Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Brali jsme se po šesti letech vztahu, bezdětní, z potřeby vztah nějak posunout. Byla to svatba pro kamarády (rodina buď zazdila, nebo byla uražená, takže jsme tam měli jen rodiče a sourozence), a moc jsme si to užili.
Taky mám pocit, že teď (10 let po svatbě, sedmileté dítě) už tolik kamarádů nemáme - ale asi by se mi líbilo zase vidět lidi, které jsem dlouho neviděla -nostalgie, připomenout si: prostě jako takový společenský setkání. (Moje máma takhle dělávala po deseti letech oslavy svých kulatin.)
Čili kdybych měla pocit, že ty „administrativní“ výhody chci, tak bych do toho klidně šla. A užila bych si to. Pro ty ostatní. Pro sebe a muže spíš tak nějak vnitřně, ne jako primární účel.
@luccifera tak to je financne vyslo pomalu dvakrat tolik, ne?
@Anonymní píše:
@Ms.Ragdoll No v tom si prave nerozumime. Je mi 30 a začínám se prave dostavat do stadia, kdy uz to asi tak důležité neni, pokud to nebude party pro lidi, ze bych mohla to delat pro nekoho. Ja si úplně nemyslim, ze mi rozumis. Asi to spatne vysvětluji. Ja bych prave delala tu akci pro lidi, ale aby se bavili. Hezkou, velkou. Alw zaroven jsem ve stadiu, kdyz nevim, jestli by nebylo lepsi sbalit t pekny saty a vzit muze a dceru nekam na ostrovy, tam se vzit a udelat si po deseti letech pořádnou dovolenou.
No to nerozumime.
Protoze ani ty sama poradne nevis, co vlastne chces. ![]()
@PaníBovaryová píše:
Vernost se uz neslibujevlastne se neslibuje nic, ne? Je to jenom pravni akt
Nevím. Byla jsem asi na 5 svatbách v životě a ten proslov nějak nevnímala. Poslouchala jsem písničky a čuměla po lidech. Říkala jsem si, jestli by se mi nezadrhl hlas, až bych v tom tichu měla říct to ANO.
@Slečna Ferka Zjistila jsem, ze cim jsem starší, tim jsou pro me rodinné vztahy složitější… Nikdy bych si nedovolila zazdit pozvánku na svatbu od nikoho z rodiny. Myslim, ze i kdyby o rodinu neslo. Je to neuctivé.
@Ms.Ragdoll Tak, ted uz si rozumíme! Nevim, proto jsem položila dotaz na ostatni, jak to vnímají, připadne mi sem hodi své zkusenosti, kdyz budou chtít…
Tak vidis, jak jsme se dobraly společného výsledku ![]()
@Anonymní píše:
@Ms.Ragdoll Tak my jsme spolu šťastní i bez svatby… ja jsem proste nasla v telefonu svoje vysněný svatební saty a bylo mi lito, ze jsem nikdy žádné nevynesla. Nevim, proc je to zarážející… ja myslela, ze každá holka i žena ma sny a nemusi byt ciste pragmaticky.
Nebudu se schovavat za to, ze mi jde o to, abychom po deseti letech ztvrdili nas vztah. Tak, jak je, je super i bez papiru. Na to ho nepotřebuji. Proste jsem se jen zeptala na prubeh svateb po tolika letech a jak na to koukaji ostatni.
Nejsem dramatik, kdyz nebude, tak nebude, ale svatbu jsem proste vysněnou mela a chtela. Tot vse.
Jo a ty „výchovný“ přístupy bych ignorovala. Každý prožívá vztah jinak: někdo potřebuje duchovní „zásnuby“ (viz ženáč Karel Janeče a ta jeho Lilia), někdo to dělá kvůli papírům, někdo chce být princezna a užít si den „pro sebe“, někdo to dělá kvůli rodině, protože „se to má“… žádná motivace není špatná, pokud ji přijímáš a netrpíš přitom.
„Den pro sebe“ mi přijde navíc jako skvělá motivace. A že jsi chtěla velkou svatbu, a nešla sis na ni půjčit a dala jsi přednost bydlení atd., to mi přijde ještě lepší.
Pokud se Ti chce, jdi do toho - a pozvi lidi, klidně třeba jen známé, ale takové, kteří s Tebou budou mít radost a užijete si to
Ať máš na co vzpomínat.
@Anonymní píše:
@luccifera To neni vubec spatne… to takto udelat…![]()
Diky za tip.
Ja kdyz to slysela, tak jsem malem pukla nas*anosti
obsluha na nasi svatbe byla priserna, rodice moc nerozlevali, tak jsme se toho velmi aktivne chopili s muzem a v 11 jsem uz byla (oba jsme byli) jak zakon kaze. Obsluha toho vyuzila a o pul 12 zavreli hospodu a lidi vyhnali ven
penez to stalo a pak toto… priste ty Maledivy ![]()
@Russet píše:
Nevím. Byla jsem asi na 5 svatbách v životě a ten proslov nějak nevnímala. Poslouchala jsem písničky a čuměla po lidech. Říkala jsem si, jestli by se mi nezadrhl hlas, až bych v tom tichu měla říct to ANO.
Podle me tam jenom pred urednikem potvrdis, ze vstupujes do manzelstvi a podepsies se. Zadne slibovani niceho se tam nedeje
byla by tam fakt zvlastni vymahatelnost tech slibu ![]()
@PaníBovaryová asi ne:) objednat par becek piva a par kilo masa asi neni takova hruza… na grilovacky vasto kazdy neco donese, tak to bylo asi v klidu:D
@luccifera píše:
@PaníBovaryová asi ne:) objednat par becek piva a par kilo masa asi neni takova hruza… na grilovacky vasto kazdy neco donese, tak to bylo asi v klidu:D
A nosi se na takovou “svatbu” i obalky s penezi? ![]()
@luccifera
No, tak ja mam oba rodiče absolutní abstinenty
. Tak to by to dopadlo. Ja mam taky radši kafe a Colu, nez pivo a panaka, Takze bych skončila kolem deváté
To jste byli s mužem jeste statecni ![]()
@Russet Bohuzel vdova je uz viv jak 4 roky. A vzhledem k tomu, ze s malym je zatim stale sama, penize se ji hodi. Nemusi drit od rana do vecera, aby utahla byt.
@luccifera píše:
Ja se vdavala cca po 7 letech vztahu, deti jsem do nesezdane rodiny nechtela, asi jsem sesnerovana moravskym kostelovym vnimanim, ale muz to vnimal podobne. Moje znama prave rikala, ze kdyz zacali pocitathosty a naklady, celou svatbu zrusili a jeli se vzit jen ve dvou na Maledivy:D v CRpak udelali pro rodinu obed a pro pratele velkou party:)Me na velkych svatbach s*rou ty prodlevy na foceni novomanzelu, unosy, obecne svatebni zabava… a toto jim vlastne odpadlo
Tak u velkych svateb se prave dost vrati na penezitych darech. Ono zaplatit saty, fotografa, prsteny, kapelu se vetsinou musi, at je tam 100 a nebo 20 hostu…