třeba štve nejvíc, že nepozdraví ani pana učitele když ho potkáme, nebo družinářku atd. Já to cítím jako ostudu " moje selhání", ale asi jenom proto že je první a já ještě nejsem zvyklá, až mi to bude dělat Lída už mě to nepřekvapí
Poslední dobou mi fakt čím dál jasněji dochází, že se spousta věcí příliš mnoho řeší…
Tak moje starsie nemluvi vubec, okrem ham, dik, obcas skor omylom povedane ahoj a nejaky zvuky zvierat, aby som ju nutila zdravit vonku tak by mi uz nepovedala ani toto, vypada vyskou tak na 4- 5 rokov, takze si obcas vypocujem prechytrelych nazorov ale su mi niekde u zadnici, dudlik mala do 2.5 roku na spanie, a co? ![]()
na zachod ju nedostanem, na nocnik tiez tak od 2.5 roku nehody ale obcas su.. ![]()
na kopu veci proste nema cas, pretoze je hodne skumava.. a evidentne ma dobre logicke myslenie, tak naco ju v tomto veku nutit do veci co nechce a lamat ju?
doma pracujem takze hracky vsade su na beznom poriadku, ked ma prist navsteva uklidim, neohlasene nepustam
ale som spokojna aj ja aj deti ![]()
Mě nejvíc baví jak malého srovnává tchýně s nevlastní vnučkou…není mu ještě ani rok, tudíž toho ještě moc nedovede, semtam řekne mama, tata atd, ale to asi všechny děti v tomto věku…vždycky jsem se to snažila překousnou, že maleho s „Nelinkou“ strašně srovnávala co ona v roce neuměla, ale při poslední návštěvě jsem tak vybouchla, že si už nedovolí nic říct…jsem toho názoru až k tomu dozraje, udělá to, nutit ho do něčeho by se mi mohlo ještě vymstít ![]()
Už vidím až si naše děti v pubertě sednou a budou si vykládat kdo z nich byl dříve bez plen a bez dudlika
![]()
Nejsem super matka, stačí že ji mám za příbuznou.. ![]()
Sice je naše malá bez dudlika i bez plen..ale přišlo to samo.. Dudlika sama odnesla kachním „miminkám“ ve dvou letech a na nočník prostě člověk učí. Přijde mi padlé na hlavu cpat dítě od půli roka na nočník, ale at si to každy děla jak chce.. Já posazovala po roce aby věděla k čemu je..a pak si sama začala řikat.. Do školky chodíme páč miluje děti a je raděj tam než doma
![]()
Netlačím na ní v ničem..začala chodit až v roce a půl, sama začala mluvit..k tomu přeci nepomuže ani super máma
A pokud k tomuto super máma nutí, tak to neni super máma ale super „blbka“.. Toť můj názor ![]()
Jo a mam znamu so super dcerou a ona sama super matka a dvaa to „vyzrat“ celemu okoliu, vieme o kazdom novom slove, kolko krat ktory den dosla na nocnik, co dokaze urobit
ked to citam tak sa v duchu smejem, pretoze to ze do troch rokov je napred neznamena ze to tak bude cely zivot, ono si to jej maminka totiz mysli aka bude sikovna a nase deti blbe ![]()
Já měla vždycky dojem, že supermatky jsou super právě ve věci, o které sami z vlastní praxe nemají ani páru a koukám, že „zdejší supermatka“ se mi to ani nepokusila vyvrátit. Taky s dudlíkem u vlastního dítěte nemá zkušenost a káže o něm ![]()
My měli štěstí, že jsme zapomněli dudlíka na čtyřdení návštěvě u našich tam žádný taky nebyl. Zjistili jsme to až večer a tak malý v dvou letech a dvou měsících musel spát bez dudlíka. První dvě uspání byly těžké, ale pak už to bylo v pohodě. Problém je, že mu po měsící začali růst naráz tři pětky stoličky a tak si dává do pusy prst a zvykl si na to a co teď s tíém. Vrátit dudlíka a pak ho časem odebrat
To myslím je blbost, ale odnaučit ho ten prst je prostě mnohem těžší ![]()
Holky vykašlete se na všechny rejpaly.My máme už dvanáctiletá dvojčata a desetiletého kluka.Do ničeho jsme je nenutili a mluví, nepočurávají se a dudlíka nepotřebujou.
Každé dítě má na všechno svůj čas. Taky mám někdy pocit, že dneska se některé děti rozmluví a rozeběhnou už na porodním stole. Přeji hodně pevných nervů s rejpalama.
@niki2 píše:
No, já tedy nejsem „supermáma“. Můj syn se počůrával do pěti let, ale zvládli jsme to. Dudlík v 26 měsících je zhovadilost. To je jenom pohodlnost maminky. Viděla jsem, jak dudlík dokáže udělat z dětské pusinky hororr. Moje děti dudlík neměli, a jsem za to ráda. Malá, od mojí švagrové dudlala do pěti let a…
Ve čtyřech letech jí dudlík násilně odebírali, řvala a řvala, tak jí ho dali zpátky. No, má špatně vyvynutou čelist, kvůli tomu špatně mluví. Budou jí muset udělat operaci, aby jí to zpravili. Tak se mamky zamyslete, jak dlouho nechat dudlík…
A my to měli přesně naopak. Obě dcery bez plenek přes den v roce a půl, ve 2 letech i v noci. Naopak dudlík měla ta starší na noc do 4 let. Výslovnost měla perfektní (včetně r, ř a sykavek), předkus nemá, rovnátka nepotřebuje.
Pokud dítě nemá dudlík v puse 24 hodin denně, tak bych v tom problém neviděla ![]()