Svěření do péče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
365
25.9.14 10:21
@Tecumseh píše:
Katerino002: A jaký je teda to číslo zákona, dle kterého máte stejná práva?

občanský zákoník:

*§ 855
(1) Rodiče a dítě mají vůči sobě navzájem povinnosti a práva. Těchto vzájemných povinností a práv se nemohou vzdát; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu.
(2) Účelem povinností a práv k dítěti je zajištění morálního a hmotného prospěchu dítěte.

§ 856
Povinnosti a práva rodičů spojená s osobností dítěte a povinnosti a práva osobní povahy vznikají narozením dítěte a zanikají nabytím jeho zletilosti.

§ 858
Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění; vzniká narozením dítěte a zaniká, jakmile dítě nabude plné svéprávnosti. Trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.

§ 865
(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.*

Svěření dítěte do péče jednoho rodiče, druhý rodič rodičovskou odpovědnost neztrácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
25.9.14 11:21
@katerina007 píše:
Ahoj holky,
moc dekuji za rady. Socialni pracovnice je na strane otce-absolutne to nechapu- podklady ma veskere i o napadeni, i o nepredani v dobe nemoci.

Je možné, že sociální pracovnice hájí zájmy dítěte. To je její hlavní pracovní povinnost.

@katerina007 píše:
Na muj email, kde jsem ji to cele oznamila mne depsala, ze nemam pravo otci branit ve styku. pritom dite bylo nemocne a v ten moment na druhe strane-tj. u otce.

Pracovnice měla pravdu. Žádný z rodičů nemůže bránit druhému rodiči ve styku s dítětem. Je to hlavně právo dítěte. Zásahy do tohoto může dělat pouze soud.
Jestliže je dítě nemocné, existují možná řešení jak umožnit styk.
Otec nemá právo vstoupit do tvého bytu, jestliže s tím nesouhlasíš. V případě, že je dítě v době nemoci u tebe a nemůže jít pryč s otcem, má dítě stále právo na styk s ním, nemocí o toto právo nepřichází.
V tomto případě proti sobě stojí tři práva. Tvé právo, nepustit libovolnou osobu do tvého soukromého prostoru, právo dítěte na styk s otcem a právo otce na styk s dítětem. Právo dítěte je v tomto případě to nejdůležitější.

Možnosti jsou tyto
1. Otec se pro tento případ vzdá svého práva styku s dítětem, tímto budou poškozeno i právo dítěte na styk s otcem. Zůstane zachováno právo na soukromí.
2. Umožníš otci návštěvu, tímto se svým souhlasem dočasně omezíš své právo na soukromí, ale zůstane zachováno právo dítěte na styk s otcem, právo dítěte na styk s matkou, vaše práva na styk s dítětem.
3. Otci neumožníš vstup do bytu, na to máš plné právo. Ale poškodíš právo dítěte i otce.

Celá situace není jednoduchá, ale jestliže je to možné, já bych zvolila řešení podle bodu 2.
Tam dochází k co nejmenšímu poškození práv všech zúčastněných.
Pro dítě může být prospěšné i z psychického hlediska, že je tam otec i když je nemocné. Může to v počátcích uklidnit možný konflikt, kdy by mohl otec tvrdit, že využíváš nemoci k bránění kontaktu s dítětem. Navíc k sobě dítě a otec můžou získat bližší vztah, to je pro dítě žádoucí. Jsem si jistá, že pokud k sobě dítě a otec mají dobrý vztah, tak umožnění návštěvy dítě potěší. Můžou si pohrát, nebo popovídat.

@katerina007 píše:
Vzhledem k tomu, ze mne na OSPOD tlacila do navykaciho rezimu na navrhnuty model otce cele utery vcetne noci, pak maly na str do skolky a ve ctvrtek vcetne noci ho bude mit a nasledne 1×14 dni vikend pa-nedele, tak tam cekat pomoc nemuzu. Stridavou sice zamitla, ale tenhle model, ktery je ve skutecnosti daleko horsi pro mrnouse neodsoudila.

V posledních letech se pomalu od styku víkend 1×14 dní pomalu začíná upouštět. Styk nemusí být soudně upraven. V tomto případě platí §891 odstavec 1 Občanského zákoniku.

@katerina007 píše:
prosim, mam navrh na predbezne opatreni, ale oni o pry daji jen pokud je dite v ohrozeni zivota…Takovy stres a strach jsem v zivote nezacila. a zaroven pocit totalni zivotni nespravedlnosti.
Dik za podporu Kaci

Ano pravidla, za jakých podmínek může být podáno předběžné opatření byla zpřísněna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
25.9.14 12:35

@katerina007 Možná byste muže převezla, kdybyste se přestala bát střídavé péče, protže rodičovská zodpovědnost je stejná v každém druhu péče… víceméně jde jen o název.
To, co otec ted dělá, je prevence před případnou Vaší argumentací před soudem, že „dítě není zvyklé“, čehož se často užívá. Když budete otci dítě dávat co nejvíce když je zdravé, nebude mít tendenci Vám jej brát v době nemoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.9.14 18:39

Ahoj povidalko,

moc dekuji za velmi fundovany vstup.
pozorne jsem s to precetla - ja otci ve styku nebranim - pouze bojuji za styk s pravidly (aby sdilel informace o synovi -coz odmitl a pry bude poskytovat jen osetrujicimu lekari!) a v rozsahu v jakem se doposud o syna staral cili ma 2 cele dny! v tydnu a 1×14 1 den vikend…synovi jsou 2 roky a otec nikdy vic casu se synem netravil, naopak mi nadaval, ze ho hlida v dobe, kdy ja pracuji..ale ja zacala pracovat, protoze mi nadaval, ze mne zivit na rodicovske nebude a 11.5 tis rodicovske domacnost nevykrylo…rekla bych, ze nevedel, co po mne chtel…dokonce jsem byla nucena zmenit praci, protoze v prvni byl privydelek jen!! 8 tis/ 2 dny v tydnu prace tj total s rodicovskou 21.5 tis! /mesicne -za to se nemusi stydet ani zena na plnem uvazku v nekterych regionech!..ale otci ditete to bylo malo a ze nebude hlidat MEHO syna, jak se vyjadroval…a ja bych ho mela platit za hlidani…sam nepracuje…ma penize z pronajmu rodinnych nemovitosti…nulova zodpovednost/rad/ambice/povinnost/stres

otec o mne lze, kde muze…pocinaje duvodem rozpadu vztahu az po udajne neinformovanosti
mnou o malem - nastesti na spustu veci jsou dukazy-napr sms zpravy o stavu syna, nebo sms v jakem stavu syna predavam a jak je treba s nim postupovat (napriklad, kdyz se ted syn konecne v pondeli postavil na nozicky a zacal mit zajem o svet a otec ho hned druhy den dostal na styk),nevratil ho -ani za pritomnosti policie-vim, ze nemusi, ale syn se mel dolecit,…presto dostal syna i ve ctvrtek, prestoze oproti dohode!!! v utery syna v dobe rekonvalescence nevydal zpet na doleceni…a nerespektoval jeho klidovy rezim…syn byl bnehem 3 dni opet nemocny a dostal 2! antibiotika.. dokrotka zurila..syn byl pred predanim na velmi dobre ceste z nemoci

v to utery -syn byl pripraven na to, ze ho zase vyzvednu, ale otec ho nedal - nasledujici noc trpel syn nocnimi murami, kde volal, kdy uz se vratim z prace a ze se boji, ze neprijdu…mel 3 dny zacpu z psychosomatickych pricin!..je to pro nej stres toto obdobi a plne to chapu..deti potrebuji najit jistoty a tohle je totalni bordel pro jeho hlavicku…

prava 50/50 chapu… ale myslim, ze kdyz otec pred ditetem sikanuje matku napr v noci rozsviti v mistnosti, kde spi i maly, rve na me, abych vstala a vysvetlila nejakou sms, kterou mi ukazuje na MEM mobilu, nebo v mych emailech, kam se naboural, ktery mi v noci sjizdi! a maly zacne plakat… to neni ani trochu ohledu k malemu…to je despotismus…nebo sproste rvani na matku ditete v 8 vecer, kdyz mi malinky sedi na kline, kouka na pohadku, aby se pred spanim zklidnil…
to zvladne jen SOBEC ne OTEC!… urcite byl jiny prostor, kde na mne mohl rvat uplne stejne a maly u toho nemusel byt…

po lonskem napadeni jsme absolvovali rodinnou terapii… 5 sezeni…obvinil psychologa ze zaujatosti, protoze ho tlacil k zavazani se, ktere ze ukoly budou jeho a ktere moje atd.. hlidani v dobe terapie jsem platila ja…prooze ON je zdravy JA jsem nemocna…

kdyz tam lhal a vymyslel si, nechala jsem dalsi termin objednat jeho…nikdy to neudelal…po roce jsem navstivila psychologa, co nas vedl..tvrdil, ze to nemuze nikam napsat (muze jen psychiatr), ale ze otec mi nedal sanci domluvy a projevoval psychopaticke prvky v chovani..a cekal, ze vyhledam pomoc driv nez za rok, nebotr jeho chovani melo na mne totalne destruktivni dopad…

cili… za me je otazka casu, kdy zacne sve chovani aplikovat i na maleho… otec mel v rodine domaci sikanu a fyzicke tyrani matky…jako deti se na to divaly a jako dospeli to odsuzovali…nicmene, kdykoli byla hadka a on mne sproste napadal…a ja ho upozornila, ze to uz je domaci sikana,.. rekl, ze nemam paru co je to tyrani…ze jsme jeste zdaleka nedosahli stupnice jeho otce…

a tedy…rozumim stejny pravum..ale ja se bojim o syna… cela akce ze strany otce je podle mne 1. neplatit vyzivne 2. nejaka osobni msta… nikdy synovi nepral, neukladal, nevstaval v noci, kdy plakal… proste ted dokazuje neco, co nikdy nedelal…
nemyslim si, ze kdyby mu soud dite do stridave sveril, ze by to vlastne zvladal…

synovy nepreji v tomto veku takove peklo, jako tyden si zvyknout, ze nesmi videt mamu a tyden zase nevidet tatu…a pokazde muset absolvovat zcela jiny rezim..napr. otec ho dava spat v 22-23 ja 20-20.30 (rano vstava v 6-7 do jeslicek)… ve dvou letech se dite muze zhroutit uz jen z tohoto…

jde o nejakou mstu smerem ke mne… za to, ze hracka, kterou mohl deptat jak chtel a ona mu doma brecela odprosovala a doprosovala se najednou zvedla hlavu a prestala brecet…dupla..rekla dost!!!..a odesla (a bez treti osoby! -proste se konecne sebrala!
)…a tohle vsechno ma socialni pracovnice moznost prosetrit-jit za detskou -kdo chodil se synem, do skolky, sousedka -slysela jak na me rval a vi jakym zpusobem dite hlidal,… atd atd..za 2 mesice socialni pracovnice neudelala vubec nic..jen sepisuje vypovedi a priklani se na stranu udajne zhrzeneho otce..

Příspěvek upraven 25.09.14 v 18:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.9.14 18:47

Omlouvam se za chyby-pisu na dotykovem display…
mozna se mylim a jsem totalne na spatne strane barikady…

ale ver, ze posledni 3 roky (tehu pocinaje) mi otec ditete pekne otravil..a to deti jsou opravdu to nejhezci, co znam (mam nacestovano i nasportovano, nejsem vylozene domaci typ)

cili se budu snazit maleho ziskat do vyhradni a otci nebudu brat styk..ale NA PRVNIM MISTE je syn, jeho vekove zvlastnosti a prava na klidny vyvoj, k nemuz v tomto veku vyrazne prispiva moznost navratu k jistotam a ritualum (spani, jidla, zubky, atd atd)

ale mam i kmarada, ktery by si SAKRA zaslouzil, aby mu zena rozsirila peci o 4 leteho syna… cili verte, ze muzum fandim, kdyz to mysli vazne!
moc vsem dik veskere rady poctive ctu a zkousim!!! Moc jste mi vsichni pomohli uz jen spoluucasti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.9.14 18:59

Otec dite dostava 3× tydne na den… myslim, ze to je v tomto veku adekvatni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3271
25.9.14 19:36

@katerina007 Mas muj obdiv, preju ti hodne sily a hlavne chapavou socku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
25.9.14 22:53

Zakladatelka prožívá pouze zlomek toho, co prožívají otcové, kteří jsou od svých dětí izolováni mnohem drastičtěji než jen na polovinu.
@kajj - těm třem právům v kolizi, ještě je tam jedno právo dítěte a to právo na nejvyšší dosažitelné zdraví, které může dobře konkurovat právu na péči obou rodičů. Každopádně, pokud by otec vniknul do obydlí matky s odůvodněním, že jde hájit ústavní právo dítěte na péči obou rodičů, tak odejde s podmínkou za porušení domovní svobody. Právo dítěte je sice formálně předním hlediskem, ale jen na papíře.
Zakladatelka by podle mě měla dotáhnout chlapa k jednání buď na OSPODu, pokud to nepůjde, tak požádat OSPOD o nařízení mediace, případně pokud neuspěje, tak podle zákona o zvláštních řízeních soudních může navrhnout soudu nařízení mediace.
Na mediaci by měla akceptovat střídavou péči a dohodnout rozvržení péče mezi oba rodiče, může to být i tak, že každý pečuje jinak dlouho. Že otec zakladatelku fyzicky napadl, by na péči o děti nemělo mít vliv.
Pokud ovšem otec dítě ohrožuje, pak je potřeba posbírat co nejvíce důkazů a s nimi dát návrh na nařízení předběžného opatření o předání dítěte do péče matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
26.9.14 08:25

Katerina007: Otec dítěte se nechová ani trošinku pěkně. Ja píše canaglia, zkus zajít na OSPOD aŤ nařídí mediaci. V zájmu všech a hlavně dítěte je potřeba aby se začal chovat slušně. A ano, modely v chování se přenáší, i mezigeneračně. Máte šanci toto přerušit (a řekla bych, že je to nutnost) kvůli vašemu dítěti, alespoň na rodičovské úrovni. Z toho co jsi zde napsala si myslím, že by na nápravě měl pracovat hlavně otec.
Soud by měl detailně zjíšťovat a posuzovat nakolik je každý z rodičů schopen se o dítě postarat, po praktické i emocionální úrovni. A to i v případě, jestliže příjdete s připravenou dohodou.

canaglia: z hlediska práva je tato situace komplikovaná, jestliže se vezmou v úvahu city je to ještě složitější. O vniknutí jsem nepsala. Zakladatelka má plné právo ho do svého bytu nepustit, ale může mu dovolit vstoupit. Za předpokladu, že se bude chovat slušně k ní i dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
26.9.14 08:49

@kajj No vono když se vedle práva postaví city, k tomu společenská zažitá schémata, tak je z toho pěkný maglajs. (jedna maminka: „Na právní úpravě výlučnou péčí trvám proto, že mám mateřský pud…“) Fakt si myslím, že by po rozchodu rodičů neměl fungovat soud, ale nějaký průvodce sporem, jakýsi kurátor s právním i psycho vzděláním, který by měl takovou autoritu, že by skutečně dokázal vést rodiče ke smíru alespoň v péči o děti. A měl by být hodnocen podle toho, kolik případů mu skončí mimosoudní dohodou. Dnešní OSPODy to ale rozhodně nejsou. Bohužel právníci situaci často jen vyhrotí, jsou to odborníci na spory a ne na smír.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
26.9.14 09:02
@canaglia píše:
@kajj No vono když se vedle práva postaví city, k tomu společenská zažitá schémata, tak je z toho pěkný maglajs. (jedna maminka: „Na právní úpravě výlučnou péčí trvám proto, že mám mateřský pud…“) Fakt si myslím, že by po rozchodu rodičů neměl fungovat soud, ale nějaký průvodce sporem, jakýsi kurátor s právním i psycho vzděláním, který by měl takovou autoritu, že by skutečně dokázal vést rodiče ke smíru alespoň v péči o děti. A měl by být hodnocen podle toho, kolik případů mu skončí mimosoudní dohodou. Dnešní OSPODy to ale rozhodně nejsou. Bohužel právníci situaci často jen vyhrotí, jsou to odborníci na spory a ne na smír.

Ano systém s touto myšlenkou mají v Německu. Je velice rychlý a efektivní, mají s ním velmi dobré zkušenosti.
Vše se dá udělat s úctou k mateřství i k otcovství. To se nevylučuje. Naopak je pěkné, když slyším o případech, že rodiče dětí skončili jako partneři, ale jako lidé se chovají slušně a vzájemně se podporují jako rodiče.
Myslím, že by bylo dobré vytvořit například státem dotované kurzy rodičovství pro oba rodiče v případě, kdy je žena těhotná. Jejich návštěvu lze motivovat lepšimi podmínkami ve vyplácení rodičovského příspěvku, v případě že kurzu se aktívné účastní oba rodiče. Mohlo by to být součástí (opravdu) aktívní politiky podpory rodin, tu má ve svém programu každá vládá od roku 1989.
Vždy jsem prosazovala myšlenku, a je to napsáno jasně i v zákoně, že povinnosti a práva obou rodičů jsou stejná a vznikají narozením dítěte. Bez ohledu zda spolu rodiče žijí, nebo ne. A je v zájmu dítěte aby se oba rodiče aktivě zapojovali do péče o dítě od jeho narození. Jesliže je nějaký z rodičů po nějakou dobu dysfunkční, je lépe když se zapojí do péče později, než nikdy. V čím ranějším věku toto zapojení se do péče nastane, tím lépe pro dítě.
Péči o dítě nemyslím pouze zajišťování hmotného zabezpečení, ale i péči o jeho všeobecný rozvoj.

Závažným důvodem vedoucí ke konci partnerství, nebo manželství je často nezapojení otce do péče o dítě od narození. Každý ví, že muž nemůže otěhotnět ani kojit, ale to není důvodem proč by se nemohl zapojit do koupání a přebalování, když je dítě kojené. A postupně s příkrmy i do jídla.
Jsem si jistá, že by to bylo dobré pro všechny. V tomto i pro muže platí to co říkáš, společenská schémata.

Příspěvek upraven 26.09.14 v 09:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
26.9.14 09:44

@kajj K těm schématům - nemyslím si, že je nutné nutit otce do péče o kojence, rozdělení úloh v rámci rodiny by mělo zůstat v kompetenci rodičů. Někomu vyhovuje něco, jinému něco jiného. Problém nastává tehdy, pokud dojde k rozpadu vztahu, tedy zrušení kompetenčního rodinného schématu a jaksi se předpokládá jeho pokračování i poté (dokonce to bylo i v zákoně - teď je tam mírná úprava ve smyslu zvažování budoucího výchovného prostředí, nejen minulého). Přitom zde by nijak nemělo mít vliv to, jak bylo kompetenční schéma v rodině nastaveno, pokud otec dosud pečoval omezeně, ale měl na starost obživu, je jeho nezadatelným právem po rozpadu toto schéma změnit a podílet se na péči o dítě a požadovat na matce, aby převzala roli živitele ve své půlce odpovědnosti za dítě. Nejsou řídké případy, kdy matka sama v době trvání vztahu otce vytlačuje z pečovatelské pozice komandováním, jak vše dělá blbě (jinak), což kolikrát i vede k rozpadu vztahu. A takové matky pak zneužívají toho vytlačení otce k zafixování jeho odstavení od dítěte i svěřením do své péče. A samozřejmě, je řada otců, kteří se skutečně starat nechtějí. Ale v okamžiku, kdy se starat chtějí, je zločin je od péče odstavovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
26.9.14 10:44
@canaglia píše:
@kajj K těm schématům - nemyslím si, že je nutné nutit otce do péče o kojence, rozdělení úloh v rámci rodiny by mělo zůstat v kompetenci rodičů. Někomu vyhovuje něco, jinému něco jiného. Problém nastává tehdy, pokud dojde k rozpadu vztahu, tedy zrušení kompetenčního rodinného schématu a jaksi se předpokládá jeho pokračování i poté (dokonce to bylo i v zákoně - teď je tam mírná úprava ve smyslu zvažování budoucího výchovného prostředí, nejen minulého). Přitom zde by nijak nemělo mít vliv to, jak bylo kompetenční schéma v rodině nastaveno, pokud otec dosud pečoval omezeně, ale měl na starost obživu, je jeho nezadatelným právem po rozpadu toto schéma změnit a podílet se na péči o dítě a požadovat na matce, aby převzala roli živitele ve své půlce odpovědnosti za dítě. Nejsou řídké případy, kdy matka sama v době trvání vztahu otce vytlačuje z pečovatelské pozice komandováním, jak vše dělá blbě (jinak), což kolikrát i vede k rozpadu vztahu. A takové matky pak zneužívají toho vytlačení otce k zafixování jeho odstavení od dítěte i svěřením do své péče. A samozřejmě, je řada otců, kteří se skutečně starat nechtějí. Ale v okamžiku, kdy se starat chtějí, je zločin je od péče odstavovat.

S tímto souhlasím. Rozchod, nebo rozvod je okolnost, která ze své podstaty vede k novému uspořádání poměrů. Přechod na jiný způsob rozdělení péče o dítě se dá dělat i postupně, aby si dítě a rodiče zvykli.
Pokládám za špatné, aby například dítě o které se otec od narození nezajímal a po 4 letech si vzpomněl že chce být aktívní dostla hned střídavou péči. To dítě mohlo negativně ovlivnit. Lze to vyřešit ze začátku krátkým asistovaným stykem, postupně přejít na delší časové intervaly. Styk bez asistence, první přespání u otce. Následně víkend za 14 dní, potom i delší období. Střídavá péče nemusí být cílem. Cíl je co nejširší kontakt s oběma rodiči a vybudování, nebo náprava vztahu. Právní forma je v tomto případě na druhém místě.
Například když dítě spí 13 dnů v měsící u otce, a je právně v péči matky, je rozdíl oproti střídavé péče jen v právní rovině.
A v současné právni úpravě, která se příliš neliší od zákona o rodině (odpovídající pasáže o rodičovské odpovědnosti byly přeformulovány a zpřesněny v souladu s ustálenou judikaturou), je odpovědnost rodičů za dítě stejná bez ohledu na právní úpravu péče. Za připomenutí stojí, že už v Zákoně o rodině ve znění z 13.11.1963 stojí: §34 (1) Rodičovská práva a povinnosti mají oba rodiče.

Tímto paragrafem byl na tehdejší dobu tento zákon poměrně revoluční.

Na druhou stranu si myslím, že vlivem tohoto paragrafu a situace při rozvodu, kdy se upravovaly práva a povinnosti rodiče vzniklo úsloví „přijít o dítě“, ve smyslu být rodičem. Součástí rozhodnutí o rozvodu manželství bylo rozhodnutí o svěření dítěte do výchovy.
Pozdější novelizace toto změnily.
Dnes už rozhodnutí o rozvodu manželství, musí předcházet úprava péče o nezletilé děti.

Rozdělení rolí je v kompetencí rodičů a stát by do tohoto neměl zasahovat.
Fakt, že některý z rodičů dělá něco jinak, neznamená že to dělá špatně. Jestliže je výsledek odpovídající zajíštění potřeby dítěte, nelze proti tomu nic namitat. I jednotlivé matky se liší ve způsobech zaopatřování dítěte.
V této situaci se dá napsat, že „účel světí prostředky“. Matka je postavena před plačící miminko a musí udělat vše pro to aby bylo spokojené, a také si často neví rady. Stejnou situaci musí řešit i otec.
Z tohoto důvodu fakt, že to dělá otec jinak než matka, je přirozený. Vyplývá spíše z toho, že se jedná o rozdílné osoby, než z rozdílu pohlaví. Cíl je pro oba rodiče stejný a to spokojené dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
26.9.14 11:03

@kajj Víš, musí být pro dítě strašný šok, když je vypuzeno z toho úžasného bazénku v bříšku maminky a nejednou na ni zírá nějaká osoba a cpe jí nějaký špunt do pusinky, ze kterého něco teče a co já mimino mám s tím proudem bílé tekutiny proboha dělat? Nemělo by si dítě nastavit taky nějaký navykací režim na maminku po porodu? Nejdřív s asistencí, pak chvilku o samotě, pak třeba na přespání… Hele je to nesmysl navykat dítě na vlastního tátu, se kterým žilo ve společné rodině, byť se potkávali třeba jen večer nebo o víkendu. Separační úzkost je totiž většinou buď problém na straně maminky, pokud separací strádá ona, nebo výchovná chyba maminky, pokud separací strádá dítě.
A k tomu rozdílu střídavé a výlučné péče. V právní rovině je ten rozdíl možná menší než v rovině pocitové a často ekonomické. Zrovna nedávno jsem tady zahlédl výraz „mám dítě napsané na sebe“. Fakt úžasný projev společenského bezvědomí o právním postavení rodičů. A ještě jedna hláška, dokonce oficiálně od učitelky ve škole: „Žádám matky, aby nahlásily, které z nich jsou jedinými zákonnými zástupci dítěte.“ Taky lahůdka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
26.9.14 11:17
@canaglia píše:
@kajj Víš, musí být pro dítě strašný šok, když je vypuzeno z toho úžasného bazénku v bříšku maminky a nejednou na ni zírá nějaká osoba a cpe jí nějaký špunt do pusinky, ze kterého něco teče a co já mimino mám s tím proudem bílé tekutiny proboha dělat? Nemělo by si dítě nastavit taky nějaký navykací režim na maminku po porodu? Nejdřív s asistencí, pak chvilku o samotě, pak třeba na přespání… Hele je to nesmysl navykat dítě na vlastního tátu, se kterým žilo ve společné rodině, byť se potkávali třeba jen večer nebo o víkendu. Separační úzkost je totiž většinou buď problém na straně maminky, pokud separací strádá ona, nebo výchovná chyba maminky, pokud separací strádá dítě.
A k tomu rozdílu střídavé a výlučné péče. V právní rovině je ten rozdíl možná menší než v rovině pocitové a často ekonomické. Zrovna nedávno jsem tady zahlédl výraz „mám dítě napsané na sebe“. Fakt úžasný projev společenského bezvědomí o právním postavení rodičů.

Ano, šok to pro dítě je. Když se dítě narodí, tak je pro něj cizí naprosto všechno. Ale toto je úplně jiná situace, než když po 4 letech příjde pro dítě cizí pán, že je jeho otec. V tomto věku už má dítě vybudován svůj okruh blízkých osob. A ten pán je pro něho cizí. V tomto případě nejde najednou nasadit hned střídavou péči, nebo nějaký široký kontakt.
Když jde dítě do školky, také první dny může plakat, je s cizimi lidmi v cizím prostředí. Mnoho rodičů to řeší „navykacím režimem“ na školku. Ale většina dětí se s tím srovná velice rychle.
Vztahy dítěte a rodiči se musí podporovat, ale už na tom příchodu do školky je dobré pro některé děti postupné navykání, které vůbec nemusí a nemělo by být dlouhé.

Jiná situace je ta kterou popisuješ ty. Jestliže dítě žilo s otcem ve společné rodině, je jejich jakékoliv násilné odděleni čin hraničíci se zločinem na dítěti.

Příspěvek upraven 26.09.14 v 11:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna