Sušička Miele

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12156
18.11.17 17:03

@radekcfc6 radeji suche k ulozeni. Pokud je potreba dosusim na 20min s setrnym+ ;) ale vetsinou to staci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
23.11.17 15:48

Jé, to je super, že se téma oživilo :) Já ho před pár lety zakládala, protože jsem chtěla Miele sušičku, ale nakonec jsme pořídili levnější variantu a máme AEG Lavathem, úplně obyč, používala jsem na deky, ručníky, povlečení a tak. Minulý rok jsme si pořídili pračku Miele s TwinDose, hodně pereme, většinu prádla sušíme v sušičce. Bohužel se mi u oblečení hodně ztrácí barvy, obrázky, skoro všechno je pryč. Sušičku intenzivně používám půl roku a polovina sušeného prádla je skoro na vyhození… takže sušička Miele je opět ve hře :). Můžete někdo porovnat s AEG, jestli se vám prádlo také ničilo a Miele byla opravdu lepší? Máme v bytě hodně vlhko a sušička nám zatím dost pomáhá.

Jinak někdo se tu ptal, co vše do sušičky, já to řeším tak, že nové věci tam nedávám (zejména dámské halenky, košile a jemné prádlo) a až ho trochu zanosím, tak to tam šupnu taky ;). Povlečení Matějovský i ručníky tam suším a nic se jim nestalo (i když na štítku mají, že nesmí) - suším ale na šetrnější program.

A při sušení velkých věcí - třeba velké prostěradlo, se doporučuje k tomu hodit ještě něco, třeba ručník. A ten velký kus na dvakrát přehnout. Jednou jsem to četla jako tip k Miele sušičkám a prý to hodně pomáhá :), já s tím zatím zkušenost nemám.

A byla tu diskuse i o TwinDose - pračku Miele zbožňuji, ale nejsem spokojená s praním tmavého prádla. Všechno černé mi hrozně moc zešedlo, prádlo ve skříni rychle zatuchá… pračku jsem i čistila Miele čističem, ale to černé prádlo vyžírala od začátku. Zkusila jsem i kapsle Ariel a prádlo po vyndání nevoní jako ze staré pračky a barvu už nepoznám :( plus je hodně chlupaté. Například vyperu deku, co pouští chlupy a další várka prádla je chlupatá… nemáte s tím nějakou zkušenost? Filtry jsme čistili a minulá pračka si s tím poradila bez problémů.. já jinak na tu pračku nedám dopustit, tak třeba chyba obsluhy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
23.11.17 21:10

@Elis6 Ahoj, diskuzi s TwinDos jsem zakládala já.

Voňavé prádlo z pračky (pokud nemluvíme o použití aviváže) je především délkou pracího programu - jak dlouho se v té vůni prádlo ráchá, a pak mírou vymáchání - čím víc promácháš, tím víc jde z prádla vůně pryč. Takže určitě jedno máchání znamená voňavější prádlo než více máchání a nebo důkladnější máchání.

Ale zbytek, co píšeš, mě zaráží - taky občas peru chlupaté věci (deky po psovi) a další várka chlupatá není. Černé mi asi nijak nešedne, ale nepoužívám TwinDos - ten bude slušná chemie… takže to může být určitě tím. Co myslíš tím, že je černé prádlo po vyndání chlupaté?
To mě překvapuje, že ještě po tomto píšeš, že na tu pračku nedáš dopustit :)

Ad. sušička - já měla Siemens vyšší řadu (25 tis) a Miele daleko lepší, ty programy jsou nesrovnatelně jemnější, teplota nízká, prádlo má prostě vyloženě jemnou péči a taky tak pak vypadá. V sušičce Siemens a LG se mi točilo v horku, tady jen v jemném teple. Neničí se mi nic, nesrazilo se mi nic, obrázky drží, dávám je tam běžně. Barvy stejné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12156
23.11.17 21:43

@Elis6 jednak susicka miele je opravdu uplne o necem jinem. Mam srovnani s dvema jinama znackama co jsem mela pred tim a je to opravdu velky rozdil. Susi mnohem jemneji. Susim skoro vse na bavlnu na plno a absolutne bez problemu a nic se nesrazilo, neznicilo…pradlo sem nikdy nemela „tvrde“, nebo presusene, nebo jak to napsat. Coz se mi driv obcas stalo…

Jinak ja twin dos pouzivam a dokonce ty jejich kartuse, ac mam koupene i ty nahradni na vlastni prasek. A hlavne proto, ze - cimz reaguji i na @Emno - mi overovali primo v nemecku, ze ty jejich prostredky co jsou v kartusich jsou jemne a „eko“. Mame v baraku eko cisticku a ne klasickou kanalizaci, takze ja musim mit vse eko. Mam vse od frosche. A primo z miele mam potvrzeno, ze jejich prostredky jsou setrne a zadne bakterie nezabiji atd. Zkratka srovnatelne s froschem…takze zadna silena chemie, snad :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
23.11.17 21:55

@saadet S tím já tedy nesouhlasím :) Když se podíváš na složení, tak zaprvé tam jsou různé chemikálie, bělidla - ani jedno z toho není eko složka, a navíc tam je přímo uvedeno, že je to škodlivé pro vodní živočichy. Takhle by asi eko prací gel vypadat neměl. On teda ani Frosch není ideál, spíš takový dobrý poměr ekologie a funkčnosti. Ale do toho ti nechci mluvit, nemyslím to zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
23.11.17 22:10

@Emno - nedám na ni dopustit, protože se ani nehne, je ticha, nízká spotřeba vody, nevytahava prádlo atd ;) problém mám pouze s čisté černým prádlem, beru je valeckem na chlupy, mužů s tím žít. Navíc je to určitě chyba obsluhy, to vychytam ;). Na jaký program perete? A mužů se zeptat s jakým praskem? Zkusím :) já peru vše na automatiku na 30 stupňů nebo quickpowerwash na 40.

@Emno, @saadet - mě trochu přišla hloupost kupovat novou susicku, když stará funguje OK, ale rychle jsem přesvědčena :D jelikož cena susicky jsou funkce, které jsou pro vás důležité? Stojí za to pripacet si na steampower či jak tomu rikaji? Nebo používáte v podstatě jen základ? :) A lze nastavit teplota u programu? Chtěla bych sušit na nižší teplotu, aby se prádlo nenicilo, nebo abych tam mohla dat i něco, co susicku moc nemusí a měla bych jistotu, ze se nesrazi. Pracka ma taky programy na „ruční praní“.

Ještě otázka, programy v pracce mají kg. Vždy přemýšlím, jak zjistit, kolik toho tam vlastně dávám :D program Tmavé je třeba jen na 3kg… Jak to řešíte? Vážíte? Možná proto mám i něco hůř vyprané :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12156
23.11.17 22:10

@Emno v pohode, ja zas nesouhlasim s tebou ;) jednak „chemikalie“ jsou uplne ve vsem. To bys musela prat pouze ve vode. Druhak pokud vim, tak cisticce vadi predevsim agresori typu savo (hlavne myslim chloran sodny?) a navic ve vetsim mnozstvi…takze frosch je 100% bezpecny pro cisticku a asi tak 100× vic eko, nez ariel, jar, domestos atd. Vodni zivocichy se nemysli mnou myslene bakterie. Ale samozrejme nejsem studovany chemik, ani vyrobce cov, tak spoleham na to, co jsem si nasla za info, co mi rekl vyrobce cov a vyrobce miele. Troufam si tvrdit, ze tomu rozumi vic nez ja :mrgreen: ale pokud ty jsi chemik a vis o tom vic, tak se omlouvam a rada se necham poucit :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
23.11.17 22:28

@saadet Ne ne, chemik nejsem, ale ráda si zjišťuju sama. Je možný, že pro domácí čov to škodlivý neni, ale ekologický prací gel to dle složení určitě není. O působení na bakterie v čov nevím - jestli vám žijou, tak je vše ok :) Obsahuje bělidla, sulfáty, barviva, fosfonáty… to se v eko drogerii nevyskytuje.
Nicméně asi furt lepší než ariel a spol :)
Já mám Frosch tady ráda. Super je třeba Sonnet, ale ten prostě moc nefunguje :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
23.11.17 22:38

@Elis6 A co tam máš za chlupy, na tom černém prádle? Nemůže být problém někde v odtoku vody, že se ti tam něco vrací?

Já peru různě, nejčastěji automatiku 40 st, QPW, bavlnu 40/50/60… často přidávám allergo wash. Peru v SA8 nebo Baby, oboje od Amway, a pak gely od Miele.
Je možné, že ti to prádlo poničila ta sušička - zašednutí barev.

Do sušičky dávám prádlo odhadem, nevážím nic. Využívám hlavně automatiku, bavlnu (ručníky, pleny) a pak samostatný minutový program. Páru dávám na košile a je fajn, někdy už opravdu pak nežehlím - ale jde především o materiál košile. Hodně oceňuju možnost flakonu s vůní, používám pravidelně.
Občas suším boty. Zaimpregnuju bundu atd…
Teplotu si nastavit lze - výrobcem je na polovině možností, za mě ideál, ale lze ještě výraně snížit.
Ta sušička nemá chybu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
23.11.17 23:56

@Emno - vypadá to jako bila vlákna. Když vezmes nějakou hodně chlupatou bílou deku nebo takovou tu z ovcí vlny, jednou mi chlupy pouštěl svetr, vypadalo to podobně. Malé jemně chloupky. Psi chlupy to vypere vždy. Odtok mě taky napadlo zkontrolovat, ale mela by mít nějakou zpětnou zaklopku, aby se to nevracelo a montáž dělali oni, takže to asi není tím. Ale pro klid v duši mrknu, stejně budeme napojivat susicku, ze… :D

Allergo wash? To je prášek nebo program?

Jinak máme ještě tvrdou vodu, což zda se dost ovlivňuje výsledky sušení. Tchyně ma stejnou susicku jako teď já (AEG), jednou jsem ji použila a prádlo jako z mandlu. U mě doma je výrazně víc zmackane, pak jsem četla, ze za to muže tvrdá voda… Takže šance, ze bych nezehlila košile je asi mizivá :( stačilo by mi nezehlit trička. :roll:

Ta susicka ty barvy hrozné žere, teď jsem si všimla na mem oblíbeném barevném pyžamu, ze je témeř bez barev, byla jsem hodně smutná :( a začínám se přikláněl k tomu, ze to asi byla susicka :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
24.11.17 08:17

@Elis6 Allergo wash je přídavná funkce na pračce, je tam pak víc vody, další máchání a parní praní.

Ty vlákna si asi umím představit. A sušička ti je nesebere? Píšeš, že váleček ano.
Ano, to je pravda, tvrdost vody ovlivňuje výrazně i výsledky praní.

Trička nežehlím vůbec a jsou úplně rovná - ale je potřeba to složit ihned. Vyrovnat a složit.

Jak moc máš teplo v sušičce, když jí uprostřed sušení zastavíš a otevřeš? Já v Siemens a LG vyloženě horko, nepříjemně na dotyk, v LG dokonce musím čekat, než prádlo vychladne, pak ho teprve vyndat. V Miele příjemné teplo. Na barvy to teplo má určitě vliv - stejně jako praní na 40 a 60… velký rozdíl.

Samotná pračka ti určitě nesežere barvy. Leda prášek nebo teplota praní/sušení. Viděla bych too na sušičku - ověř tu teplotu sušení.

Jakmile chceš jistotu, tak s Miele chybu udělat nemůžeš… neváhej a kup : ) Budeš nadšená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
24.11.17 12:29

@Emno - tak AllergoWash asi nemáme, proto mi to nic neříká ;). Vlákna nesebere ani sušička, jen váleček.

S tou tvrdostí bohužel vím, že to sušení není úplně ok, takže manželova trika do práce žehlit musím, ačkoli u té tchýně to zapotřebí nebylo. Tak uvidíme, co Miele, mají i nějakou indikaci tvrdosti vody, třeba si s tím poradí. Plus zkusíme nějaké změkčovadlo do pračky, to by prý také mohlo pomoci.

Je tam vedro… nemám ale srovnání s jinou sušičkou. Když dosuší a vyndávám prádlo, někdy mi přijde, že se až spálím, jak je horké. Ale za chvíli do vychladne, až si nestihnu uhladit ani domácí trika třeba ;).

Ale jo, jsem rozhodnutá už pro Miele, jen teď čekáme prcka a já jsem na neschopence, tak je rozpočet napjatější trochu. Proto to tolik řeším, když sušičku vlastně máme. Takže jdu vytvořit nějakou hromádku :D. Dívala jsem se, že na levnější modely teď mají 10 let záruku, jen nemají to vyhlazování párou, tak nevím, jestli to není škoda.

Každopádně moc díky za tipy, už se na ni těším, až našetříme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
24.11.17 12:53

@Elis6 Jak je to takhle horké během sušení, tak to musí být pro oblečení mazec, to je jak prát neustále třeba na 50 stupňů nebo víc. V Miele to je taková příjemná tělesná teplota kdykoliv během sušení. Podle mě ta pára zas tak zásadní není. Ani nevím, od jakého modelu za kolik peněz lze sehnat. 10 letá záruka mi přijde super :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
24.11.17 12:57

@Elis6 Nemáš zač.
Ta pára podle mě není takový zázrak - vyžehlí mi to tak třetinu košil, zbytek stejně žehlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
24.11.17 13:18

@Emno - ty levnější ještě nemají program Automatika, což je taky škoda. Ale mají za cca 22-29K, s párou a automatikou jsou pak za 40K a bez té delší záruky. Tak to ještě prozkoumám :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí