Syn a jeho vzteklost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1742
5.7.19 13:29
@89Luca píše:
To mi připomíná mého syna, všechno oblečení co je malé nebo již natolik poničené musíme schovávat či vyhazovat potají. Oplakal nám naposledy starý odpadkový koš který jsme vyhodili.

Tak to mým dětem je to úplně jedno, že jim vyřazuju malé oblečení. Po starším to nosí mladší a po mladším to nosí bratranec. Tak jen vždy když to na něm vidí, tak jen řeknou: „Jé, to je po mně.“ A když už jim něco začíná být malé, tak sami řeknou že už to dáme Šimonkovi. Tak třeba by to u vás taky pomohlo, kdyby syn viděl že to oblečení po něm nosí někdo další, že to vyřazovani malého oblečení má nějaký smysl, třeba pro mladšího kamaráda nebo tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3451
5.7.19 14:11
@milwinka píše:
Tak to mým dětem je to úplně jedno, že jim vyřazuju malé oblečení. Po starším to nosí mladší a po mladším to nosí bratranec. Tak jen vždy když to na něm vidí, tak jen řeknou: „Jé, to je po mně.“ A když už jim něco začíná být malé, tak sami řeknou že už to dáme Šimonkovi. Tak třeba by to u vás taky pomohlo, kdyby syn viděl že to oblečení po něm nosí někdo další, že to vyřazovani malého oblečení má nějaký smysl, třeba pro mladšího kamaráda nebo tak.

Teď čekáme druhého prcka takže spoustu věcí necháváme právě pro mladšího sourozence

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.7.19 14:40

@milwinka u nás nejde jen o oblečení. Jak jsem psala, tak obrecel i slupky od brambor. Dneska se mu v ruce zlomil obouvak a aktuálně i zlomený visí na botníku a čekám na noc, abych ho mohla vyhodit.
Oblečení po něm nosí syn od kamarádky, ale situaci to rozhodně nepomáhá. On nosi oblečení po bráchovi a taky to je někdy boj. Loni si to na sebe nevezme, protože to je Vašíka.

• Citovat
  • Upravit
1742
5.7.19 14:54
@Anonymní píše:
@milwinka u nás nejde jen o oblečení. Jak jsem psala, tak obrecel i slupky od brambor. Dneska se mu v ruce zlomil obouvak a aktuálně i zlomený visí na botníku a čekám na noc, abych ho mohla vyhodit.
Oblečení po něm nosí syn od kamarádky, ale situaci to rozhodně nepomáhá. On nosi oblečení po bráchovi a taky to je někdy boj. Loni si to na sebe nevezme, protože to je Vašíka.

Tak tohle mi už trochu přijde jako autisticke rysy, takové lpění na neměnnosti čehokoliv…ale nevim, nemám s tím zkušenost. Každopádně to s ním nemáš fakt lehký…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85356
5.7.19 16:59

Ma proste sve ritualy, az na ty slupky od brambor mi to tak divny neprijde. Kazdopadne o slupkacj bych s nim nediskutovala, snazila se vysvetlit, ze se takove veci vyhazuji a vyhodila. A at se vzteka :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
5.7.19 17:17
@Anonymní píše:

Promiň, nechtěla jsem tě nijak vystrašit s těmi autistickymi rysy, to mě jen tak napadlo. Asi proto že moje děti na žádných rituálech nelpi, mají vždy jen večerníčka a pohádku na dobrou noc před spanim, jinak jsme nikdy žádné rituály neměli, tak proto mi to přišlo divný, ale vidím že tady spousta maminek píše že mají své rituály, takže to asi zas tak divný nebude. Příště radši nebudu psát, když s tím nemám zkušenosti. Prostě každé dítě je nějaké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85356
5.7.19 17:35

@milwinka my jich mame a ostatni deti v okoli taky. Mne prijde jako normalni klik, se zachvaty momentalne, kvuli veku. Ja rozsvitim driv jak dcera a ta ma z toho amok. Jdu na wc driv nez ona, amok. Otevru ji jogurt misto ni, amok. Ale uz to ustupuje, ted je klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
5.7.19 19:08

@blumen Já jsem si vždycky myslela, že rituály jsou spíš např. umýt ruce před jídlem, po večeři čištění zubů, před spaním čtení atd. Že lpí dítě na tom, že jde první na wc, že vždy otevírá jogurt, že musí rozsvítit…to mi přijde spíš jako že lpí „aspoň na něčem“, když často něco nemůže a není po jeho.

• Citovat
  • Upravit
85356
5.7.19 20:31

@pet p tak zvyky presneji. Ja to neresim hloubkove a nerypam se v tom tak. Nemam to rada. Po jejim casto neni, to je pravda, pravidla urcujeme my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
5.7.19 20:50
@blumen píše:
@milwinka my jich mame a ostatni deti v okoli taky. Mne prijde jako normalni klik, se zachvaty momentalne, kvuli veku. Ja rozsvitim driv jak dcera a ta ma z toho amok. Jdu na wc driv nez ona, amok. Otevru ji jogurt misto ni, amok. Ale uz to ustupuje, ted je klid.

Tak tohle mi dělal mladší syn kolem 2 let, taky měl amok když jsem zhasla dřív než on nebo když jsem mu otevřela jogurt a neotevřel ho on sám. Ale teď má 3 roky a už ho to naštěstí přešlo, proto mi to u žlutého anonymu přišlo divné že to dělá ještě její pětiletý. Ale jak tady všichni píšete že je to i v tomto věku časté, tak asi můžu být jedině ráda že já už to od 3 let nemusím řešit. Fakt každé dítě je jiné. Ale myslím že u vaší dcery má vliv i to jak píšeš že často není po jejím a možná i proto má potřebu se stále prosazovat aspoň v těchto situacích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85356
5.7.19 21:11

@milwinka hele nastalo to ve 4 letech, trvalo dva mesice a zmizelo. Holt vychova neni jednoducha. Zase nebudu ustupuvat jenom proto, abych mela klid, ze. Odmala si muze vybirat obleceni (z meho vyberu), snidane, svacinky, hodne veci. Ale proste ona je ten typ, ze povolis a hned toho vyuzije. Takze hodne nastavene hranice. Proste zkousi a testuje nas furt dokola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85356
5.7.19 21:13

@milwinka zase si nedovedu predstavit, ze by bylo ve vetsim pripade po jejim, to by nam skakala po hlave. Mame to nastavene tak, ze my jsme rodice a my urcujeme hranice/mantinely a ne ona. A obcas ma obdobi, ze to zkousi naopak, coz neprojde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
5.7.19 21:18

@blumen Obecně dítěti dovoluji hodně věcí, pokud to pro mě není problém, a je často po jeho. Je mi fakt jedno, jestli si např. nedá kalhoty a běhá po dvorku v trenkách, když je teplo. Nebo že nejde domů hned, ale chce si dostavět atd. Prostě většinu věcí považuju za nepodstatné a nemám důvod mu nevyhovět. Trvám jen na důležitých věcech. A mám pocit, že tím, jak má syn uspokojenou tu potřebu svého rozhodování, tak vůbec nemá potřebu vzodrovat nebo si něco vynucovat. Když pak něco potřebuju, spolupracuje pěkně. A když mu něco zakážu, tak se nevzteká, protože ví, že je to důležité - kdyby nebylo, dovolila bych mu to, to ví taky.
A není to o tom, že „ustupuješ, abys měla klid“, ale o tom, že svému dítěti vycházíš vstříc, pokud můžeš (není to nebezpečné, není to za tvou hranicí), třeba i přes malý nekomfort. Dítě to pak kopíruje a dokáže ti taky vyjít vstříc, i přes nějaký svůj nekomfort. Jdeš mu vzorem ;-)

• Citovat
  • Upravit
pet p
5.7.19 21:22

@blumen To je v pořádku, že rodiče určují hranice, tak to má být. Ale je otázka, co všechno určujete, na čem všem trváte? Bohužel rodiče mají často tendenci trvat na nedůležitých věcech, prostě jen proto, že oni jsou rodiče.

• Citovat
  • Upravit
85356
5.7.19 21:25

@pet p tohle je o povaze ditete. Jestli si myslis, ze jsem vzdy trvala na blbostech, tak to opravdu me, trvala jsem na podstatnych vecech hlavne a v nepodstatnych vecech mela moznost vyberu. Ale jak pisu, nestaci ji to, my jsme oba vudci, ona chce byt vudce taky. Je to povahou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí