Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, plánujeme se snoubencem opravdu malou svatbu. Podle situace tam budou max. rodiče a sourozenci a fotograf. Řešili jste svatební oznámení pro ostatní členy rodiny? Jestli předat ještě před svatbou, nebo až po nebo vůbec a pak je pozvat na zahradní posvatební party?
My máme v plánu po svatbě zaslat oznámení o tom, že jsme se vzali a poslat foto ze svatby.
V takových případech se obvykle posílá fakt oznámení, tedy sdělení že jste se vzali. Oznámení co jdou předem jsou vlastně pozvánka ![]()
My jste svatební oznámení vůbec nedělali, ani oznámení po svatbě. Bylo nás 23 včetně kojence, fotografa a DJ… takže je rodiče se sourozenci a jejich rodinou a svědci s jejich rodinou (myšleno manžel a manželka se svými dětmi). Ono často ostatním vesměs informace doputuje ještě dřív, než jim něco pošlete. Takže pak stačí třeba jen zavolat a pokecat, jaké to bylo…
Myslím, že je toto součástí jakýchsi svatebních obyčejů, které se časem mění, ale někdy se již zapomenuté obnovují. Takže za mých mladých let se svatební oznámení rozesílala všem příbuzným, přátelům a známým a na venkově to bylo „po číslech“ a lidé se i uráželi, že nedostali svatební oznámení. Na venkově se svatební oznámení doplňovalo roznášením koláčů - možná by bylo zajímavé takto některé známé před svatbou překvapit. Ke svatebnímu stolu zvali snoubenci osobně. V poslední době jsem se několikrát setkal, že snoubenci v písemné pozvánce nebo při osobním pozvání, projevili přání o svatební dar v penězích (žijí spolu už dlouho a všechno mají). Dodatečná zpráva o oddání dříve také existovala, ale jen výjimečně (já jsem ji dostal jen jednou). Jinak asi to bude už stářím, že vykládám, jak to bylo za mých mladých let.
@Ou píše:
V takových případech se obvykle posílá fakt oznámení, tedy sdělení že jste se vzali. Oznámení co jdou předem jsou vlastně pozvánka
nemyslim si, že to je pozvánka.. je to svatební oznámení, že se toho a toho dne berou.. jako pozvánka se k tomu dá delší lísteček jakože pozvání k svatební tabuli..
taky jsem takhle dostala oznámení třeba od spoluzacek, kolegů atd. jsem z vesnice takže oznámení se nosí i sousedům s kolackaam.. na základě toho oznámení se sli třeba sousedi atd. podívat na nevěstu, nekdo přímo k obřadní síni atd.
ale v tyhle covid době je jasný, že o moc víc lidí být ani nemůže..
takže bych bližší pribuzenstvo obešla sama s oznámením, (až situace dovolí) a osobně řekla podrobnosti, jakože vzhledem k situaci tam budou jen rodiče a sourozenci..