Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Padre Paolo no asi jsem měla čekat že se objeví dobrá duše, která si myslí, že syna sbalím a nazdar a nic. stejně jako se snažím psychicky připravit dítě když máme jít k doktorce (ano, tyto návštěvy nesnáší), tak mu říkám předem kdy pro něj tatínek přijede a jak dlouho u něj bude a nikdy ani kousíčkem mysli mě nenapadlo mu naznačit že by mu tam nebylo dobře - nevím co se tam beze mě děje, ale jejich vztah a setkávání podporuji a podporovat budu
Také jen pro pořádek
Jen by tatínek musel v té chvíli se mnou spolupracovat a ne stát jako tvrdé „Y“ a říct to nemá cenu já jedu a nic nezkusit
Proto jsem se zde ptala, co jiného jsem mohla udělat, přišla mi to jako bezvýchodná situace.
@Jana206 budu se snažit s tatínkem promluvit a připravit se na to, že se to může i vícekrát stát, aby věděl že syna já ani nikdo jiný nenavádí. Což komunikace bohužel vždy byl z jeho strany problém, tak snad aspoň v tomto případě pro dobro syna to nějak dopadne ![]()
Taky se mi tatínek svěřil, když jsem mu volala že je to přesně tak jak jsem říkala, že má chvíli počkat, že bude brečet že chtěl jet s ním (asi předtucha, když předtím letěl ke dveřím že s ním pojede), že prý si z něj syn dělá srandu a naschvály, jen tohle asi bude jiné téma v tom, že u mě má a vždy z mé strany byly určité pravidla, a tatínek nikdy ani hlas nezvýšil, neporučil… to zas nemůže nikdo shazovat na mě, doufám - já ho k poslušnosti vedu.
@saphire píše:
Milé maminky,
jdu si v těchto svátečních dnech pro radu. Stala se mi dost nepříjemná věc, nevím jestli jsem se zachovala správně, nebo jestli šlo dělat něco jiného
Na dnešek a zítřek měl jet synek (2,5let) k tatínkovi, všechno bylo v pořádku, oblíkl se, obul a čekali jsme u dveří, než dá sedačku do auta a potom zničeho nic obrátil, chytl se mě jak klíště a že nechce za tatínkem, drmolil to pořád dokola, i před ním a já se snažila syna doptat proč nechce, že se zítra zase ke mně vrátí, a že si u tatínka bude hrát, ze zoufalosti jsem použila i že tam bude mít hračky, ani to nefungovalo. Tatínka jsem prosila, aby chvíli počkal, že nevím proč obrátil, ale že určitě za ním bude chtít. Ten bohužel nechtěl dýl čekat a samozřejmě, jakmile odjel, syn obrátil a začal plakat a úpěnlivě mě prosit, žče chce tatínka že chce za ním. No tak jsem mu volala, jestli se může otočit a vrátit se pro něj - nakonec se teda nevrátil, z různých důvodů které uvedl. Syn pak dlouho brečel a snažila jsem se mu vysvětlit, že to on plakal že nechtěl za tatínkem, že tatínek už dneska nepřijede.
Takže co s tím? zažila jsem to poprvé po celém roce, co jsem se se synem odstěhovala a byl to fakt šok, hlavně jak to ustát. Případně jak se zachovat, kdyby to udělal příštěDěkuji za odpovědi
Kdybych mela takhle maly decko davat exovi, tak tam urcite jedu s nim, pul hodky tam s nim pobudu a pak se vyparim. Vim urcite, ze muj druhorozeny by si meho odchodu ani nevsiml, zatimco kdybych ho nekomu mela nacpat do auta, dopadlo by to stejne.
@Pudloslava jenže jindy problém nebyl, ani dnes, jen se prostě v určitou chvíli zasekl, z ničeho nic ![]()
@Padre Paolo píše:
Zakladatelko, je na tobě zajistit, aby dítě k tátovi chtělo. Svěřením dítěte do tvé péče jsi převzala větší díl hlavně odpovědnosti za to, že to bude fungovat. Připravit dítě na péči u otce znamená mu nejen dát flašku na pití s sebou, ale mentálně ho na to připravit. Takže si promysli, jak to příště uděláš. V tomhle je potřeba být obzvlášť důsledná, není na škodu dát dítěti vědět, že až pojede s tatínkem, že ty máš nějaký konkrétní program, kdy s tebou být prostě nemůže. Takže jeho odchod k tatínkovi je prostě něco, co bude bez ohledu na to, jaký bude mít v tu chvíli názor dítě. Když budeš potřebovat vystoupit z vlaku a dítěti se nebude chtít, taky zřejmě prosadíš svou i když synek by jel ještě o stanici dál. Dítě tohle velmi rychle pochopí, ale stejně rychle se naučí s vámi oběma manipulovat. Je na tobě, abys to řídila ty a ne dítě.
Navíc, pokud máte s tatínkem konfliktnější vztah, je to pro tatínka ideální příležitost navrhnout soudu výkon rozhodnutí (pokuta až 50 tis.), při opakování je to trestný čin a důvod na změnu úpravy péče. To jen pro doplnění právního kontextu![]()
Co to prosím tě meleš? 2 a půl roku staré dítě se takhle klidně zabejčí a názor změní třeba pětkrát i když žije v úplné rodině a jde jen o to, jestli půjde s tátou na nákup nebo zůstane s mámou doma. Prostě vždycky chce přesně to opačné, než co zrovna má. To není žádná nezodpovědnost ani neochota nebo neschopnost matky, to je normální chování batolete a není v NIČÍ moci „zajistit“, aby batole něco chtělo.
Není dobré na tyhle pokusy přistupovat a měnit program pořád dokola, ale jestli se rodiče rozhodnout vyhovět přání A nebo přání B záleží na jejich rozhodnutí. Důležité je být jednotní a na rozhodnutí trvat. Jestliže zakladatelky manžel odjel bez dítěte, tak s tím asi extra velký problém neměl a je podle mě správně, že už se ten den nevrátil. Zakladatelce bych poradila se příště s exmanželem předem dohodnout, jak budete reagovat, pokud se bude situace opakovat. Ona nejspíš bude, viděla jsem podobné scény kvůli kdečemu u spousty batolat. Prostě něco chtějí a když to dostanou, tak to najednou nechtějí, neumí se ještě rozhodnout a stát si za tím.
@saphire píše:
@Pudloslava jenže jindy problém nebyl, ani dnes, jen se prostě v určitou chvíli zasekl, z ničeho nic
no tak bych odted proste pokazde byla pripravena pripadne jet s nim, kdyby se to nahodou opakovalo.
Hele stejne za tatou jezdit musi, ikdyz nechce. Nas druhorozeny tedka toho nechce desne moc, kdyz si ma umyt ruce, dokaze kvuli tomu rvat, jak kdyz ho bodas nozem - a taky mu nevyhovime.
Nemyslim, ze bys udelala neco spatne, nebyla jsi na to pripravena a clovek najednou nevi, kdyz ho dite zaskoci. Jen pisu, co si myslim, ze by bylo dobvre udelat priste. Respektive co by nejspis zabralo na naseho smrada, ono je taky kazde decko jine, ze jo.
Příspěvek upraven 26.12.13 v 08:08
@Kassy toho si nevšímej, kec zhrzeného otce, který systematickou výchovu neviděl ani z rychlíku. Typický přístup - matko starej se, já si s děckem občas pohraju a jinak mě neotravujte. A jestli budeš mít matko problém s výchovou, tak tě dám k soudu. Hnus ![]()
@Padre Paolo no jo, se změnou úpravy péče chlapi rádi vyhrožují, ale skutek utek, co? Přece nepřijdou o svoje pohodlí, že.
Obcas se mi stavalo to same. Zalezi i na tom jak casto spolu jsou, i jak se mu venuje. Kdyz mi tohle udelal syn, tak me to mrzelo vuci otce(ex).Nasilim ho nenutim. S tatinkem se vzdy domluvime, ze se tyden neuvidi, pak k nemu urcite pujde.Do ted nam to klapalo. Dalsi vec, jestli mu tatinek nejak neublizil,(nepokaral). Hlavne v tom veku deti zkousi trpelivost rodicu(chci a nechci).Vas tatinek neprijel zpet. Ja kolikrat jela i petkrat
Zkuste tam jet vy, chvili tam s malym zustante, treba pak odejdete sama.