Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anzioo píše:
Co tady tak čtu, tak mi to taky přijde, že syn bude mít OCD. S tím se dá normálně žít, ale také je pravda, že to nejspíš bude potřeba pořešit s odborníkem. Ať víte přesně, o co jde a ať víte, jak se s tím dá pracovat třeba i do budoucna. Mohl by to pak mít v životě složitější.
Jinak podle toho, co píšeš, na mě tvůj syn působí mile, je hezké, že rád pomáhá ostatním, že ho zajímá, co mají rádi kamarádi a myslí na ně.
Na ty ošklivé komentáře, co tu některé paní psaly, se vykašli. Tohle rozhodně není žádná tragédie. Co by třeba naši dali za to, kdybychom s mojí sestrou v tomhle věku neremcaly při úklidu a dobrovolně se do něj pustilyTo jen tak na odlehčení. Jinak je určitě fajn, že to chcete řešit a přeji, ať jde vše dobře.
Děkujeme, také myslím, že jsou na světě horší věci a že naše dítě nebude vyvrhelem společnosti. Navíc tím, že jsme sami nepořádní (manžel aktuálně už 2 hodny hledá kartu od auta), dostává dobrou školu. Vyvažujeme mu to
Je to naše jediné dítě a beru ho jako dítě za odměnu i s nedostatky. My ho budeme milovat vždycky.
@Anonymní píše:
Když synovi v něčem nevyhovíme, tak to pochopí. U něčeho je smutný, u jiných věcí to vezme a dál neřeší. Učitelky ve školce ho mají rády, vždycky říkají jak jim rád pomáhá. S bývalou paní učitelkou jsem dodnes v kontaktu, je na mateřské a o synovi vždy mluvila jako o pomocníčkovi. Od června ho neučí, ale když měl nedávno narozeniny, tak mi psala zprávu a přála mu. Nejsou na něj stížnosti. Nikomu neubližuje, na nikoho není ošklivý, má tam kamarády. Vzala jsem ho do kina a zjistil, že spolužák film ještě neviděl, ale chtěl by vidět. Od té doby se několikrát ptal, jestli bychom nemohli jít i s tím kamarádem. Na to mu říkám, že bych se musela domluvit s jeho maminkou, jestli s námi chtějí jít do kina (znám ji, proběhlo pár návštěv).
To je dobrý, přiměřená reakce i to případné smutnění. U nějaké patologie by buď byla afektivní scéna nebo se masivně zhoršila úzkost až k panice. A v té školce mi přijde, že je skvělé, že nemá tendenci jim to tam organizovat podle sebe a „šéfovat“. A zjevně si umí získat sympatie, takže to nic tragického nebude, jen některé lidi bude asi i tak dost provokovat. Ještě záleží jaké bude mít štěstí na učitelku na prvním stupni, to dělá fakt hodně.
@lamicina píše:
To je dobrý, přiměřená reakce i to případné smutnění. U nějaké patologie by buď byla afektivní scéna nebo se masivně zhoršila úzkost až k panice. A v té školce mi přijde, že je skvělé, že nemá tendenci jim to tam organizovat podle sebe a „šéfovat“. A zjevně si umí získat sympatie, takže to nic tragického nebude, jen některé lidi bude asi i tak dost provokovat. Ještě záleží jaké bude mít štěstí na učitelku na prvním stupni, to dělá fakt hodně.
Máme podanou žádost o přípravnou třídu na ZŠ. Pokud to nevyjde, půjde do první třídy, protože se ve školce už nudí. Doma nám píše, snaží se vzdělávat a do školy se strašně těší. V poradně jsme domluvili doporučení na zařazeni do přípravné třídy (chodíme na logopedii), aby měl rok navíc se adaptovat. Předpokládáme, že si tam zvykne na fungování ve škole a první třída pro něj bude jednodušší.
@Anonymní píše:
Když synovi v něčem nevyhovíme, tak to pochopí.
Takže jak jsi psala, že když má syn jedinou špinavou kapičku na triku a musí se okamžitě převléknout, tak mu vyhovíš nebo nevyhovíš? Je schopný s tím špinavým trikem strávit dalšího půl dne? Když jsi ho poslala spát, že uklízet po party nemá, tak tě neposlechl nebo jsi vyměkla a řekla mu, ať si teda uklízí třeba do rána? Po pravdě si teda nedokáži představit, co v jednom pokojíku pulíroval hodinu a půl…
@Salome123 píše:
Takže jak jsi psala, že když má syn jedinou špinavou kapičku na triku a musí se okamžitě převléknout, tak mu vyhovíš nebo nevyhovíš? Je schopný s tím špinavým trikem strávit dalšího půl dne? Když jsi ho poslala spát, že uklízet po party nemá, tak tě neposlechl nebo jsi vyměkla a řekla mu, ať si teda uklízí třeba do rána? Po pravdě si teda nedokáži představit, co v jednom pokojíku pulíroval hodinu a půl…
Když se ušpiní jde se sám automaticky převléknout. Ví kde má v šatně své věci a neptá se, jestli může. Půl dne by ve špinavém triku nechodil. Po párty si uklidil. Vysvětlil mi, že mu ten nepořádek vadí, že by se mu v něm špatně spinkalo a já jeho vysvětlení akceptovala. Je to jeho pokojíček, jeho osobní prostor a chtěl se v něm cítit dobře. Na druhou stranu, v obýváku jsem mu řekla, že uklízet nebude, protože musí jít spinkat a také to akceptoval.
@Anna766 píše:
Prosím tě, mě syn v obchodě chodil vracet věci na svá místa, třeba když našel jogurt pohozený v sušenkách, šel ho vrátit do regálů k ostatním, protože v sušenkách neměl co dělat.
Asi jsem ho měla izolovat od ostatních. Bože
Je mi líto toho ubožáka, co si pak nevědomky koupil jogurt, který stál bůhví jak dlouho na teple u sušenek. To muselo být živých kultůr. ![]()
@samantafox píše:
Naprostý souhlas. Máme takového chlapečka za souseda, má jen o 4 roky více. Přesně jak přes kopírák ten od zakladatelky. Ale ten „náš“ už není malý a roztomilý. Jen jednou si u nás na návštěvě (šel si hrát za mými dětmi) dovolil káravým hlasem otázku Proč mám na chodbě takový nepořádek? A letěl, dítě nedítě. No, k nám už teda chodit nebude. A to tam byl takový ten normální dětský čurbes: rozházené boty a bundy na zemi. Takže zakladatelce doporučuju odborníka. A rychle, než od někoho poletí taky.
To ti stačilo tak málo od děcka? To já bych mu řekla, že to může uklidit, jestli mu to udělá dobře a ještě bych mu dala čokoládu. A těšila bych se, až mi přijde uklidit zas 😀
@Anonymní píše:
Když se ušpiní jde se sám automaticky převléknout. Ví kde má v šatně své věci a neptá se, jestli může. Půl dne by ve špinavém triku nechodil. Po párty si uklidil. Vysvětlil mi, že mu ten nepořádek vadí, že by se mu v něm špatně spinkalo a já jeho vysvětlení akceptovala. Je to jeho pokojíček, jeho osobní prostor a chtěl se v něm cítit dobře. Na druhou stranu, v obýváku jsem mu řekla, že uklízet nebude, protože musí jít spinkat a také to akceptoval.
A jak to dělá venku? To se vznáší, aby si nezabahnil boty? Dává si pozor při hrách, aby si nezašpinil kalhoty, bundu? Nesedne si do písku, do trávy, nevleze na skluzavku, nevyleze na strom? Když jdete na výlet, tak mu bereš s sebou kompletně věci na převlečení nebo při špíně musíte jet domů? Promiň za blbý otázky, ale nějak si to nedovedu představit…
Zakladatelko, ono to nezní ještě tak hrozně, že si uklidí pokoj, aby se tam cítil ok, sám se převlékne.
Ale ač hranice toho, co je v pořádku a co už není, nějakou prostupnost mají, tak ani tohle už není v pořádku. Ty jsi dospělý a máš určitý lepší vhled, takže se v tom pokoji spát dalo.
Pokud je ho schopno vystresovat tohle, že by nespal, tak už bych docela bila na poplach a ne, že to akceptuji, aby se cítil dobře.
Za daných okolností si dovedu představit situaci, kdy se to s pubertou zlepší nebo se to bude zhoršovat natolik, že bude problém vylézt z perfektně naklizeného pokoje, protože veškerý bordel ho stresuje a na výlet nepůjde, protože by sebou musel vozit tolik oblečení na převlečení, že to nebude možné.
Ono tyhle věci mají tendenci se zhoršovat a obecně se doporučuje toho člověka těm situacím pomalu vystavovat. Například, že v tom triku vydrží do oběda a podobně.
Na odborníka bych se ale obrátila, měla bych strach, že s ním nejen, že nikdo nevydrží, ale nebude schopen časem běžného života.
@Salome123 píše:
A jak to dělá venku? To se vznáší, aby si nezabahnil boty? Dává si pozor při hrách, aby si nezašpinil kalhoty, bundu? Nesedne si do písku, do trávy, nevleze na skluzavku, nevyleze na strom? Když jdete na výlet, tak mu bereš s sebou kompletně věci na převlečení nebo při špíně musíte jet domů? Promiň za blbý otázky, ale nějak si to nedovedu představit…
On zase tak moc špinavý nechodí. To spíš, že mu někdy ukápne pití a vadí mu to, ale venku má Kubíka apod. a tyto láhve nekapou. Ve školce dle fotek a výtvorů běžně maluje barvami, ale nikdy nepřišel se špinavým tričkem. Jí od dvou let sám příborem a nepamatuji si, že bych někdy podle trika poznala, co měli k obědu (a to je prý oblíbenec pana kuchaře, protože si rád přidá). Na skluzavce se snad ještě neušpinil. Venku jančil, když byl menší a měl třeba zmrzlinu, ale na to jsem mu řekla, že pokud se chce převléknout půjdeme domů a už se vracet ven nebudeme. Vyřešili jsme to tak, že si kupuje menší zmrzlinu, aby nebyl špinavý.
@Anna766 píše:
Prosím tě, mě syn v obchodě chodil vracet věci na svá místa, třeba když našel jogurt pohozený v sušenkách, šel ho vrátit do regálů k ostatním, protože v sušenkách neměl co dělat.
Asi jsem ho měla izolovat od ostatních. Bože
Tady se nepíše o tvém synovi. On určitě lidi nenapomíná.
Ten popis sedí na mě. Mám ocd a úzkostnou poruchu. Ale neboj, táhne mi na 30 a žiju s manželem a dcerou. Někdy je život těžší, někdy zas ne ![]()
Tak tohle dítě by u nás zheblo do týdne
Pardon teda, ale cizí přemoudřelý děti jsou otravný teda pekelně. To radši sígra, než takhle sterilní dítě. Takové chování je nežádoucí a určitě bych ho v tom nepodporovala. Roztomilé už to u školáka není. Učitelka ho muže velmi brzy začít nesnášet.
Je ještě tvárný a myslím, že by se mohl leccos naučit a z něčeho ustoupit. A určitě bych mu dala najevo, že já to toleruji, protože ho mám ráda a jsem jeho maminka, ale měl by vědět, že v jiném prostředí je to velmi nežádoucí.
Mimochodem, zakladatelko, jsi tu pod dvěma různými anonymy?? Jak to? Střídají se tu Tulipán a nějaká žlutá kytka
![]()
Když synovi v něčem nevyhovíme, tak to pochopí. U něčeho je smutný, u jiných věcí to vezme a dál neřeší. Učitelky ve školce ho mají rády, vždycky říkají jak jim rád pomáhá. S bývalou paní učitelkou jsem dodnes v kontaktu, je na mateřské a o synovi vždy mluvila jako o pomocníčkovi. Od června ho neučí, ale když měl nedávno narozeniny, tak mi psala zprávu a přála mu. Nejsou na něj stížnosti. Nikomu neubližuje, na nikoho není ošklivý, má tam kamarády. Vzala jsem ho do kina a zjistil, že spolužák film ještě neviděl, ale chtěl by vidět. Od té doby se několikrát ptal, jestli bychom nemohli jít i s tím kamarádem. Na to mu říkám, že bych se musela domluvit s jeho maminkou, jestli s námi chtějí jít do kina (znám ji, proběhlo pár návštěv).