Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chodí tam od zaři o dětech třeba mluví že si s nima hraje. Ale že si tam neřekne o nic ale doma normálně. Nevím pujdu tam pro jistotu
@Anonymní píše:
Chodí tam od zaři o dětech třeba mluví že si s nima hraje. Ale že si tam neřekne o nic ale doma normálně. Nevím pujdu tam pro jistotu
jestliže dosud nebyl zvyklý na kontakt s dětmi, může jít o adaptaci
jako ppp nic nezkazíš, to je jasné, ale přijde mi, že jen netuší, jak na ostatní reagovat ![]()
Tak kreslit taky náš skoro pětileťák moc neumí, takže pozitivně motivujeme, koupili jsme kreslící tabuli na fixy, kreslíme vodovkama a pastelkama, se mnou vodovkama s babičkou chce pastelka a trénujeme a trénujeme. To bych nehrotila. Náš zase ve školce od září nedal nic do pusy a když mu to jednou vnutili, jednalo se o maso, tak se jim pozvracel. Já je varovala, že to nemají učitelky dělat
Každé dítě je jiné, třeba jen potřebuje delší čas na adaptaci. PPP asi nic nezkazíte, ale možná se to fakt vyvine samo.
Syn zase odmítal první tři měsíce ve školce čůrat na ty jejich záchody. Prý si tam sedl, ale nebyl schopný vypustit ani kapku, takže se počůrával. Učitelky byly naštěstí hodně vstřícné, a tak mu na ven daly natahovací plínku. Na začátku prosince najednou zlom, normálně se vyčůral a od té doby bez problémů. Ale pokyny, myslím, taky moc neplní, kreslení hrůza, jenom čmárá, jeho „výtvor“ poznám mezi ostatními na první pohled. Ale zase třeba jídlo super, jí prý všechno a ještě si přidává. Vyzvedávám ho po ó a po cestě většinou ještě sní svačinu
Skoro si říkám, že snad neumím vařit…
Na vyšetření bych pro klid duše zašla, ale byla bych v klidu. Ty jako matka znáš své dítě nejlépe a pokud se ve školce chová nějak jinak, myslím, že to bude pomalejší adaptací. S tím by vám ale právě mohli v poradně poradit.
Já si teda taky myslím že se pořád jen stydí. S dětma by si chtěl hrát ale on neví jak se zapojit. Mě teda doma vyklada jak si s nima hraje ale prý děti ho mají rádi. A že když do něj někdo strčí tak on nic neřekne. Že když mu ukaží obrázek tak on není schopnej říct co je na něm alew doma mi to říká normalně. Učili se roční období a on že je nesoudředěnej ale pak jsem se ho ptala doma on to věděl.
Proč hned autismus proboha?
![]()
Já nevím, tak do té poradny můžete zkusit zajít, tím nic neztratíš. A uvidíš. Já mám skoro pětiletého, malovat neumí vůbec. Jeho to prostě nebaví a dělá všechno jen ne vzít do ruky tužku. Posledních pár měsíců má posun trošku v tom, že čas od času vezme na milost omalovánky a něco tam začárá. A to je tak vše. Do školky už chodí druhým rokem, občas je svéhlavý, že ostatní děti něco vyrábějí, malují, on se šprajcne a stávkuje
Naše učitelka to komentuje slovy, že někteří kluci jsou holt pomalejší.
Pokud doma s ním nemáš problém, rozumí všemu, chápe, tak třeba mu prostě jen ta učitelka nesedla nebo to s ním neumí ![]()
Autismus-blbost
naštěstí pro tebe ne ![]()
jinak muj štepik 3 letej, začal chodit do školky minulej týden od unora jdu do prace tak ze na zvykačku, a dnes bulel a je je hodne rozmrzelej ale jinak na vsechno co se ho ptám odpovída ze ano, jo, tak doufam, ze si zvykne od unora na celoden ![]()
jak dlouho trvalo zvykaní u vašich dětí? asi hodne individualni? no musime to protrpět ![]()
No holky musíme. On někdy pusobí že nerozumí když mluví s jinejma lidma oni se ho na něco zeptají a on na všechno řekne ano třeba i když se ho ptají na jmeno. Alew on ho zná. Doma mě říká pěkně básničky co se naučil ve školce a doma mě i napsal pár písmenek ale ve školce se tváří že neví která bije.no uvidíme třeba se do ty doby zlepší a nikam nebudeme muset. Jinak říkají že je snaživej
@valkil Já se dostala s těma prckama k netu až teďka. No on Valkil ještě jíst ve školce pořádně nezačal a to tam chodí od září. Je pravda, že hodně marodí, týden ve školce, dva týdny doma. Dnes šel po měsíci do školky. Učitelka říkala, že snědl jen asi 3 lžíce polévky, jinak do ničeho neklofl. Manžel byl jako dítě taky takový, tomu to trvalo až na druhý stupeň ZŠ, než začal prý jíst ve školních jídelnách a tak. Syn to zdědil, jsem nevěřila, že se toto dědí, ale ono jo
Jinak syn je taky stydlín, spíše se drží vzadu, aby z kolektivu moc nevyčníval, nemá rád, když je středem pozornosti, aby něco předváděl před ostatními, to už vůbec ne. Někdy se zapojí, někdy né, učitelky ho nechávají být. Máme výborný učitelky v MŠ, takže syna berou takového jaký je a nesnaží se na něj tlačit a když se mu něco podaří, či se posune o krok kupředu, tak ho hodně chválí. S tím jídlem ještě, dnes např. by svačinku syn snědl, ale měl to naservírované jinak, než je zvyklý, takže se toho nedotkne. Byl chléb, šunka, sýr, čaj. Jenže oni ve školce to mají namazané a sýr a šunku vložené do rozpůleného chlebu. Syn vyžaduje, aby měl chléb zvlášť, sýr a šunku zvlášť, většinou mu jí stočím do rolky a servíruji jako obložený talíř a on si vybírá, co z toho a v jakém pořadí si kousne. Nesnese nic namazaného, vadí mu to. Manžel je to samé, nekousl by do namazaného chleba, housky, musí to být zvlášť
no a co s tím naděláme, že
Holky tak jsem ho dnes chvili pozorovala ve školce a on stojí pozoruje děti a ptala jsem se učitelky jak to funguje a ona že on je spíš pozoruje ale že je vidět že by si chtěl hrát ale neví jak navazat kontakt. Pry si k nim i třeb sedne ale oni ho ignorují jak se s nima nebaví. Mám strach s asperga ted jsem četla články a dost to na něj sedí. Myslím že i učitelka ma podezření.
@Anonymní píše:
No holky musíme. On někdy pusobí že nerozumí když mluví s jinejma lidma oni se ho na něco zeptají a on na všechno řekne ano třeba i když se ho ptají na jmeno. Alew on ho zná. Doma mě říká pěkně básničky co se naučil ve školce a doma mě i napsal pár písmenek ale ve školce se tváří že neví která bije.no uvidíme třeba se do ty doby zlepší a nikam nebudeme muset. Jinak říkají že je snaživej
Po přečtení úvodního příspěvku, tohoto a toho, že jde o pětileté dítě mě taky napada slabá forma autismu - tj. bude stačit trochu změnit způsob komunikace a bude bez výraznějších problémů.
Ahoj holky byli jsme ze školky poslany do PPP, protože syn prý nerozumí zadaným ukolum vše mu musí vysvětlit polopatě. Když si o něčem povídají tak se nesousdředí je opožděnej proti jinejm dětem. S hračkami si nehraje jen někdy a s děti spíš pozoruje. A vubec neumí malovat. Doma mě přijde v poho je pravda trochu občas nadvrdlej ale jinak mě přijde že rozumí všemu. Už jsem se objednala ale až na duben mě zajímá jestli jste někdo měl něco podobnýho a co to značilo za problem