Syn si prošel šikanou, nemá kamarády

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2673
29.11.23 19:39

Je mi líto tvého syna čím si musel projít. Nyní je potřeba udělat maximum proto aby toto těžké období dokázal překonat a nezanechalo to v něm velké trauma.
Předně nemyslím si, že to škola zvládla dobře. Jednak si vůbec ničeho nikdo nevšiml dokud nepřišel podnět od vás. A druhak výsledkem je, že je syn zcela vyčleněn z kolektivu. To je dokonce ukázkové nezvládnutí šikany. Odstranit agresora a dále už to neřešit je naprosto nefunkční model.
Se vsemi zúčastněnými měl pracovat odborník! Se třídou kolektivně. Se synem, ale i agresorem individuálně.
Také není pravda, že to tam nějak doklepe a na střední začne s novým štítem.
To máme nějakých sedm měsíců!!! To je hrozně dlouhá doba a celou tu dobu bude váš syn trpět. A také se utvrzovat v názoru, že prostě není dost dobrý aby se s ním kdokoliv vůbec bavil.
Do nového kolektivu potom půjde s nulovým sebevědomím a své místo si tam určitě nenajde.
Však to je častý jev, že dítě je šikanováno v každém kolektivu.
Je potřeba aby se synem začal pracovat odborník. Musí se najít příčina toho proč byl šikanován. Zapracovat na jeho sebevědomí a schopnosti obstát v kolektivu. To co popisuješ není znak introverze, ale problém v sociální oblasti. To se často zaměňuje.
No a nápravu bych chtěla i po škole, protože ta to těžce nezvládla. Trvej na tom, že s třídou bude někdo pracovat.
Držím pěsti ať to u vás dobře dopadne. A prosím nenechte to být. Syn potřebuje aby jste jako rodiče tu situaci začali aktivně řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.23 19:48

@Karinkas moc dekuji za nazor a pohled na vec, jiste mas v mnoha vecech pravdu… Asi neco z toho i vim, jen je tezke si to priznat. Ale videt to takhle napsane. Jako mama bych pro sve dite udelala cokoliv, jen mam strach, abych to jeste nejak nezhorsila

• Citovat
  • Upravit
Veronika482
@Anonymní píše:
@Veronika482 Tam je ta trida cela spatne, „prohnila“ od zakladu… Vzdy tam byl nejaky rusivy element, kapo, kdo nahanel strach, kdo pak propadl, nebo odebrali asistenta inkludovanemu pro nespolupraci skola/rodina… Chodili do poradenskeho centra, snazili se tam kolektiv stmelovat, ale bohuzel. Vsechny decka zaviraji oci, asi s myslenkou „at je to kdo chce, hlavne ze ne ja“… Decka umi byt strasne zle

Ach jojo:( to zní dost hrůzostrašne. Já bych ho možná z takovéto třídy i vzala raději pryč.

• Citovat
  • Upravit
604

To je mi mic lito😥 musis mu dodavat sebevedomi, at se nevtiravym zpusobem zapojuje do kolektivu..ale uz je dost stary, to uz je asi slozitejsi..moje dite taky melo obcas problemy, ne uplne se sikanou, ale nedokazalo se branit, bylo nezvykle na konflikty..obcas odstrkovano…nastesti se mi vzdy sverilo, a ja vzdy rekla, at vyridi dotycnemu, ze ode me dostane po hu.be, jestli neprestane..vim :oops: ale stvalo me to hodne.. take jsem to resila pres skolu, vetsinou to byli zname firmy, co delaji problemy celkove…ted uz se to nastesti zmenilo, ma vice sebevedomi a umi si snad poradit s nekym, kdo by mu nejak ublizoval..doufam..dokonce se uz i kamaradi a to tak, ze byli i u nas doma 8) ale bylo to nutne vytycit nejake hranice no :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
958
29.11.23 19:49

Ano, žádej, ať s třídou pracuje odborník. Učitel by to nezvládl už jen z toho důvodu, že se to děje zrovna v jeho třídě. Ukazuje se, že dovednosti učitelé mají velký vliv na to, jestli se ve třídě vyskytne šikana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
604
29.11.23 19:51
@Karinkas píše:
Je mi líto tvého syna čím si musel projít. Nyní je potřeba udělat maximum proto aby toto těžké období dokázal překonat a nezanechalo to v něm velké trauma.
Předně nemyslím si, že to škola zvládla dobře. Jednak si vůbec ničeho nikdo nevšiml dokud nepřišel podnět od vás. A druhak výsledkem je, že je syn zcela vyčleněn z kolektivu. To je dokonce ukázkové nezvládnutí šikany. Odstranit agresora a dále už to neřešit je naprosto nefunkční model.
Se vsemi zúčastněnými měl pracovat odborník! Se třídou kolektivně. Se synem, ale i agresorem individuálně.
To máme nějakých sedm měsíců!!! To je hrozně dlouhá doba a celou tu dobu bude váš syn trpět. A také se utvrzovat v názoru, že prostě není dost dobrý aby se s ním kdokoliv vůbec bavil.
Do nového kolektivu potom půjde s nulovým sebevědomím a své místo si tam určitě nenajde.
Je potřeba aby se synem začal pracovat odborník. Musí se najít příčina toho proč byl šikanován. Zapracovat na jeho sebevědomí a schopnosti obstát v kolektivu. To co popisuješ není znak introverze, ale problém v sociální oblasti. To se často zaměňuje.
No a nápravu bych chtěla i po škole, protože ta to těžce nezvládla. Trvej na tom, že s třídou bude někdo pracovat.
Držím pěsti ať to u vás dobře dopadne. A prosím nenechte to být. Syn potřebuje aby jste jako rodiče tu situaci začali aktivně řešit.

Ano, presne tak :palec:

Příspěvek upraven 29.11.23 v 19:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veronika482
29.11.23 19:52

@Karinkas neuvěřitelne viď? Tam probíhá i fyzická šikana a nikdo si toho nevšimne. To mě nikdy nepřestane udivovat. :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.11.23 19:54

@Jana1515 jenze vyhrozuj nekomu, kdo je uz o hlavu vyssi, ze mu das po hube… Tak se to da mozna „resit“ u mladsich, ale tihle 14 - 15 leti, to je jina liga. Budes jim akorat k smichu a povede to k tomu, ze zintenzivni vysmech, ci utoky. Take jsem si myslela, ze si povime doma vse, ale uz i chapu, proc se sikanovane dite nesveri, ze se za to stydi, nacetla jsem si toho o tom hodne…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.11.23 19:58

@Veronika482 Ano, fyzicka sikana, a to primo ve tride o prestavce a ostatni odvrati zrak a jsou radi, ze to nejsou oni… Az pak pri vyslesich rekli, ze „ano, to a to se opravdu stalo“

• Citovat
  • Upravit
604
29.11.23 20:00
@Karinkas píše:
Držím pěsti ať to u vás dobře dopadne. A prosím nenechte to být. Syn potřebuje aby jste jako rodiče tu situaci začali aktivně řešit.
Ano, presne tak :palec:
@Anonymní píše:
@Jana1515 jenze vyhrozuj nekomu, kdo je uz o hlavu vyssi, ze mu das po hube… Tak se to da mozna „resit“ u mladsich, ale tihle 14 - 15 leti, to je jina liga. Budes jim akorat k smichu a povede to k tomu, ze zintenzivni vysmech, ci utoky. Take jsem si myslela, ze si povime doma vse, ale uz i chapu, proc se sikanovane dite nesveri, ze se za to stydi, nacetla jsem si toho o tom hodne…
@Anonymní píše:
@Jana1515 jenze vyhrozuj nekomu, kdo je uz o hlavu vyssi, ze mu das po hube… Tak se to da mozna „resit“ u mladsich, ale tihle 14 - 15 leti, to je jina liga. Budes jim akorat k smichu a povede to k tomu, ze zintenzivni vysmech, ci utoky. Take jsem si myslela, ze si povime doma vse, ale uz i chapu, proc se sikanovane dite nesveri, ze se za to stydi, nacetla jsem si toho o tom hodne…

Je pravda, ze byli mladsi, sesta trida..je to tezke, kdyz nema povahu na to se nejak ubranit, ja toto chapu uplne, sama nejsem schopna natvrdo odpalit nekoho kolikrat…psala si, ze jste to resili se skolou..hak z toho vyvazli ti, co mu ublizovali?

Uz to ctu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veronika482
29.11.23 20:04
@Anonymní píše:

Věř, že jim k smíchu nebudeš. Vycítí vztek lvice. To, že jsou o hlavu vyšší neznamená, že to nejsou srabi. Oni někde v skrytu ví, že nejsou v právu a že se chovají jako ubožáci, ale dokud jim někdo nezatne tipec, tak s tím nepřestanou.
Už to, kdyby se syn uměl trochu naštvat na ně, by mohlo podle mě trochu aspoň změnit tu atmosféru nebo jejich reakce. Mám pocit, že je mu to pořád jen líto, ale lítost je taková emoce, která při té šikaně se moc neosvědčí.

• Citovat
  • Upravit
5889
29.11.23 20:12

Pokud se kamarádi otočili zády, kamarádi to nejsou. Naopak kamarád by měl upozornit na šikanu. Řekla bych mu, že málokteré přátelství ze ZŠ vydrží dál. Pokud má představu o budoucí škole, zkusila bych mu navrhnout, aby zkusil zjistit, kdo se tam hlásí (i z jiných škol). Ale dobré by bylo, aby ti problémoví nešli na stejnou školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2038
29.11.23 20:24

Teď bych se soustředila především na kvalitní výběr střední školy, protože co si budeme povídat, je základ, aby se konečně dostal mezi dobré a normální děti. Já teda na ZŠ zažila jen lehkou šikanu, ale celé roky mi také chyběli kamarádi. Přesto, že jsem byla velmi dobrá ve sportu i v učení, tak si mě nikdo nechtěl vybrat do týmu a to strašně bolelo. Nebyla v té třídě žádná spřízněná duše, ale naopak spousta hloupých a omezených jedinců, kterým nedocházely následky jejich chování, nikomu nedocházelo, jak mi ubližují. I když by leckdo řekl, že si mi nedělo nic tak hrozného, tak mám blok a nedokážu jít doteď ani na třídní sraz. Pak jsem nastoupila na střední a najednou jsem začala žít, najednou jsem byla mezi chytrými a normálními dětmi z normálních rodin, to byl balzám na duši. Na VŠ to pak bylo ještě lepší. No a teď jsem dospělá a přátel mám překvapivě dost, takže chyba tehdy nebyla ve mě. To je důležité, opakuj synovi, že to není jeho chyba. Školní třída je někdy jako vězení. Musíš být několik let zavřená s lidmi, které by sis do života za normálních okolností nikdy nepustila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.23 21:13

Vložím čerstvou zkušenost -syn 9.trida
Nedávno jsem byla pozvaná do školy, skončilo to kázeňským postihem, ne tedy dvojkou z chování, ale taková výstraha. Společně s pár kluky si dělaly srandu, která již přesahovala určitou mez. Nic fyzického. Ale typu…je, ty si byla asi včera u holice co? nebo Teda jak může někdo mít takhle chlupaté ruce… apod. Pronášeno nahlas, sloužící k pobavení ostatních. Od maminky dívky komentář, že z toho holka nespí, trápí se i když se snaží komentáře ignorovat. Nahlášeno děvčaty ze třídy, ne samotnou dívkou. Ta nemá důvěru v učitele ani nikoho jiného. Přišla do kolektivu cca před rokem, z jiné země - snadný cíl.
Udělalo se mi zle a myslela sem, že svý vlastní dítě zabiju. Od smrti ho zachranilo jen to že cesta ze školy zabrala půl hodiny a byl na tréninku. Šetření ve třídě probíhalo diskrétně, spousta dětí ani jim nedošlo co se vyšetřuje. Dívka byla u školní psycholožky a metodika prevence.
Paradoxem je, že můj syn v osmé třídě byl v pozici šikanovaného, tedy opravdu šikanovaného. Spolužák ho pohlavkoval, ostatní se tomu zasmali, sebral mu svacinu, kousl si, pak mu ji na zemi rozdupal. Pohlavky byly pořádné, žádné lechtání. Dlouho jsem o tom nevěděla. Učitel to vyřešil diskrétně, od té doby se to neopakovala. No a po prázdninách se po dvou měsících školy dozvídám, že moje dítě, které si prošlo něčím takovým, začíná velmi nenápadně takto postupovat vůči spolužačce. Ne tedy s úmyslem jí ublížit, on má rád když se ostatní smějí, taky to nebylo ještě klasifikováno jako šikana, ale nevhodné chování vůči spolužačce, ale musí prý udělat nějaké kroky a zarazit včas aby se to nestupnovalo. Můj syn je nejmenší z celé třídy včetně děvčat, nyní na veletrhu škol si u stánku mysleli že se zajímá o osmileté gymply místo čtyřleté. Spolužáci i spolužačky mají o hlavu i dvě více.
První dny jsem se na něho nemohla ani podívat, snad bych ho i prodala, jak moc mě tímhle chováním zklamal. Celý život vedeme všechny děti k úctě a slušnosti, empatii a pak tohle?? :pocitac:
Dostal zákaz vsech multimedii co Tě napadne, telefon nemá k dipozici vůbec ani na cesty, vysvětlení proběhlo, všeho lituje, asi jako jediný se spolužačce omluvil.
Jediný co poradím - psycholog
Nepočítej s někým na pojišťovnu a hned, budeš platit a ještě budeš čekat na termín.
Ale určitě si nebude připadat hůř, pokud seženeš nekoho OPRAVDU šikovného, může mu strašně pomoct
Ano, už jen půl roku…ale z pohledu člověka, který má ráno žaludek na vodě když má jít do školy a být tam S NIMA pár hodin je i týden nekonecnej, natož pak půl roku.
Metodicka prevence mi řekla, že občas i děti, které si prožily šikanu, mohou následně něco podobného páchat na jiných. O tom si budu muset něco nastudovat, protože to absolutně nechápu…
Z mého pohledu jsou dnešní děti neskutečně krutí, nejhorší je když potom rodiče je ještě brání. Já myslela že se hanbou propadnu až do pekla
Psycholožka mi taky řekla, že musim ukázat synovi i přes to všechno, že ho mám ráda, že je pořád náš, i přes to všechno…a to mi teda teď opravdu nejde

• Citovat
  • Upravit
1925
29.11.23 21:34
@Anonymní píše:
Diky holky za vase reakce. Jak tu bylo psano, kamaradi jsou v tomto veku duleziti a proto me to tak tizi. Neni zadny trouba, uci se dobre, chova se ke vsem slusne a problemy s nim nejsou, doma pomaha, neni drzy, tedy v ramci nastuopujici puberty v tomto to vypada, ze jsme vychovali, nebo vychovavame slusneho cloveka. Jen ty ostre lokty chybi…

Je mě to líto.. :,( jsem pro, aby zasáhl třídní učitel nebo někdo koho mají děcka rádi a pracovali a kolektivem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí