Svatba v kostele - ateistka+křesťan

Anonymní
31.8.22 13:26

Svatba v kostele

Ahoj, měla bych jeden dotaz a kdyby měl někdo podobnou nebo i stejnou zkušenost, budu ráda za radu.

S přítelem bychom měli rádi svatbu v kostele, já mám k víře odmala blízko, ale bohužel nemám ani křest, a přítel je křesťan a má všechny svátosti. Zatím jsme se nechtěli ptát přímo kněze v „našem“ kostele a na internetu je sice spousta informací, ale jsou velmi často protichůdné…někde je, že se můžeme vzít, někde, že to nepřichází v úvahu, někde, že by to šlo, ale jen když požádám o tzv. dispenz a někde, že musím být alespoň pokřtěna.

Byli jste někdo ve stejné situaci jako já a byli byste mi schopní poradit? Díky moc!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
31.8.22 13:33

Exmanzel je katolik, ja nepokrtena, oddal nas knez, dlouholety pritel rodiny, po absolvovani pripravy na manzelstvi (nekolik setkani) a potrebovali jsme dispens.
Nejlepsi je zeptat se kneze v kostele, kam budouci manzel chodi.

• Citovat
  • Upravit
411
31.8.22 13:39

Znami to tak meli (jeden ateista, druhy krestan, katolik). Ateista musel chodit na nejake sedanky s knezem, kde si vypravi o vire, a na zaver ho pokrtili. Svatba probehla v kostele, jak si prali. Rekla bych, ze takhle to bude ve vetsine kostelu, mozna to nekde, kde budou progresivnejsi, nebudou nutne vyzadovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
343
31.8.22 13:40

Záleží na konkrétním faráři, knězi. Osobně pocházím z napůl věřící rodiny (mamčina strana), když se bratranec ženil, kněz z jejich farnosti je odmítl oddat, jelikož si bral ateistku. Tak se zeptali na jiné farnosti u nás ve městě a tam jim mladý pan kněz vyšel ve všem vstříc.
Mám i několik věřících přátel z vícero církví a mají stejnou zkušenost (kamarád je Luterán a bral si v jejich kostele Indku), opravdu záleží pouze na jednotlivých lidech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
31.8.22 13:44

Ano, pokud jeden ze snoubenců je pokřtěný římský katolík, může mít svatbu celebrovanou římskokatolickým knězem.

Bude potřeba žádat o dispenz, aby si mohl vzít nepokřtěnou (jen byrokracie) a ty budeš slibovat že povedete děti k římskokatolické víře. A nejspíš vás čeká příprava před manželstvím. Další varianta je sfouknout přípravu před manželstvím případně i s příprvou na křest, pokud věříš v to co říká vyznání víry https://www.cirkev.cz/…vyznani-viry

Začněte se domlouvat v tom kostele, kde chcete mít svatbu s dotyčným farářem.

U jiných vyznání než jsou římští katolíci to bývá ještě volnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
31.8.22 14:00

Taky sme nad tím uvažovali, musela bys chodit ne nějaká sezení s farářem na přípravu manželství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
31.8.22 14:12

Záleží na církvi. U evangelíků to budete mít téměř jistě bez větších problémů.

• Citovat
  • Upravit
577
31.8.22 14:19

Tak manzelstvi je taky jedna ze svatosti ;)
Takze pro bud. manzela to pan farar urcite musi udelat, kdyz uz ma vsechny ostatni svatosti…ale to by mel vse partner vedet, kdyz je aktivni verici…(jinak svatba v kostele neni nutna)
Otazka je co pro to budes muset udelat ty a to uz zalezi na konkretnim farari, jak te bude"dusit". Nekde bude chtit jen papiry, nekde te bude nutit na pripravu, nekde ke krtu atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
31.8.22 14:33

My jsme měli svatbu v kostele, i když manžel je ateista. Museli jsme předtím i s ostatními snoubenci na 6 setkání v rodinách, kde nám říkali, jak to chodí v manželství. Ještě nám pan farář u „svého nadřízeného“ :) vyřídil nějaký papír, kde nám povolil, že se můžeme vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
31.8.22 14:36
@Anonymní píše:
Ahoj, měla bych jeden dotaz a kdyby měl někdo podobnou nebo i stejnou zkušenost, budu ráda za radu.

S přítelem bychom měli rádi svatbu v kostele, já mám k víře odmala blízko, ale bohužel nemám ani křest, a přítel je křesťan a má všechny svátosti. Zatím jsme se nechtěli ptát přímo kněze v „našem“ kostele a na internetu je sice spousta informací, ale jsou velmi často protichůdné…někde je, že se můžeme vzít, někde, že to nepřichází v úvahu, někde, že by to šlo, ale jen když požádám o tzv. dispenz a někde, že musím být alespoň pokřtěna.

Byli jste někdo ve stejné situaci jako já a byli byste mi schopní poradit? Díky moc!

Pokud máš k víře blízko, začni s přítelem chodit do kostela, třeba za rok(až si budeš jistá, že věříš a už to neni jen o tom mít k tomu blízko),tak zažádej o křest, pak s tebou bude mít farář takovou promluvu, aby se ujistil ve tvé víře a pak se rovnou s farářem domluvte na termínu svatby. Alespoň tak to chodí u nás, když třeba k nám do kostela přišel někdo s miminkem s tím, že ho chce pokřtít, ale jinak v tom kostele v životě nebyl, tak ho farář poslal jinam. A určitě se dá i předem domluvit termín svatby s tím, že do té doby proběhne křest, ale do té doby je potřeba zjistit, jestli opravdu věříš. Protože pak rušit místo svatby a hledat jiné je komplikované a pro věřícího je důležité mít svatbu v kostele. Jinak jsem členem českobratrské církve evangelické. A v našem kostele přes toto nejede vlak, pak můžou zkusit lidé kostely jiných církví. Ale bude září, tak pokud si řeknete s partnerem, že příští rok v srpnu by mohla být svatba a do června se budeš připravovat na křest(u nás se křtí převážně v řece apod. a převážně lidé nad 10 let, kteří opravdu přijdou s tím, že věří).Třeba i u svých dětí vnímám, že věří, ale počkám u nich do těch 10,aby byly schopné nějakého vyjádření a pochopení průběhu křtu, proč se to dělá a hlavně, aby dokázaly říct, že pokřtít chtějí. To mi přijde mnohem lepší, než polejvání hlavy miminka, které o tom nemá ani páru. Chápu to z historického hlediska, že se více umíralo a kmotři si je brali do péče, ale v dnešní době to nechápu. Pak z nich rostou často stejně ateisté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
31.8.22 14:49

Krestan je siroky pojem. Katolici dost casto trvaji na krtu, nekde i na dalsich vecech (ja verici nejsem, ale vim o minimalne 2 podobnych pripadech, kdy si „neverici“ snoubenec musel dodelat i prvni svate prijimani a birmovani).Co vim tak reformovani byvaji „tolerantnejsi“
Nejlepe poridis info opravdu v tom kostele…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.22 14:54

Ano, mela jsem svatbu v kostele a jsem bez vyznani. Manzel je krestan. Pro svatbu v kostele musi byt alespon jeden z vas pokreteny. Pro druheho je treba ziskat povoleni, to za vas vyridi knez u biskupa. Musi se absolovat predmanzelske nauky…vsude probihaji jinak…nekdy je to vice setkani se s knezem, nekdy treba jen jedno…zalezi na mistnim knezovi. Pri obradu slibujes, ze chces deti a deti budou vyrustat v cirkvi, to jest nechate je pokrtit a budete je vychovavat v nabozenstvi.
Urcite si nemysli, ze ty jako dospela osoba sfouknes krest par sezenimi. K tomu je dlouha cesta a u dospelych trva i rok. Takze kdybys to myslela ty se krtem vazne, tak uz to zacni aktivne resit. Hodne stesti.

• Citovat
  • Upravit
5889
31.8.22 15:02
@Anonymní píše:
Ano, mela jsem svatbu v kostele a jsem bez vyznani. Manzel je krestan. Pro svatbu v kostele musi byt alespon jeden z vas pokreteny. Pro druheho je treba ziskat povoleni, to za vas vyridi knez u biskupa. Musi se absolovat predmanzelske nauky…vsude probihaji jinak…nekdy je to vice setkani se s knezem, nekdy treba jen jedno…zalezi na mistnim knezovi. Pri obradu slibujes, ze chces deti a deti budou vyrustat v cirkvi, to jest nechate je pokrtit a budete je vychovavat v nabozenstvi.
Urcite si nemysli, ze ty jako dospela osoba sfouknes krest par sezenimi. K tomu je dlouha cesta a u dospelych trva i rok. Takze kdybys to myslela ty se krtem vazne, tak uz to zacni aktivne resit. Hodne stesti.

Záleží na církvi, u nás je jen jedno sezení přímo před křtem(třeba dva dny před),ale předtím člověk musí aktivně chodit do kostela apod..A žádost o křest schvaluje staršovstvo, takže nejde ani o křest požádat hned teď. Ale v naší církvi by se dalo teď začít chodit do kostela a já to měla tak, že v lednu jsem požádala o křest, ale s tím, že vzhledem k počasí a průběhu křu mi bylo jasné, že v zimě ho nechci, naplánoval se na začátek září, protože předtím tam už něco bylo(jedna svatba a další křest).Záleží u jaké církve je partner, bylo by ideální, kdyby oba patřili pod jednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14621
31.8.22 15:06

Záleží na faráři, jak tu psaly holky. My jsme měli v téhle kombinaci svatbu v evangelickem kostele, dokonce ani nějakou extra přípravu jsme neměli. Ale v naši situaci by to asi už bylo na druhou stranu takové úsměvné, když spolu žijeme a máme děti :P :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28882
31.8.22 15:12

Ahoj, my stejná situace. Chodili jsme na schůzky s knězem, žádali jsme o dispenz. Prakticky žádný problém :nevim: křtěná dodnes nejsem a ani o tom neuvažuju ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný