Svěření do péče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2745
30.1.14 16:52
@Anonymní píše:
@katalyzator
Ta moje kamarádka taky doporučovala jednoznačně rozchod.
Tohle je jasný. Ale tou otázkou jsem spíš myslel co říká na to, abyste své rozhodnutí jít k soudu sdělila otci včas, aby se to nedozvěděl až od sociálky.
Doufala jsem, že budeme fungovat aspoň kvůli malé nebo že se vzpamatuje a začne se léčit,…
proč by měl? on své chyby nevidí
… ale dceru vzal asi jenom jako prostředek k tomu aby mně ubližoval. Jinak mně slíbil, že o dceru ani pohledem nezavadí a to si myslím, že splní. … možná pro dceru bude lepší ta dosavadní ignorace.
můžete vzít jed na to, že pokud je to skutečně psychopat, tak že vyhmátne, že větší ránu Vám zasadí bojem o dceru a podle toho bude jednat
Každopádně dám žádost na ten soud ať je vše černé na bílém. No a ze mě bude oficiálně matka samoživitelka, to jsem dopadla.. :oops:

Určitě. Ale i tak on otcem zůstane, a to se všemi právy a povinnostmi. Proto je lepší od začátku dělat nekonfrontační kroky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.14 11:39

Dobrý den, moje kamarádka je těhotná má asi 2 měsíce před porodem a otce v RL neuvede. Má nějakou šanci (otec) na svěření do jeho péče?

• Citovat
  • Upravit
2745
15.4.14 10:39

...

Šanci jistě má, ale pranepatrnou. To by musely být okolnosti opravdu prapodivné, vlastně si to ani nedovedu představit. Za normálních okolností čanci nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.14 16:35

Vyřídím :).. Já osobně jsem jí to říkala také, protože slečna nekouří, nepije, má byt a pro děťátko všechno nachystané a otec jí nekoupil vůbec nic ani nepřispěl jen vyhrožuje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.9.14 00:03

svereni do vyhradni pece partner chce sridavou

Ahoj,
tereba mi poradite-nebo zklidnite…
mam 2 leteho chlapecka v nesezdanem vztahu a mam strasny strach, ze o nej prijdu.
Partnerstvi se zacalo rozpadat v momente, kdy jsem oznamila otehotneni. Partner mne slovne napadal, nemohl se srovnat s tim, ze maly bude atd. Vse se zhorsilo narozenim maleho. Partner se mnou odmital spat ackoli pred tim jsem meli pomerne vasnivy vztah.
Loni mne uhodil a videla to policie, ktera zrovna projizdela. Trestni oznameni jsem nepodala-bala jsem se ho. Existuje jen zaznam z nemocnice, ze mne doprovodila policie do nemocnice po napadeni. Nasledovala rodinna terapie-neuspesna a pokracovaly domaci hadky, vyhruzky a urazky prakticky za vse. Rok mi trvalo sebrat odvahu, nasetrit penize a odstehovat se. Protoze mne odmitl podporovat financne, tak od 10mes chlapecka pracuji 2 dny v tydnu.
Odstehovala jsem se a zacaly realne problemy. Partner nic neplati -neplatil jiz mesice.
Ale zaacal delat problemy se synem. Dostaval ho 2× tydne na cely den a jeden den o vikendu, kdyz by pozadal vcas. takto t bezelo asi mesic a pul. Nahle byl syn nemocny-vysoke teploty-angina a antibiotika. Otec ho tyden nevidel, obvinoval mne ze lzi. Posilal jsem fotky apatickeho ditete a prosila, aby respektoval, ze maly je fakt spatny a netlacil na styk. Upozornuji, ze pred tim s nami otec travit cas nechtel a jakakkoli zadost o pohlidani mimo casy me prace skoncila urazkami, ze jsem si poridila dite a nejsem schopa se o nej postarat.
MAly byl tyden tak nemocny, ze ackoli je vemi zivi a neposedi, nechtel tyden na nozicky. V pondeli se poprve postavil a behal. Otec dostal syna v utery a okamzite situace znmeuzil a oznamil, ze ho tyden nevidel a ze si to s nim ynahradi. Sice mam podanou zadost o predbezko a soud je narizen an listopad - koncem, ale bohuzel dle zakona ho opravdu momentalne vratit nemusi. Apelovala jsem, ze je nemocny a uzova leky. Otec mne vyhodil od vchodu a jeste mne obvinil z pokusu o nasilneho vniknuti do domu.
Na radu pravnicky jsem zavovlala policii, ani ta ho nedonutila-byl si vedom, ze nemusel.
vratil ho druhy den odpoledne. Kluk mel 3 dny zazpu a v noci byl zmateny a volal, kde je maminka a zda si pro nej prijde. Hruza!!
Ja zadam o svereni do vyhradni pece. On do stridave. Nebo dnes na OSPOD navrhl, ze ho bude mit cele utery vcetne noci, pak maly na str do skolky a ve ctvrtek vcetne noci ho bude mit a nasledne vikend pa-nedele. Cili ja jako matka mam dite videt v pondeli a 1× za 14 dni o vikendu. To jsem samozrejme nepodepsala!
Do ted jsem o syna pecovala jen ja a je jedo, kde jsme bydleli.
bylo mi doporuceno dret malemu pevny rad i pres to, ze otec dela problemy. Proti emailu, v kolik ho ten samy vecer vrati, jsem syna pet vydala. V nedeli opet lehl s nemoci.

Dotaz-jakou ma sanci mi maleho vzit/ mit ho ve stridave? Strasne se bojim!
Dekuji
 K

• Citovat
  • Upravit
lulinaaa
25.9.14 00:26

Jezkovy oči, to je teda situace. Nebylo by možné, najít nějakou vstřícnou socpracku, nebo i doktorka, aby ti napsali nějaký posudek, že malému neprospiva kontakt s ním? A neboj, na tak casto mu ho nedají! Navíc je to šíleně zmatené, dítě musí mít nějaký řád. I kdyby chtěl jen víkend jednou za dva týdny, tak bych to nějak valné neviděla. Uved, že dřív se s ním vůbec nestykal a syn na něj není zvyklý. Já bych teda litala jak čert. Držím ti palce, dej pak vědět jak ti do dopadlo. Nebo ho zkus nějak uplatit, jako otce malého, něco na něj musí zabírat. Jako holky třeba mě tu ukamenujte, ze je to jeho tatínek, ale že ani nedbá na léčbu syna, to je hrůza. Podle mě jen prostřednictvím dítěte chce deptat zakladateklu :(

• Citovat
  • Upravit
3271
25.9.14 08:06

Na OSPODu jsou zensky povetsinou rozumny.Byt tebou zajdu tam, vezmu zpravu z nemocnice ohledne toho napadeni a vsechno jim vylicim. Stridavou vychovu psychologove doporucuji v pripadech, kdy je diteti min6 let a hlavne tam, kde jsou rodice schopni se domluvit! Neznam socku, ktera by u takto maleho ditete doporucovala stridavku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3271
25.9.14 08:07

Ohledne tech psychologu, psal o tom i Dr. Jeronym Klimeš. Zadej ho do googlu spolu s vyrazem stridava pece a vyjede ti jeho odborny clanek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.9.14 08:45

Ahoj holky,
moc dekuji za rady. Socialni pracovnice je na strane otce-absolutne to nechapu- podklady ma veskere i o napadeni, i o nepredani v dobe nemoci. Na muj email, kde jsem ji to cele oznamila mne depsala, ze nemam pravo otci branit ve styku. pritom dite bylo nemocne a v ten moment na druhe strane-tj. u otce. Vzhledem k tomu, ze mne na OSPOD tlacila do navykaciho rezimu na navrhnuty model otce cele utery vcetne noci, pak maly na str do skolky a ve ctvrtek vcetne noci ho bude mit a nasledne 1×14 dni vikend pa-nedele, tak tam cekat pomoc nemuzu. Stridavou sice zamitla, ale tenhle model, ktery je ve skutecnosti daleko horsi pro mrnouse neodsoudila.Za dva mesice nezavalala do skolky, na poradnu -kde o nem prohlasili, ze jedna jako psycho chvilema, ale nemohou to potvrdit soudu (muze jen psycholog), neskontaktovala se s detskou, neproverila nasilnosti z domova. Jen mi stale pise cislo zakonu, dle ktereho mame stejna prava.Otec na soc tvrdi, ze nevi, proc jsem se odstehovala, on o tom pry nevedel (vyhazoval mne 2 mesice a pri stehovani kontroloval krabice!!!)a ze jsem rozbila integritu domova, pry jsem se odstehovala s milencem. Dekuji tez aza odkaz na : Dr. Jeronym Klimeš, proctu.
Drzte mi palce, prosim, mam navrh na predbezne opatreni, ale oni o pry daji jen pokud je dite v ohrozeni zivota…Takovy stres a strach jsem v zivote nezacila. a zaroven pocit totalni zivotni nespravedlnosti.
Dik za podporu Kaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3271
25.9.14 09:03

To me mrzi, ze jsi se nesetkala s pochopenim. Myslela jsem, ze z velke casti jsme normalni s davame prednost zdravemu rozumu nad slepym sledovanim zakona.Muzu se zeptat z jakeho jsi kraje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24156
25.9.14 09:11

A co zkusit tedy nějakého dětského psychologa. Klidně s tím, že učitelky ve školce si stěžovaly.

Jinak ti přeji aby jsi ty i tvůj syn byl v pohodě a spokojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.9.14 09:22

Ahoj, praha :(
detskeho psychologa zkusim.
moc dekuji
 kacka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3271
25.9.14 09:32

@katerina007 Nepatris pod OSPOD Ricany?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1590
25.9.14 09:37

Katerino002: A jaký je teda to číslo zákona, dle kterého máte stejná práva?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
25.9.14 10:14

Obecně řečeno to, že tě napadl je moc špatné na lidské úrovni, ale samo o sobě nemusí ukazovat na míru jeho rodičovských schopností.
Soud může nařídit psychologické posudky vás rodičů i dítěte.
Rozdíl mezi péči jednoho rodiče s přespáváním u druhého rodiče (například 10 nocí, ale to je relativní) a střídavou péči je pouze v právní rovině (a z toho plynoucích důsledcích). Pokud budeš mít dítě ve své péči (je to pravděpodobné), ti dává trošku větší rozhodovací právo o něm (na úrovni každodenního života, ne v podstatných záležitostech spojených s dítětem, které jsou výjmenované v zákoně).

Ráda bych ti napsala něco jiného, ale jestliže dítě není kojené, ve dvou letech může být střídavá péče nařízená i v tomto věku, nezávisle na tom zda s ní rodiče souhlasí).
S takovým případem jsem se nesetkala, ale slyšela jsem o nich.

V průběhu soudu bude probíhat výslech a podrobné prokazování. Může být rozhodnuto o péči na prvním stání, ale je možné že to bude trvat i déle.
Hodně ti může pomoci, jestliže budeš prokazatelně nakloněna k dohodě, tj. nabízet možnost dohody i na OSPOD, nebo emaily, které se dají předložit u soudu jako důkaz. Můžeš nabídnout i možnost mediace. S výslednou dohodu lze podat k soudu. Bude-li v zájmu dítěte soud ji schválí.
Dohoda je dobrá v tom, že vyhovuje všem. Bude-li schválena dohoda rodičů, nemůžete se odvolat.
Při vynesení obecného rozsudku, máte právo odvolání oba.

Dohoda je lepší v každém ohledu.

Zákon k tomu říká (nový občanský zákoník):

§ 907
(1) Soud může svěřit dítě do péče jednoho z rodičů, nebo do střídavé péče, nebo do společné péče; soud může dítě svěřit i do péče jiné osoby než rodiče, je-li to potřebné v zájmu dítěte. Má-li být dítě svěřeno do společné péče, je třeba, aby s tím rodiče souhlasili.
(2) Při rozhodování o svěření do péče soud rozhoduje tak, aby rozhodnutí odpovídalo zájmu dítěte. Soud přitom bere ohled na osobnost dítěte, zejména na jeho vlohy a schopnosti ve vztahu k vývojovým možnostem a životním poměrům rodičů, jakož i na citovou orientaci a zázemí dítěte, na výchovné schopnosti každého z rodičů, na stávající a očekávanou stálost výchovného prostředí, v němž má dítě napříště žít, na citové vazby dítěte k jeho sourozencům, prarodičům, popřípadě dalším příbuzným i nepříbuzným osobám. Soud vezme vždy v úvahu, který z rodičů dosud o dítě řádně pečoval a řádně dbal o jeho citovou, rozumovou a mravní výchovu, jakož i to, u kterého z rodičů má dítě lepší předpoklady zdravého a úspěšného vývoje.
(3) Soud při rozhodování o svěření dítěte do péče dbá rovněž na právo dítěte na péči obou rodičů a udržování pravidelného osobního styku s nimi, na právo druhého rodiče, jemuž dítě nebude svěřeno, na pravidelnou informaci o dítěti, dále soud bere zřetel rovněž ke schopnosti rodiče dohodnout se na výchově dítěte s druhým rodičem.

§ 887
Výkon práva rodičů udržovat osobní styk s dítětem nemohou rodiče svěřit jiné osobě. § 888
Dítě, které je v péči jen jednoho rodiče, má právo stýkat se s druhým rodičem v rozsahu, který je v zájmu dítěte, stejně jako tento rodič má právo stýkat se s dítětem, ledaže soud takový styk omezí nebo zakáže; soud může také určit podmínky styku, zejména místo, kde k němu má dojít, jakož i určit osoby, které se smějí, popřípadě nesmějí styku účastnit. Rodič, který má dítě v péči, je povinen dítě na styk s druhým rodičem řádně připravit, styk dítěte s druhým rodičem řádně umožnit a při výkonu práva osobního styku s dítětem v potřebném rozsahu s druhým rodičem spolupracovat. § 889
Rodič, který má dítě v péči, a druhý rodič se musejí zdržet všeho, co narušuje vztah dítěte k oběma rodičům nebo co výchovu dítěte ztěžuje. Brání-li rodič, který má dítě v péči, bezdůvodně trvale či opakovaně druhému rodiči ve styku s dítětem, je takové chování důvodem pro nové rozhodnutí soudu o tom, který z rodičů má mít dítě ve své péči. § 890
Rodiče jsou povinni si vzájemně sdělit vše podstatné, co se týká dítěte a jeho zájmů. § 891
(1) Rodič, který má dítě v péči, a druhý rodič se spolu dohodnou, jak se rodič, který dítě v péči nemá, bude s dítětem stýkat. Nedohodnou-li se rodiče, nebo vyžaduje-li to zájem na výchově dítěte a poměry v rodině, soud styk rodiče s dítětem upraví. V odůvodněných případech může soud určit místo styku rodiče s dítětem.
(2) Je-li to nutné v zájmu dítěte, soud omezí právo rodiče osobně se stýkat s dítětem, anebo tento styk i zakáže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna