Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ráda bych se zeptala, zda dětem dáváte superpotraviny a pokud ano, tak jaké? Já našemu malému (budou mu 3 roky) přidávám do mléka, které miluje, mladý ječmen a prášek acai, na hrstě pojídá bobule goji a občas si dá v džusi chia semínka. Vše samozřejm v bio kvalitě - dováží kamarádka z Indonésie (na farmě jsme byli a víme, jak to tam chodí ). Máte nějaké rady a zkušenosti? díky
Ahoj, zkušenost nemám ale označení „superpotravina“ mě přišlo úsměvné
ale nic ve zlým;-)
Jej to slyším po poprvé ani to co dáváš jsem nedávala tak nevím
ale aspoň mrňous bude zdraví. taky dávám zdravou stravu, ale spíše co je dostupné jablka pomeranč paprika. celozrné pečivo. atd.
Taky jsem sem vlezla jen abych zjistila, co je to ta „superpotravina“
Zatím nic nedávám a ještě jsem o tom nepřemýšlela, mám zatim miminko. Ale asi bych to do něj moc necpala, stačí hodně zeleniny a ovoce.
Ale název superpotraviny se používají běžně… viz obchody se zdravou výživou ![]()
Jinak teda já mám zatím mimčo malé, takže nedávám. Ale časem zkusím občas chlorellu.
Jedná se o potraviny (nebo potravinové doplňky), které jsou nějakým způsobem výjimečné. Obsahují velké množství důležitých živin, jsou bohaté na vitamíny a minerály, mají antioxidační účinky, podporují imunitní systém a jsou zkrátka „super“. Super potraviny byly známé svou účinností, léčivým charakterem a uzdravujícími schopnostmi už před tisíci lety. Mnoho z nich také pochází z míst, kde dříve sídlily starodávné civilizace (Středomoří, Jižní Amerika, Asie, Severní Afrika…). Drsné podmínky jako např. pouště, tropické pralesy nebo nadmořská výška donutily plodiny zadržovat v sobě co možná nejvíce živin, aby v takovém prostředí mohly vůbec přežít. Díky tomu můžeme v Superpotravinách objevovat skutečně abnormální množství nutričních hodnot, kterých se nám jinak často nedostává.
vitamíny
minerály
proteiny – i esenciální
enzymy (jednoduché či složené bílkoviny, určující rychlost a povahu chemických reakcí a řídící většinu biochemických procesů v našem organismu)
koenzymy (nízkomolekulární látky, které při reakcích způsobují regeneraci)
antioxidanty
vlákninu
Tyto potraviny by měly být konzumovány v přirozené, syrové formě. Jinak o mnohé enzymy, vitamíny, proteiny a ostatní látky, díky kterým jsou tak jedinečné, pochopitelně přijdou.
Mám osobní zkušenost, že co je užíváme, tak méně marodíme, přestalo astma - vysadili jsme léky a máme víc energie ![]()
Moc tomu nerozumím, netuším, jak moc velký význam to má pro dítě, které má normální zdravou pestrou stravu…
Takže pokud jsem koukala na různé seznamy „superpotravin“, dáváme med
. Párkrát šťávu/džus z aloe vera, ta jim celkem jela, zato semínka goji nepozřeli, a já taky ne ![]()
Jo, a u známých děti ochutnaly mořské řasy a kupodivu jim to docela jelo ![]()
Superpotraviny neznám a ani bych je dítěti nedávala. Už jenom proto, že jsou dovážené z Indonésie, nebo odkud..My jsme Evropané.
@Jana Mora píše:
Mám osobní zkušenost, že co je užíváme, tak méně marodíme, přestalo astma - vysadili jsme léky a máme víc energie
Tak míň marodit (ťuky ťuk) my snad nemůžeme, jediná choroba, která zatím děti postihla, byly neštovice, jinak měli každý tak dvakrát za život rýmu? A víc energie nedejbože, aby měly, to už bych nepežila… víc enerie bych potřebovala jedině já ![]()
Ale celkem by mě zajímalo, jestli se někde dají najít komplexnější informace srozumitelné pro laika, co kdy nač ![]()
@Kačus82 obsahují velké množství minerálů, vitamínu, stopových prvků..prostě přinášení člověku hodně prospěšných látek ![]()
Zrovna nedávno jsem koukala na sáček s kustovnicí čínskou a nevěděla co to je. Dík za info - vyzkouším ![]()
Dávám chlorellu, rybi olej blue Ice a také to, co jiz zakladatelka zminovala. Oblíbili jsme si i quinou. Amarantové pukance jsou výborné.