Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak pokud u vás ve školce běžně dochází i děti s kašlem a rýmou a nikomu to nevadí, tak proč ho necháváte doma? Jestli mu nic kromě smrkání a kašlání není (že by byl třeba unavený, měl teplotu, nebylo mu dobře atd.), tak ho v té školce nechte taky, ne? Kdekoliv jinde, kde se rodiče snaží a nemocné děti mají doma, by mi to přišlo jako bezohlednost ho tam posílat, ale jestli tam ostatní děti běžně jsou s rýmou a kašlem, tak bych se podle toho zařídila. Když to dělají všichni, tak už to bezohledné není, je to prostě nová norma…
@Anonymní píše: Více
Jo jo. To mi doktorka taky říkala - každý si tím musí projít, budování imunity,… No, tak jsme šli na imunologii, syn má ve finále astma a imunitu v haji a doktorka mi tam říkala, že pokud je dítě týden zdravé a týden nemocné, tak si žádnou imunitu nebuduje, protože jeho imunita zkrátka nemá šanci. Ve školce, do které nastoupí v září, se děti s kašlem a rýmou posílají domů. Taky tam dcera skoro nemocná není.
@Eva2610 píše: Více
Přesně tak, nadměrná nemocnost imunitu jenom vyčerpává, nic pozitivního na tom není.
Každý rok od října do dubna máme děti s nudlí u nosu, kašlem a plné energie. Ze začátku jsem se pokoušela je skutečně léčit, držet v posteli, inhalovali, dýchali solnou mlhu, jeli do lázní, na hory, k moři. Ale kdybych se přetrhla, ten kašel neodcházel.
Nakonec jsem rezignovala a posílala je kašlající do školky. Nebyla jsem zdaleka sama a pohoda doma se tím rozhodnutím značně zlepšila. I ve školce mi vyšli vstříc s pochopením, že dítě plné energie asi nebude na domácí léčení, i když má kašel. Na alergologii nějaký nález byl, ale žádný zázrak se s léčbou nekonal.
Chlapu, že to působí bezohledně, ale půl roku v kuse doma s třeštícími dětmi být nemůžu, kde bych na to brala dovolenou…. Ani doktorka mi na víc než týden od návštěvy s akutním infetem nedala IV. Takže to beru tak, že nějaká úroveň nemocnosti je prostě přípustná.
Mne prislo pak, ze se to u syna zlepsilo, kdyz jsem prestala trvat na „absolutnim“ doleceni. Kdyz nemel teplotu, sem tam smrknul, sem tam zakaslal a nic na nem nedrazdilo uz od pohledu (zelena nudle k prsum, chropteni pri nadechu ci zarudle oci), tak sel. Ono ty virozky jsou vetsinou nejinfekcnejsi v zacatcich nebo i tesne pred propuknutim, a kdyz se pak telo jen docistuje, tak myslim, ze uz prakticky ne.
Se skolnimi detmi bezne moje dite kdyz ma v pondeli 39, rano v utery 37.5 a vecer nic, tak ve stredu maze do skoly. ![]()
@Keyllah Rýma a kašel se mu drží vždy 14 dní, ale poslechově je vždy čistý a závěr je jen běžná dětská viróza. Psala jsem také, že ho pak nechávám ještě týden doma, aby si syn i my trochu odpočinuli od nemocí. Vím totiž, že když ho dám do školky hned, tak se rýma a kašel do týdne vrátí.
Ono se to sice vrátí i po těch třech týdnech doma, ale aspoň máme chvíli klid – můžeme jít ven a nejsme pořád zavření doma kvůli nemoci.
Samozřejmě by mohl jít do školky už po těch 14 dnech, ale takhle časté nemoci nám doma nikomu nedělají dobře.
@D3n1s4 píše: Více
pak je otázkou, když není problém mít dítko 1 týden ze 4 ve školce a zbytek doma, proč ho tam dávat
chápu, že finančně to pro vás není problém, a pokud jsou pro vás takto časté nemoci problém, tak bych zvážila si ho nechat doma a počkat až mu imunita dozraje věkem…
@Liberalissima Syn má aktuálně „jen rýmu“ ani nějak drasticky. Bez teplot, tak po pár dnech mu píchali ucho a dneska dostal ATB kapky. A máme z toho 14 dnů doma.
A to nemá žádné drama, že by z něj tekly žluté soply, v noci se budil kašlem, měl teplotu… A 14 dnů doma naprosto na pohodu. ![]()
@andiedvorakova Jasně, mohla bych dát nemocné dítě do školky stejně jako někteří ostatní rodiče. Jenže je mi ho líto tam posílat, když je usmrkaný. Nechci riskovat, že z obyčejného nachlazení bude něco horšího, třeba zápal plic.
Školka je přece jen školka, ne zdravotnické zařízení. Nikdo tam nemůže brát zvláštní ohledy na nemocné děti – běžně běhají, skáčou, chodí ven a mají normální program. A mně to v takovém stavu přijde prostě moc.
Nechci, aby „běžné“ nachlazení jen „přechodil“ a pak jsme řešili, že se mu to někde zhoršilo nebo sedlo na průdušky, plíce atd.
@Keyllah No my z toho šílíme už poměrně všichni, ale tak pracovat musíme a trvalé HO s 5 letým dítětem odmítám. Stačí mi ty nemocí.
Ale tak co s tím pak. Chodí do školky x tý rok, takže ani žádné " až imunita dozraje" to taky můžeme čekat než nastoupí do školy.
Já si tedy myslím, že je to hlavně o zodpovědnosti ostatních. Posílat dítě do kolektivu i s rýmou dle mého není v pořádku. Ale ono to i tady často čteš. „Je to jen rýma, nemá jí nějak extra, to by nesmělo do školky přes zimu vůbec…“ (takže ty rodiče jen čekají, kdy to už na školku nebude?) a pak se člověk nemá divit.
Příspěvek upraven 06.03.26 v 14:17
@Hobitka píše: Více
Potvrzuju - a mám teď po tom cca roce vysloveně i doporučeno od pediatry, že prostě měníme přístup. Že je zcela evidentní, že dokonalé doléčení + odpočinek navrch (co jsme skutečně poctivě dodržovali) nemá v našem případě žádný pozitivní dopad, a máme se spíš dítě co nejdřív snažit vrátit do normálního života (samozřejmě ne, dokud je stále aktivně nemocné, nebo pokud je nějak vyčerpané).
Zakladatelko, a co tedy řešíte? Pokud si myslíte, že může mít syn jiný zdravotní problém, protáhněte ho vyšetřeníma, ať tedy víte na čem jste, zda je příčina opakovaných infektů někde jinde nebo se opravdu potřebuje jen promořit a vyroste z toho - jako naprostá většina dětí.
Příspěvek upraven 06.03.26 v 16:45
@Anonymní píše: Více
My už neřešíme nic, na vyšetřeních jsme byli. Promorit se opravdu nepotřebuje. Bohužel ve školce se všichni promoruji i se trvalým kašlem a rýmou až na bradu.