Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
U vás ve škole učitelka pouští You Tube? U nás ne. Pokud by pouštěla, nelíbilo by se mi to taky.
Nepočítám, když pustí písničky o hudebce, nebo najde třeba Fíka, když o něm čtou. To je v pohodě, ale kdyby pustila volně You Tube, tak bych se šla hodně brzo ptát.
U nás učitelka pouštěla o přestávce dětem pohádky. Taky jsem si byla stěžovat, že se mi to nelíbí. Už to nedělá.
Jsi normální? Proč by učitelka nemohla dětem pustit YouTube? Jsou tam i naučná videa. Například o přírodě, je tam chemie - pokusy.
Tobě vadili pohádky? Opravdu vyhledej psychologa.
Nebo jsi troll? Tohle opravdu není normální. ![]()
@Lucie_Sx píše:
Tak si k tomu psychologovi zajdi taky.
On ten problem bude sirsi nez jenom u syna.
To je tvůj názor. Můj názor je ten, že mě k němu neposílá nikdo kdo by mě znal. Neposílá mě k němu manžel, nikdo z rodiny, nikdo z přátel, můj zaměstnavatel a ani soused. Naopak mě považují za normálního člověka a já se za něj považuji také.
Přeháníš ty soudy. Kdybych to brala stejně přehnaně jako ty, tak bych řekla, že necháváš děti dívat se na cokoli chtějí a doma v každé druhé větě nadáváte. A víš co? Nemyslím si to, protože jako normálně myslící člověk chápu, že nic není černobíle.
@Lojzísek píše:
Jasný, mně tohle divné nepřijde ani trochu. Každý máme svůj pohled na věc, jiná měřítka, to mi přijde naprosto v pohodě.
V pořádku ale není, jak uchopuje okolní svět váš syn. Nevím, jak to výstižněji napsat. Situace, které prezentuješ, jsou pro něho pouze černé nebo bílé. V podstatě si vynucuje tohle vidění světa, necítí se dobře, když není po jeho, neumí s tím barevným nesouladem pracovat. Děti jeho věku už chápají situační proměnné, aniž by např. dospělým vynadaly. Umí se adaptovat, odhadnout, co si smí a nesmí dovolit, co je vhodné a co ne.
Každopádně odborník je třeba, už jenom proto, aby v budoucnu dokázat být šťastný a spokojený v „neuklizeném“ světě a udržet si nějaké uspokojující vztahy.
Naprosto souhlasím. Jen doufám, že najdeme řešení bez nějakých léků. Vím, že mi něco doporučovali na neurologii, aby se mu rychleji vyvinulo centrum řeči, ale to jsem odmítla kvůli následné možné obezitě a hyperaktivitě.
@topazio píše:
Tobě vadili pohádky? Opravdu vyhledej psychologa.
Nebo jsi troll? Tohle opravdu není normální.
Ano, vadily mi každou přestávku pohadky. Vadilo mi to hodně. Kdyby pouštěla třeba někdy, tak bych to neřešila, ale 40 minut pohádek denně mi vadilo.
Kdyby třeba pustila v pátek o velké přestávce pustila jednu pohádku, neřekla bych ani popel.
@topazio píše:
Jsi normální? Proč by učitelka nemohla dětem pustit YouTube? Jsou tam i naučná videa. Například o přírodě, je tam chemie - pokusy.
Píšu, že třeba písničky mi nevadí, ale kdyby volně pustila You Tube, tak by mi to vadilo hodně.
@Anonymní píše:
To je tvůj názor. Můj názor je ten, že mě k němu neposílá nikdo kdo by mě znal. Neposílá mě k němu manžel, nikdo z rodiny, nikdo z přátel, můj zaměstnavatel a ani soused. Naopak mě považují za normálního člověka a já se za něj považuji také.
Přeháníš ty soudy. Kdybych to brala stejně přehnaně jako ty, tak bych řekla, že necháváš děti dívat se na cokoli chtějí a doma v každé druhé větě nadáváte. A víš co? Nemyslím si to, protože jako normálně myslící člověk chápu, že nic není černobíle.
Dobry detsky a rodinny psycholog resi vzdycky i rodice.
Maximalne zjistis, ze u tebe pohoda, ne?
@Anonymní píše:
To si právě uvědomuji. Roztomilé nám to přišlo když byl menší, teď už bude školák a mám z toho obavy. Že s ním žádná ženská nevydrží taky říkám pořad, ale opravdu to nemá jednoduché řešení.
Ale to není o tom, že s ním nevydrží žádná ženská…on s ním nevydrží nikdo…jen to čtu a mám osypky… Píšeš, že to lidem přijde roztomilé, nevím komu, ale to nejspíš brzy skončí. Nemáš to jednoduché, bude to chtít hodně práce, a i tak si myslím, že bude mít problém se vztahy. Bude mít černobílé vidění světa a jakákoliv výchylka od jeho pravidel ho bude stresovat. Držím palce, ať se vám to nějak podaří alespoň zmírnit…
@Kelliee píše:
Znám podobný případ z blízkého okolí - syn kamarádů, tuším 6 - 7. třída.
Je hrozně na pořádek, ale hlavně 100 procentně férový (nedává kolektivní hry a sporty) a upřímný ( absolutně bez taktu). Naprosto otevřeně komentuje např. obezitu lidí (před nimi, vlastně mluví k nim), jednou jsme při procházce městem potkali měšťáky a on je ihned oslovil a „nabonzoval“ nějaký přestupek (blbinu), který zrovna viděl.
Jeho rodiče to nikdy neřešili. Pro tátu jsou hlavní školní výsledky (vyniká) a máma se nad jeho chováním jen hihňá ve stylu „chichi, to je náš Pepíček“.
Mně jako předškolák kecal i do řízení
Jako jo, je to hodnej kluk a je mi ho hodně líto. Hlavně to, jak se snaží o kamarády, přitom je svým chováním odhání.
Tohle už je tak na přes držku. Říct to třeba holce co má problém s váhou tak je to i na bulimii nebo aneroxii.
@Anonymní píše:
Ale on v cizím bytě nemyje nádobí, prostě uklidí hračky nejen po sobě, ale také po ostatních dětech. Když jedno dítě něco roztahá a nechá to být, syn jde a automaticky to uklidí. Když uklidí co vytahali, automaticky všechny hračky porovná. Nesahá na to, co není hračka nebo na něco s čím se nehráli. Kdybych tomu chtěla zabránit, musela bych u něj nepřetržitě stát a hlídat ho.
Z toho, co píšeš, syn podědil tvoje černo-bílé vidění a měla by si ho hlavně v jeho zájmu naučit, že svět se pohybuje v odstínech šedé, a že není vhodné říct nahlas vše, co mě zrovna napadne.
Je na rodičích, co dítku dovolí nebo zakážou, ale problém může nastat u toho, jak to dítku zdůvodní. Kdyby si u toho You toube synovi řekla, že jsou tam i videa, která ti nepřipadají pro něj vhodná a nemáš čas to kontrolovat, tak je to v pohodě, ale ty jsi to podala, jako kdyby to komplet byla Sodoma Gomora a s tím bude syn u kamarádů za blázna.
Uklízení hraček na návštěvě může být problém taky, syn nemůže posoudit, jestli ta opuštěná hromádka, co v jeho očích vypadá jako bordel, není v očích jiného dítka rozestavěná stavba nebo něco podobně důležitého. Uklízet může jen to, co sám „roztahal“.
@topazio píše:
Brzo přijdeš o kamarádky. Tvoje dítě začne ostatním lézt na nervy. A to i v kolektivu. Začni s tím něco dělat.
ty bláho, chudák zakladatelka…přesně toto potřebovala slyšet…i tu tvoji předešlou poznámku o tom, že je nevychovaný. Ty asi nebudeš normální…
@Kasandra159 píše:
Z toho, co píšeš, syn podědil tvoje černo-bílé vidění a měla by si ho hlavně v jeho zájmu naučit, že svět se pohybuje v odstínech šedé, a že není vhodné říct nahlas vše, co mě zrovna napadne.Je na rodičích, co dítku dovolí nebo zakážou, ale problém může nastat u toho, jak to dítku zdůvodní. Kdyby si u toho You toube synovi řekla, že jsou tam i videa, která ti nepřipadají pro něj vhodná a nemáš čas to kontrolovat, tak je to v pohodě, ale ty jsi to podala, jako kdyby to komplet byla Sodoma Gomora a s tím bude syn u kamarádů za blázna.
Uklízení hraček na návštěvě může být problém taky, syn nemůže posoudit, jestli ta opuštěná hromádka, co v jeho očích vypadá jako bordel, není v očích jiného dítka rozestavěná stavba nebo něco podobně důležitého. Uklízet může jen to, co sám „roztahal“.
Jak jsi prosím přišla na to, že mám černobíle vidění? Tak to rozhodně není. Kritizuješ někoho, koho vůbec neznáš. Syn po mně povahově nezdědil asi vůbec nic. Já ti tvůj názor více vymlouvat nebudu, máš na něj samozřejmě právo. Já bych se dle zdejších komentářů měla jít někam léčit, protože syn nemá YouTube a nejsme sprostí. Myslím, že na rozdíl od jiných v této diskuzi na nikoho alespoň neútočím a bavím se slušně. Syn samozřejmě ví na co koukal a co se mi na tom obsahu nelíbilo. Upozornila jsem jednou, že si to nemá pouštět a když jsem to slyšela po druhé, smazala jsme aplikaci.
@Anonymní píše:
Jak jsi prosím přišla na to, že mám černobíle vidění? Tak to rozhodně není. Kritizuješ někoho, koho vůbec neznáš. Syn po mně povahově nezdědil asi vůbec nic. Já ti tvůj názor více vymlouvat nebudu, máš na něj samozřejmě právo. Já bych se dle zdejších komentářů měla jít někam léčit, protože syn nemá YouTube a nejsme sprostí. Myslím, že na rozdíl od jiných v této diskuzi na nikoho alespoň neútočím a bavím se slušně. Syn samozřejmě ví na co koukal a co se mi na tom obsahu nelíbilo. Upozornila jsem jednou, že si to nemá pouštět a když jsem to slyšela po druhé, smazala jsme aplikaci.
Možná nemáš černobílé vidění světa, ale rozhodně se tak vyjadřuješ. A pokud to takto podáváš i svému synovi…
Prostě to pak černo bíle přebírá, není nic mezi tím. To je ten problém.
@Anonymní píše:
Já na tom, že se sprostě nemluví, alespoň před dětmi, opravdu nic nenormálního nevidím. Manžel občas nadává, ale snaží se to nedělat před synem. Syn mu pak totiž vždycky vynadá, že se to nesmí.YouTube jsem prostě zakázala, protože se mi obsah pro děti nelíbí. Na druhou stranu má syn v pokojíčku na TV Netflix, s obsahem který je za mě v pořádku. Na televizi v obýváku máme i Voyo, Disney+ a HBO. Syn se na televizi dívá často, když pracuju. Nemám při práci kapacitu sledovat jestli mu tam vyjelo video které je “nezávadné” nebo video kde někdo říká, že někoho jiného uškrtí, případně jestli jsou tam nějaké zombie příšery, kvůli kterým se pak bude bát jít spinkat.
A tobě přijde v pořádku, že dítě vynadá dospělému?
myslíš, že syn dokáže rozpoznat, zda „vynadat“ otci, učitelce, sousedovi, nebo feťákovi na ulici je ok a kdy už ne? a kdy to pro něj samotného může být nebezpečné?
vynadat psovi ho necháváte? ![]()
@KeckaJ Na takové soudy a komplet rozbor osobnksti zakladatelky mas vazne malo informaci. Muzes tady z ni delat uplne jineho cloveka, nez jaky je, uvedomujes si to? A pak se kvuli tomu zacne stacet cela diskuze. Proste na zaklade normalne psanych prispevku nejde udelat takovy rozbor, jaky tu podavas.
@Anonymní píše:
když už jsi to nakousla…ty víš, co vše je na Netflixu? co je možné si tam pustit a na co přesně syn kouká, když ty u toho nejsi?
mám ho tady, tak mám o obsahu celkem představu a proto mě zaráží, že pro dítě Youtube je fuj a Netflix super ![]()