Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Každé dítko si projde obdobím kdy nadává a používá sprostá slova, navíc jsou velmi chtré syn 3 roky moc nemluví ale slovo kráva mu jde dokonale, jednou tak řekl v nadávce krávo, takže dostal přes zadek a důrazně že se to nesmí, no a pán za hodinu když ho starší opět naštvala přišel hodil pohled že lítaly blesky a zařval ty bůůůů jedna
. A čím víc jsme napomínali, trestali bylo to jeho nej slovo, pak jsme zkusily ignoraci a ejhle už je klid po pár dnech. Mým rodičům zase teď říká babko stará rezavá, naštěstí naši to berou s humorem a nijak to nehrotí, protože ví že za chvíli zase příjde něco jiného.
@brumi píše:Říct moje dítě babičce Babko stará rezavá, tak ji dostane okamžitě. Pokud dítě nadává tobě a ty to řešíš ignorací, to je tvůj problém. Ale aby malé dítě nadávalo prarodičům, tak na tom nic humorného nevidím. Oni to možná s humorem berou, protože jim nic jiného nezbývá, ale řešit bys to měla ty.
Každé dítko si projde obdobím kdy nadává a používá sprostá slova, navíc jsou velmi chtré syn 3 roky moc nemluví ale slovo kráva mu jde dokonale, jednou tak řekl v nadávce krávo, takže dostal přes zadek a důrazně že se to nesmí, no a pán za hodinu když ho starší opět naštvala přišel hodil pohled že lítaly blesky a zařval ty bůůůů jedna. A čím víc jsme napomínali, trestali bylo to jeho nej slovo, pak jsme zkusily ignoraci a ejhle už je klid po pár dnech. Mým rodičům zase teď říká babko stará rezavá, naštěstí naši to berou s humorem a nijak to nehrotí, protože ví že za chvíli zase příjde něco jiného.
@hanka.br. víš kdyby jim tak říkal v situaci kdy je nazlobený nebo že mu něco zakázali a pod, v tu chvíli by samozřejmě dostal pořádně přes dupu, ale oni to mají jako zábavu, dost si za to může můj otec, jejich děda, moc rád takové věci vymýšlí
. Když jsem se ptala proč rezavá, tak prý všechny staré věci jsou rezavé. Nebo když mi nadá to je pak sekec hnedka, má kolikrát tendence při zákazu z mé strany říkat že jsem b..bá ale to utínám okamžitě. A jak jsem psala, u nás funguje prostě ignorace, čím víc napomínám, dávám na dupu je to horší a horší, dost mi příjde že ho to doslova baví provokovat, ale jak z mé strany není odezva dá pokoj a přestane. U prostřední dcery stačilo jen důrazně napomenout a byl klid, takže za mě každé dítko jiné a potřebuje jiný přístup..
@Knihomyš i zvýšený hlas jsme na něj zkoušeli, ale na něj to nefunguje. On je splachovací. Já ho sprdnu a on se oklepe a jede dál.
On je pocítí okamžitě. Jak jsem psala, pokud mu to říká večer, tak není pohádka od tatínka. Pokud mu to řekne odpoledne, tak je jiná reakce - něco mu nepodá a musí se obsloužit sám, nepomůže mu s oblékáním…
@brumi my ho ignorovali dlouho. On to dělá dost dlouho, abychom zkoušeli různé věci. Rozhodně mu neděláme divadlo. Jen zavrčím „ne, nedělej to“. Zkoušeli jsme všechno. A upřímně si 4leté dítě nemůže dovolit říct prodavačce, že je bobek nebo ble. Částečně provokuje a čeká na reakci, když nereaguju, tak je víc důrazný. Jak nemluví, tak je jak rozbitá gramofonová deska, než se dočká reakce.
On je ten typ dítěte, co 5× po sobě vyleze na stůl a skočí, rozemele si hlavu, oklepe se a jde znovu. Zákaz nepomůže, musím ho zabalit a odtáhnout jinam.
@Anonymní píše:
@Knihomyš i zvýšený hlas jsme na něj zkoušeli, ale na něj to nefunguje. On je splachovací. Já ho sprdnu a on se oklepe a jede dál.
On je pocítí okamžitě. Jak jsem psala, pokud mu to říká večer, tak není pohádka od tatínka. Pokud mu to řekne odpoledne, tak je jiná reakce - něco mu nepodá a musí se obsloužit sám, nepomůže mu s oblékáním…@brumi my ho ignorovali dlouho. On to dělá dost dlouho, abychom zkoušeli různé věci. Rozhodně mu neděláme divadlo. Jen zavrčím „ne, nedělej to“. Zkoušeli jsme všechno. A upřímně si 4leté dítě nemůže dovolit říct prodavačce, že je bobek nebo ble. Částečně provokuje a čeká na reakci, když nereaguju, tak je víc důrazný. Jak nemluví, tak je jak rozbitá gramofonová deska, než se dočká reakce.
On je ten typ dítěte, co 5× po sobě vyleze na stůl a skočí, rozemele si hlavu, oklepe se a jde znovu. Zákaz nepomůže, musím ho zabalit a odtáhnout jinam.
jasně to zcela chápu, opravdu musí být hranice, A jaký je jinka? Když ríkáš že je nepoučitelný s tím lezením někam a tak? Nejstarší od miminka to samé mohla jsem jí vynadat dát na dupu prostě cokoliv ale zcela bez efektu. Třeba neskákej na ten stůl spadneš a rozbiješ hlavu, stejně tam lezla tak dlouho dokud tu hlavu nerozbila. A jen co přestala rána krvácet, už tam byla zase. Nakonec nám bylo potvrzené silné ADHD, ale tím tě nechci strašit, jen že mi jí to hodně připomnělo, žádné výchovné pokusy neměli účinek… A pozornost na sebe strhává doteď kdy má 10 let, klidně riskuje sekec ale hlavně že bude pozornost na ní
@brumi mně na ADHD nepřijde. Je sice jak na pérkách, ale i u něčeho vydrží. Uvidíme, jak to bude zase se školkou. Už tam dlouho nebyl, protože jde z nemoci do nemoci. Když je školka, tak se tam ovládá a doma je to pak těžké.
@Anonymní píše:
On je pocítí okamžitě. Jak jsem psala, pokud mu to říká večer, tak není pohádka od tatínka. Pokud mu to řekne odpoledne, tak je jiná reakce - něco mu nepodá a musí se obsloužit sám, nepomůže mu s oblékáním…@brumi my ho ignorovali dlouho. On to dělá dost dlouho, abychom zkoušeli různé věci. Rozhodně mu neděláme divadlo. Jen zavrčím „ne, nedělej to“. Zkoušeli jsme všechno. A upřímně si 4leté dítě nemůže dovolit říct prodavačce, že je bobek nebo ble. Částečně provokuje a čeká na reakci, když nereaguju, tak je víc důrazný. Jak nemluví, tak je jak rozbitá gramofonová deska, než se dočká reakce.
Přesně. Nechápu to zlehčování, co tady někteří dělají, že je v pořádku když dítě řve něco nevhodného na rodinné příslušníky nebo dokonce cizí lidi.
Bobek je pro něj očividně nadávka a fakt to nesouvisí s tím, že jste mu říkali, že bobek je fuj
Protože bobek fakt fuj je nebo někdo šlapete schválně třeba do psích bobků?
Osobně bych reagovala velmi rychle, ostře a s jasným trestem za každého bobka. Píšeš, že je běžně inteligentní, takže ve 4 letech musí vědět, že tohle není možné.
Pravděpodobně to budeš dělat pořád dokola, ale třeba mu to v nějakém okamžiku dojde. Mám podobný exemplář nepoučitelný v jiných věcech doma, někdy je to na palici, ale ignorovat nevhodné chování je podle mne cesta do pekla.
@jenny.fields píše:
Přesně. Nechápu to zlehčování, co tady někteří dělají, že je v pořádku když dítě řve něco nevhodného na rodinné příslušníky nebo dokonce cizí lidi.
Bobek je pro něj očividně nadávka a fakt to nesouvisí s tím, že jste mu říkali, že bobek je fujProtože bobek fakt fuj je nebo někdo šlapete schválně třeba do psích bobků?Osobně bych reagovala velmi rychle, ostře a s jasným trestem za každého bobka. Píšeš, že je běžně inteligentní, takže ve 4 letech musí vědět, že tohle není možné.
Pravděpodobně to budeš dělat pořád dokola, ale třeba mu to v nějakém okamžiku dojde. Mám podobný exemplář nepoučitelný v jiných věcech doma, někdy je to na palici, ale ignorovat nevhodné chování je podle mne cesta do pekla.
Jenže to dítě chce nějak vyjádřit, že nesouhlasí a je naštvané. A protože to neumí jinak, tak používá „bobek“. Možná by fungovalo navrhnout mu nějaké jiné vhodnější vyjádření nesouhlasu a naštvání. ![]()
@alifie píše:
Jenže to dítě chce nějak vyjádřit, že nesouhlasí a je naštvané. A protože to neumí jinak, tak používá „bobek“. Možná by fungovalo navrhnout mu nějaké jiné vhodnější vyjádření nesouhlasu a naštvání.
Naštvané..na babičku, co s ním chce mluvit, na cizího člověka v obchodě?
@alifie u naštvání třeba, ale on tím i provokuje. Často mi přijde, že čeká je reakci, co ten dotyčný udělá. On to dělá často. U psycholozky měl třídit kostičky podle barev a on to schválně dělal špatně a čekal, jak ona bude reagovat a pak se tomu tlemil. Podobně reaguje i u logopedky. Když na to nemá náladu, tak ji zkouší.
Pokud tě napadá, jak nesouhlas vyjádřit jinak, tak sem s tím. Hlavně ne bouchání do polštáře, tím uz jsme si nabehli.
A jak na to reagovala psycholožka? Předpokládám, že jako odborník reagovala odpovídajícím způsobem.
Já radu nemám, nic podobného jsme řešit nikdy nepotřebovali. ![]()
(To mi připomíná rodiče, kteří chlapečka vzali k psycholožce, prože se jim nezdálo jeho chování a dozvěděli se, že chlapeček se chová přiměřeně věku, akorát oni (rodiče) mají nepřiměřená očekávání.
)
@alifie psycholožka řekla, že to s ním budeme mít hodně těžké, protože má komplikovanou povahu. Prý se děti většinou u ní bojí a kontrolují se a jemu to je jedno. Je pravda, že je hodně free.
Jako odborník nereagovala nijak. Jen ho sledovala a pak se mě ptala, jestli to dělá i doma. Stejně reagovala i logopedka, že to s ním bude složité. Na radu se budu ptát psycholožky letos.
@Anonymní píše:
@brumi mně na ADHD nepřijde. Je sice jak na pérkách, ale i u něčeho vydrží. Uvidíme, jak to bude zase se školkou. Už tam dlouho nebyl, protože jde z nemoci do nemoci. Když je školka, tak se tam ovládá a doma je to pak těžké.
dcera jak jsem psala má adhd, ve škole si jí učitelé chválí na max. že je šikovná spolupracuje klidná, zapojuje se, ale jen co příjde domů je to k zešílení, jak na pružině, poskakuje, málo u čeho vydrží, přeskakuje z témat při hovoru, vrtí sebou u stolu u tv, mluví rychle, spíš dělá vždy více věcí najednou ale žádnou naplno. A havně zákazy vyrovaní to jde úplně mimo, nebo něco udělá dostane a stejně to za pár min udělá znova…bylo jí potvrzeno něco po 4 roce…
@Anonymní píše:
@alifie u naštvání třeba, ale on tím i provokuje. Často mi přijde, že čeká je reakci, co ten dotyčný udělá. On to dělá často. U psycholozky měl třídit kostičky podle barev a on to schválně dělal špatně a čekal, jak ona bude reagovat a pak se tomu tlemil. Podobně reaguje i u logopedky. Když na to nemá náladu, tak ji zkouší.
Pokud tě napadá, jak nesouhlas vyjádřit jinak, tak sem s tím. Hlavně ne bouchání do polštáře, tím uz jsme si nabehli.
je to prostě provokatér jak naši říkají o mém malém je to záškvara a máme se na co těšit, že s ním bude ještě hodně veselo, je třeba to kočírovat ale jestli je to jeho povaha bude to hodně těžké, možná že s věkem to bude schopen více pochopit proč to dělat nesmí a že se mu to nevyplatí. Nám psycholožka radila ať malá maluje to co jí vadí případně štve…a co zkusit za každou takovou provokaci zabavit jednu hračku?
@brumi on nemá vlastní hračky. Vlastně si hraje jen s Duplem a vláčkodráhou a ty má společné s bráchou. I když občas večer mu sbíráme spacího plyšáka a vracíme až když se uklidní.