Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
To právě nechtěla, spíš jsem chtěla zjistit, jestli má někdo podobné dítě a přebrat zkušenosti, co by mohlo pomoct. U psychologa jsme před pár lety byli a ten nic zvláštního neshledal, ale očividně nastal čas jít tam na konzultaci znovu. Říkal nám tehdy, že je malej dobře socializovaný a že na něm nic zvláštního neshledal.
Znám jednoho dospělého. Podle vyprávění byl takový jako dítě. Měl rád pořádek, sourozenci z něj rostli. Zas ale nemuseli uklízet.
Dnes už se sebou aktivně pracuje, ale i přes to nedokáže přijít na návštěvu k někomu, kdo má třeba zvíře. Protože by si (byť teoreticky) mohl sednout na chlup.
Partnerku nemá, každá podle něj dělá moc velký bordel. Jemu je nejlíp, když uklízí.
@Anonymní píše:
To si právě uvědomuji. Roztomilé nám to přišlo když byl menší, teď už bude školák a mám z toho obavy. Že s ním žádná ženská nevydrží taky říkám pořad, ale opravdu to nemá jednoduché řešení.
Roztomilé? Možná pro tebe. Pro jiné drzé dítě.
@Anonymní píše:
Bílá podlaha nebude, to jsem mu vysvětlovala, že přehání. Zdi jsem vymalovala, ale bylo mi to upřímně i líto. Dala jsem si práci, aby měl ten pokojík útulný.
Kdyby vymaloval on, poznal by, že určité věci je lépe nechat tak, jak jsou
@Anonymní píše:
Bílá podlaha nebude, to jsem mu vysvětlovala, že přehání. Zdi jsem vymalovala, ale bylo mi to upřímně i líto. Dala jsem si práci, aby měl ten pokojík útulný.
Proč mu ustupiješ? Co přijde příště?
Když mně přijde, že i chápe když mu něco říkám. Dám příklad. Před půl rokem jsme mu smazali YouTube, protože mi přišlo, že tam nic vhodného pro děti není. Vysvětlila jsem mu, že tam říkají/dělají věci které se neříkají/nedělají a není dobré je poslouchat/ vidět a akceptoval to. Teď když někdo zmíní YouTube, tak říká, že ho nemáme, protože tam říkali věci co se říkat nesmí. Jen tu taktnost ta jeho hlavička neumí správně pochopit.
Z doslechu znám taky jednoho, co se takhle „zbláznil“ v dospívání, když mu zemřeli rodiče. Vše musel mít do puntíku. Žil sám.
@Anonymní píše:
Když mně přijde, že i chápe když mu něco říkám. Dám příklad. Před půl rokem jsme mu smazali YouTube, protože mi přišlo, že tam nic vhodného pro děti není. Vysvětlila jsem mu, že tam říkají/dělají věci které se neříkají/nedělají a není dobré je poslouchat/ vidět a akceptoval to. Teď když někdo zmíní YouTube, tak říká, že ho nemáme, protože tam říkali věci co se říkat nesmí. Jen tu taktnost ta jeho hlavička neumí správně pochopit.
YouTube se dá nastavit pro děti. Neuvidí nevhodná videa.
@topazio píše: Řešíš to? S odborníkem? Až bude velký, může dostat i pár facek. A chudák budoucí partnerka. V zaměstnání ho brzo vyhodí. Jestli vysvětlování nestačí, je na místě psycholog.
Ty máš křišťálovou kouli, že víš, že ho brzy vyhodí?
Navíc je šance, že z toho časem vyroste.
Psycholožka nic neporadila.
Jen máme vysvětlovat.
@topazio píše:
Proč mu ustupiješ? Co přijde příště?
Nevím co přijde příště a ty ber prosím v úvahu, že nějakým navážením se do mě nebo do mého syna nepomáháš ani neulehčuješ. Já chtěla konstruktivní diskuzi, nepotřebuju agresivní rady.
@Anonymní píše:
Ty máš křišťálovou kouli, že víš, že ho brzy vyhodí?
Navíc je šance, že z toho časem vyroste.
Jen máme vysvětlovat.
Je vidět, že vysvětlování nepomáhá. Vyroste? Na to nespoléhej. A nic nepiš o křišťálové kouli a pořádně řeš chování svého dítěte. Je naprosto nevhodné.
@topazio píše:
YouTube se dá nastavit pro děti. Neuvidí nevhodná videa.
Vidíš? A mě ani ty videa na YouTube kids vhodná nepřišla. Je to můj názor a nevím čím se snažíš docílit zpochybňováním mého názoru. Tvoje děti ať se na něj dívají, to je tvoje volba a taky ti netvrdím, že je špatná.
@Anonymní píše:
Nevím co přijde příště a ty ber prosím v úvahu, že nějakým navážením se do mě nebo do mého syna nepomáháš ani neulehčuješ. Já chtěla konstruktivní diskuzi, nepotřebuju agresivní rady.
A co chceš slyšet? Opravdu chování tvého syna řeš. Není roztomilé.
@topazio píše:
Je vidět, že vysvětlování nepomáhá. Vyroste? Na to nespoléhej. A nic nepiš o křišťálové kouli a pořádně řeš chování svého dítěte. Je naprosto nevhodné.
Neporadila jsi jak. ![]()
Ano, chová se nevhodně, ale do babyboxu už ho nenacpu.
Psycholožka v PPP taky ne.
Já bych to asi řešila s odborníkem, tak jak to popisuješ, mi to přijde skoro děsivé.
Normálně bych řekla, že bych mu neustupovala a třeba ten pokojík bych ho opravdu nenechala uklidit kdoví do kolika.
Ale vzhledem k tomu, že s toho může být docela závažná diagnóza, by měl poradit spíš odborník.
@topazio Ty sis dneska zadrela trisku do pr-dele?
Příspěvek upraven 25.04.23 v 17:16