Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LaPaloma píše:
tři nebo max. čtyři dvojky
A nějakou mimoškolní aktivitu má? V příbuzenstvu mám celoživotní jedničkářku, co nakonec studuje tohle lyceum, ale samé jedničky nestačily.
@Anonymní píše:
A jinak si školy nechávaji dost místa na odvolání. Takže když neudělá přijímačky, nic si z toho nedělej. Dcera je taky neudělala a pak na odvolání jí vzali na gympl i na lyceum
Co se píše do odvolání? Protože pokud podělá zkoušky, tak nevím, na co se vlastně odvolat,
@Russet jakou mimoškolní aktivitu? Myslíš doučování? To jo, škola pořádá matematiku od 7 ráno jako příprvu na zkoušky.
Teď právě vycházejí základku první silné ročníky, tam, kde před dvěma lety brali všechny, aby mohli otevřít třídu, tam už si teď můžou vybírat.
Navic navrhnout posílat na průmyslovku dítě, které má čtverku z matiky a fyziky, mi přijde úplně zcestné, vždyť se na střední škole vůbec nebude chytat, když dává základku s odřenýma ušima za pomoci celé rodiny.
@LaPaloma píše:
@Russet jakou mimoškolní aktivitu? Myslíš doučování? To jo, škola pořádá matematiku od 7 ráno jako příprvu na zkoušky.
No, něco nad běžnou výuku. Mimoškolní činnost. Právě před třemi roky dělala sestřenka zkoušku a já koukala, že nestačí přijímačky a jedničky od shora dolů. Nakonec dělala i na gympl a dostala se na obě, ale na lyceu měla lepší výsledek.
@mado píše:
Teď právě vycházejí základku první silné ročníky, tam, kde před dvěma lety brali všechny, aby mohli otevřít třídu, tam už si teď můžou vybírat.
Navic navrhnout posílat na průmyslovku dítě, které má čtverku z matiky a fyziky, mi přijde úplně zcestné, vždyť se na střední škole vůbec nebude chytat, když dává základku s odřenýma ušima za pomoci celé rodiny.
To je jasný, půjde na učňák. Střední by byla hrůza pro všechny
@Russet píše:
No, něco nad běžnou výuku. Mimoškolní činnost. Právě před třemi roky dělala sestřenka zkoušku a já koukala, že nestačí přijímačky a jedničky od shora dolů. Nakonec dělala i na gympl a dostala se na obě, ale na lyceu měla lepší výsledek.
Právě po shlédnutí vzorových přijímacích testů se ukázalo, že jsou fakt těžké a otázky jsou formulovány někdy záludně. Nepřipravené dítě je horko těžko udělá anebo bude mít málo bodů. Proto dohlížíme na učení tak jako nikdy dříve. Ale naše základka je docela tvrdá a v celostátním měřítku se umístila mezi nejúspěšnějších 10% v češtině a 15% v matematice po srovnávacích scio testech z 2019. Ale uchlácholit se tím nemůžu, může podělat zkoušky a je vymalováno.
Na Tvém místě bych zašla do školy, s daným vyučujícím situaci probrala a zeptala se, zda by ještě nebyla možnost se známkou něco udělat, s tím, že manžel se s ním vše potřebné douci.. A uvidíš, Třeba ještě šance je, trojka není zase tak dobrá známka, aby nebylo reálné na ji dosáhnout..
@LaPaloma píše:
Tohle už tady bylo, že?
Já mám dceru a má z fyziky jedničku. Spíš syn není nadaný technicky. Na pubertu to nesváděj, normálně na něj nestačíte.
ADHD se těžko koriguje. Není o špatném rodičovství. Já mám dva kluky s hyperaktivitou. Naše psychiatrička nám řekla, že se budeme setkávat s kritikou a že si lidé budou myslet, že máme nevychované děti, na které nestačíme. Řekla nám, že kdo to nezažil, ten nás nepochopí, bohužel. Ať si to nebereme osobně.
@LaPaloma píše:
Právě po shlédnutí vzorových přijímacích testů se ukázalo, že jsou fakt těžké a otázky jsou formulovány někdy záludně. Nepřipravené dítě je horko těžko udělá anebo bude mít málo bodů. Proto dohlížíme na učení tak jako nikdy dříve. Ale naše základka je docela tvrdá a v celostátním měřítku se umístila mezi nejúspěšnějších 10% v češtině a 15% v matematice po srovnávacích scio testech z 2019. Ale uchlácholit se tím nemůžu, může podělat zkoušky a je vymalováno.
Může zapracovat tréma. Ale je dobře, že se připravuje ještě na doučování. Natrénuje něco navíc.
Holky bývají poctivější a snaživější. Sestřenka je hrozně ambiciózní a nesnesla dvojku. Teď je někdy ráda, že ji z fyziky má a holt se musí už opravdu učit. Dřív to zvládla jen z výuky.
@Enmamma píše:
ADHD se těžko koriguje. Není o špatném rodičovství. Já mám dva kluky s hyperaktivitou. Naše psychiatrička nám řekla, že se budeme setkávat s kritikou a že si lidé budou myslet, že máme nevychované děti, na které nestačíme. Řekla nám, že kdo to nezažil, ten nás nepochopí, bohužel. Ať si to nebereme osobně.
Ano přesně tak. Někdy je super, jde mu to do hlavy a někdy to nejde i kdybych se po. A pak syn někdy si věří a někdy má řeči, to nemá cenu, sem úplně blbej atd
@Anonymní píše:
Ano přesně tak. Někdy je super, jde mu to do hlavy a někdy to nejde i kdybych se po. A pak syn někdy si věří a někdy má řeči, to nemá cenu, sem úplně blbej atd
Taky bych zašla do školy, pokusila se situaci popsat ( že se učíte a doma to umí + ADHD). Možná by jej mohla učitelka ještě přezkoušet… ![]()
Jinak, spolužák dělal učňák zedníka, jinde jej nevzali ( čtyřka z matematiky, češtiny + silné ročníky) a je z něj Ing.
Nic není nemožné, stačí chtít a snažit se…
Ovšem je pravda, že teď začínají končit ZŠ silné ročníky… Syna to čeká příští rok…
Dcera taky tak měla