Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nějaká obsese tam určitě bude.. Navštívila bych odborníka, který poradí, jak s tím pracovat ve vztahu k sobě samému i k okolí.
Je ještě malý, ale roztomilý už bude jen chvíli. Navíc z mé pedagogické zkušenosti můžu říct, že děti v první, druhé třídě tolerují ledacos, co je pak pro ně dále už nepřijatelné.
@Mariane.B píše:
Já bych to asi řešila s odborníkem, tak jak to popisuješ, mi to přijde skoro děsivé.
Normálně bych řekla, že bych mu neustupovala a třeba ten pokojík bych ho opravdu nenechala uklidit kdoví do kolika.
Ale vzhledem k tomu, že s toho může být docela závažná diagnóza, by měl poradit spíš odborník.
Svuj pokoj at si uklizi jak chce, ale at do toho proboha nekeca ostatnim.
To je uplne zakladni vec, kterou by mel ovladat.
@Lucie_Sx píše:
Svuj pokoj at si uklizi jak chce, ale at do toho proboha nekeca ostatnim.
To je uplne zakladni vec, kterou by mel ovladat.
Já si nejsem úplně jistá, jestli jsi z toho mého příspěvku pochopila, že to není nevychovanost, ale že si jsem vědoma nějaké obsese, kterou mu zatím nikdo nediagnostikoval. Samozřejmě si s ním udělám další kolečko po doktorech. Když byl menší myslela jsem si, že ho to věkem přejde, ale nepřešlo.
@Lojzísek píše:
Nějaká obsese tam určitě bude.. Navštívila bych odborníka, který poradí, jak s tím pracovat ve vztahu k sobě samému i k okolí.
Je ještě malý, ale roztomilý už bude jen chvíli. Navíc z mé pedagogické zkušenosti můžu říct, že děti v první, druhé třídě tolerují ledacos, co je pak pro ně dále už nepřijatelné.
Ano, také bych to viděla na nějakou formu obsese. Když jsem mluvila s kamarádkou, říkala buď obsese nebo puntičkář od kosti. Je to těžké, na druhou stranu mám i kamarádky s autistickými dětmi a říkám si, že jsem tuhle loterii ještě vyhrála. Nedávno jsem četla článek, ve kterém bylo uvedeno, že s autismem už se rodí snad každé 36 dítě.
Zakladatelko, neber to zle, ale ja bych v tom skoro videla i nejakou dedicnou plus podporovanou zalezitost.
Ta tvoje prehnana zasadovost, ze sproste se nemluvi a Youtube je smahem skodlivy… Vzdyt to nikdy neni tak cernobile, jsou situace, kdy je fajn zanadavat, a na Youtube je tolik skvelych videi, navodu, odbornych rad, seminaru, koncertu, pisnicek..
Bylas nekdy u psychologa ty?
Jak to ma manzel…?
@Anonymní píše:
Já si nejsem úplně jistá, jestli jsi z toho mého příspěvku pochopila, že to není nevychovanost
Je.
Muze mit obsesi jakou chce, ale uklizet v cizim byte proste opravdu nemuze
.
@Lucie_Sx píše:
Zakladatelko, neber to zle, ale ja bych v tom skoro videla i nejakou dedicnou plus podporovanou zalezitost.
Ta tvoje prehnana zasadovost, ze sproste se nemluvi a Youtube je smahem skodlivy… Vzdyt to nikdy neni tak cernobile, jsou situace, kdy je fajn zanadavat, a na Youtube je tolik skvelych videi, navodu, odbornych rad, seminaru, koncertu, pisnicek..Bylas nekdy u psychologa ty?
Jak to ma manzel…?
Já na tom, že se sprostě nemluví, alespoň před dětmi, opravdu nic nenormálního nevidím. Manžel občas nadává, ale snaží se to nedělat před synem. Syn mu pak totiž vždycky vynadá, že se to nesmí. YouTube jsem prostě zakázala, protože se mi obsah pro děti nelíbí. Na druhou stranu má syn v pokojíčku na TV Netflix, s obsahem který je za mě v pořádku. Na televizi v obýváku máme i Voyo, Disney+ a HBO. Syn se na televizi dívá často, když pracuju. Nemám při práci kapacitu sledovat jestli mu tam vyjelo video které je “nezávadné” nebo video kde někdo říká, že někoho jiného uškrtí, případně jestli jsou tam nějaké zombie příšery, kvůli kterým se pak bude bát jít spinkat.
@Lucie_Sx píše:
Je.
Muze mit obsesi jakou chce, ale uklizet v cizim byte proste opravdu nemuze.
Ale on v cizím bytě nemyje nádobí, prostě uklidí hračky nejen po sobě, ale také po ostatních dětech. Když jedno dítě něco roztahá a nechá to být, syn jde a automaticky to uklidí. Když uklidí co vytahali, automaticky všechny hračky porovná. Nesahá na to, co není hračka nebo na něco s čím se nehráli. Kdybych tomu chtěla zabránit, musela bych u něj nepřetržitě stát a hlídat ho.
@Anonymní píše:
Ale on v cizím bytě nemyje nádobí, prostě uklidí hračky nejen po sobě, ale také po ostatních dětech. Když jedno dítě něco roztahá a nechá to být, syn jde a automaticky to uklidí. Když uklidí co vytahali, automaticky všechny hračky porovná. Nesahá na to, co není hračka nebo na něco s čím se nehráli. Kdybych tomu chtěla zabránit, musela bych u něj nepřetržitě stát a hlídat ho.
Ale máš ho hlídat. Nemůže automaticky uklízet hračky, které si děti položí na koberec. V cizím bytě si nemůže dělat co chce.
@Anonymní píše:
Já na tom, že se sprostě nemluví, alespoň před dětmi, opravdu nic nenormálního nevidím. Manžel občas nadává, ale snaží se to nedělat před synem. Syn mu pak totiž vždycky vynadá, že se to nesmí. YouTube jsem prostě zakázala, protože se mi obsah pro děti nelíbí. Na druhou stranu má syn v pokojíčku na TV Netflix, s obsahem který je za mě v pořádku. Na televizi v obýváku máme i Voyo, Disney+ a HBO. Syn se na televizi dívá často, když pracuju. Nemám při práci kapacitu sledovat jestli mu tam vyjelo video které je “nezávadné” nebo video kde někdo říká, že někoho jiného uškrtí, případně jestli jsou tam nějaké zombie příšery, kvůli kterým se pak bude bát jít spinkat.
Tak si k tomu psychologovi zajdi taky.
On ten problem bude sirsi nez jenom u syna.
@Lucie_Sx píše:
Tak si k tomu psychologovi zajdi taky.
On ten problem bude sirsi nez jenom u syna.
Potřebuje ho jako sůl.
@topazio píše:
A co budeš dělat, až paní učitelka pustí YouTube?
U vás ve škole učitelka pouští You Tube? U nás ne. Pokud by pouštěla, nelíbilo by se mi to taky.
Nepočítám, když pustí písničky o hudebce, nebo najde třeba Fíka, když o něm čtou. To je v pohodě, ale kdyby pustila volně You Tube, tak bych se šla hodně brzo ptát.
U nás učitelka pouštěla o přestávce dětem pohádky. Taky jsem si byla stěžovat, že se mi to nelíbí. Už to nedělá.
@Anonymní píše:
Jasný, mně tohle divné nepřijde ani trochu. Každý máme svůj pohled na věc, jiná měřítka, to mi přijde naprosto v pohodě.
V pořádku ale není, jak uchopuje okolní svět váš syn. Nevím, jak to výstižněji napsat. Situace, které prezentuješ, jsou pro něho pouze černé nebo bílé. V podstatě si vynucuje tohle vidění světa, necítí se dobře, když není po jeho, neumí s tím barevným nesouladem pracovat. Děti jeho věku už chápají situační proměnné, aniž by např. dospělým vynadaly. Umí se adaptovat, odhadnout, co si smí a nesmí dovolit, co je vhodné a co ne.
Každopádně odborník je třeba, už jenom proto, aby v budoucnu dokázat být šťastný a spokojený v „neuklizeném“ světě a udržet si nějaké uspokojující vztahy.
Znám podobný případ z blízkého okolí - syn kamarádů, tuším 6 - 7. třída.
Je hrozně na pořádek, ale hlavně 100 procentně férový (nedává kolektivní hry a sporty) a upřímný ( absolutně bez taktu). Naprosto otevřeně komentuje např. obezitu lidí (před nimi, vlastně mluví k nim), jednou jsme při procházce městem potkali měšťáky a on je ihned oslovil a „nabonzoval“ nějaký přestupek (blbinu), který zrovna viděl.
Jeho rodiče to nikdy neřešili. Pro tátu jsou hlavní školní výsledky (vyniká) a máma se nad jeho chováním jen hihňá ve stylu „chichi, to je náš Pepíček“.
Mně jako předškolák kecal i do řízení ![]()
Jako jo, je to hodnej kluk a je mi ho hodně líto. Hlavně to, jak se snaží o kamarády, přitom je svým chováním odhání.
Dlouho nemluvil, začal mluvit až po 3 narozeninách. Byli jsme i na neurologii a diagnostikovali mu pouze opožděný vývoj řeči. Neurolog říkal, že má na druhou stranu lépe vyvinuté centrum porozumění, že má dobrou logiku a početní představy.