Svatba v kostele - ateistka+křesťan

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
31.8.22 15:16

Děkuju moc všem za odpovědi, partner je u římskokatolické církve a kdybych se nechávala křtít, tak určitě taky v této církvi, ale zatím to není v plánu, primárně budeme řešit pouze svatbu. Křest před svatbou by byl pouze v případě, že by to bylo nevyhnutelné, jinak křest odkládám na později.

Do kostela chodíme každou neděli a náš kněz je velmi tolerantní a má příjemně moderní přístup k víře, tak z toho nemáme tolik strach, ale i tak mi nedalo, abych se někoho nezeptala na zkušenosti :D

• Citovat
  • Upravit
5889
31.8.22 15:30
@Anonymní píše:
Děkuju moc všem za odpovědi, partner je u římskokatolické církve a kdybych se nechávala křtít, tak určitě taky v této církvi, ale zatím to není v plánu, primárně budeme řešit pouze svatbu. Křest před svatbou by byl pouze v případě, že by to bylo nevyhnutelné, jinak křest odkládám na později.Do kostela chodíme každou neděli a náš kněz je velmi tolerantní a má příjemně moderní přístup k víře, tak z toho nemáme tolik strach, ale i tak mi nedalo, abych se někoho nezeptala na zkušenosti :D

Tak pokud plánujete svatbu, třeba na příští rok, tak bych v neděli šla za ním a probrala bych to s ním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
31.8.22 15:34
@Anonymní píše:
Ahoj, měla bych jeden dotaz a kdyby měl někdo podobnou nebo i stejnou zkušenost, budu ráda za radu.

S přítelem bychom měli rádi svatbu v kostele, já mám k víře odmala blízko, ale bohužel nemám ani křest, a přítel je křesťan a má všechny svátosti. Zatím jsme se nechtěli ptát přímo kněze v „našem“ kostele a na internetu je sice spousta informací, ale jsou velmi často protichůdné…někde je, že se můžeme vzít, někde, že to nepřichází v úvahu, někde, že by to šlo, ale jen když požádám o tzv. dispenz a někde, že musím být alespoň pokřtěna.

Byli jste někdo ve stejné situaci jako já a byli byste mi schopní poradit? Díky moc!

Jde to uplne normalne, ale musis se zavazat, ze budes vychovavat deti ve vire a musite pred svatbou na katechizmus. Jinak neni zapotrebi nic. Vim to na beton, protoze ja si brala krestana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.22 15:53

Partner je katolík, pokřtěný teda v dětství, já „pohan“, ale pro něj byla svatba v kostele důležitá, jít jenom podepsat papír na úřad nebo na radnici jsme ani jeden nechtěli i přes to, že jsem už čekala 2. dítě. Ale chlap si k tomu došel tak nějak postupně spíš sám, než že by byl nějak vedený z rodiny a inspirovala nás i svatba známých (taky on pokřtěný a ona ne), kterou měli ve starokatolickém kostele na severovýchodě Čech, tady je ta starokatolická církev rozšířenější, oni tu žijou, jejich příbuzný a taky náš kamarád je přímo farář, takže nám vše pomohl zařídit tamtéž, párkrát jsme se s ním předtím sešli a vše probrali, co od svatby a manželství očekáváme a jestli jsem ochotná respektovat jeho víru a nebránit mu pokřtít a v tomhle duchu vychovávat děti. Což mi přijde důležitější, se na tomhle shodnout než jestli mám doma někde založený křestní list. Děti jsou pokřtěné obě, staršího s sebou občas do kostela bere, kluka to celkem i zajímá, muž se o náboženství atd dřív zajímal spíš z hlediska historického, dějin a tak, hodně četl, já k tomu až takový vztah nemám, ale svatba v kostele se mi líbila, mělo to takovou hezkou i vážnou atmosféru prostě, ale farář to dokázal i trochu odlehčit, do ničeho mě od začátku netlačil a hlavně to pro mě byl člověk, ke kterýmu mám důvěru, dlouholetý přátelský vztah a vím, že ví co říká - starokatolický faráři se můžou ženit a mít děti, což mi bylo taky sympatický, přijde mi že tak nějak ví líp, o čem je manželství a partnerství než někdo, kdo žije v celibátu), to dělá taky hodně, než se jen párkrát sejít s pro mě úplně cizím knězem, kterýho jsem v životě neviděla a pro kterýho je i můj věřící partner jen jednou ovečkou z mnoha. Doma chodí do klasického kostela, u nás funguje ta komunita docela dobře, dělají různé rodinné akce i pro děti, znám tedy už i místního faráře, děti jsou pokřtěné taky u starokatolíků, velký rozdíl v tom není jako třeba evangelíci vs římský katol.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný