Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dělali vám testy na růstový hormon, protože výška a váha je mimo normy a to o dost.
Kolik měřil v roce, ve 3 letech ?
@Megerka píše:
pediatr nemůže růstový hormon nasadit
Podivam se doma kolik vazil a meril v roce. Ale narodil se presne na den na termin a vazil 2 kg a 80 g a meril 47 cm . on uz byl malicky co se narodil.
Syn bude mít brzy 4 roky a měří sotva 95cm, má 13kg. Botky 25. V roce měl 9kg a 75cm. Nejsme obři, dědeček má 165cm, u nás genetika. Nemáte někoho malého v rodině?
@bedrunka01 píše:
Syn bude mít brzy 4 roky a měří sotva 95cm, má 13kg. Botky 25. V roce měl 9kg a 75cm. Nejsme obři, dědeček má 165cm, u nás genetika. Nemáte někoho malého v rodině?
No manzel a ja mame tech 165-170 nejsme vysocí. Spis jsme mensí. ![]()
@Lusanita píše:
No manzel a ja mame tech 165-170 nejsme vysocí. Spis jsme mensí.
Doktor to bude určitě sledovat. Ale Vy jste malí, takže holt asi moc nevyroste, což pro kluka fakt není terno, ale jsou horší věci.
@Lusanita řeším něco podobného u dcery. Má 4 a půl roku, 95cm a 13,5kg, včera jsem dostala žádanku na endokrinologii a tak nás čeká kolečko vyšetření.
Genetika nám také do karet moc nehraje, vysocí jsou u nás v rodině jen oba švagři a ti jsou přiženění, takže bohužel, jinak jsme všechni v pidi verzi
ale dcera je drobek největší, tak jsem zvědavá jestli na něco přijdou.
Je sice krásné, že nemusím tak často kupovat nové oblečení, to co má unosí dost, a na svůj věk je pořád hodně roztomilá, ale chci to řešit hlavně kvůli ní, už teď si občas vyslechne jak je malá ![]()
@Lusanita roste malo, resit by se to melo vic. Muj ma 98 ve ctyrech letech, jeste pred rokem mel taky nejakych 12,5kg a resi se to od jeho 4.m (narodil se malej, 36+0, a od 4m moc nejedl)
Zatim ho jen sledujou protoze roste stale na stejne krivce, rustove hornony mu taky stoupaji a ted zacal i pribirat. Roste tak 6cm/rok. O hormonu se zatim jen mluvilo, ze kdyby se zacal propadat v grafu a ze uz nas akutni cs je v tomto smeru bod k dobru.
Já mám dcerku 7 let, která má okolo 16 kg a asi 112 cm. Taky už dr vyhrožovala různými testy, tak doufám, že to vyjde v pořádku
I starší děti mám drobnější, ale o proti ní rostli podstatně více. S otcem nejsme příliš velcí, ale přesto to chce asi nějaký větší vývoj…
držím palce, aby bylo u vás vše ok…
Ahoj, mam podobně maleho synka. Jsou mu 4 a kousek a cca 95 cm a cca 12 kg. Narodil se s vahou 2.4 kg a delka 42 cm a byl donoseny. Od mala nejedlik, velmi špatně mluvi, zacal chodit pozdeji, ale intelekt je snad v pohode. Vsechny odbery v poradku, byl na zatezovem testu na rustovy hormon, ten dopadl tez dobre, ma ho dostatek. Stale je dobounky a malicky, ale zivy az az
Cekame na dalsi kontrolu a uvidíme, co dal. Otec ma 195 cm a ja 170. Ale muj tata mel 165 a mamka 155. Je mozne, ze bude mensi po prarodicich.
Maminky, já mám dotaz že stejného soudku, i když syn má teda už 17 let. Má velké komplexy ze své malé výšky, měří 165 cm a už nějakou dobu neroste. Muž i já jsme drobnější a naši rodiče taky nejsou vysocí, nejvyšší je můj tatínek, který měří 175 cm. Jak synovi vysvětlit že výška není všechno? Moc se snažím, ale on je z toho dlouhodobě špatný, cítí se být ponížený tím že i většina žen je vyšší než on… Je mi ho líto a je mi z toho smutno.
@Bromelia kamarad bral hormony a akorat po nich zchlupatel
a nevyrostl…Nutno rici, ze je to ted (ve 24letech) moc sexy hlap po kterem jdou zenske jako slepice po flusu.. Proc? Nasel si sebevedomi a vi ze jinak vypada dost dobre. Rozhodne to neni o vysce, ale o chovani a sebevedomi. Kdyz si nebude verit a nebude se mit rad takovy jaky je tak z nej bude akorat zakomplexovany… no osobne jsem si prisla na sve jako zena v dobe anorexie…a je to take o sebevedomi. Takze bych zkusila treba lekare ci psychologa. Muze pomoci. S vyskou se musi smirit, nic jineho mu stejne nezbyde.
P. s:Kamarad ma 168 cm takze je to obdobny pripad. ![]()
@Bromelia ja bych stejne zasla jeste na vysetreni na endokrinologii, pokud jste nebyli. A jinak psycholog, pokud mu to pomuze. Muj otec ma 168, zbytek rodiny zeny max 150 a chlapi max tech 168. Jen bratr mel stesti a ma 178, coz jde.
Mně se zastavil růst ve dvou letech. Na endokrinologii na to přišli a dělali mi různé testy na růsťák a následně mi zjistili nedostatek všech hormonů. Porucha štítné žlázy, ale jestli u vás na endo na nic nepřišli, tak nevím. Jinak nejdříve říkali, že injekce růsťáku budu brát do 18, ale vzhledem k tomu, že se při výzkumech zjistilo, že má vliv i na metabolistmus, tak ho musím brát už pořád. Co píšeš, tak je živej a neposedí, tak si nemyslím, že by měl to co já, protože já jsem byla věčně unavená a spavá, když mi ještě nedávali léky a na jídlo jsem neměla vůbec chuť. Zkuste znovu na endo, jestli se ti to nezdá. Tam ti předepíší i ten růsťák, jestli bude nutný.
@Bibi30 píše:
@Lusanita řeším něco podobného u dcery. Má 4 a půl roku, 95cm a 13,5kg, včera jsem dostala žádanku na endokrinologii a tak nás čeká kolečko vyšetření.
Genetika nám také do karet moc nehraje, vysocí jsou u nás v rodině jen oba švagři a ti jsou přiženění, takže bohužel, jinak jsme všechni v pidi verziale dcera je drobek největší, tak jsem zvědavá jestli na něco přijdou.
Je sice krásné, že nemusím tak často kupovat nové oblečení, to co má unosí dost, a na svůj věk je pořád hodně roztomilá, ale chci to řešit hlavně kvůli ní, už teď si občas vyslechne jak je malá
Jestli jí na něco přijdou a nasadí léčbu, tak se nemusíte bát. Já vyrostla 165 cm a myslím, že na holku to stačí. Dokonce jsem přerostla maminku a sestru., které jsou zdravé. T am jde spíš hlavně o jiné problémy, které se s tím mohou pojit. Výkonnost, únava, problémy zvládat stres, horka atp.