Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@blumen @pet p Tak já mám dva syny (5 a 3 roky). U prvního jsem byla hodně přísná, měl spoustu zákazů a příkazů (mnohdy zbytečných), nechtěla jsem aby nám skákal po hlavě. Takže jsem vyžadovala aby fakt poslouchal. Tak např. jsem ho volala k obědu, on měl zrovna rozestavěné lego a nechtěl jít teď hned jíst. Já jsem byla naštvaná že to bude mít studené a že přece musíme jíst všichni ve stejnou dobu, že si nebude nic vymrčovat a prostě musel jít jíst a lego nechat. Samozřejmě se to neobešlo bez vztekání. Výsledek je, že kdykoliv jsem mu řekla že má jít jíst, tak už dopředu říkal že ne, i když neměl nic rozdělané, i když měl hlad a bylo jeho oblíbené jidlo, už dopředu byl jakoby naladěn v opozici připraven na vztekani a to pak se vším. Zatímco u mladšího jsem už to neřešila, když prostě zrovna nechtěl jíst, tak už jsem to neřešila, prostě jsem mu to ohřála později. A je z něho mnohem větší pohodář, když potřebuju tak velmi ochotně spolupracuje, nechá si vše vysvětlit bez scén, bez vztekani. Samozřejmě i u mych kluků má určitě vliv i povaha, ale jak vidím tak ten přístup dělá fakt hodně a u staršího se chování taky dost zlepšilo když jsem přestala trvat na „banalitách“, tak pak v důležitých věcech daleko ochotněji spolupracujou.
@milwinka hele jidlo pro me banalita zrovna neni. Kdyz neco nachystam, je to teple, tak se jde jist. Aby z neho pak nevyrostlo neco jako manzel, udelam jidlo a on dojde treba za hodinu, kdyz je to studene, volat ho muzu tisickrat. To ja nechci napriklad. Kdyz uvarim, nachystam to, je obed. A kdo nejde ke stolu, nema jidlo. Na to se da divat vselijak
ale zachvaty u nas v tomto nejsou, akorat kdo prijde pozde, ma to studene a po urcite dobe odnasim. V klidu.
Ale kdyz nad tim premyslim, tohle u nas problem nebyl a neni. U nas je problem dostat ke stolu akorat manzela
![]()
@blumen No u nás je právě taky často problém že manžel potřebuje něco dodělat a taky nejde jíst hned. A to samé dělá i můj taťka mojí mamce. Ale je to samozřejmě v situacích, kdy mají opravdu nějakou rozdělanou práci, něco rozvrtané, rozmontovane atd. Těm dospělým to prostě tolerujeme, když je to něco takhle důležitého. Já i moje mamka jsme rády, že máme hodně pracovite manžely. Takže když se na to podívám z tohoto pohledu, tak už ani netrvám na tom aby šel syn hned teď jíst, když má rozestavěnou pro něho důležitou stavebnici. Ono právě hrozně záleží na úhlu pohledu. U vás třeba není problém s voláním u stolu, ale dá se tímhle způsobem nahlížet na spoustu jiných situací.
@milwinka ja jsem zvykla z domu, mamka prichystala obed, je obed, jde se jist. A vsichni sli. A tchyne to ohrivala manzelovi natrikrat pomalu. Jako ne, kdyz to uvarim, nachystam, jde se jist anebo at si vari sami
pro nekoho nedulezite, pro me dulezite. A jak pises, da se tak divat na spoustu veci, kazdy mame jine priority. Muj chlap treba nejde ke stolu, protoze si musi neco nutne docist na tabletu, takze asi tak. Ne ze by neco delal duleziteho.
Proste hracicky. Ale ja neohrivam, nachystam a kdo ji ji, kdo neji neji a pak at se obslouzi obslouzi sam (jen chlap). Ale jako my fungujeme, s dcerou nejsou vetsi obtize, pokud nema nejakou fazi a blbosti neresim, proste dite, jen tise prodychavam ![]()
@blumen Ale tak podle toho, co píšeš, tak na tom vlastně zas tolik netrváš. Píšeš, že kdo nepřijde hned, má to studené, a po nějaké době to odneseš a je bez jídla. To mi přijde jako dobrý postup. Hloupé by bylo, kdybys kvůli tomu dělala scény a všechny nutila okamžitě všeho nechat a ihned jít k obědu - to by bylo zbytečné a nestálo by to za tu nepohodu. Jinak mě napadá, že manžel by si mohl třeba uvědomit, že to, že přijde k obědu (a tablet počká), vyjadřuje i nějakou úctu k tobě a poděkování za to, že sis dala práci s přípravou jídla.
Jo a to prodýchávání dělej klidně nahlas - ať se to dcerka taky naučí, jak se zklidnit. Vážně!
@milwinka To mi přijde jako moc pěkný příklad s tím obědem a legem. Úplně s tím souhlasím, že takto to funguje.
@pet p vlastne jo, no
a jinak add prodychavani, prodychavam nahlas
a uz s tim zacal i manzel
fakt to pomaha ![]()
@blumen Je to možné. Tohle nedovedu posoudit, nemám zkušenost.