Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hm, tak ten článek mě pobavil
To jsem spíš „hrůzomatka“ než supermatka
Dítě si nechávám hrát samotné, když chce, k tomu studuju VŠ, vyšůrováno teda nemám, vařit moc nestíhám, takže asi tak… ![]()
Tak souhlasím s většinou, Lentilkah, Pudla… Článek mi přišel dost ubohý, nechápu, co tím chtějí dokázat. Asi nějaká bezdětná novinářka nebo někdo, komu se o děti starají babičky…
Jsem doma, děti nespaly v kuse v noci do dvou let, holky bohužel doteď. Když to je double, moje dobrá noc je /teď, když nevstávám 4×/.
Synáček je pěkný temperament, čili jsem po vesnici bývala viděna, jak ho vleču pod rukou a on nepříčetně řve.
Přesto řadu kritérií bych asi splnila - doma jsem ráda /byť někdy manžela atakuju skype, AŤ UŽ PROBOHA VYRAZÍ DOMŮ
- cesta mu trvá přes hodinu
/, vařím denně, vařila jsem i ty mrkvičky, i když při zavádění jsem kupovala, protože se ukázalo, že líp se chytili na kupovanou a až stoupl odběr, vařit jsem začala, vkládám fotky na web do alba, aby se vzdálené tetičky či kamarádky mohly podívat, nikomu to však nevnucuju. Zdrobněliny používám sporadicky, spíš když doma mluvím na děti.
Přesto - chtěla bych být supermatka - v tom směru, že bych byla přesvědčená, že vše dělám správně, odpadly by pochybnosti, jestli jsem něco nezanedbala, neodflákla, že jsem je nechala si hrát a víc se jim nevěnovala…
Článek jak se dalo čekat nekonvenuje téměř žádné emimi matce, a i když to není žádné superdílo tak mi připadá v pořádku aby někdo nahlas říkal (napsal), že:
náhodou, já jsem se včera večer docela pobavila,..
hlavně u těch zdrobnělin, ..
z těch totiž lezu po zdi.. a z mateřského plurálu..
(otázka - a už kakáte do nočníčku?? odpověď. ano, Vojta ano, a já už to dobrých pár let umím na i záchod
)
beru to jako nadsázku, stejný článek jsem viděla už X-krát ve vícero novinách.. holt okurková sezona..
ale k tématu - nejsem „supermatka“ a ani bych být nechtěla..
vždyť by to byla nuda, nestěžovat si, že to dítě nespí samo, ale zásadně s rodiči v ložnici, vypije litr mlíka denně - ponejvíce v noci, do 2.5 let cumlal dudlíka a chodil s plínou celý den a mluvit začal pořádně taky tak nějak.. to že jako miminko spal zajistila solidní žloutenka do 3měsíců..a že nestíhám v práci a že zrovna tohle a dneska mně prostě nebaví.. a ten úkol, co mám hotový, byl lepší
![]()
hele Natašo, ja bych rekla, ze prave supermatky tohle neresej, ze si klidne nechaji v psteli 5 deti do 18ti let, v noci jim vari veproknedlo, zadny vyvoj neurychluji, aby jim neznicili pater, takze na nocnicek vysazujou az na ZS atd atd..... ale ony si ani nestezuji
Jojo, mateřský plurál je sranda. Ovšem v některých situacích bohužel opodstatněný - dotaz: jak spíte? Špatně. bohužel popisuje celou situaci, protože špatně spí nejen dítě, ale i já. Ještě u těch mimin to lze tolerovat, slyšela jsem ale od kolegyň v práci, že „se učíme na maturitu“
a rozhodně synáčkovi maminka nepomáhala s učením.
Ještě jsem z vlastní zkušenosti tolerantním v čerstvým prvorodičkám, protože je opravdu náročné ty hormony a laktaci atd. sladit se zdravým rozumem, vím to z vlastní zkušenosti. Čím jsou děti větší a je jich víc, přijde mi, že člověk je víc nad věcí. Na to jsou ty hrozně výstižné maily typu, co se jak dělá u prvního, druhého, třetího dítě … 1. dítě: spadlý dudák vydezinfikujeme a podáme, 2. dítě - podáme, otřeme o svetr 3. dítě- necháme psa, ať mu ho dá ![]()
Já znám maminku, která „plurál dětský“ používá ještě teď, když jsou dítěti pomalu 4 roky. Dítě má jen jedno a další neplánuje. No, je to sranda a působí to docela přiblble..
Nerada pomlouvám cizí děti, ani ty moje nejsou svaté a chápu, že nemusíme jít každému po chuti, ale to dítě je vyloženě rozjívené, rozdivočené, nezvladatelné. Všechny maminky s dětmi se jim vyhýbají,protože dítě je někdy agresivní, v rámci bojových her bije děti apod. Maminka se jen pousměje, domluví a za chvíli je to nanovo.
Ale ani tato žena nespadá do kategorie supermatky,protože téměř od porodu pracuje. Má „důležitou“ práci, která se ale dá částečně dělat z domova.Je ředitelkou jedné nadace. Dítko měla doma do roku a půl - to bylo ještě jakž takž klidné, potom ze dne na den chodilo do jeslí na celý den - jesle jsou na druhém konci města, neměla čas pro něj po hodinách, dvou, poledni chodit. A výživu ona taky moc neřeší - protože téměř od začátku s ním chodila do městské jídelny pro zaměstnance a dítě baštilo s ní z talíře - neměla k vůli práci čas vařit.
Je to fakt nadsázka. Ale myslím chápu, co tím článkem chtěl autor říct. Každá jsme jiná, každá považujeme za důležité něco jiného, máme jiné priority. To, co přijde správné nám, nemusí přijít automaticky správné ostatním. Nemusí nás chápat a mají na to právo, stejně tak jako my na svůj styl jednání, výchovy.
A na druhou stranu - ruku na srdce - i „supermatky“, které jsou s dítětem doma rády,chtějí se mu věnovat, cítí, že je to jejich poslání, se myslím intenzivně nevěnují celých 24 hodin denně dítěti. Čas pro sebe a určité odreagování potřebuje občas každý.
Pudloslava píše:Angua píše:hele to jsem klidne mohla byt ja
Ten článek mi připomněl, jak jsem byla kdysi v obuvi a byla tam paní s chlapečkem, který strašně nepříjemně halekal na celou prodejnu, až jsem si říkala, ať už ten spratek drží hubu![]()
![]()
(tož ale fakt, to byste musely slyšet
) a maminka mu říká „zpívej, Honzíčku, zpívej“
![]()
![]()
![]()
![]()
Na druhou stranu připouštím i nepatrnou možnost, že ani libý hlásek mého dokonalého dítka nemusí být někomu příjemný
ja totiz, kdyz vycerpam moznosti, jak dite umlcet (vsechny krupiky, hracky, zabavovani), tak mu reknu „tak ty chces radeji plakat, tak plakej“. a za chvilku treba „ty kraaaasne places, neslo by to jeste vic?“ - je to takova sebeobrana, abych se z toho nepominula sama. asi to na druhy lidi pusobi, ze se mi to breceni asi libi, ale ja na to kaslu. brekot tam bude zcela nezavisle na tom, co ja podnikam nebo rikam, tak co.
Tak jestli s půjčenýma dětma chodíš na Vsetíně do Deichmana, tak klíďo
To bylo už dřív, to byl Rafánek ještě na houbách ![]()
Nevím no, tamté mamince se to podle mě vyloženě líbilo, jak chlapeček krásně zpívá
![]()
To z té matlaniny právě není jasné, kdo má být ta supermatka, zrobili tam nesmyslný hybrid.
Nadsázku beru, ale musí být vtipná. Totok není, čtení skoro bolí. Slohová práce žáka druhého stupně ZŠ, autor mele páté přes deváté (psáno za střízliva?).
Ad porodní plán aj. - úplně škoda slov.
Ale já už jsem to psala víckrát, že ze slova „supermatka“ jsem celá křivá, protože to víceméně znamená totéž, co „kráva“ a stejně stále nevím, co přesně to znamená (tedy které z nás jsou a které nejsou).
BaroF - žít a nechat žít
.
Lentilko, já jsem myslel, že sis na úroveň současné novinařiny už zvykla… Buď ráda, že v tomto „oboru“ ještě o nic nejde.
Tak si říkám, abych za pár let neměl sklony stávat se „supertaťkou“. Včas rozpoznáno, včas vyhubeno - ťuk ťuk ťuk… ![]()
Já jsem měla pocit, že na toto se ani zvyknout nedá… Nebo jenom částečně
![]()
Len-til-kah píše:
To z té matlaniny právě není jasné, kdo má být ta supermatka, zrobili tam nesmyslný hybrid.
Nadsázku beru, ale musí být vtipná. Totok není, čtení skoro bolí. Slohová práce žáka druhého stupně ZŠ, autor mele páté přes deváté (psáno za střízliva?).
Ad porodní plán aj. - úplně škoda slov.
Ale já už jsem to psala víckrát, že ze slova „supermatka“ jsem celá křivá, protože to víceméně znamená totéž, co „kráva“ a stejně stále nevím, co přesně to znamená (tedy které z nás jsou a které nejsou).BaroF - žít a nechat žít.
Asi tak ![]()
Mmch. u nas na sidlisti jsem jeste nedavno vypadala jako supermatka (nebo krava
) uz jen tim, ze jsem chtela treti dite. No a pak bylo navic jeste v latkovkach
(a navic ho jeste furt nosim) Hotovo…
Tak ted jsem teprve na dně..( a já jí tolik miloval
)
angu - jsem ta v béžovém plášti s černým kočárkem ( opravdu mám béžovou bundu a černý kočárek) a také se tak falešně usmívám při pohledu na jiné děti..
Chyběl opravdu jen kousek a nechala bych si vyrobit pohár ze žlutého kovu s nápisem SUPERMATKA..
Protože mé dítě opravdu nezlobí ( potvrdí děvčata z naší diskuze), nikdo mi nehlídá ( teda né že bych o to nestála) a vařím příkrmy..
Ovšem na plavčo chodím jen jako doprovod, plave tatínek a máme papírové pleny..
No takže nic.
Ale upřímně musím prásnkout , že jako matka mám větší seběvědomí než svobodná holka..( sakra, kde se to ve mě bere??
)
asha píše:
Asi tak
Mmch. u nas na sidlisti jsem jeste nedavno vypadala jako supermatka (nebo krava) uz jen tim, ze jsem chtela treti dite. No a pak bylo navic jeste v latkovkach
![]()
(a navic ho jeste furt nosim) Hotovo…
Jenže je hloupé nadávat si do krav, tak si nadáváme do supermatek.
Anguo, Juro - zvyknout se opravdu nedá, aspoň mi se nedaří.
hele me ten clanek prisel celkem vtipnej - a protoze se zadna zena jako supermatka neciti, nemel by se ani nikoho logicky dotknout, ne?
Je to vzdy o nekom jinem ![]()