Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná Děkuji proto se prám, napadlo mě právě jestli nemá něčeho málo, doktorce zavolám ![]()
@unuděná prosím mohla by jsi kouknout na graf, jestli nejsem tele a ten propad je opravdu takový?
18 měsíců těch 84cm a teď 2,5 roku a 92cm
Nepřijde mi nějak extra malej.. můj syn je velký jedlik, ji porad a všechno a míry ma podobne. V roce a půl mel necelých 10 kg a 78 cm, ve 3 letech 92 cm a skoro 13 kg. Ulwzita je ta křivka růstu, pokud se ji drží, je to ok. Pokud by se v grafu propadal do nižších příček (vic než o jednu a dlouhodobe), bylo by to k řešení. Můj manžel má 174 cm a no, nepatří k nejvyšším, ale určitě ani k nejmenším. Mam par kamarádů, co jsou i menší než já a nikdy by mě nenapadlo to řešit. Kéž by u syna byla výška jediným problémem. Spíš res to, ze nejí, než že bude v dospělosti malej.
Mě teda vyšlo, že na té 18m byl na 52. percentilu s výškou a 9. percentilu s váhou
a nyní 29. percentil výška a méně než 3. percentil váha. Takže tak rapidní propad to není. Ale jestli za rok vyrostl o 8cm a nepřibral ani kilo, tak je to divné..
My chodíme pravidelně s prostřední na endikronologii na kontrolu. Protože je taky drobná, pomalu roste. Už ji přerostl i mladší brácha.
@Zástavanda píše:
@unuděná prosím mohla by jsi kouknout na graf, jestli nejsem tele a ten propad je opravdu takový?18 měsíců těch 84cm a teď 2,5 roku a 92cm
Nepletes se? Já teď našla, že výška chlapce (18m) 83,3 cm je 50% percentil. Jak by mohlo vycházet 90? ![]()
Koukla jsem do grafu, s výškou si naopak polepšil, ale váha šla dolu..fakt řeš spíš to. Nas kluk ma intolwranci laktózy a teď řešíme, co ještě. Prý i kvůli tomu může být tak malej, ale on ma průjmy, bolí ho břicho a tak. To bys asi věděla a zmínila. Doktorka ti určitě poradi a doporjci patřičná vyšetření.
@Zástavanda píše:
@thalasan i tu váhu samozřejmě chci řešit, proto se ptám na ty doplnky vím, že je hubeňoučký :/ ale jíst chce jen ovoce, zeleninu, občas kousek masa, monte a sladktosti samozřejměNestresovala bych ho, rácha má 175cm a má z toho celkem komplex
No nevím, pokud má někdo se 275 cm komplex tak je problém asi někde jinde. On může úplně klidně být malý po tobě, protože výška se nedesi jen po otci a ty se pak snaž mu ty komplexy nevytvořít.
Manžel má 177cm a považuje se za vysokého, kamarád nemá ani 170 cm a tedy také nemá žádné komplexy. Ani nouzi o holky neměl a má zdravé sebevědomí.
Jinak s doplňky bohužel neporadím, jen dávám Vít D přes zimu.
Jinak co můžeš udělat teď, než vás vezmou na nějakou endokrinologii, tak mu nasaď rybí tuk nebo b-komplex (pokud ti bude schopný to pozřít) a pokud má rád ovoce, dbej na pestrost a klidně mu ho dopřávej v mnohem větší míře. Alespoň cukry a vitamíny bude mít. Co vajíčka, jí?
@thalasan Já neříkám, že bude nutně mít komplexy, ale že je může mít a nerada bych něco zanedbala at už nedostatek vitamínů nebo nějakou nemoc. Já mám asi trošku zkreslené vidění, partneři měli vždy přes 180cm ![]()
@unuděná píše:
Mě teda vyšlo, že na té 18m byl na 52. percentilu s výškou a 9. percentilu s váhoua nyní 29. percentil výška a méně než 3. percentil váha. Takže tak rapidní propad to není. Ale jestli za rok vyrostl o 8cm a nepřibral ani kilo, tak je to divné..
malá se pohybuje kolem toho 3 percentilu -) ale ona roste a přibírá skokově. Třeba rok nepřibere vůbec. Od mala je drobnější a mezi těmi nejmenšíma. Pediatr si to hlídá, chodíme na kontrolu každý rok, pro jistotu. Trochu normálněji začala jíst až později kolem toho 7 roku, ale pořád žádná sláva. U nás se ještě ukázala potravinová alergie a trpí na atopický ekzém.
Na gastru jste byli?
Mně osobně se teda nezdá, že by to s tou výškou byl až takový průšvih.
Není pravda, že se výška dědí po otci - výška dětí je kombinací výšek obou rodičů. Tzn. váš syn se bude v dospělosti pohybovat někde mezi výškami vás dvou. Rozhodně ale nelze počítat s tím, že by měl být dvoumetrový po otci, když ty jsi malinká.
Růstový propad je často důsledkem alergie na lepek. Bezlepkové děti skutečně neprospívají a jsou malinké, po zavedení diety se vytáhnou. Jestli to je nebo není váš případ, nedovedu posoudit.
@unuděná na vajíčka má reakci, na samotné, v jídle mu nevadí, měl alergii na bílkovinu, snad už máme zažehnáno, ale má rád maso tak snad bílkoviny honíme tím. ovoce má spoustu a pestrého doufám, dávám mu vigantol ještě, ale teď jsem to flákala ![]()
@Zástavanda Spíš jsem myslela kvůli zdravým tukům. Protože pokud jí hlavně ovoce a libové maso, tak těch tuků asi moc nepřijímá..
@Whitedog na gastro jsme chodili cca do toho roka kvůli abkm pak už ne, zavolám doktroce a řeknu jí, že chci vyšetření je skvělá, určitě to bude řešit
,
vím, že je to kombinace obou ale otec má u výšky větší podíl