Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
No, možná není nejtaktnější, ale to ty taky ne. Nevychovaný určitě není, naopak je moc hodný. Ve školce s ním nemají žádný problém, paní učitelka říkala, že sám od sebe třeba pomáhá mladším dětem zapínat bundičky atd…
Nemůže se takhle chovat. Ne všude mu jeho chování budou tolerovat. A hlavně děti ve škole.
@topazio Vsadím se, že máš s takovým chováním u dítěte přebohaté zkušenosti, že dáváš takové „skvělé“ rady. Zakladatelka se s tím určitě nepokouší nic dělat, že ano, nemluvě o tom, že povahu lusknutím prstu změnit nejde.
@miskuet píše:
@topazio Vsadím se, že máš s takovým chováním u dítěte přebohaté zkušenosti, že dáváš takové „skvělé“ rady. Zakladatelka se s tím určitě nepokouší nic dělat, že ano, nemluvě o tom, že povahu lusknutím prstu změnit nejde.
Takové podobné dítě je v okolí a je bez kamarádů. Ve škole je neoblíbený. I rodiče mají méně přátel.
@topazio píše:
Nemůže se takhle chovat. Ne všude mu jeho chování budou tolerovat. A hlavně děti ve škole.
No, rikas neco co sama nevi, ale dite to podle me nedela jen z pleziru, muze byt zatim nejaka diagnoza a ono si nemuze pomoc, dokud neprojdou vysetrenim, tak nevi, ale tohle neni bezne chovani..jes nejaka rada, pani chytra?
@topazio píše:
Kluk je drzý a nevychovaný. Nemá nikoho napomínat a nebo někomu něco říkat o úklidu.
Copak svět je černobílý?
@topazio a myslíš, že rodičům to nevadí? Že si to vybrali a je jim to jedno? Není to spíš důkaz toho, že prostě něco změnit lehce nejde? Může se na tom pracovat, ale pokud je tam např. nějaká porucha (např. Aspergrův syndrom), tak tu prostě nevymažeš. Takové děti mají třeba ve škole asistenty, nejsou po sociální stránce schopné fungovag samy. Určitě tím nechci říct, že zakladatelčin syn má AS, ale jeho chování je nestandardní, zakladatelka to řeší (a to je dobře), ale jak se jí to podaří, nejde ani odhadovat. Každopádně řeči typu, že si to to dítě nesmí dovolit a že nebude mít kamarády, jsou mimo mísu. Zakladatelka se z toho neraduje.
Zakladatelko, moc držím palce. Asi bych zašla do nějaké poradny, možné je všechno. Od toho se odpíchnout, vědět, jak s ním pracovat…
@Anonymní píše:
Ahoj, jak už z názvu diskuze vyplývá, můj syn se chováním liší, od svých vrstevníků. Je zlatý, každý vám řekne, že je bezproblémový a já ho beru jako dítě za odměnu, ale chováním je prostě jiný a pořad nevím čím to je.Syn je extrémně pořádkumilovný a to až moc. Dám pár příkladů…Měl oslavu narozenin, která končila ve 20:30 a já ho poslala po oslavě spát, že uklidíme spolu na druhý den. Syn spát nešel, začal z pokojíku odnášet věci do kuchyně a do 22 hod. pokojík uklízel, dokud nevypadal jako před oslavou… Jeho pokojík jsem nikdy nemusela uklízet, je to nejčistší místo v domě… Když ho hlídá kamarádka, dojde k ní a prohlásí, že tam má bordel, i když se jedná o běžný provozní nepořádek… Kamkoli dojde na návštěvu, než odejde všechno na co sáhl srovná sám od sebe na místo… Minule si kamarád u nich doma sundal z police brčka, vzal si jedno, brčka nechal ležet na zemi a odešel. Syn si stoupnul na židli a balík brček vrátil na místo… V pokojíku měl dvě stěny modré a donutil nás vymalovat na bílo, protože bílá je hezká a čistá. Teď by chtěl vyměnit dřevěnou podlahu za bílou, protože všechno bílé prý bude krásné… Nesnese jedinou špinavou kapičku na oblečení, okamžitě se musí převléct… Když večer uklidím, ráno si toho hned všimne a chválí mě…
Nikdo nesmí říct jediné sprosté slovo, i dospělým cizím lidem za “ty vole” vynadá, že takové věci se nesmí říkat…
Synovi je čerstvě 6 a toto chování má odjakživa. Je společenský, strašně hodné dítě, ale říkám si jestli nemá nějakou poruchu. Jako dítě je za odměnu, ale mít takového dospělého chlapa, tak ho reklamuju. Já ani manžel nijak zvlášť pořádek neřešíme, jednou za 2 týdny k nám chodí dokonce uklízečka, protože mě úklid nebaví…
Tak to se divím, že z Vašeho přístupu k pořádku synek ještě nezesilel. ![]()
@Kipa22 píše:
Copak svět je černobílý?
Dítě i přes upozornění nemůže napomínat dospělé. Zakladatelka to musí řešit, jinak bude hůř.
@miskuet píše:
@topazio a myslíš, že rodičům to nevadí? Že si to vybrali a je jim to jedno? Není to spíš důkaz toho, že prostě něco změnit lehce nejde? Může se na tom pracovat, ale pokud je tam např. nějaká porucha (např. Aspergrův syndrom), tak tu prostě nevymažeš. Takové děti mají třeba ve škole asistenty, nejsou po sociální stránce schopné fungovag samy. Určitě tím nechci říct, že zakladatelčin syn má AS, ale jeho chování je nestandardní, zakladatelka to řeší (a to je dobře), ale jak se jí to podaří, nejde ani odhadovat. Každopádně řeči typu, že si to to dítě nesmí dovolit a že nebude mít kamarády, jsou mimo mísu. Zakladatelka se z toho neraduje.Zakladatelko, moc držím palce. Asi bych zašla do nějaké poradny, možné je všechno. Od toho se odpíchnout, vědět, jak s ním pracovat…
A to má okolí kluka ještě chválit? Ať to řeší.
@Anonymní píše:
Půjde v září. Už každému vysvětluje, že se bude muset učit, aby měl jedničky, protože pětky jsou špatné. Od nás to, ale nemá. My jsme mu ani neřekli, že ve škole se známkuje. On je kamarádský, každého má rád, jen je zvláštní. Když mu přišli kamarádi, tak jim vysvětloval, že po sobě musí uklízet, aby neměl nepořádek. Naštěstí ho i tak kamarádi mají rádi. Minule došel zase od té mojí kamarádky a říká: dneska tam teta neměla bordel, tak jsem jí nic neříkal. Vysvětlovala jsem mu totiž, že to není slušné a tetu to pak mrzí. Ona ho hlídá ráda, že jim to tam ještě porovná
Bordel či nepořádek je dost relativní pojem.
@Anonymní píše:
No, možná není nejtaktnější, ale to ty taky ne. Nevychovaný určitě není, naopak je moc hodný. Ve školce s ním nemají žádný problém, paní učitelka říkala, že sám od sebe třeba pomáhá mladším dětem zapínat bundičky atd…
A myje zachodky. ![]()
Už jsi tu zas?
@Takco já si říkám, že to s tou naší laxností vůči nepořádku aspoň vyvažujeme.
Jinak syn mezi slovy nepořádek a bordel nevidí moc rozdíl. Je to pro něj to stejné, ale častěji používá slovo nepořádek.
Urcite byste ho meli vest k tomu, aby byl taktni!
A take k tomu, ze do ciziho bordelu mu nic neni, ze jini lide si to muzou delat po svem.
A take by mel sakra pribrzdit v tom, aby upominal tebe. At slusne rekne, co mu vadi, at to rekne jednou, a vic uz fakt ne.
@Takco píše:
A myje zachodky.
Už jsi tu zas?
Nechápu, ale ne nemyje. Z domácích prací třeba hodně řeší tříděný odpad, aby použil správný koš, ale s mopem po domě fakt neběhá.
@topazio píše:
Takové podobné dítě je v okolí a je bez kamarádů. Ve škole je neoblíbený. I rodiče mají méně přátel.
A co bys s takovým dítětem udělala? Opravdu mě zajímá reálná rada, protože to řeším několik let.
Mám podobného syna.
On ví, co má a nemá dělat, ale prostě je to silnější než on. Ve škole napomíná děti i učitelku. Dodnes si mi denně stěžuje, jak to a to dítě vykriklo, jak se zase někdo nepodepsal a on nechápe, proč to děti dělají. Nesnese porušení pravidel, chlapa kárá za překročení rychlosti, nedávno dost hlasitě napomínal cizí paní za to, že nesebrala bobek po psovi.
Vysvětlujeme horem, dolem.
Kamarádka mu říká malý Sheldon. Akorát můj Sheldon má v pokoji nepořádek.